ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Φουρτούνα" στο λιμάνι

Αποκλεισμένο από χτες το ΓΕΝΕ από άνεργους ναυτεργάτες. Σε αποφασιστικό αγώνα για την περιφρούρηση του καμποτάζ καλεί η ΠΕΜΕΝ

Αποκλεισμένο είναι από προχτές το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), από άνεργους ναυτεργάτες και συνδικαλιστές, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Οι ναυτεργάτες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ανθρώπινα και αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας, μέτρα για την ανεργία, αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ. Διάχυτες είναι οι καταγγελίες για τα "κυκλώματα δουλεμπόρων", που λειτουργούν στην αγορά εργασίας, αλλά και η αγανάντηση για την προσπάθεια άρσης του καμποτάζ που - όπως τόνιζαν χτες πολλοί από τους συγκεντρωμένους ναυτεργάτες - θα οξύνει το ήδη τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν.

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), που συμμετέχει στον αποκλεισμό, με ανακοίνωσή της, προτείνει "απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με αιτήματα την απασχόληση, την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων και την κοινωνική ασφάλιση, με ιδιαίτερη βαρύτητα στα πλοία με σημαίες ευκαιρίας".Ταυτόχρονα καλεί όλους τους ναυτεργάτες και τις ενώσεις τους στην πανναυτεργατική απεργία στις 30 του Μάη στην Ακτή Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια άρσης του καμποτάζ από το, υπό σημαία Μπαχάμες, πλοίο "Μάρκο Πόλο", η ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει την πλοιοκτήτρια εταιρία, η οποία σε συνέντευξη Τύπου εκδήλωσε "τη βούλησή της να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στον τομέα των κρουαζιερών", ενώ όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: "Από τους ισχυρισμούς και τη σαθρή επιχειρηματολογία της γίνεται φανερό ότι μεταφέρει την υπόθεση σε πολιτικό επίπεδο, χρησιμοποιεί μεθόδους πολιτικού και κοινωνικού εκβιασμού, αντιμετωπίζει θεσμικά όργανα (κυβέρνηση και συνδικαλιστικό κίνημα) ως αντιπροσώπους δουλοπάροικων".

Η ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει ακόμα και τη δουλοπρεπή στάση της κυβέρνησης, καθώς επίσης την "απαθή και ύποπτη στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ". Η ΠΕΜΕΝ - όπως τονίζεται στην ανακοίνωση - "παίρνοντας υπόψη της τα προβλεπόμενα από το νόμο και τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες από την ασύδοτη δράση του "Μάρκο Πόλο", στην προέκταση των οποίων βρίσκεται η επαγγελματική εξαφάνιση χιλιάδων ναυτεργατών", απαιτεί:

α) Από το Κοινοβούλιο να συμπεριφερθεί ως αντιπροσωπεία ελεύθερης χώρας κι όχι προτεκτοράτου.

β) Από την κυβέρνηση να σεβαστεί τον όρκο της για την τήρηση του Συντάγματος και των Διεθνών Συμβάσεων που έχει κυρώσει.

γ) Από τη ΓΣΕΕ να τιμήσει με ουσιαστικό τρόπο τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της και από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά να συμπαραταχτεί στις δίκαιες ναυτεργατικές απαιτήσεις.

Τέλος, απαιτεί από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να εγκαταλείψει τον αρνητικό της ρόλο, πριν οι ναυτεργάτες πάρουν μόνοι τους την κατάσταση στα χέρια τους και να συγκαλέσει Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφασίσει τον τρόπο δράσης της για την επόμενη προσέγγιση του πλοίου στις 25 του Μάη.Ακόμα, καλεί την ΠΝΟ να καλέσει σε δημόσιο διάλογο ή να μηνύσει την πλοιοκτήτρια εταιρία για τους υπαινιγμούς που αφορούν τη δράση της.

Ολα πάνε καλά για την ΑΔΕΔΥ...
  • Απραξία... αποφάσισε και το χτεσινό Γενικό Συμβούλιο, ενώ τα προβλήματα οξύνονται σε όλα τα μέτωπα
  • Κινητοποιήσεις πρότεινε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Στο τελευταίο σκαλοπάτι του εκφυλισμού έχει φτάσει τη λειτουργία της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων η πλειοψηφία τηςΑΔΕΔΥ,η οποία χτες - παρά την όξυνση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών προβλημάτων των δημοσίων υπαλλήλων - στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης διαπίστωσε πως όλα πάνε καλά και αποφάσισε να μην κάνει τίποτα!

"Υπάρχει μια κινητικότητα", διαπίστωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος αναφερόμενος στην επιτροπή για το νέο μισθολόγιο, άσχετα αν τα μηνύματα από τα σχέδια που εξυφαίνονται είναι δυσοίωνα. Με τον ίδιο τρόπο αναφέρθηκε και στο θέμα της κύρωσης των 151 και 154 Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας περί ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, άσχετα απ' το ότι η τυπική κύρωση δε συμπληρώνεται από σχετικό νομοσχέδιο, ώστε να ισχύσουν πραγματικά. Και φυσικά μετά τις "θετικές" διαπιστώσεις, δεν πρότεινε κανένα πρόγραμμα δράσης...

"Ξεχνώντας" τις δικές τους ευθύνες για την απραξία, στην οποία έχει περιέλθει η ΑΔΕΔΥ - άλλωστε, όλες οι αποφάσεις φέρουν τις υπογραφές τους - ο μεν Π. Βούτος,σύμβουλος της ΔΑΚΕ, κατέκρινε την Εκτελεστική ότι δεν τήρησε τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου περί κινητοποιήσεων (;), ο δε Η. Βρεττάκος,σύμβουλος του "ΣΥΝ" προχώρησε παραπέρα, ζητώντας απ' το Γενικό Συμβούλιο να καταθέσει μομφή εναντίον της ΕΕ...

"Ψάρι αγκιστρωμένο απ' την κυβέρνηση", χαρακτήρισε ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", την πλειοψηφία. Αναφέρθηκε στα σχέδια περί νέου μισθολογίου, που όπως διαφαίνεται, θα έχει ισχύ από το δεύτερο εξάμηνο του '97 ως το 2001. Τα επιδόματα - είπε - θα είναι σε ισχύ με αλλαγή προς το χειρότερο, μετατρεπόμενα σε "τέλη ανταποδοτικότητας", δηλαδή χαράτσια προς το λαό και μετά θα μοιράζονται στους δημοσίους, ανάλογα με την παραγωγικότητα! Εθεσε το θέμα των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως "θα μείνουμε σε μια Εθνική Σύμβαση και η λιτότητα θα προχωράει; Θα υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις;". Τέλος, κάλεσε "έστω την ύστατη στιγμή να προχωρήσει η ΑΔΕΔΥ το επόμενο 15θήμερο σε περιοδείες σε χώρους δουλιάς, να εξουσιοδοτηθεί η Εκτελεστική να εκφράσει το αμέσως επόμενο διάστημα την αντίσταση και τις διεκδικήσεις του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, με όλες τις μορφές, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, συντονισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων των Ομοσπονδιών".

Δεύτερο θέμα της χτεσινής συνεδρίασης ήταν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την περιφερειακή διοίκηση, το οποίο με τις ψήφους των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ έγινε αποδεκτό με την προϋπόθεση του διαλόγου για δευτερεύοντα ζητήματα. Την απόφαση καταψήφισαν οι σύμβουλοι της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", που αντιπρότειναν την απόσυρση του νομοσχεδίου και την καθιέρωση του Γ βαθμού Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τις θέσεις του κινήματος.

Δεν πάει άλλο!

Δεν υπάρχουν πλέον δικαιώματα για τους εργαζόμενους στα επισιτιστικά και τουριστικά επαγγέλματα, καταγγέλλει το Συνδικάτο του Πειραιά

Λέξεις χωρίς αντίκρισμα έχουν γίνει για τους εργαζόμενους στα επισιτιστικά και τουριστικά επαγγέλματα της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά οι άδειες, τα επιδόματα, τα δώρα, τα ρεπό και γενικώς τα δικαιώματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου τους. "Η κατάσταση - τονίζεται - έφτασε στο απροχώρητο. Εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου μας καθημερινά ξεφυτρώνουν, οι περισσότερες χωρίς άδειες εργασίας, απασχολώντας χιλιάδες εργαζόμενους με τιμή ευκαιρίας. Η εισφοροδιαφυγή έχει ήδη ξεπεράσει το 60%".

Το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι η πολιτεία κωφεύει. Το ίδιο και οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες καλύπτονται συνεχώς πίσω από το, βάσιμο κατά τα άλλα, επιχείρημα ότι δε διαθέτουν το ανάλογο προσωπικό για τη διενέργεια ελέγχων. "Ποια η σκοπιμότητα αυτής της κατάστασης; Ποια άνομα συμφέροντα κρύβονται πίσω;", ερωτά το Συνδικάτο και απαιτεί η κάρτα πρόσληψης να συντάσσεται από την πρώτη μέρα, να υπογράφεται ταυτόχρονα από την Επιθεώρηση Εργασίας και από το ΙΚΑ. Παράλληλα, όποιος εργοδότης παρανομεί να τιμωρείται με αυτόφωρο δίωξη και πρόστιμο. Τέλος, απευθύνεται στους εργαζόμενους και κυρίως στους νέους και τους καλεί να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Καταλήγει προειδοποιώντας ότι σύντομα θα καταλήξει σε αποφάσεις δυναμικού χαρακτήρα, αρχίζοντας από καταλήψεις δημοσίων υπηρεσιών.

Απεργούν σήμερα οι καθαρίστριες

Πανελλαδική απεργία, συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας στις 11 π.μ. και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιούν σήμερα οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων.Διεκδικούν την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης από εργολαβική σε σχέση εξαρτημένης εργασίας. Στην προηγούμενη κινητοποίησή τους, πριν λίγες μέρες, είχαν αποσπάσει τη δέσμευση από τον υφυπουργό Παιδείας, ότι θα καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο να αρχίσει η αλλαγή από όσες εργαζόμενες έχουν προϋπηρεσία πάνω από πέντε χρόνια.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Αυξημένη συμμετοχή - άνοδος της ΕΣΑΚ

Αυξημένη κατά 20,3% ήταν η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και στην εκλογή αντιπροσώπων για το ΕΚΑ και την Ομοσπονδία του κλάδου. Πρώτη δύναμη με αύξηση των ψήφων του, αναδείχτηκε και πάλι ο "Ενιαίος Αγωνιστικός Συνδυασμός",που υποστηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ. Στις εκλογές έλαβε μέρος, μετά από πέντε χρόνια, η ΠΑΣΚΕ,αφού το διασπαστικό σωματείο που δημιούργησε το '90, διαλύθηκε. Συγκεκριμένα, ψήφισαν συνολικά 966 λιθογράφοι (προηγούμενα 803) και έλαβαν: ΕΑΣ 693 ψήφους (πριν 648) και 8 έδρες στο ΔΣ (πριν 9). ΠΑΣΚΕ 129 ψήφους και 2 έδρες. "Εργατική Δημοκρατία" 123 (117) και 1 έδρα (πριν 2). "Εργατική Αλληλεγγύη" 7 ψήφους (πριν 8) και καμία έδρα. Οσον αφορά την εκλογή αντιπροσώπων, έλαβαν: ΕΑΣ 684 ψήφους (πριν 659) και 9 αντιπροσώπους για ΕΚΑ (πριν 9) και 14 για Ομοσπονδία, πριν είχε 13. ΠΑΣΚΕ 125 ψήφους και 2 αντιπροσώπους για ΕΚΑ και 3 για Ομοσπονδία. "Εργατική Δημοκρατία" 110 ψήφους και από 2 αντιπροσώπους για ΕΚΑ και Ομοσπονδία, όπως και πριν. "Εργατική Αλληλεγγύη" 11 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο.

Η αυξημένη συμμετοχή των λιθογράφων, τονίζει ο Δ. Δρακόπουλος,απερχόμενος πρόεδρος και στέλεχος του ΕΑΣ, είναι αποτέλεσμα της δράσης της Ενωσης το προηγούμενο διάστημα. "Από τη θέση της πρώτης δύναμης στο ΔΣ - επισημαίνει - βρεθήκαμε κοντά στους χώρους δουλιάς, παρεμβήκαμε θετικά σε περιπτώσεις απολύσεων ή καταπάτησης δικαιωμάτων, παλέψαμε και πετύχαμε την ενδυνάμωση της Ενωσης με νέες εγγραφές μελών".

Από τον αποκλεισμό του ΓΕΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ