ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με έκτακτο συνέδριο απειλεί ο Μ. Εβερτ

Καλύπτει τους 24 βουλευτές ο Κ. Μητσοτάκης

Εντονα αντέδρασε η ηγεσία της ΝΔ στην προχτεσινή ενέργεια των 24 βουλευτών, που εμφανιζόμενοι σαν συγκροτημένη τάση ζήτησαν να συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος προκειμένου να ασχοληθεί με "τα τρέχοντα προβλήματα της πολιτικής του κόμματος". Ο Μ. Εβερτ χτες, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική της διαφοροποίησης της ομάδας των Μητσοτακικών κυρίως βουλευτών, δε θα διστάσει να προχωρήσει ακόμα και σε έκτακτο συνέδριο προκειμένου να λυθούν εκεί τα προβλήματα. Ο αρχηγός της ΝΔ εκτιμά ότι με τις ενέργειες αυτές τραυματίζεται η δημόσια εικόνα του κόμματος και δυσχεραίνεται η προσπάθεια κατάκτησης της εξουσίας.

Από την πλευρά όμως των βουλευτών τονίζονταν ότι τέτοιου είδους απειλές δεν πρόκειται να τους αποτρέψουν από την άσκηση κριτικής στην ηγεσία του κόμματος και δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να αναπτύξουν την κριτική τους στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα γίνει στις 22 Μάη.

Στο θέμα παρενέβη και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υιοθετώντας την κίνηση των 24 βουλευτών δήλωσε: "Τι το φυσικότερο από το να ζητούν ορισμένοι βουλευτές του κόμματος να συνέλθει το ανώτατο κομματικό όργανο για να συζητήσει υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα". Διαφοροποιημένος όμως εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός και στο θέμα των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, αποφεύγοντας να στηρίξει τις θέσεις της ΝΔ, λέγοντας ότι "όλοι από τις πράξεις τους θα δείξουν αν πράγματι αυτά που λένε τα εννοούν".Ισχυρίστηκε ότι όταν αυτός έθεσε παλιότερα το θέμα, ήταν μόνος του, ενώ τώρα "περίπου όλοι μιλούν ανταγωνιζόμενοι μάλιστα μεταξύ τους ποιος θα χτυπήσει περισσότερο τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, οικονομικοεκδοτικά, τα οποία πράγματι υπάρχουν και ταλαιπωρούν την πολιτική μας ζωή".

Στο μεταξύ χτες η ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή αίτηση με την οποία ζητά να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα σχετικά έγγραφα, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση "σκανδαλώδη προμήθεια κατά παράβαση των βασικών κανόνων".


ΠΑΣΟΚ
"Α. Παπανδρέου ή Κ. Σημίτης;"
  • Νιώθοντας ισχυροποιημένη από τη διαφαινόμενη συμμαχία με τον Γερ. Αρσένη, η πλευρά Σημίτη θέτει ανοιχτά το δίλημμα ενόψει του συνεδρίου
  • Π. Αυγερινός: "Δε χρειάζεται να παραιτηθεί ο Α. Παπανδρέου... "

Γύρω από το δίλημμα αν το συνέδριο θα εκλέξει διάδοχο του Α. Παπανδρέου τον Κ. Σημίτη ή θα εκλέξει αντιπρόεδρο, στον οποίο θα εκχωρούνται αρμοδιότητες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και θα αναβληθεί το οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε επόμενο συνέδριο, επικεντρώνεται η εσωκομματική διαμάχη στο κυβερνών κόμμα.

Ο Κ. Σημίτης έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι τάσσεται υπέρ της εκλογής του στην ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο και οι προθέσεις του είναι αντιληπτές και από τα τελευταία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η ομάδα Σημίτη, κλιμακώνοντας τις πιέσεις της, υποστηρίζει τώρα ότι δε χρειάζεται να παραιτηθεί ο Α. Παπανδρέου, αφού στο συνέδριο λήγει η θητεία του. Η θέση αυτή εκφράστηκε χτες δημόσια από τον ευρωβουλευτή Παρ. Αυγερινό,ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο Α. Παπανδρέου ίσως χρειαστεί να αγωνιστεί για να επανεκλεγεί και πάντως, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επανεκλογή του.

Με άλλα λόγια το δίλημμα που τίθεται, ελάχιστα συγκαλυμμένα, από την πλευρά του Κ. Σημίτη, ενόψει του συνεδρίου, είναι "Σημίτης ή Α. Παπανδρέου". Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης αναμένεται να επισκεφτεί τον Α. Παπανδρέου στην Εκάλη αύριο ή μεθαύριο και μάλλον πριν την ερχόμενη συνεδρίαση του ΕΓ την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

Η πλευρά Σημίτη αισθάνεται ισχυροποιημένη έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων της, ενώ φροντίζει να "διαφημίζει" τη διαφαινόμενη συμμαχία Σημίτη - Αρσένη ως ένα επιπλέον σοβαρό ατού. Ο ίδιος ο Γερ. Αρσένης από την Πάτρα, αποφεύγοντας να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, δήλωσε ότι "το ζητούμενο για μένα στο επόμενο συνέδριο είναι να εξασφαλίσουμε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ μέσα από μια συμφωνία πολιτικών θέσεων".

Επιπλέον οι λεγόμενοι "λοχαγοί" τάσσονται υπέρ της εκλογής καινούριας ηγεσίας, όπως δήλωσε χτες ένας από αυτούς, ο Μ. Νεονάκης στο "Φλας".

Από την άλλη πλευρά ο Α. Τσοχατζόπουλος και η πλειοψηφία του ΕΓ τάσσεται υπέρ της εκλογής αντιπροέδρου, αλλά δεν έχει γίνει δυνατή η συμφωνία για τις αρμοδιότητές του. Η επόμενη απόπειρα για την οριστική εισήγηση θα γίνει στη συνεδρίαση του ΕΓ την ερχόμενη Δευτέρα. Την άποψη του Α. Τσοχατζόπουλου πως "καθαρές λύσεις σημαίνουν καθαρές σχέσεις με όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ" υιοθέτησαν χτες με δηλώσεις τους οι Μ. Δασκαλάκης και Λ. Βερυβάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ