ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πού πέταξε τ' αγόρι μου...

Αφιέρωμα στον Τάσο Τούση από την ΕΤ-2

"Μέρα μαγιού μου μίσεψες μέρα Μαγιού σε χάνω", έγραφε ο Γιάννης Ρίτσος, συγκλονισμένος από τα γεγονότα του Μάη στη Θεσσαλονίκη του 1936 και από τη φωτογραφία της μάνας, που καταμεσής του δρόμου θρηνούσε το σκοτωμένο παιδί της. Ηταν ο Τάσος Τούσης, 25 χρόνων, οδηγός, από το Ασβεστοχώρι, που μαζί με χιλιάδες εργάτες συμμετείχε στην απεργία των καπνεργατών. Στις 9 Μάη οι απεργοί συγκρούονται με τους χωροφύλακες. Οι χωροφύλακες αρχίζουν να πυροβολούν τους εργάτες στο ψαχνό. Οι δρόμοι γέμισαν κορμιά χτυπημένα από σφαίρες. Νεκρός πέφτει και ο Τάσος Τούσης. Ο φακός απαθανατίζει την τραγική μάνα να θρηνεί πάνω από το αδικοχαμένο κορμί του γιου της.

Ο "Ριζοσπάστης" της επόμενης μέρας δημοσιεύει τη φωτογραφία. Ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος βλέπει τη φωτογραφία και συνταραγμένος κλείνεται στη σοφίτα του σπιτιού του. Εκεί μέσα σε δύο μέρες θα γράψει τα δεκατέσσερα από τα είκοσι άσματα του "Επιταφίου". Τα τρία από αυτά θα δημοσιευτούν στο "Ρ", με τίτλο "Μοιρολόι". Ο "Επιτάφιος" αργότερα θα μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη και θα τραγουδηθεί.

Αφιέρωμα στον Τάσο Τούση έχει ετοιμάσει για σήμερα το δεύτερο κρατικό κανάλι. Ο Τάσος Τούσης καταγόταν από το Ασβεστοχώρι. Μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια και αγωνίστηκε για καλύτερες συνθήκες δουλιάς και ενάντια στην επερχόμενη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη ζωή και τη δράση του άγνωστου ήρωα Τάσου Τούση. Παράλληλα καταγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στη μεγάλη απεργία το Μάη του '36, μέσα από τις αφηγήσεις της αδελφής του και των επιζώντων απεργών της εποχής εκείνης, που έζησαν με τον Τούση και τον είδαν να πέφτει νεκρός.

Αφηγούνται η αδελφή του Τάσου Τούση Μαρίκα Τούση,ο τότε απεργός καπνεργάτης Γεώργιος Ζάρρας,ο Γεώργιος Σολωμός,αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας, ο Κωστίκας Παπαβασιλείου,απεργός το 1936, ο Νίκος Ζλατάνος,χωροφύλακας στα γεγονότα του Μάη του '36 και ο Γιάννης Καμπουρογιάννης,απεργός το '36 και φίλος του λοχία Αλέκου Καλαϊτζίδη.

Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βαγγέλη Δημητρίου, η φωτογραφία του Μάκη Ανδρεόπουλου, η παραγωγή του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ ειδικός σύμβουλος είναι ο Γιώργος Κουκάς (ΕΤ-2 20.00).

Ταξιδεύοντας στο ποτάμι

Δύο μόνο ταινίες κινούν το ενδιαφέρον στο σημερινό πρόγραμμα. Η δραματική ταινία του Πίτερ Μάστερσον "Ταξίδι στο Μπάουντιφουλ" και η βιογραφική ταινία "Πέρα απ' το ποτάμι" του Μάρτιν Ριτ. Το "Ταξίδι στο Μπάουντιφουλ" είναι μια ανθρώπινη ταινία νοσταλγίας για τα νιάτα και το πατρικό σπίτι στο χωριό. Στο Χιούστον του Τέξας το 1947, μια ηλικιωμένη γυναίκα εγκαταλείπει το γιο της και επιστρέφει στο χωριό που παντρεύτηκε, έζησε και μεγάλωσε τα παιδιά της. Παίζουν οι Τζέραλντιν Πέιτζ και Ρεμπέκα ντε Μορνέ. (ΕΤ - 1 22.35)

Ηρωίδα στην ταινία "Πέρα απ' το ποτάμι" είναι η Αμερικανίδα συγγραφέας Μάρτζορι Ρόουλινγκς. Το 1928, θα εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη, το σύζυγό της και την άνετη ζωή, για να εγκατασταθεί σ' ένα κτήμα στη Φλόριντα και να αφοσιωθεί στο γράψιμο. Πρωταγωνιστούν οι Μέρι Στινμπέργκεν, Ριπ Τορν και Πίτερ Κογιότ. (ΕΤ - 2 23.30)

Γιε μου, ποια μοίρα το' γραψε...

Γιε μου, ποια μοίρα το 'γραψε...

Ενδιαφέρον για την ΕΡΤ

Το ενδιαφέρον τους για προγράμματα της ΕΡΤ, δήλωσαν εταιρίες και τηλεοράσεις πολλών κρατών, στη διάρκεια της διεθνούς τηλεοπτικής αγοράς, που πραγματοποιήθηκε στις Κάννες από τις 19 - 24 του Απρίλη. Παρόντες στη διεθνή τηλεοπτική αγορά ήταν εκπρόσωποι της ΕΡΤ, οι οποίοι παρουσίασαν και προώθησαν τα προγράμματα. Ετσι αμερικανική εταιρία παραγωγής και διανομής θα αγοράσει τα έξι επεισόδια του ντοκιμαντέρ της ΕΤ - 1 "Ιστορία και πολιτισμός του Βυζαντίου", ενώ ενδιαφέρεται και για τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ - 2 "Αρτεμις". Ισπανική εταιρία θα αγοράσει τα ντοκιμαντέρ της ΕΤ - 2 "Υδρα" και της ΕΤ - 1 "Τρίπτυχο για τον Αλέκο Φασιανό" και "Ιστορία και πολιτισμός του Βυζαντίου". Το ενδιαφέρον της εξέφρασε και η κρατική σουηδική τηλεόραση για τις σειρές "Πρίγκιπας", "Φόβος", "Λευτέρης Δημακόπουλος" και για το ντοκιμαντέρ "Αρτεμις". Η κρατική φινλανδική τηλεόραση ενδιαφέρθηκε για την "Υδρα", ενώ γιαπωνέζικη εταιρία ενδιαφέρεται να αγοράσει το ντοκιμαντέρ της ΕΤ - 2 "Μυστικός κόσμος των πουλιών" και το "Τρίπτυχο για τον Αλέκο Φασιανό". Τέλος, καναδέζικη εταιρία ενδιαφέρεται για τα ντοκιμαντέρ "Υδρα" και "Ο μυστικός κόσμος των πουλιών". Η ΕΡΤ ήταν παρούσα και στη Μόσχα, όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο ετήσιο φεστιβάλ τηλεοπτικών προγραμμάτων. Τηλεοπτικοί σταθμοί ενδιαφέρθηκαν για την αγορά ντοκιμαντέρ και σειρών της ΕΡΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ