ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Ασυγχώρητη η ελληνική κυβέρνηση

"Η διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων, είναι αποκλειστικό θέμα της ελληνικής κυβέρνησης". Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Ν. Κεπέσης,επισήμανε την ανάγκη για άμεση διεκδίκηση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, των χρημάτων - περίπου52 δισεκατομμύρια δολάρια -που χρωστάει, από την περίοδο της Κατοχής, η Γερμανία στην πατρίδα μας.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση του Ν. Κεπέση έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης όπου συμμετείχε και ο Μ. Γλέζος,"με θέμα τις πολεμικές επανορθώσεις". Η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΠΕΑΕΑ, την ΠΟΑΕΑ και την ΠΣΑΕΕΑ σε συνεργασία με το Δήμο Γαλατσίου, στα πλαίσια δεκαημέρου, που ξεκίνησε στις 6 Μάη και τελείωσε χτες. Το δεκαήμερο ήταν αφιερωμένο στα 51 χρόνια από τη νίκη των λαών κατά του ναζισμού στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη χτεσινή συζήτηση, συμμετείχαν μαθητές του 1ου ΤΕΛ Γαλατσίου, αντιστασιακοί, αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

Ο Μ. Γλέζος στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη για δημιουργία μαζικών φορέων, για το σημαντικό αυτό εθνικό θέμα, που θα διεκδικήσουν την καταβολή των χρημάτων. Επίσης υποστήριξε ότι η χώρα μας δέχεται να συζητήσει, τόσο για το ύψος του επιτοκίου, όσο και για το χρόνο και τον τρόπο καταβολής τους. Οι Γερμανοί, κατέληξε, πρέπει να πληρώσουν, γιατί μόνο τότε θα ξανασκεφτούν να κάνουν πόλεμο.

Ο Ν. Κεπέσης, σχετικά με τη δράση των μαζικών φορέων γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, επισήμανε ότι "οι μαζικοί φορείς πρέπει να ακολουθήσουν τέτοιες πολιτικές, που θα έχουν άμεσο στόχο την άσκηση πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να την οδηγήσουν στην απαίτηση των χρημάτων που δικαιωματικά ανήκουν στη χώρα μας". Σ' αυτό το σημείο, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης τόνισε ότι "το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα φέρει το θέμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με ερωτήσεις των βουλευτών του, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν παίρνουν κάποια δυναμική πρωτοβουλία". Το συγκεκριμένο θέμα, συνέχισε, είναι ζήτημα εθνικής τιμής και πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να δικαιωθεί, μέχρι και με προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Ν. Κεπέσης υπογράμμισε ότι η μέχρι τώρα στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, για το μεγάλο αυτό πρόβλημα, είναι ασυγχώρητη. Πρέπει, κατέληξε, να παρθεί ομόφωνη απόφαση στη Βουλή και να καταλάβει η Γερμανία ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τις πολεμικές επανορθώσεις. Η ενέργεια αυτή δεν πρέπει να γίνει μόνο για λόγους οικονομικούς και ζωτικούς, αλλά και για τη διαπαιδαγώγηση του γερμανικού λαού...

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου, στα πλαίσια του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, πραγματοποιεί συζήτηση με την ΚΝΕ, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος σήμερα στις 7 μ.μ. στα γραφεία της (Ηχούς 32), Π. Φάληρο (Αμφιθέα), τηλ. 94.23.891.
  • Η ΚΟ Κοζάνης πραγματοποιεί σύσκεψη, με θέμα "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο" σήμερα στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης. Θα μιλήσει ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟΒ Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης πραγματοποιεί σύσκεψη φίλων και οπαδών του Κόμματος, με θέμα "15ο Συνέδριο του ΚΚΕ και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις" σήμερα στις 8 μ.μ. στα γραφεία της.
  • Η ΑΕ Υγείας, στα πλαίσια του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, πραγματοποιεί σύσκεψη γιατρών αύριο Παρασκευή στις 9 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, 1ος όροφος).
  • Οι ΚΟ Μεσογείων - Σταυρού πραγματοποιούν συνεστίαση προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ αύριο Παρασκευή στις 9.30 μ.μ. στο κέντρο "Αστέρι" (16ο χιλιόμετρο Λεωφ. Λαυρίου, Παιανία).
  • Η ΚΟ Τούμπας πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση, με θέμα το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ αύριο Παρασκευή στις 8 μ.μ. στο πάρκο του Αγ. Θεράποντα στην Κάτω Τούμπα. Θα μιλήσει ο Γιάννης Κατσαρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Η ΚΟ Λιβαδειάς πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ αύριο Παρασκευή στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Η ΑΕ Θήβας πραγματοποιεί συνεστίαση, προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, το Σάββατο 18 - 5 - 96 στις 9 μ.μ. στο κέντρο "ΤΖΑΚΙ" (στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θήβας). Θα μιλήσει ο Τάσος Χρονάς,μέλος του Συντονιστικού Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Αμφισσας πραγματοποιεί σύσκεψη αντιστασιακών και συνταξιούχων με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και η πορεία του ΚΚΕ προς το 15ο Συνέδριο" το Σάββατο 19 - 5 - 96 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Σορώκου (δίπλα στη Μητρόπολη).
Πέθανε ο Σταύρος Μουράτογλου

Πέθανε και κηδεύτηκε χτες, στον Πρόδρομο Βοιωτίας, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ Σταύρος Μουράτογλου.

Ο Σταύρος Μουράτογλου πάλεψε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στην Ελευσίνα. Στάθηκε σε όλη τη ζωή του πιστός στα ιδανικά του κομμουνισμού.

  • Αντί στεφανιού στον τάφο του σ. Στ. Μουράτογλου, ο Μελέτης Κανιάρης προσφέρει στη μνήμη του 10.000 δρχ. για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ