ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 1996
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
"Σήμερα ξεσπάσαμε"

Ο Μπάγεβιτς πανηγύρισε δεόντως την κατάκτηση του κυπέλλου. Δεν έλυσε όμως τη σιωπή του για το θέμα της παραμονής του

Ιδιαίτερα εκδηλωτικός ήταν χτες ο Μπάγεβιτς τόσο μέσα στο γήπεδο όσο και στα αποδυτήρια. Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με τη φράση "αν πάρουμε το κύπελλο μένω", έκανε τους φιλάθλους της ΑΕΚ να αναθαρρήσουν. Ομως ο Σερβοέλληνας τεχνικός ούτε χτες δεν έλυσε τη σιωπή του. Απέφυγε να απαντήσει κατηγορηματικά τι θα κάνει. Πάντως επανέλαβε για πολλοστή φορά μια φράση που ίσως σημαίνει πολλά.

"Ας μην ανοίγουμε τώρα αυτό το θέμα που ενοχλεί εμένα και την ομάδα. Γιορτάζουμε την κατάκτηση του κυπέλλου. Δεν έχω πει ποτέ ότι θα φύγω.Θα τα πούμε στο τέλος. Συγχαρητήρια στους παίχτες μου. Αυτοί φέρνουν τις επιτυχίες. Ευχαριστώ τους φιλάθλους που μας βοήθησαν πολύ σήμερα.

Η ΑΕΚ έχει αποδείξει όλη την περίοδο ότι παίζει καλό ποδόσφαιρο, δεν ήταν μόνο η σημερινή εμφάνιση. Στα προηγούμενα παιχνίδια είχαμε πολλές χαμένες ευκαιρίες, σήμερα ξεσπάσαμε. Στο τελικό αποτέλεσμα βοήθησε το γρήγορο 3-0. Ετσι πρέπει να αγωνιζόμαστε πάντα".

Ο Γ. Παθιακάκης από την πλευρά του, παρά τη στεναχώρια από το βαρύ σκορ, διατήρησε την ψυχραιμία του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δέχτηκε αδιαμαρτύρητα να μιλήσει τέσσερις φορές (σε διαφορετικά σημεία) σε δημοσιογράφους.

"Φανήκαμε λίγοι για τελικό. Ηταν εμφανής η απειρία μας και το ψυχολογικό πρόβλημα ιδιαίτερα στις αρχές του παιχνιδιού. Οταν δέχεσαι τρία γκολ στο πρώτο μισάωρο, περιμένεις ανάλογο σκορ και στην επανάληψη. Δε θέλω και δεν μπορώ να κατηγορήσω τους παίχτες μου.

Το 7-1 είναι πολύ βαρύ αλλά δεν αλλάζει. Με πείραξε πολύ ότι χαλάσαμε την εικόνα που είχαν σχηματίσει όλοι για την ομάδα. Συγχαρητήρια στην ΑΕΚ. Αν ποτέ βρεθούμε ξανά σε τελικό ίσως είμαστε πιο καλοί".

ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ: "Ηταν δίκαιη η νίκη μας. Ο Απόλλωνας δεν είναι ομάδα που την κερδίζεις εύκολα. Αξίζαμε φέτος έναν τίτλο. Στο πρωτάθλημα τα πράγματα είναι δύσκολα, όμως απομένουν τρία παιχνίδια και όλα γίνονται".

ΜΑΝΩΛΑΣ: "Αξίζαμε το τρόπαιο. Κάναμε καλές εμφανίσεις και αποκλείσαμε δύσκολες ομάδες από την Α Εθνική. Συγχαρητήρια στους παίχτες, τον προπονητή, τον κόσμο, τη διοίκηση, όποιον συνέβαλε στην επιτυχία. Αισθάνομαι πολύ όμορφα που συμμετείχα στην κατάκτηση όπως και το 1983. Το 13 είναι το τυχερό μου νούμερο. θα προσπαθήσουμε ως το τέλος για το πρωτάθλημα".

ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ: "Δεν ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες του παιχνιδιού. Η ΑΕΚ ήξερε τι ήθελε μέσα στο γήπεδο. Δεχτήκαμε τρία γκολ και παρατήσαμε τον αγώνα. Πάντως δεν είμαστε ομάδα για επτά γκολ. Μπήκαμε χαλαρά και αυτό φταίει".

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Καταιγίδα η "κυρία"...

Η ΑΕΚ ισοπέδωσε τον Απόλλωνα με 7-1, πετυχαίνοντας σκορ - ρεκόρ

Ο πρωτάρης και φιλόδοξος Απόλλωνας υποκλίθηκε χθες στην έμπειρη "κυρία" του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ διά περιπάτου κατέκτησε το 9ο κύπελλο στην ιστορία της, 13 χρόνια μετά την τελευταία επιτυχία της, πετυχαίνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο σκορ στην ιστορία του θεσμού. Το προηγούμενο ήταν η νίκη του Ολυμπιακού επί Ηρακλή με 5-0 το 1947.

Για τους τυπικά φιλοξενούμενους η χτεσινή παρουσία ήταν τρίτη σε τελικό κυπέλλου, σε ισάριθμα χρόνια, αλλά για τους επίσης τυπικά γηπεδούχους αποδείχτηκε... φαρμακερή. Το τελικό 7-1 τα "λέει όλα".

Οι παίχτες της ΑΕΚ μπήκαν στο γήπεδο αποφασισμένοι να αποχωρήσουν με το τρόπαιο στις αποσκευές τους. Αντίθετα οι κυανόλευκοι φανερά αγχωμένοι δεν είχαν την ψυχολογία που απαιτούν τέτοια παιχνίδια.

Ετσι από την αρχή φάνηκε τι θα επακολουθούσε. Οι Σαβέφσκι, Μπορμπόκης, Μπατίστα, Τσάρτας, Κετσπάγια έκαναν "γλέντι" στην ανύπαρκτη άμυνα του Απόλλωνα. Οι Θεοδωρόπουλος, Μαυρίδης, Αποστόλου πέρασαν ένα από τα χειρότερα απογεύματα της καριέρας τους.

Το 1-0 έγινε μόλις στο 11 μ' έναν "κεραυνό" του Μπατίστα μέσα από την περιοχή. Ηταν η αρχή του τέλους για το όνειρο της "Ελαφράς Ταξιαρχίας" η οποία σ' ολόκληρο το παιχνίδι έκανε δύο ευκαιρίες.... Η Ενωση πέτυχε άλλα δύο γκολ με διαφορά 11 μεταξύ τους. Στο 21 μετά από έξοχο ένα δύο Μπορμπόκη - Τσάρτα ο τελευταίος πλάσαρε τον Ράπτη.

Στο 33 ο Κασάπης έκανε μια μπαλιά στον Μπατίστα που πάνω στην κίνηση έπιασε σουτ το οποίο "κάρφωσε" την μπάλα στην αριστερή γωνία των διχτυών. Το 3-0 ήταν το αποτέλεσμα του ημιχρόνου. Για να αλλάξει χρειάστηκαν τρία λεπτά από την έναρξη της επανάληψης, με εύστοχο πέναλτι του Τσάρτα.

Ο Απόλλωνας ουσιαστικά είχε παραδοθεί στις άγριες ορέξεις των κιτρινόμαυρων. Το μόνο που έκαναν οι παίχτες του είναι να παρακαλάνε να τελειώσει ο εφιάλτης. Ως εκείνη τη στιγμή όμως που ακούστηκε το λυτρωτικό, γι' αυτούς, σφύριγμα της λήξης, η ΑΕΚ είχε πετύχει άλλα τρία γκολ. Κετσπάγια(60), Τσάρτας (76) και Κωστής (89). Το γκολ της τιμής για τον Απόλλωνα πέτυχε ο Μπάρνιακ στο 77.

Το τελικό 7-1 είναι αρκετό να περιγράψει την εικόνα που παρουσίασαν οι δύο αντίπαλοι. Πώς διαμορφώθηκε; Απλά οι παίχτες της ΑΕΚ ήθελαν και τα ατού της μπορούσαν. Στην απέναντι πλευρά δε συνέβη σε καμιά στιγμή του παιχνιδιού κάτι από αυτά τα δύο.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Ράπτης, Ιωάννου, Μαυρίδης (55 Λαχανάς), Θεοδωρόπουλος (35 Αλέξης), Αποστόλου (46 Κεφαλάς), Τάτσης, Βελέντζας, Ερακ, Μπάρνιακ, Κόλα, Νικολαϊδης.

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κωστένογλου (66 Μαλαδένης), Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Κετσπάγια (66 Κωστής), Σαβέφσκι, Μπατίστα, Τσάρτας(82 Καραγιάννης), Κασάπης.

  • Ο διαιτητής Σωτηρόπουλος απέτυχε στο έργο του, αφού από την αρχή φάνηκε ότι δεν είχε το "ανάστημα" που χρειάζεται ένας τελικός. "Κιτρίνισε" τους Ερακ, Κεφαλά, Μπορμπόκη, Μανωλά, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχο, Κασάπη, ενώ απέβαλε (σωστά) τον Μπατίστα γιατί κλότσησε τον Κεφαλά.
  • Με απώλειες αποχώρησαν από το ΟΑΚΑ οι δύο ομάδες. Ο Απόλλωνας με τραυματίες τους Αποστόλου, Μαυρίδη οι οποίοι θα μείνουν εκτός δράσης για περίπου 10 και 15 μέρες αντίστοιχα. Η ΑΕΚ θα στερηθεί λόγω καρτών τους Μπορμπόκη, Κασάπη (6 κίτρινες), Βλάχο (9) και Μπατίστα (αποβολή).
  • Κόπηκαν 31.563 εισιτήρια και εισπράχτηκαν 50.608.000 δρχ.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Στοίχειωσε το κολυμβητήριο Περάματος

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το κολυμβητήριο που παραμένει ανολοκλήρωτο από το 1989

Με Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής, ζητάει από τη ΓΓΑ να ολοκληρώσει το κολυμβητήριο Περάματος που η κατασκευή του έχει ξεκινήσει από το 1989. Μεταξύ άλλων η ερώτηση αναφέρει: "Θεωρούμε εντελώς παράλογο να οδηγείται στην καταστροφή ένα έργο που το έχει απόλυτη ανάγκη η περιοχή και για το οποίο έχουν θαφτεί στη γη εκατοντάδες εκατομμύρια. Θεωρούμε παράλογο επίσης να χρηματοδοτούνται άλλα κολυμβητήρια που θα αρχίσει η κατασκευή τους τώρα και να μην χρηματοδοτείται η περάτωση του κολυμβητηρίου Περάματος". Καταλήγει η Ερώτηση: "Ο κ. υπουργός πρόκειται να χρηματοδοτήσει άμεσα την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου Περάματος ώστε να αποδοθεί γρήγορα στη νεολαία της περιοχής ένα έργο ζωτικής σημασίας;".

ΠΑΟ
Χολωμένος ο Δώνης

Ξένο σώμα είναι πλέον για τον Παναθηναϊκό ο Γιώργος Δώνης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο διεθνής επιθετικός είναι χολωμένος από τη στάση του προπονητή του να μην τον χρησιμοποιεί από την αρχή στα τελευταία ματς. Ο Δώνης μπορεί να μην έχει συζητήσει κατ' ιδίαν με τον πρόεδρο Γιώργο Βαρδινογιάννη, όμως τόσο η χρονική διάρκεια του νέου συμβολαίου (τρία θέλει ο παίκτης, πέντε η ΠΑΕ) όσο και το οικονομικό (χάσμα 100 εκατομμυρίων δραχμών) αποτελεί τροχοπέδη για την παραμονή του στην Παιανία. Το δεδομένο ενδιαφέρον της Μάντζεστερ Γιουνάιτεντ έχει κεντρίσει τις φιλοδοξίες του παίκτη που θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό.

  • Κοσμοσυρροή χτες στη Χίο στο φιλικό ματς του Παναθηναϊκού με τον Βαρβασιακό. Οι πράσινοι κέρδισαν 3 - 0 με γκολ των Μάρκου 63', Νιόπλια 82' και Γκούμα στο επόμενο λεπτό. Τα έσοδα του αγώνα δόθηκαν με ευγενική προσφορά της Αθηναϊκής ΠΑΕ στον ακριτικό σύλλογο που αγωνίζεται στον όμιλο του νότου της Γ' Εθνικής.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Με το... ζόρι 16άδα

Με το... ζόρι συμπληρώνει 16άδα ο Ολυμπιακός για τον κυριακάτικο αγώνα πρωταθλήματος με τον Εδεσσαϊκό στο ουδέτερο γήπεδο του Αργους. Τρεις παίκτες έχουν κάρτες. Πρόκειται για τους Γεωργάτο, Σαπάνη, Μαρινάκη. Τραυματίες είναι οι Πασσαλής, Ιβιτς και η συμμετοχή τους κρίνεται αμφίβολη. Σε αυτούς να προστεθεί και ο Αντρέι Γιουσκόβιακ που μαζεύει τα πράγματά του και αναχωρεί για την Πολωνία. Από Δευτέρα παρελθόν αποτελεί και ο έτερος ξένος, ο Βούλγαρος Εμίλ Κρεμενλίεφ που θα ενσωματωθεί με την Εθνική ομάδα της χώρας του, προκειμένου να πάρει μέρος στην προετοιμασία ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα γίνει στα γήπεδα της Αγγλίας.

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ
Ελληνική επιτυχία

Την κατάκτηση για πρώτη φορά της κορυφής των Ιμαλαϊων Πουμόρι γιορτάζει η ελληνική ορειβασία. Το Πουμόρι, που βρίσκεται σε υψόμετρο 7.161 μ. σημαίνει στη διάλεκτο του Νεπάλ "ανύπαντρη κόρη".

Οι Ελληνες ορειβάτες ξεκίνησαν από την Αθήνα στις 3 Απρίλη και κατάφεραν να ανεβούν στην κορυφή ύστερα από διάστημα 30 ημερών, παλεύοντας με τις μεγάλες φυσικές και τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάζει το βουνό. Η αποστολή οργανώθηκε από το Σύνδεσμο Ελλήνων Ορειβατών, που φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια της ζωής του.

Ενας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ΑΕΚ στην κατάκτηση του 9ου Κυπέλλου στην ιστορία της. Ο Β. Τσάρτας πανηγυρίζει το ένα από τα τρία γκολ που πέτυχε χτες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ