ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Προ των πυλών η οριστική καταστροφή

Με επιμέρους τροποποιήσεις επιχειρεί η ιταλική προεδρία να κλείσει το ζήτημα της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στα οπωροκηπευτικά, που όμως δεν αλλάζουν το πνεύμα των καταστροφικών προτάσεων της Κομισιόν.

Τα οπωροκηπευτικά θα είναι το κυρίαρχο θέμα του επικείμενου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 20 και 21 του Μάη και, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Γεωργίας, είναι πολύ πιθανόν να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Η ιταλική προεδρία δείχνει να θέλει να τελειώνει με τα οπωροκηπευτικά, αφού αμέσως μετά και για τα επόμενα δύο χρόνια η προεδρία περνάει σε βόρειες χώρες. Από την άλλη, στο υπουργείο Γεωργίας αναζητείται... γραμμή πλεύσης, στα πλαίσια του παζαρέματος πάντα, αντί απόρριψης της σχετικής πρότασης της Κομισιόν. Ομως, ακόμα και αν επιτευχθούν κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις, σε καμία περίπτωση δεν αναιρείται η πολιτική που θα οδηγήσει στο ξερίζωμα τις οπωροφόρες καλλιέργειες της χώρας μας και θα δέσει χειροπόδαρα τους καλλιεργητές σε ομάδες παραγωγών - όπως τις επιβάλλει η ΕΕ - και ενδεχομένως σε διεπαγγελματικές οργανώσεις που θα λειτουργούν στην ουσία προς όφελος των εμπόρων - μεταποιητών.

Οσον αφορά συγκεκριμένα τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η ιταλική προεδρία στο τελευταίο Συμβούλιο - και δέχτηκε τις αντιρρήσεις των υπόλοιπων εταίρων - η βασική τροποποίηση που έγινε είναι: Η επέκταση της μεταβατικής περιόδου στα πέντε χρόνια για όλα τα μέτρα και να γίνει η οριστική εφαρμογή τους από το 6ο έτος/περίοδος εμπορίας. Ανάμεσα σε άλλα προτείνεται, επίσης, το ποσοστό του μεριδίου του ταμείου λειτουργίας για χρηματοδότηση των αποσύρσεων (για τα προϊόντα εκτός παραρτήματος II) να αυξηθεί από 10 σε 30%, ενώ για το αποσυρόμενα προϊόντα εκτός των εσπεριδοειδών προτείνεται με την εφαρμογή του κανονισμού να ισχύσουν οι τιμές της περιόδου 1995/96. Ακόμα προτείνεται να είναι προαιρετική η αναγνώριση των διεπαγγελματικών οργανώσεων από τα κράτη - μέλη και στα μεταποιημένα προϊόντα να χορηγούνται ενισχύσεις μόνο σ' αυτά που παραδίνονται με βάση τις συμβάσεις των ομάδων παραγωγών.

"Καταβροχθίζονται" τα ακτινολογικά ιατρεία

Ο ανταγωνισμός της αγοράς, τα καθηλωμένα τιμολόγια και το άδικο φορολογικό σύστημα οδηγούν τους ελευθεροεπαγγελματίες - ακτινολόγους σε απόγνωση

Εμειναν 250 ακτινολογικά ιατρεία στην Ελλάδα. Αλλά ούτε κι αυτά δεν τα άφησαν ανέγγιχτα οι νόμοι της αγοράς, που στη χώρα μας εκδηλώνονται με ιδιαίτερη αγριότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και με κυριότερη έκφραση τα διαγνωστικά κέντρα. Εκτός απ' τον ανταγωνισμό, τους ελευθεροεπαγγελματίες ακτινολόγους υπονόμευσε και το ίδιο το κράτος, τόσο με την πολιτική του στα τιμολόγια των ιατρικών πράξεων, όσο και μετο άδικο φορολογικό σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων. Οι αμοιβές παραμένουν καθηλωμένες απ' το 1991 και είναι από 600 - 1.380 δραχμές, ενώ το κοστολόγιο ανά φιλμ είναι 2.480 δραχμές. Ετσι, πολλά ακτινολογικά εργαστήρια κλείνουν και ανοίγουν ελάχιστα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ενωση των Ιατρών Ακτινολόγων. Το κράτος, επισημάνθηκε, διατηρεί αυτό το κοστολόγιο παρά την απόφαση του ΚΕΣΥ το φθινόπωρο του 1995 για αναπροσαρμογή του. Και βέβαια, η αναπροσαρμογή αυτή θα σημάνει και επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, αφού οι εξεταζόμενοι στα ακτινολογικά εργαστήρια είναι σε ποσοστό 80 - 85% ασφαλισμένοι Ταμείων. Οι ακτινολόγοι όμως υποστηρίζουν ότι μακροπρόθεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν και οικονομικό όφελος για τον εξής λόγο: "Το απλό ακτινολογικό εργαστήριο, τόνισαν χτες, αποτελεί σημαντικό ηθμό στην επιλογή των απεικονιστικών εξετάσεων και η χρεοκοπία τους θα οδηγήσει σε τελευταία ανάλυση στην κατάργηση των απλών ακτινολογικών εξετάσεων και στην αντικατάστασή τους (για οικονομικούς και όχι επιστημονικούς λόγους) από άλλες συμφέρουσες και ακριβές εξετάσεις, που είναι πολλαπλάσια πιο ακριβές και πάρα πολλές φορές διενεργούνται χωρίς να είναι απαραίτητο, μόνο και μόνο για κερδοσκοπικούς λόγους". Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διάσταση: "Ο επώνυμος γιατρός ακτινολόγος, τονίστηκε χτες, προσφέρει προσωπική και ανθρώπινη επικοινωνία με τον ασθενή και επιστημονικά υπεύθυνη και επώνυμη εξέταση, σε αντίθεση με την απρόσωπη παροχή υπηρεσιών στα Διαγνωστικά Κέντρα".

Το κλείσιμο των ακτινολογικών ιατρείων θα οδηγήσει τους ακτινολόγους γιατρούς στα διάφορα κέντρα, όπου θα προσφέρουν σε φασόν "απρόσωπες υπηρεσίες".

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΙΟΘΕΣΙΩΝ
Κανείς δε δεσμεύεται ν' ανοίξει τα αρχεία

Ομάδα εργασίας συνέστησαν οι Δήμοι Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πάτρας

Ομάδα εργασίας, με σκοπό να βοηθήσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Σύλλογος Ερευνας και Αποκάλυψης Στοιχείων Παράνομων Υιοθεσιών (ΣΕΑΣΥΠ), συγκροτήθηκε ανάμεσα στους τέσσερις μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πάτρας). Η συγκεκριμένη ομάδα θα αποτελείται από εκπροσώπους και των τεσσάρων δήμων, θα έχει την έδρα της στην Αθήνα και θα πραγματοποιεί συναντήσεις κάθε 10 - 15 μέρες με στόχο τη διερεύνηση των υποθέσεων και την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προς τα συναρμόδια υπουργεία και την κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή ελήφθη χτες στη συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβουλίου του ΣΕΑΣΥΠ με το δήμαρχο Αθηναίων, Δημ. Αβραμόπουλο.Ωστόσο ο Δ. Αβραμόπουλος δεν ξεκαθάρισε αν θα δοθεί τελικά το "πράσινο" φως ώστε να ανοίξουν τα αρχεία των ιδρυμάτων που φέρονται ότι εμπλέκονται σ' αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση. Διότι, όπως υποστήριξε αμέσως μετά τη συνάντηση, "τέτοιου είδους αποφάσεις δεν μπορούν να αναληφθούν μονομερώς, μόνο δηλαδή από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά χρειάζεται και η συνεργασία των κυβερνητικών φορέων". Ο δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι σ' ένα από τα επόμενα Διοικητικά Συμβούλια της ΚΕΔΚΕ θα συζητηθεί το θέμα των υιοθεσιών, έτσι ώστε να ενημερωθούν και οι 6.500 Δήμοι και Κοινότητες της χώρας.

Η πρόεδρος του ΣΕΑΣΥΠ Αθήνας, Ελένη Λιαράκου, επισήμανε ότι εκτός από τη δημιουργία αυτής της ομάδας "χρειάζεται και θέλουμε να έχουμε κοντά μας και το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Πρόνοιας, ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε πλέον πιο συλλογικά και πιο σωστά". Στη χτεσινή συνάντηση παρευρέθηκαν η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, Μ. Αδαμοπούλου, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, Γ. Λαδικός, ο γγ του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γ. Τσιάτσιας, ο γγ του Δήμου Πειραιά, Γ. Σταθάκης, ο ληξίαρχος Πειραιά, Ν. Κελάλης και ο αντιδήμαρχος Πατρών, Ν. Αντωνόπουλος.

Επανασύνδεση ζητά η ΓΣΕΕ

Την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη και των υπολοίπων συντάξεων με το 80% του μισθού των εν ενεργεία, ζητεί η ΓΣΕΕ με χτεσινή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Ακόμη, ζητεί τη σύνδεση των αυξήσεων των συντάξεων με εκείνες των Συλλογικών Συμβάσεων.

Η επιστολή στάλθηκε στον πρωθυπουργό ενόψει της ολοκλήρωσης του πορίσματος της επιτροπής που μελετά το θέμα των συντάξεων. Η ΓΣΕΕ σημειώνει πως η παραπάνω πρότασή της αποτελεί και δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος προς τους συνταξιούχους, δέσμευση που δόθηκε κατά τη συζήτηση στη Βουλή των νόμων 1902 και 2084 και επαναλήφθηκε προεκλογικά από τον τέως πρωθυπουργό, Α. Παπανδρέου.

Εκλογές στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής

Στις 19 και 20 Μάη 1996 γίνονται οι εκλογές στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής για την ανάδειξη του 13μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, των εκπροσώπων στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής και του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Στις εκλογές παίρνουν μέρος τέσσερις παρατάξεις: Η "Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Οδοντογιατρών Αττικής ΔΑΚΟΑ - Ενωση",η "Οδοντιατρική Πρωτοπορία - Ενωτική Πρωτοβουλία Προοδευτικών Οδοντιάτρων",η "Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Οδοντογιατρών" και η "Προγραμματική Εναλλακτική Κίνηση Οδοντογιατρών".

Οι κομμουνιστές οδοντογιατροί υποστηρίζουν την "Οδοντιατρική Πρωτοπορία - Ενωτική Πρωτοβουλία Προοδευτικών Οδοντιάτρων.

Απεργία και συγκέντρωση των νοσηλευτριών τη Δευτέρα

Τις διαβεβαιώσεις για την ευαισθησία της κυβέρνησης προς το νοσηλευτικό προσωπικό έστειλε χτες ο υπουργός Υγείας, Αν. Πεπονής, με μήνυμά του σε εκδήλωση της ΠΟΕΔΗΝ για την Παγκόσμια Μέρα της Νοσηλεύτριας.

Το μήνυμα μετέφερε στην εκδήλωση η γενική γραμματέας του υπουργείου, Ιω. Πανοπούλου.Πλην όμως, η ευαισθησία μεταφράζεται, λόγω της "δημοσιονομικής στενότητας", στην υπόσχεση για το επίδομα των 35.000 δραχμών από 1.8.1995. Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης είναι ότι οι οργανωτές - παρότι ανακοινώνονται νομοσχέδια για τη δημόσια υγεία και νοσοκομεία - δεν έκαναν καμία αναφορά σε αυτά.

Η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε 24ωρη πανελλαδική απεργία της νοσηλευτικής υπηρεσίας για τη Δευτέρα 13 Μάη 1996. Ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά οργανώνει συγκέντρωση του νοσηλευτικού προσωπικού έξω απ' το υπουργείο Υγείας, ώρα 11πμ.

Στη χτεσινή εκδήλωση η ΠΟΕΔΗΝ τίμησε τις νοσηλεύτριες, που διατέλεσαν πρόεδροι στην Ομοσπονδία: Την Μ. Κοκολιού (1978 - 1990) και την Λ. Βασιλάκου (1990 - 1992).

Περισσότερα από 50 άτομα περνούν καθημερινά από τα γραφεία του Συλλόγο

Περισσότερα από 50 άτομα περνούν καθημερινά από τα γραφεία του Συλλόγου Αθήνας, αναζητώντας κάποιο δικό τους "χαμένο" πρόσωπο...

ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ
Διεθνές συνέδριο για τις μειονότητες

"Η προστασία των μειονοτήτων στην Ευρώπη, η σύμβαση πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων", είναι το θέμα διήμερου διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιείται σήμερα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ από το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Στόχος του συνεδρίου είναι η εξέταση του κειμένου της σύμβασης και ο εντοπισμός των τυχόν προβλημάτων που θίγει σε σχέση με την Ελλάδα. Στο συνέδριο θα γίνει επίσης αναφορά στις πολιτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο άλλων διεθνών οργανισμών, στο μηχανισμό ελέγχου εφαρμογής της σύμβασης κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ