ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι αγώνες των κτηνοτρόφων θα συνεχιστούν

Ξεπέρασε και τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του νεοφιλελευθερισμού, επικαλούμενος τους νόμους της αγοράς για τη λύση των εκρηκτικών προβλημάτων των κτηνοτρόφων ο... "εκσυγχρονιστής" υφυπουργός Γεωργίας, Απ. Φωτιάδης,απαντώντας χτες στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη.Ταυτόχρονα, για να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αποκάλεσε βανδαλισμούς τους αγώνες των κτηνοτρόφων και επιτέθηκε απρόκλητα κατά του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα.

"Και θέληση η κυβέρνηση δεν έχει, και με την πολιτική που ακολουθεί δεν μπορεί", τόνισε ο Σπ. Στριφτάρης, και πρόσθεσε: "Λέτε για την προσφορά και τη ζήτηση. Σας ρωτώ και δεν απαντάτε: Γιατί η "Δωδώνη" μπορεί και αγοράζει το πρόβειο γάλα 215 δρχ. το κιλό και η "Μεβγάλ" και η "Φάγε" το αγοράζει 130 δρχ. Με ποιο δικαίωμα; Λέτε υπάρχουν επιτροπές ανταγωνισμού. Λειτουργεί τίποτα; Η λειτουργούν μόνο οι επιτροπές που επιβάλλουν τις θελήσεις των τεσσάρων γαλακτοβιομηχανιών στην Ελλάδα;". Ο βουλευτής του ΚΚΕ ακολούθως σημείωσε ότι οι ζωοτροφές αγοράζονται από 32 έως 48 δρχ. και πωλούνται από 70 έως 90 δρχ. το κιλό, τονίζοντας: "Αυτοί δηλαδή δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο; Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά; Να τη χαίρεστε αυτή την αγορά σας, αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να εμπαίζετε αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους, και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να σπαταλάτε το δημόσιο χρήμα για κίνητρα σε αυτούς που πίνουν και το αίμα αυτών των ανθρώπων". Καταλήγοντας, ο Σπ. Στριφτάρης υπογράμμισε: "Οσες εγκύκλιους και αν βγάλει ο υπουργός Οικονομικών και να ζητά να πληρώσουν τις ζημιές που θα κάνουν - που δεν τις κάνουν αυτοί τις ζημιές, άλλοι τις κάνουν - εμείς θα επιμείνουμε, όσο εξαρτάται από εμάς, να ανέβουν οι αγώνες των κτηνοτρόφων και όλων των αγροτών. Νομίζουμε ότι θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση το υπουργείο Γεωργίας με την καινούρια περίοδο. Και μη νομίζετε, επειδή τώρα πάνε στα βουνά τα πρόβατά τους οι άνθρωποι και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν εύκολα, ότι θα αποφύγετε τις μελλοντικές κινητοποιήσεις".

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Γεωργίας είπε: "Οταν παραβιάζονται οι νόμοι της αγοράς, αυτοί εκδικούνται". Ακολούθως ισχυρίστηκε ότι ο Στρ. Κόρακας καταδίκασε τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Λέσβου. Παίρνοντας το λόγο, ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι ο υφυπουργός λέει ψέματα, προσθέτοντας ότι στέκεται συνέχεια στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών. "Καταδικάζω την πολιτική που εξωθεί τους ανθρώπους αυτούς στην αγανάκτηση να κάνουν πράγματα για τα οποία και οι ίδιοι δε χαίρονται", υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ανταπαντώντας, ο Απ. Φωτιάδης επέμεινε στους συκοφαντικούς του ισχυρισμούς, λέγοντας: "Κατανοώ τη δύσκολη θέση του κυρίου Κόρακα να ομολογήσει δημοσίως στη Βουλή αυτό που κατ' ιδίαν ομολογεί". Να σημειωθεί ότι ο προεδρεύων της συνεδρίασης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κρητικός,αρνήθηκε να δώσει ξανά το λόγο στον Στρ. Κόρακα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα. Γ. Κ.

Απολογητής του Παπαδόπουλου ο Α. Λεντάκης

Απολογητής του Δικτάτορα Παπαδόπουλου και των πρωταιτίων της Χούντας εμφανίστηκε για άλλη μια φορά χτες στη Βουλή ο ανανήψας αριστερός, βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης, Α. Λεντάκης κατά τη συζήτηση της τροπολογίας του, με την οποία ζητούσε την αποφυλάκιση των πραξικοπηματιών. Ακολουθώντας τις ύποπτες εμμονές που τον διακρίνουν αυτές τις μέρες και οι οποίες τον οδηγούν όταν βρίσκεται μπροστά σε μικρόφωνο να μετατρέπετε σε λάβρο υπερασπιστή της αποφυλάκισης των Απριλιανών, κατάφερε και χτες να ξεπεράσει κάθε... προσδοκία. Συγκεκριμένα, επιχείρησε να απολογηθεί για λογαριασμό του Παπαδόπουλου, για την τραγωδία της Κύπρου, παίρνοντας αφορμή από την τοποθέτηση του Γ. Α. Μαγκάκη, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα, από του βήματος της Βουλής, είχε θυμίσει ότι η χούντα οδήγησε στον "Αττίλα", στο διαμελισμό της Μεγαλονήσου, στους αγνοούμενους, στη συρρίκνωση - όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει - του εθνικού χώρου. "Δεν ευθύνεται ο Παπαδόπουλος - είπε ο Α. Λεντάκης, παίρνοντας ακόμη και θέση στην ενδοχουντική διαμάχη - για τη συρρίκνωση του εθνικού χώρου, αλλά ο Ιωαννίδης, ο οποίος ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο". Και συμπλήρωσε στον ίδιο απολογητικό τόνο για το σύνολο των πραξικοπηματιών. "Δεν καταδικάστηκαν για την τραγωδία της Κύπρου. Το θέμα έμεινε ανοιχτό". Κατά τ' άλλα ο βουλευτής του κόμματος της... υπέρβασης του Αντ. Σαμαρά, επιχείρησε με αναφορές στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στην αρχαία Αθήνα και στους τριάκοντα τυράννους να αιτιολογήσει το αίτημα του ότι οι Απριλιανοί πρέπει να αποφυλακιστούν.

Υπέρ της τροπολογίας Λεντάκη τοποθετήθηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ε. Ζαφειρόπουλος και οι βουλευτές του ιδίου κόμματος Κ. Μπουρδάρα και Α. Φούσας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευαγ. Βενιζέλος, επανέλαβε πως θέση της κυβέρνησης είναι και παραμένει ότι το καθεστώς που διέπει τους φυλακισμένους χουντικούς δεν αλλάζει. Κάλεσε δε τους αρχηγούς της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης να ξεκαθαρίσουν ποια είναι η επίσημη θέση των κομμάτων τους για το θέμα.

Στη συζήτηση παρενέβη ο επουργός Εργασίας, Ευαγ. Γιαννόπουλος, ο οποίος είπε πως όσα λέει ο Α. Λεντάκης είναι προκλητικά και προσβάλλουν το Κοινοβούλιο. Σημείωσε δε ότι θα ήταν υπέρ της αποφυλάκισης αν οι χουντικοί υπέβαλαν αίτηση χάριτος και ζητούσαν συγνώμη για τα δεινά που προκάλεσαν στη χώρα και το λαό και υπογράμμισε ότι χωρίς αυτή την προϋπόθεση η αποφυλάκιση θα σήμαινε πως όσοι πλήρωσαν από τη χούντα ζητούν συγνώμη από τους πραξικοπηματίες. Ακολούθησαν έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ του βουλευτή της Πολιτικής Ανοιξης και του υπουργού με αναγωγές στην αρχαιοελληνική ιστορία.

Με τά τη συζήτηση ακολούθησε ψηφοφορία επί της τροπολογίας η οποία και απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Μεταξύ των βουλευτών που την καταψήφισαν ήταν και η βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Μ. Μαχαίρα.

Λειτουργεί η Επιτροπή Δημοψηφίσματος

Η έδρα της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ βρίσκεται στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Προσωρινά, η έδρα της Επιτροπής θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.,ενώ αργότερα θα λειτουργεί και τα πρωινά. Το τηλέφωνο - φαξ επικοινωνίας με την Επιτροπή είναι 3801.227.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ