ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στερνό "αντίο" στη συντρόφισσα Βαγγελιώ

Με μια σεμνή τελετή κηδεύτηκε χτες το απόγευμα από το Α Νεκροταφείο της Αθήνας, η Ευαγγελία Λογαρά, η Βαγγελιώ όπως την έλεγαν οι σύντροφοί της. Εκεί, σύντροφοι, συγγενείς και συγκρατούμενές της από το Τρίκερι και τις Φυλακές Αβέρωφ, είπαν "αντίο" στην Βαγγελιώ, δηλώνοντας ότι θα τη θυμούνται για πάντα. Θα θυμούνται για πάντα και θα ακολουθούν το δικό της παράδειγμα, την αγωνιστική της στάση που δεν κάμφθηκε παρά τις σκληρές διώξεις απ' την άρχουσα τάξη, θα θυμούνται για πάντα τη λαμπρή της παρουσία.

Το καλοκαίρι του 1941 έγινε μέλος της Εθνικής Αλληλεγγύης και το Φλεβάρη του 1942 μέλος του ΚΚΕ. Αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης και σε αχτιδικές οργανώσεις της Αθήνας, μέχρι που συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια του Ιούνη του '44 και βγήκε στις 7 Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου.

Ξανασυνελήφθη τον Ιούνη του 1949, μεταφέρθηκε στο Τρίκερι και στη συνέχεια στις Φυλακές Αβέρωφ. Δικάστηκε και καταδικάστηκε ισόβια στη δίκη των 122 συνδικαλιστών. Με αναθεώρηση της δίκης η ποινή έπεσε στα 5 χρόνια και αποφυλακίστηκε το Μάη του '54. Συνελήφθη πάλι στις 21 - 4 - 67 και μεταφέρθηκε στα Γιούρα, απ' όπου αφέθηκε ελεύθερη στις 30 - 1 - 68.

Το 1954, που αποφυλακίστηκε, συνδέθηκε με το Κόμμα και δούλεψε στην ΕΔΑ, στον Τομέα Συνοικιών, στη Γυναικεία Επιτροπή και στο Συνδικαλιστικό Αθήνας.Μετά τη δικτατορία δούλεψε στο Περιστέρι, στη συνέχεια στη Γυναικεία Επιτροπή Αθήνας ως αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ και στη συνέχεια στο μηχανισμό της Κεντρικής Επιτροπής.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν πολλά στελέχη του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα,αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ και αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι
  • Το Παράρτημα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ διοργανώνει την Τετάρτη 22-5-96 στις 7 μμ,εκδήλωση μνήμης για τους ΕΠΟΝίτες Κώστα Δημητρίου και Γιάννη Τσικρικά που δολοφονήθηκαν από Γερμανούς και συνεργάτες τους στις 21-4-1944. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο που έχει στηθεί αναμνηστική στήλη (Τριών Ιεραρχών και Δρυόπων).
  • Ο Δήμος ΑΛΙΜΟΥ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 26-5-1996 στις10 πμ,τελούν το καθιερωμένο χρονιάτικο μνημόσυνο του αρχηγού του ΕΛΑΣ, Στρατηγού ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ, στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος στον Αλιμο. Καλούνται οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση τιμώντας με την παρουσία τους τη μνήμη του Στρατηγού του ΕΛΑΣ.
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 26-5-96 στις 11 πμ τελεί μνημόσυνο για τους 110 αγωνιστές (που ήσαν και ανάπηροι του Αλβανικού Μετώπου) εκτελεσμένους από τους Γερμανούς στη Ριτσώνα. Αναχώρηση με πούλμαν από την Πλατεία Αγοράς.
  • To Παράρτημα ΜΕΓΑΡΩΝ της ΠΕΑΕΑ σε πλήρη συνεργασία με το Δήμο και τους συγγενείς των εκτελεσμένων τελούν επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 26-5-96 στις 11 πμ,για τους ΔΕΚΑ πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 17-5-1944, στη θέση "Ρέμα της Μπύρας" και για όλους τους Μεγαρίτες πατριώτες που εκτελέστηκαν από το 1941 έως το 1944.
Κάλεσμα της ΠΕΣΑΘΕΑ

Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης καλεί τα μέλη της κι όλους τους συνταξιούχους αναπήρους, να πάρουν μέρος μαζικά στις παρακάτω εκδηλώσεις:

Στην πανελλαδική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη 23-5-96 ώρα 10 π.μ. στην Πλατεία Κάνιγγος.

Κάστρο Υμηττού
  • Ο Δήμος ΥΜΗΤΤΟΥ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ,θα τιμήσουν την 52η επέτειο της θυσίας των τριών ΕΠΟΝιτών, με διήμερο εκδηλώσεων στις 25 και 26-5-1996.
Εκδρομές
  • Οι επιζώντες αγωνιστές του 34ου Συντάγματος και τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν την Κυριακή 26-5-96,εκδρομή - προσκύνημα στο 51ο και 60ό χιλιόμετρο της οδού Γραβιάς - Αμφιλοχίας, την Κυριακή 26-5-96.Αναχώρηση στις 7.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες: Μαυροματαίων 12, τηλ: 8225.407 - 8831.368 - 5445.613.
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών οργανώνει ημερήσια εκδρομή την Κυριακή 26-5-96 στην Επίδαυρο. Αναχώρηση στις 8.30 πμ από τη γωνία Χαλκοκονδύλη και Πατησίων. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6426.672.
  • Το Παράρτημα ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ την Κυριακή 26-5-96 διοργανώνει εκδρομή στη Νάουσα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ: 225.250.
Πρόσκληση
  • Το Παράρτημα ΤΟΥΜΠΑΣ (Θεσ/νίκης) της ΠΕΑΕΑ την Πέμπτη 30-5-96 στις 6 μμ πραγματοποιεί σύσκεψη για την ανάλυση των αποφάσεων του 7ου Συνεδρίου.
Ανακοίνωση ΠΕΕΠΠ
  • Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ γνωστοποιεί εκδρομικό πρόγραμμα, περιόδου Ιούνη - Οκτώβρη '96, που θα γίνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ξεκινώντας από τη διήμερη (8-9 Ιούνη) στη Θεσσαλία, περιοχή Κόζακα (λίμνη Μέγδοβα). Ολες οι εκδρομές είναι αφιερωμένες στα 50 χρόνια του ΔΣΕ.

Επίσης στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη διοργανώνεται ταξίδι στην Τασκένδη. Επιθυμίες για ταξίδια σ' άλλες πρώην Σοσιαλιστικές χώρες να δηλωθούν στα γραφεία της ΠΕΕΠΠ. Πληροφορίες στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 79-81 3ος) τηλ: 5230.526 - 5230.534.

Επίσκεψη στα γραφεία του ΚΚΕ

Εξήντα Κιλκισιώτες και, απ' αυτούς οι περισσότεροι αντιστασιακοί Μακρονησιώτες, επισκέφθηκαν χτες τα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της "Τυποεκδοτικής" και του "Ριζοσπάστη". Πραγματοποίησαν ένα ταξίδι εκατοντάδων χιλιομέτρων για να επισκεφθούν το Μακρονήσι - αρκετοί απ' αυτούς είναι Μακρονησιώτες, όπως ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν εξόριστος 27 χρόνια και... "δεν υπάρχει φυλακή και τόπος εξορίας που να μην πέρασε", όπως μας εξήγησε γεμάτος συγκίνηση.

Στα γραφεία της ΚΕ συναντήθηκαν με τον επίτιμο πρόεδρο του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη και, φυσικά, δεν έχασαν την ευκαιρία να θυμηθούν τα παλιά και να συζητήσουν για λίγο. Στο τέλος της επίσκεψης τους - που, να σημειωθεί, οργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης Κιλκίς και τον πρόεδρο της Ιορδάνη Αγαθόπουλο που ήταν παρών - οι Κιλκισιώτες έκαναν έρανο μεταξύ τους, συγκέντρωσαν 90.000 δραχμές τις οποίες και παρέδωσαν για ενίσχυση του Κόμματος στο ταμείο της ΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ποσό των 90.000 δραχμών είχε συγκεντρώσει και πέρσι, σε ανάλογη επίσκεψη εδώ στα γραφεία, άλλη ομάδα Κιλκισιωτών που είχε επισκεφθεί τα γραφεία του Κόμματος.

Γεμάτοι συγκίνηση οι αγωνιστές από το Κιλκίς διαπίστωσαν την αποκατάσταση, σε μεγάλο βαθμό, των ζημιών που είχαν πάθει τα γραφεία και οι εγκαταστάσεις από την πλημμύρα του 1993. Μας μίλησαν, επίσης, με συγκίνηση αλλά και οργή για το Μακρονήσι. Με συγκίνηση γιατί μετά από πολλές δεκαετίες αρκετοί από αυτούς επισκέπτονταν "τον τόπο της εξορίας και του μαρτυρίου τους" και ξαναθυμότανε όσα απάνθρωπα τράβηξαν και πόσους συντρόφους τους που σακατεύτηκαν και μαρτύρησαν για τα ιδανικά της πατρίδας, της ελευθερίας και της κοινωνικής προκοπής. Αλλά και με πολύ αγανάκτηση γιατί βρήκαν ένα μνημείο της νεότερης ιστορίας της χώρας να καταστρέφεται, από την αδιαφορία της επίσημης πολιτείας, αντί να συντηρεί τη μνήμη του λαού μας και να διαπαιδαγωγεί τη νεολαία μας για τους αγώνες του λαού για ελευθερία. Γράψτε για όλα αυτά μας παρότρυναν με πάθος... Μην σταματάτε! Τους το υποσχόμαστε πως δε θα σταματήσουμε...

Πνίγηκαν στα νερά του Στρυμόνα

Τραγικό θάνατο στα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα βρήκαν χτες στις έντεκα το πρωί δύο στρατιώτες του Μηχανικού και ένας αξιωματικός της Πυροσβεστικής, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν το πτώμα του 30χρονου εργάτη από τη Γεωργία, Αλεξέι Ελέτσκοβ. Ο τελευταίος παρασύρθηκε προχτές από το ρεύμα του ποταμού, όταν μπήκε στο νερό να ξεσκαλώσει το αγκίστρι του. Πρόκειται για τους στρατιώτες Αγγελο Μάναρη,21 χρόνων, και Αλέξανδρο Πασιαλή,21 χρόνων, του 710 Τάγματος Μηχανικού και τον υποπυραγό Ιωάννη Λεμονίδη,41 χρόνων, της Ειδικής Ομάδας Διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο που πνίγηκαν τα μέλη της ομάδας διάσωσης και ο Γεωργιανός πρόσφυγας, τα νερά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και βρίσκονται κοντά σε περιοχή όπου ο Στρυμόνας δημιουργεί λίμνη βάθους 3 - 8 μέτρων με εξαιρετικά δυνατές δίνες και ρεύματα που καταλήγουν σε καταρράκτη. Η 7μελής ομάδα διάσωσης στην προσπάθειά της να εντοπίσει το πτώμα του Γεωργιανού, πλησίασε με στρατιωτική λέμβο στο επικίνδυνο σημείο και από το δυνατό ρεύμα ανατράπηκε. Ευτυχώς τα υπόλοιπα 4 μέλη της ομάδας διασώθηκαν, ενώ μέχρι χτες το πτώμα του Ελέτσκοβ δεν είχε εντοπιστεί.

Με τον Χαρ.Φλωράκη συναντήθηκαν οι 60 αγωνιστές από το Κιλκίς

Με τον Χαρ. Φλωράκη συναντήθηκαν οι 60 αγωνιστές από το Κιλκίς

ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού, εξάδελφο και θείο

ΓΡΗΓΟΡΙΟ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΔΕΦΑΡΑΝΑ

ετών 75

κηδεύσαμε χθες Δευτέρα 20.5.96 και ώρα 5.30 από τον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου Ληξουρίου Κεφαλληνίας.

Η σύζυγος: Αγγελική. Τα παιδιά: Γιώργος, Ευθαλία και Τζέκος. Τα αδέλφια Κάτε, Ηλίας, Δημοσθένης και Νικόλας. Τα εγγόνια: Αγγελική, Γρηγόρης, Θανάσης και Λαμπρομεμάς.

Τα εξαδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Ακατάλληλα πουλερικά και κρέας

Μεγάλες ποσότητες πουλερικών, κρεάτων, αλλά και φέτας κατασχέθηκαν ως ακατάλληλα προς κατανάλωση, μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν, την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή, αστυκτηνίατροι και αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Συγκεκριμένα στην Αττική κατασχέθηκαν 250 κιλά πουλερικών από την Ιταλία, τα οποία βρέθηκαν στο κρεοπωλείο της Α. Ευριπιώτου στην κεντρική αγορά Αθηνών, 20 κιλά κατεψυγμένα κοτόπουλα που βρέθηκαν στα ψυγεία του σούπερ - μάρκετ "Μετρό" και 45 κιλά διαφόρων κρεάτων στο σούπερ - μάρκετ "Αλιμέντα". Επίσης στον Πειραιά βρέθηκαν ακατάλληλα 16 πλαστικά βαρέλια με 800 κιλά τυρί φέτα που ανήκαν στον έμπορα Δ. Κωντζίτη, 40 δοχεία με 800 κιλά μυζήθρα στο μαγαζί της Α. Μόσχου και 20 κεφαλοτύρια, συνολικού βάρους 114 κιλών, που ανήκαν στους αδελφούς Κάρκα.

Ηδη συντάχτηκαν 7 αστυκτηνιατρικές εκθέσεις και οι αντίστοιχες δικογραφίες στάλθηκαν στον εισαγγελέα Αγορανομίας.

Ελεγχοι για "κουλοχέρηδες"

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας σε καταστήματα της Αττικής για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν απαγορευμένα ηλεκτρονικά παιγνίδια, ενώ ήδη τις τελευταίες ημέρες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο 46 άτομα.

Συνολικά οι παραβάσεις της νομοθεσίας περί τυχερών και απαγορευμένων ηλεκτρονικών παιγνιδιών έφτασαν τις 40 και κατασχέθηκαν 67 ηλεκτρονικά μηχανήματα και 1.701.850 δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ