ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΑΜΑ
Σε 15 μέρες τα νεότερα...

Συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Βιομηχανίας και νέες υποσχέσεις για σύγκληση της Διυπουργικής Επιτροπής σε δυο βδομάδες. Προς νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι φορείς

"Η Ζώνη παλεύει και θα νικήσει τα μέτρα της ΕΟΚ θα καταργήσει",ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά τη χτεσινή συγκέντρωση που οργάνωσαν έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας ο δήμος, τα σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς του Περάματος,απαιτώντας να υλοποιηθούν επιτέλους οι 26 δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Ζώνης.

Οι εργαζόμενοι στη Ζώνη πραγματοποίησαν παύση εργασιών από τις 12 το μεσημέρι και με πούλμαν από το Δημαρχείο της πόλης κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Βιομηχανίας. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν πίσω στο Χίλτον και από εκεί με πορεία έφτασαν στο ΥΒΕΤ. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και φορέων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Βιομηχανίας Φ. Ιωαννίδη και απαίτησε να συγκληθεί άμεσα το διυπουργικό όργανο. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής,ο οποίος απευθυνόμενος στον υφυπουργό τόνισε ότι πριν από 7 μήνες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε 26 σημεία και τώρα έρχονται οι εργαζόμενοι να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση τις δεσμεύσεις που είχε δώσει, ενώ θα έπρεπε να κουβεντιάζουν με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα κινηθεί, προκειμένου να μπουν δουλιές στη Ζώνη. Κάτω από την πίεση των εργαζομένων, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι σε 15 μέρες, αφού συνεννοηθεί με του συναρμόδιους υπουργούς, θα συγκληθεί διυπουργικό όργανο και θα συναντηθεί με τα σωματεία, τον δήμαρχο και τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος,μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: "Δυστυχώς από τη συνάντηση δεν είχαμε πάλι ολοκληρωμένη λύση. Πρέπει τα 26 σημεία να υλοποιηθούν, να δοθεί συνολική λύση στο πρόβλημα και επιπλέον η κυβέρνηση να εξασφαλίσει άλλη πολιτική και δουλιά για τη Ζώνη. Πήραμε την υπόσχεση ότι σε 15 μέρες θα έχουμε συνάντηση με το διυπουργικό όργανο, για να πάρουμε οριστικές απαντήσεις. Εμείς την επόμενη βδομάδα θα προχωρήσουμε σε νέα κινητοποίηση.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης,δήλωσε: "Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι τελικά η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τη Ζώνη. Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μια τέτοια λογική. Κάτω από την παρέμβαση και την επιμονή μας θα συνέλθει το διυπουργικό όργανο. Να δούμε, επιτέλους, αν θα υλοποιηθούν αυτά που η ίδια η κυβέρνηση εξάγγειλε τον Νοέμβρη του '95 ή θα μείνουν κενό γράμμα".

Νομοσχέδιο στα μέτρα της "Λευκής Βίβλου"

Η ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ καταγγέλλει το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Επίθεση στο επίδομα ανεργίας και εμπαιγμό των ανέργων χαρακτηρίζει η ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση, δήθεν, της ανεργίας.

"Το νομοσχέδιο - επισημαίνει η ΕΣΑΚ - είναι σταθερά προσανατολισμένο στις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" για την προώθηση της μερικής απασχόλησης, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη μετάθεση της ευθύνης για την εξεύρεση δουλιάς στον ίδιο τον εργαζόμενο".

Η ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ, στην ανακοίνωση της, καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τους άνεργους της πόλης να καταγγείλουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανεργία. Να συντονίσουν την πάλη τους μέσα από τα συνδικάτα για την ανάπτυξη ενός πλατιού μετώπου ενάντια στην ανεργία, που θα αντισταθεί, θα αντικρούσει την επίθεση της κυβέρνησης και των βιομηχάνων και θα απαιτεί ουσιαστικές λύσεις σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Επίσης η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους με τη συμμετοχή και τη δράση τους να ενισχύσουν τη Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων της Θεσσαλονίκης και να παλέψουν για συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τη μεταφορά τους σε ξένες χώρες, τον περιορισμό των εισαγωγών και στήριξη της ντόπιας παραγωγής, την επαναδραστηριοποίηση του ΟΑΕΔ και την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας. Να αγωνιστούν να σταματήσουν οι απολύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, να καθιερωθεί το 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, να αυξηθούν στο 80% το επίδομα ανεργίας και η διάρκεια επιδότησης, να ενισχυθούν οι μακροχρόνιοι άνεργοι και οι νέοι και να δοθεί ένα τέλος στη μαύρη εργασία, με μέτρα που θα εξασφαλίζουν ίσα δικαιώματα και θα νομιμοποιούν την εργασία των αλλοδαπών εργαζομένων.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΥΡΚΑΛ
Ο "κόμπος έχει φτάσει στο χτένι"

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αποφεύγει συνάντηση μαζί τους

"Φουντώνουν" μέρα με τη μέρα οι φήμες για ιδιωτικοποίηση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών, μέσω της εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο. Τις αμέσως επόμενες μέρες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την τύχη τους. Για το θέμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Σωματείων της ΠΥΡΚΑΛ με τον αρμόδιο υπουργό, Γερ. Αρσένη,την ερχόμενη Δευτέρα.

Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία εργαζομένων στην ΠΥΡΚΑΛ, αν δεν παρθούν γρήγορα μέτρα, "θα ακυρωθούν στην πράξη οι προσπάθειες των δύο τελευταίων χρόνων και, όπως ομολογεί η διοίκηση της εταιρίας, σε μια πενταετία τα χρέη θα φθάσουν ξανά στα ύψη".

Η αρνητική στάση του ΥΕΘΑ απέναντι στη χρηματοδότηση και εξυγίανση της εταιρίας, στην ελληνοποίηση των προμηθειών, στις μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού, στη ρύθμιση χρεών, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στις παραγγελίες στα μεγάλα διαμετρήματα και στις σφαίρες των 7,62 χιλιοστών, εντείνει τις ανησυχίες.

Επίσης "η μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, η στασιμότητα στο ζήτημα της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων, οι αλόγιστες αποφάσεις και γενικότερα η απραξία κάποιων στη διοίκηση οξύνουν τα προβλήματα και προκαλούν δυσάρεστες σκέψεις και ανασφάλεια στους εργαζόμενους", υπογραμμίζουν τα σωματεία.

Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίησης και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Μετάλλου στις 23, 24 και 25 του Μάη.

Αλλού ... να ψάξει για "νονούς"

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων απαντά στις νέες ύβρεις του υπουργού Εργασίας

Το νέο αντεργατικό παραλήρημα του υπουργού Εργασίας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων,σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι ο Ε. Γιαννόπουλος επαναβεβαιώνει για άλλη μια φορά το "ήθος" που τον διακρίνει, "ήθος" που χρεώνεται η ίδια η κυβέρνηση.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι συκοφαντίες, οι ύβρεις και τα ξεσπάσματα του υπουργού έχουν την εξήγησή τους στην άρνηση των εργαζομένων του κλάδου και των συνδικαλιστικών του στελεχών να δεχτούν την εξαθλίωση που τους προορίζει η κυβέρνηση, καθώς και στην επιμονή τους να μην κλείνουν τα μάτια στα σκάνδαλα που χρόνια τώρα γίνονται στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. "Ο κύριος υπουργός - σημειώνει - καλά θα κάνει να σταματήσει τις ύβρεις και τις συκοφαντίες και να απαντήσει στο ερώτημα: Γιατί κρατούνται στην τράπεζα τα 45 δισ. του ΟΕΚ; Γιατί δε δίνονται για την υλοποίηση των προγραμμάτων στέγασης του Οργανισμού και την απασχόληση των οικοδόμων;". Οσο για τις νέες ύβρεις του υπουργού περί "νονών" (!), η Ομοσπονδία καλεί τον Ε. Γιαννόπουλο να ψάξει να τους βρει στο χώρο του. Καταλήγει διακηρύσσοντας ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους στο να "πάρουν τέλος οι αμαρτίες στον ΟΕΚ και να λογοδοτήσουν αυτοί που τις προξένησαν και συνεχίζουν να τις διατηρούν".

Από τη χθεσινή κινητοποίηση του Περάματος

Από τη χτεσινή κινητοποίηση του Περάματος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ