ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΒΕ
Συνέδριο μάχης το 30ό Συνέδριο

Οι συνταξιούχοι πήραν αποφάσεις για νέους αγώνες

Την ανάγκη να ορθώσουν με τους αγώνες τους ένα ογκώδες κοινωνικοπολιτικό φράγμα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, εξέφρασαν οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ στο 30ό Συνέδριο της Ομοσπονδίας τους, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Χρ. Τριάντης,έκανε αναδρομή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 9ης του Μάρτη 1995 και την άνανδρη επίθεση που δέχτηκαν οι συνταξιούχοι από άνδρες των ΜΑΤ. "Ενας χρόνος πέρασε από τότε - συνέχισε ο Χρ. Τριάντης - και όχι μόνο δε δόθηκε καμία ουσιαστική θετική αντιμετώπιση στα προβλήματά μας, αλλά προστέθηκαν καινούρια προβλήματα με την πιο βάναυση πρόκληση εμπαιγμού και αναξιοπιστίας από τη σημερινή κυβέρνηση Σημίτη".

Στην έναρξη του συνεδρίου παραβρέθηκε και ο διοικητής του ΤΕΒΕ Κ. Κόντος,που είπε πως ο ίδιος και τα μέλη του ΔΣ προσδοκούν να πάρουν σύνταξη απ' αυτό το ταμείο. Η παρουσία του δικαιολογημένα έφερε αντιδράσεις. Αλλοι ερωτούσαν πόσα χρήματα έχει το ταμείο, ενώ άλλοι έλεγαν ότι η αύξηση 3,5+3,5% που θα πάρουν είναι μικρή. Ο διοικητής του ΤΕΒΕ απάντησε πως το ταμείο έχει λεφτά, αλλά έχει και μεγάλη έλλειψη προσωπικού, γι' αυτό υπάρχουν καθυστερήσεις. Θέλοντας να τους καθησυχάσει είπε πως από 1η Ιούνη θα πάρουν τα αναδρομικά της αύξησης και ότι στα μέσα του Ιούλη θα ληφθεί απόφαση για αύξηση στις συντάξεις "σε ύψος που να μπορούν οι συνταξιούχοι να ανταποκριθούν".

"Να βγούμε να κλέψουμε;"

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η διυπουργική επιτροπή, δείχνουν ότι οι εφτά στους δέκα συνταξιούχους του ΤΕΒΕ ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι συνταξιούχοι αυτοί (108.455 από 143.252) έχουν εισόδημα μικρότερο απ' αυτό που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση σαν όριο, που για το 1995 ήταν 101.500 δραχμές.

Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση υπήρχε απαρτία - συγκεντρώθηκαν 135 από τους 141 εκπροσώπους συλλόγων απ' όλη την Ελλάδα. Ολοι έχουν λάβει το μήνυμα ότι για την επίλυση των προβλημάτων τους χρειάζεται αγώνας.Από την Πάτρα, ο πρόεδρος του συλλόγου Φ. Παναγόπουλος,δήλωσε πως το 80% των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ της περιοχής παίρνουν συντάξεις 66.000 δραχμών λόγω θανάτου και 76.000 δραχμές λόγω γήρατος. Ο ίδιος, 37 χρόνια ασφαλισμένος, παίρνει σύνταξη 135.000 δραχμές. Μόνο το ενοίκιό του είναι 45.000 δραχμές. "Δεν περισσεύει τίποτα - μας λέει. Στο πρώτο εικοσαήμερο έχουν τελειώσει. Ευτυχώς, έχω δύο παιδιά που εργάζονται και με ενισχύουν". Στη βοήθεια των παιδιών του βασίζεται και ο 78χρονος Μ. Ρούσος από τη Σύρο, που παίρνει σύνταξη 90.000 δραχμές.

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται τρεις άλλοι συνταξιούχοι που κατοικούν στην Αθήνα. Ο Χ. Αντωνόπουλος,40 χρόνια και επτά μήνες ασφαλισμένος, παίρνει σύνταξη 70.000 δραχμές. Τον ρωτήσαμε πώς ζει. "Γι' αυτό το πράγμα μη με ρωτάς...", μας είπε με θλίψη. Ο Γ. Μπάμπος που ζει με τη γυναίκα του, παίρνει 75.000 δραχμές σύνταξη. "Εχουμε ένα γιο παντρεμένο, ο οποίος μας έχει κόψει ένα επίδομα για τα απαραίτητα", μας είπε. Ο Σ. Ζέρβας,παίρνει σύνταξη 80.000 δραχμές και ζει επίσης με τη γυναίκα του. Δεν έχουν παιδιά για να τους βοηθήσουν. Του κάναμε την ίδια ερώτηση: "Και τι θες να κάνουμε; Να βγούμε να κλέψουμε; Προσπαθούμε...", μας απάντησε.

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απάντηση με 12 συγκεντρώσεις

Απορρίπτουν το πόρισμα της Επιτροπής και τις ελεημοσύνες της κυβέρνησης

Με συγκεντρώσεις σε 12 πόλεις της Ελλάδας απαντούν την ερχόμενη Πέμπτη οι συνταξιούχοι στις προτάσεις ελεημοσύνης για κάποιους συνταξιούχους, με ένα ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη καθώς, και στα γενικότερα σχέδια της κυβέρνησης για την κατεδάφιση του Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μάλιστα χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων κάλεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τους εργαζόμενους και τους νέους σε παλλαϊκό μέτωπο, για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στη χώρα μας. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στην Πλατεία Κάνιγγος, ώρα 9. 30 πμ.

Οι εκπρόσωποι της ΣΕΑ απέρριψαν με αγανάκτηση το πόρισμα της Επιτροπής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων, τονίζοντας ότι με το βοήθημα των 5.753 δραχμών για τους χαμηλοσυνταξιούχους, με τη μορφή βοηθήματος για το 1996, οδηγεί στη λογική της κρατικής ελεημοσύνης και μάλιστα με ημερομηνία λήξης. Με την επιλεκτική τακτική, να δοθεί δηλαδή το "βοήθημα" μόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ, η κυβέρνηση επιχειρεί τη διάσπαση του μετώπου των συνταξιούχων, υπογράμμισε η ΣΕΑ. Οι συνταξιούχοι κατήγγειλαν την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταβαραθρώσει τα Ταμεία με το νομοσχέδιο για την υγεία.

Ολοι οι εκπρόσωποι της ΣΕΑ ήταν καταπέλτες:

  • Ο Δ. Μαυροδόγλου (ΙΚΑ) είπε: "Οι συνταξιούχοι απορρίπτουν όλο το πόρισμα της Επιτροπής, γιατί αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των συνταξιούχων, προσπαθεί να τους διασπάσει να τους διαχωρίσει με σκοπό να διασπαστεί ο αγώνας μας. Ολες οι προτάσεις της Επιτροπής είναι απαράδεκτες, δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίζουν το κύριο και βασικό αίτημα, που είναι η επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων όλων των Ταμείων με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη".
  • Ο Χρ. Τριάντης (ΤΕΒΕ) είπε: "Το περίφημο πόρισμα της Επιτροπής που φαίνεται ότι θα αποδεχτούν οι οικονομικοί υπουργοί, μας εντάσσει σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας... Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα "πόθεν έσχες" για τη φτώχεια, την ώρα που οι αρμόδιοι δε μίλησαν ποτέ για τη ληστεία του δημόσιου χρήματος και το δικό τους "πόθεν έσχες"".
  • Ο Ιγν. Πλιάκος (τραπεζοϋπάλληλοι) κάλεσε τους εργαζομένους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, γιατί όπως επισήμανε οι εργαζόμενοι ξέρουν ποιες είναι οι συνέπειες από την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων. "Ξέρουνε, συνέχισε, ότι με τα "τερτίπια", που πάνε σήμερα να εφαρμόσουνε για το ασφαλιστικό και για τα ασφάλιστρα των νοσοκομείων, θα οδηγήσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία στη χρεοκοπία".
  • Ο Γ. Νικολάου (ναυτικοί) υπογράμμισε ότι "η πολιτική της διάσπασης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δε θα περάσει και αυτό πρέπει να το καταλάβει τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση".
  • Ο Δ. Κούστας (ΤΣΑ) επισήμανε ότι "μετά από δυο χρόνια κοροϊδίας από τη μεριά της κυβέρνησης, φτάσαμε στο σημείο να δοθούν μόνο 5.000 δραχμές και μάλιστα μόνο στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, με στόχο τη διάλυση της Συντονιστικής Επιτροπής".
  • Ο Δ. Λύνος (Δημόσιο) είπε ότι "για τους συνταξιούχους του δημοσίου δεν ελήφθη καμία απόφαση από την αρμόδια Επιτροπή. Ετσι, συνέχισε, η κατώτερη σύνταξη παραμένει στις 50.000 δραχμές, ενώ στην κατάρτιση του νέου μισθολογίου του δημοσίου δε λαμβάνονται υπόψη οι συνταξιούχοι".
  • Ο πρόεδρος Ν. Φλέσσας (ΕΛΤΑ) τόνισε ότι στόχος των συνταξιούχων είναι να διεκδικήσουν τα κλεμμένα των Ταμείων. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, συνέχισε, δε χρειάζεται να συγκριθεί με αυτή που εφάρμοσε η ΝΔ. Από εδώ και πέρα, κατέληξε, υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ εργατικής τάξης και μεταξύ του κεφαλαίου.
  • Ο Θ. Κανάκης (ΔΕΗ) επισήμανε ότι "ακόμα και η Γερμανία μείωσε κατά 20% την κοινωνική ασφάλιση. Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι αν δεν αντιταχτούμε όλοι στην πολιτική που εφαρμόζεται, σε λίγο οι συντάξεις θα αποτελούν ένα βοήθημα των 30 και 40 χιλιάδων δραχμών.
Λεζάντα

Κατάμεστη η αίθουσα από τους σύνεδρους

ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Εκτός από την Αθήνα θα γίνουν κινητοποιήσεις, στις 23 Μάη 1996, και στις παρακάτω πόλεις:

Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Γιάννενα, Αγρίνιο, Πύργοκαι Μυτιλήνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ