ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ"

Ενας απλός πολύχρωμος καναπές στο βάθος, δυο καρέκλες και τραπεζάκι με τα σχετικά... Τόσα έχουν ακουστεί γι' αυτή τη βίλα, δεν είναι ανάγκη να προκαλέσει η παραμικρή λεπτομέρεια - πολυτέλεια. Πρέπει να είναι, για άλλη μια φορά, ένας από μας, ο "δικός μας". Το ένα ποτήρι ουίσκι από την πλευρά του ηλικιωμένου ηγέτη, ήδη μισοάδειο. Το άλλο, από την πλευρά του νεότερου πολιτικού, ανέγγιχτο ακόμα. Ετσι απαιτεί ο διαφορετικός "κοινωνικός ρόλος" και τέτοιες λεπτομέρειες δεν ξεφεύγουν εύκολα... Ο ηλικιωμένος, με ριχτό φαρδύ απέξω πουκάμισο και γιλέκο, που τόνιζε τους ώμους, έκρυβε τη μέση, αλλά προκαλούσε θλίψη σε όποιον παρατηρούσε, εκεί που κόλλαγε στους πήχεις των χεριών. Ο ανερχόμενος, με το καθιερωμένο κουστούμι, αφού ακόμα δεν έχει έρθει η σειρά του στην "επετηρίδα" των καθιερωμένων διαχειριστών.

"Μήνυμα ελήφθη..." σχολιάζουν κάποιοι και μάλλον ξέρουν τι λένε, γιατί σχεδόν ταυτόχρονα με την πρωτοσέλιδη δημοσίευση της "φωτογραφίας" - αλλά και από πριν, μόνο με τη φήμη της - ο εσωτερικός λόγος του ΠΑΣΟΚ, που γίνεται όμως δημόσια, είχε αλλάξει ύφος και ακόμα κατεύθυνση σε μερικές περιπτώσεις, υπονοώντας έτσι το "προσοχή... κάποιος ίσως μας ακούει...".

Πολλοί μίλησαν για συμβουλές ειδικών. Για σκηνοθέτες, σημειολόγους και ακόμα μακιγιέρ, ενδυματολόγους κ.ά. Δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες, αλλά χρειάζονται; Αφού η διαμόρφωση της κοινωνικής εικόνας, το ψάρεμα των διαθέσεων αυτού που "πουλάει" σε συγκεκριμένο κοινό και τα μηνύματα προς φίλους και αντιπάλους μ' αυτό τον τρόπο, έχουν γίνει πλέον δεύτερη φύση σε πολιτικούς αυτού του είδους. Πόσο μάλλον στον "παλιό" και πρώτο διδάξαντα, στους εδώ "ιθαγενείς" για το πώς φοριέται το "ζιβάγκο"...

Με τέτοια καμώματα οι πιο πολλοί απ' αυτούς έχουν στήσει κομμάτι - κομμάτι ολόκληρη την καριέρα και τον πολιτικό τους ρόλο. Ο ένας, παχύσαρκο πλουσιόπαιδο, παριστάνει το μοναχικό λάτρη των πολεμικών τεχνών και φωτογραφίζεται δίπλα στη συλλογή του από τα γιαπωνέζικα "Κατάνα". Ο άλλος, στα γεράματα, ανακαλύπτει τις πίστες και τη συναναστροφή - προστασία των "καλλιτεχνών" στα νυχτερινά κέντρα. Αλλος, φανερά μυϊκά εξώμορφος, φροντίζει να μάθει όλο το πανελλήνιο ότι τραυματίστηκε στο μπάσκετ. Αλλος, ηλικιωμένος άνθρωπος, καλεί φωτογράφους και κάμερες, το χειμώνα στα όρη και τα βουνά και την άνοιξη στα παγωμένα νερά της θάλασσας. Αλλος πάλι, σταυροκοπιέται δημόσια ή πέφτει και στα γόνατα μπροστά στην εικόνα κάποιου άγιου... Ατέλειωτα τα παραδείγματα, σχεδόν όσα και οι πολιτικοί των κομμάτων, που "τζαρτζάρονται" ποιος θα βγει μπροστά στις προτιμήσεις κάποιου ειδικού του καθένα τους κοινού, ανάλογα με τις συνήθειες, την ηθική, τον τρόπο ζωής, την ηλικία, που απευθύνεται ο καθένας.

Αλίμονο, αν οι πολιτικοί ζούσαν σε κάποιο "μονόδρομο σωλήνα" και δεν είχαν άλλα στοιχεία, ενδιαφέροντα, πλούσιο περιεχόμενο στη συγκρότηση και προσωπικότητά τους. Ομως εδώ γίνεται λόγος για τη χυδαία εμπορευματική χρήση των πιο άσχετων χαρακτηριστικών, προκειμένου να διαιωνίζεται και να αναπτύσσεται η αποξένωση του λαού από το κύριο, από την ίδια την πολιτική.

Κάποτε σ' αυτήν εδώ τη χώρα, καθόλου τυχαία, το κοινό που "τσίμπαγε" με τέτοια καμώματα των πολιτικών και παρασύρονταν να λησμονούν την ίδια την πολιτική, τους λέγαμε "Αμερακανάκια"... Αυτές οι μορφές υποβολής βασίζονται στο ότι σπέρνουν σε παθητικό κοινό, που έχει ανάγκη να νιώθει πως αυτός με τον οποίο ταυτίζεται είναι έτοιμος "να καθαρίσει" όλα του τα προβλήματα, για να μπορεί ανεπηρέαστα, χωρίς δράση και αγώνα να ζήσει. Η ζωή, όμως, του λαού είναι τα ίδια τα προβλήματα και δε γίνεται να τα "ακουμπάει" σε μια φωτογραφία, ένα γιλέκο, ένα ποτήρι ουίσκι... μια ψευδαίσθηση. "Δυνατός ηγέτης, αδύναμος λαός...", έβαλε κάποιον παλιό ήρωά ταινίας του να λέει ο Ε. Καζάν. Η συλλογική γνώση, η συμμετοχή, ο συντονισμός και η αλληλεγγύη στην αγωνιστική δράση είναι τα μόνα που μπορούν πραγματικά να δρομολογούν λύσεις για τα λαϊκά συμφέροντα.

Τα "άλλα κόλπα" των αστών πολιτικών εφαρμόζονται για να κουκουλώνουν το "μεγάλο κόλπο". Ενας γέρνει κατά Γερμανία, άλλος κατά Γαλλία, άλλος κατά Αμερική, άλλος να αγωνίζεται για μια "παράταση χρόνου" στο ντόπιο ναυτιλιακό κεφάλαιο, άλλος να βιάζεται να πάρει μερίδιο το χρηματιστικό κεφάλαιο από τη νομισματική ένωση... όμως, κανένας τους δε θέλει να θιχτεί το σύστημα που υπηρετεί αυτά τα συμφέροντα. Γι' αυτό, σε τελευταία ανάλυση, είναι μία η πολιτική τους και πολλά τα "χούγια" τους. Γι' αυτό και προτιμούν να ανταγωνίζονται σε ό,τι άλλο εκτός από την ουσία της πολιτικής τους. Γι' αυτό και αν πολλές φορές βεβαιώνουν για το αντίθετο, ουσιαστικά καλλιεργούν μαζί με τα ΜΜΕ την παθητικότητα και το απολίτικο.

Οι άνεργοι στο Πέραμα, την Πάτρα, το Λαύριο και το Μαντούδι, οι αγρότες της Θεσσαλίας και της Λέσβου, οι οικοδόμοι, οι συνταξιούχοι, δεν πήραν κανένα "μήνυμα" από το μισοάδειο ποτήρι. Αυτοί μπορούν, οι ίδιοι να στέλνουν μηνύματα και ετοιμάζουν λύσεις με τον ενωμένο αγώνα τους.

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Κάποτε, σ' αυτήν εδώ τη χώρα, καθόλου τυχαία, όποιους "τσίμπαγαν" και "δάγκωναν", με τέτοια καμώματα των πολιτικών, τους λέγαμε "Αμερακανάκια"... Αυτές οι μορφές υποβολής βασίζονται στη διασπορά της παθητικότητας και της αυταπάτης, στο ότι σπέρνουν σε παθητικό κοινό που έχει ανάγκη να νιώθει πως αυτός με τον οποίο ταυτίζεται είναι έτοιμος "να καθαρίσει" όλα του τα προβλήματα για να μπορεί ανεπηρέαστα, χωρίς δράση και αγώνα να ζήσει

ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΥ ΠΟΛΥΖΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝΤΡΙΚΑΛΩΝ
Δε θα τους αφήσουμε "σε χλωρό κλαρί"

- Πώς θ' αντιδράσουν οι αγρότες της περιοχής σας στην απόρριψη από τον υπουργό Γεωργίας, των αιτημάτων που έθεσαν οι εκπρόσωποι των θεσσαλικών αγροτικών οργανώσεων;

- Στην πανθεσσαλική σύσκεψη εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεων Συνεταιρισμών, που πραγματοποιείται μεθαύριο (αύριο) Παρασκευή στα Φάρσαλα, θα συζητήσουμε και θ' αποφασίσουμε τον τρόπο αντίδρασής μας. Και, μετά την εξάντληση των περιθωρίων διαλόγου, ο τρόπος αυτός δεν μπορεί παρά να είναι το ξεκίνημα, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δυναμικών κινητοποιήσεων. Πώς αλλιώς ν' αντιδράσουμε στον κυνισμό του υπουργού Γεωργίας, ο οποίος μας ξεκαθάρισε, ορθάκοφτά, πως η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την ίδια αντιαγροτική πολιτική που επιβάλλει η ΕΕ και η οποία οδηγεί στην παραγωγική ερήμωση της Ελλάδας και στο ξεκλήρισμα χιλιάδων Ελλήνων αγροτών;

Οι Θεσσαλοί αγρότες ποτέ δεν αποδέχτηκαν τη λογική "σφάξε με αγά μου, ν' αγιάσω" και δεν είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε τη γη μας - που αποκτήσαμε με τους αγώνες και το αίμα των παππούδων και πατεράδων μας - όπως διατάζουν τ' αφεντικά των Βρυξελλών.

Προειδοποιούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση ότι γρήγορα θα ξαναβγούν στους δρόμους "τα τρακτέρ της οργής και του αγώνα" και την αποκλειστική ευθύνη γι' αυτό θα φέρει η ίδια.

- Σε ποια αιτήματα δίνετε, αυτό το διάστημα, προτεραιότητα;

- Ολα σχεδόν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σήμερα, οφείλονται στις αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες εφαρμόζουν, δουλικά, οι ελληνικές κυβερνήσεις. Συμπερασματικά, λοιπόν, όλα τα επιμέρους αιτήματα του αγροτικού κινήματος, συγκλίνουν σ' ένα βασικό: Να μην εφαρμοστούν οι καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ για όλα σχεδόν τ' αγροτικά προϊόντα και να ληφθούν, από την κυβέρνηση, μέτρα για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής και την προστασία κι ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.

Αυτό ζητούν οι βαμβακοπαραγωγοί που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, πουλώντας φέτος το βαμβάκι μέχρι και 50 δραχμές το κιλό φθινότερα από πέρσι, οι κτηνοτρόφοι που πουλούν το γάλα 100 δραχμές το κιλό φθινότερα από παλιότερα, οι παραγωγοί σιτηρών που διαθέτουν τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές, οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών, τεύτλων, βιομηχανικής ντομάτας κι άλλων προϊόντων.

Βασικό, επίσης, αίτημα είναι η ενίσχυση των συνεταιρισμών για ν' αποτελέσουν το στήριγμα του αγρότη κι όχι να μετατρέπονται σε όργανα υποστήριξης της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

- Πιστεύετε ότι με τους αγώνες θα εξαναγκάσετε την κυβέρνηση ν' αλλάξει πολιτική;

- Εξαρτάται. Αν ο αγώνας μας έχει - όπως ελπίζουμε και πιστεύουμε - τη μαζικότητα, τον δυναμισμό και τη διάρκεια που επιβάλλουν οι καταστάσεις, αν δημιουργηθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κοινό μέτωπο πάλης αγροτών, εργατών, επαγγελματοβιοτεχνών, που θ' αντιμάχεται αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, με στόχο να την ανατρέψει, τότε θα πετυχαίνουμε και τους στόχους μας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως - όπως προανέφερα - δε θα μείνουμε "με σταυρωμένα τα χέρια" και το σίγουρο είναι ότι δε θ' αφήσουμε την κυβέρνηση και την ΕΕ, "σε χλωρό κλαρί". Αυτό ας το συνειδητοποιήσουν οι πάντες.

Π. Ρ.

χεράκια

ΝΕΕΣ απολύσεις "ανεπιθύμητων" μεθοδεύει, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η πλειοψηφία της διοίκησης της "Μελισσοκομικής" (σελίδα 22).

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ σημείο βρίσκεται το σύστημα υδροδότησης της Θεσσαλονίκης(σελίδα 24).

ΜΕ ΔΙΗΜΕΡΕΣ εκδηλώσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Αθήνας ξεκινούν στην πρωτεύουσα οι εκδηλώσεις για το 22ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ(σελίδα 25).

ΣΕ ΝΕΟ κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της παιδείας προχωρούν φοιτητές και σπουδαστές της Θεσσαλονίκης (σελίδα 25).

ΕΚΛΟΓΕΣ για την ανάδειξη νέων Διοικητικών Συμβουλίων στους Συλλόγους των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης και Πάτρας γίνονται σήμερα (σελίδα 25).

ΣΕ 14 ΜΗΝΕΣ θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα πεζοδρόμησης της οδού Ερμού που προβλέπεται να κοστίσουν 2,5 δισ. δρχ., υποσχέθηκε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (σελίδα 26).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ