ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι υπουργοί αλλάζουνε...

Οι υπουργοί αλλάζουνε, μα η πολιτική τους μένει. Ιδιες είναι και οι διαταγές που εκτελούν. Ιδια και τα συμφέροντα, που εξυπηρετούν. Και, προς Θεού, μην πεις σε υπουργό, όποιος κι αν είναι, περί συνδικαλιστών, συνάντησης μαζί τους για συλλογικά αιτήματα και άλλα τοιαύτα ενοχλητικά. Τόσο "σοσιαλισμό" δεν τον αντέχουν...

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, λοιπόν, Θ. Μικρούτσικος, περιφρονώντας τις διαμαρτυρίες όλων των μαζικών φορέων του βιβλίου, είχε εγκαινιάσει ο ίδιος, επισήμως, στο Ζάππειο παζάρι αντίστοιχων μεγαλεμπόρων. Και μάλιστα, ξενόφερτου κυρίως και αμφίβολης ποιότητας βιβλίου, ενώ απαξίωσε να εγκαινιάσει, καθιερωμένες στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού, εκθέσεις που οργάνωναν οι συλλογικοί φορείς του ελληνικού βιβλίου. Του πάσχοντος από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική βιβλίου.

Από τον πρώην μέχρι τον νυν υπουργό, η εντολή δεν άλλαξε. Ο Στ. Μπένος ήταν απών από την Εκθεση Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως. Θα εγκαινιάσει, όμως, στο Ζάππειο, το προσεχές παζάρι "επιτήδειων" μεγαλοσυμφερόντων. Τους συνδικαλιστές εκδότες του ελληνικού βιβλίου δεν τους δέχεται κι αρνείται το αίτημά τους για Θεματική Εκθεση, χωρίς πωλήσεις, στη Στοά Αρσακείου, τον προσεχή Νοέμβρη. Τι τον μέλει κι αν "πνιγεί" το βιβλίο; Εκείνος εντολές εκτελεί...

Ο "διώκτης" των διαπλεκομένων

Οταν ψηφίστηκε ο περιβόητος "νόμος Βενιζέλου" για τα ΜΜΕ, πριν ένα χρόνο περίπου, ο οποίος έδινε όσα ήθελαν στους ιδιοκτήτες των καναλιών και τους μεγαλοεκδότες, ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ είχε, τότε, αυτοαναγορεύσει τον εαυτό του ως "εγγυητή" για την ομαλή και απρόσκοπτη εφαρμογή του.

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος, η εφαρμογή του νόμου είχε "ξεχαστεί" και όταν προέκυψε το θέμα της ονομαστικοποίησης των μετοχών, τότε θυμήθηκε να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής τη σύσταση ειδικής επιτροπής για "την ολοκλήρωση και εφαρμογή της νομοθεσίας" για τα ΜΜΕ.

Και αυτή την κίνησή του - καθώς και την εντυπωσιοθηρική επιλεκτική απαρίθμηση ορισμένων επιχειρηματιών, που είναι και ιδιοκτήτες των ΜΜΕ - ο Μ. Εβερτ τη διαφημίζει ως "δυναμική παρέμβαση" υπέρ της διαφάνειας στα ΜΜΕ και απάντησης στα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Μα τι παραπάνω θέλουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα από την εφαρμογή του νόμου Βενιζέλου;

Πέρασε ο καιρός της χειραγώγησης των ΕΔ

Είναι φανερό ότι άλλη μια φορά στήνεται από τις δυνάμεις του δικομματισμού, ένα άθλιο μικροπολιτικό παιχνίδι γύρω από την ιδιαίτερα σοβαρή όμως υπόθεση που αποκαλείται "αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων".

Με αφορμή της ισραηλινής έμπνευσης απόψεις του ανεκδιήγητου και ανερμάτιστου υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, για "ράμπο" πρότυπα στις Ενοπλες Δυνάμεις, οι "προαγωγοί" και "προστάτες" του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων δε διστάζουν, στις πλάτες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, να στήνουν χορό πατριδοκαπηλίας και υπερπατριωτισμού.

Τη στιγμή που οι επικριτές του Θ. Πάγκαλου δε διαφοροποιούνται σε τίποτα στην ουσία από τις "προτάσεις" του, εμφανίζονται υποκριτικά να εξοργίζονται και εξεγείρονται γι' αυτές.

Μήπως οι επικριτές του Θ. Πάγκαλου έχουν διαφορετική άποψη για τη δομή, τον προσανατολισμό και τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων;

Μήπως διαφοροποιούνται στην υποταγή των ΕΔ στα Νατοϊκά σχέδια και ανάγκες και τη συμπληρωματική λειτουργία τους στα Νατοϊκά στρατεύματα;

Μήπως διαφωνούν στα πρότυπα - "ράμπο" και στη φρενήρη κούρσα των εξοπλισμών που υπαγορεύει το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ;

Στο κάτω - κάτω της γραφής, μήπως ενδιαφέρονται πραγματικά για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων; Κάθε άλλο.

Εχει περάσει ο καιρός που μπορούσαν να χειραγωγούν και κοροϊδεύουν τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μεταφερόμενη η σύγκρουση

Συνεδριάζουν, συνεχώς, τα "όργανα" του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τι συζητούν, όμως, τα στελέχη των δυο κομμάτων σ' αυτές τις πολύωρες συνεδριάσεις; Τίποτα το ουσιαστικό που να ενδιαφέρει άμεσα τον ελληνικό λαό. Ούτε για τα εθνικά θέματα συζητούν - αυτά έχουν αφεθεί στην ευχέρεια χειρισμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ - ούτε για τα φλέγοντα προβλήματα της οικονομίας και των εργαζομένων - αυτά διεκπεραιώνει ο "αυτόματος πιλότος" της ΕΕ - ούτε καν με τρέχοντα ζητήματα εφαρμοσμένης πολιτικής, ασχολούνται.

Τα στελέχη των δυο κομμάτων αναλώνουν χρόνο και "φαιά ουσία" μαλώνοντας μεταξύ τους και προσπαθώντας να "βγάλουν από τη μέση" τους αντιπάλους τους, ώστε να εξασφαλίσουν την "καρέκλα" της κυβερνητικής και κομματικής εξουσίας. Και την "καρέκλα" δεν τη θέλουν τόσο για να εξασφαλίσουν τη δόξα, αλλά, προπάντων, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των "δικών" τους ισχυρών του χρήματος - ξένων και ντόπιων - από τους οποίους αντλούν και υπέρ των οποίων ασκούν την εξουσία τους. Κι επειδή, αυτά τα μεγάλα συμφέροντα αλληλοσυγκρούονται για να εξασφαλίσουν "ωφέλιμο χώρο" στο "μεγάλο φαγοπότι", με "μεζέ" τον εθνικό πλούτο της χώρας μας, η σύγκρουση μεταφέρεται σε πολιτικό επίπεδο και βλέπουμε το "μαλλιοτράβηγμα" στους διαχειριστές του πολιτικού συστήματος.

Γιατί τον κρύβουν;

Ενάντια στην πιθανότητα δημιουργίας μιας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην περιοχή της Κερατέας έχουν ήδη γίνει κινητοποιήσεις, όπως επίσης έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά, για την ακαταλληλότητα του χώρου, για τη γειτνίασή του με κατοικημένες περιοχές και άλλα τινά.

Προσπαθώντας να βρούμε και να φωτογραφίσουμε αυτό το χώρο, ζητήσαμε βοήθεια από το Δήμο Κερατέας. Οπου, μάθαμε από τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, ότι δυστυχώς δεν μπορούμε να πάμε εκεί, καθώς ο χώρος βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη και η προσπέλαση σ' αυτόν γίνεται μόνο με τα πόδια. Πιο αποκαλυπτική ήταν η απάντηση στην παράκλησή μας, να μας δείξει ένας δημοτικός σύμβουλος από μακριά το χώρο, ώστε να πάμε, έστω και με τα πόδια. Μας είπαν, ότι "τον χώρο τον γνωρίζει μόνο ο δήμαρχος και ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας", οι οποίοι εντελώς τυχαία είναι και οι μόνοι που εμφανίζονται δημοσίως, να διακηρύσσουν την ακαταλληλότητα του χώρου, τον οποίο όμως φροντίζουν να κρατήσουν κρυφό ακόμα και από το φωτογραφικό φακό...

Γαλλικά

Αυτό το στιλ του Πάγκαλου είναι πραγματικά αμίμητο. Πρώτα τους αρχίζει όλους στα... "γαλλικά" και στη συνέχεια πάει και στο Παρίσι! (εκεί βρίσκεται από χτες).

***

Τώρα οι μισοί ζητάνε να παραιτηθεί, οι άλλοι μισοί να ανασκευάσει και κάποιοι άλλοι τον βρίζουν γενικώς. Αυτός βέβαια δεν καταλαβαίνει...

***

Εκείνος που έχει έρθει σε πραγματικά δύσκολη θέση, είναι ο Σημίτης. Αυτού του ανθρώπου, πέσ' του να κάνει ό,τι θες, μην του πεις όμως να αποφασίσει ως πρωθυπουργός. Κάτι παθαίνει.

***

Τώρα του ζητάνε να σηκώσει κεφάλι στον Πάγκαλο. Αν είναι δυνατόν! Χίλιες φορές να ζητήσει προσωπικά συγνώμη από όλους του μόνιμους και εφέδρους του Ελληνικού Στρατού...

***

Μα ήταν φιλοξενία αυτή που αναγκάστηκε να υποστεί ο Αραφάτ στην Εκάλη; Να υποχρεωθεί να συζητήσει με τον Ανδρέα όρθιος όλη την ώρα! Πρόεδρε, ο Αραφάτ έχει και κάποια ηλικία, δεν είναι πια παιδί, γιατί του φέρθηκες έτσι;

***

Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις φήμες ότι ο μυστηριώδης φωτογράφος που απαθανάτισε και αυτή τη συνάντηση είναι ο Ακης. Δε θα άντεχε να μην είναι κι αυτός στη φωτογραφία.

***

Μετά την απόφαση για στη δίκη Βαγιωνή, είναι προφανές ότι ο θεσμός της Δικαιοσύνης περνά κρίση. Αν είναι δυνατόν, να αγνοείται έτσι ο Λυκουρέζος. Πού φτάσαμε πια;

"Μάχες"

Να κι ο Πάγκαλος

στη "μάχη"

με... γυλιό

κι όπλα στη ράχη

και να ρίχνει

για οβίδες

... πασχαλιάτικες

κροτίδες!

Να και άλλος

στον "αγώνα"

για την... πρώτη

πολυθρόνα,

νάτοι όλοι

οι καπετάνιοι

που μας έχουνε

τρελάνει!

Να, οι πράσινες

ομάδες,

νάτοι, όλοι

οι παπάδες,

μπαμ! συγκρούονται

με φόρα

και γκρεμίζουνε

τη χώρα!

Ο οίστρος

Παραδίδουν και τη "βαριά βιομηχανία"

"Βαριά βιομηχανία", το "μόνο ανταγωνιστικό προϊόν" της Ελλάδας αποκαλούσε το ΠΑΣΟΚ την πολιτιστική κληρονομιά μας, επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της ...ιδιωτικοποιημένης πολιτικής τους. Δεν κουράζονται να ξεπουλάνε τα πάντα. Τώρα "ανταγωνίζονται" τη λεγόμενη "ιδιωτική πρωτοβουλία" των διαπλεκόμενων μεγαλοσυμφερόντων. Πώς; Παραχωρώντας σ' αυτήν και στις ορέξεις της ό,τι αποκαλούσαν "βαριά βιομηχανία".

Τα κειμήλια της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, τα παραδίδουν βορά σε "μετροπόντικες" εταιριών. Στην κρίση εργολάβων που θα αναλάβουν να φάνε κοινοτικά κονδύλια, στο όνομα της "ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων" ...κι ό,τι σωθεί απ' αυτούς. Στα συμφέροντα "ημετέρων" που αναλαμβάνουν, χωρίς διαγωνισμούς κι αυξάνοντας το προϋπολογισμένο κόστος, την ανέγερση κτιρίων, την αναστήλωση μνημείων και όπου να 'ναι και ανασκαφών και διεύθυνσης μουσείων, με τη δημιουργία ιδιωτικού φορέα που προωθούν. Κι όλη αυτή την ισοπέδωση του πολιτισμού μας τη λένε "πολιτιστική πολιτική", επιβάλλοντας τη συνένοχη σιωπή επιστημόνων και πνευματικών ανθρώπων. Ως πότε, όμως;

Κινήσεις πανικού

Ο "υπερβάλλων ζήλος" και η επιμονή που επιδεικνύουν οι δικαστικές αρχές να διώκουν τις "αιρετικές" - όσες, δηλαδή, δεν εντάσσονται και υπηρετούν την κυρίαρχη ιδεολογία - απόψεις και γνώμες, αναμφίβολα δεν είναιτυχαία.

Η άσκηση έφεσης κατά της αθωωτικής απόφασης του Πλημμελειοδικείου για τον πανεπιστημιακό δάσκαλο Γ. Ρούση, από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μιλτ. Ανδριοτέλη, μετά από εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα, είναι φανερό ότι εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια ιδεολογικής τρομοκρατίας και ποινικοποίησης των διαφορετικών απόψεων.

Η δικαστική αυτή ενέργεια έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες κατά μαθητών, εργαζομένων, αγροτών κ. ά., οι οποίες έχουν ως κοινό παρονομαστή να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των λαϊκών μαζών και να αποτρέψουν κάθε... σκέψη, που κινείται στην κατεύθυνση της αμφισβήτησης και ανατροπής αυτού του σάπιου συστήματος.

Ας είναι σίγουροι ότι τέτοιες ενέργειες επιστρέφουν μπούμεραγκ στους εμπνευστές τους. Ακριβώς γιατί αυτοί που αντιστέκονται και αγωνίζονται τις αντιλαμβάνονται - και βέβαια σωστά - ως κινήσεις πανικού των στηριγμάτων αυτού του συστήματος.

Εκλιπαρεί τα αφεντικά

Τώρα που η εύνοια των αφεντικών των ΜΜΕ απέναντι στο κόμμα Σαμαρά δεν εκδηλώνεται στην ένταση και την έκταση που γινόταν πριν από κάποιο καιρό, τώρα θυμήθηκε να αντιδράσει "οργισμένα" ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης. Εστειλε, λοιπόν, επιστολή στον πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, με την οποία ζητά να πάρει θέση για την κατάφωρη αδικία και παραβίαση των κανόνων δημοκρατίας των ΜΜΕ.

Σε αυτή όμως ο Αντ. Σαμαράς πουθενά δεν αγγίζει την αιτία του προβλήματος: Το καθεστώς ιδιοκτησίας στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Μάλιστα, ενώ αναφέρεται σε αδικίες που έγιναν σε βάρος του κόμματός του από ιδιωτικά κανάλια, δεν τολμά να αναφέρει τη λέξη ιδιωτικά και βέβαια δε λέει λέξη για τα αφεντικά τους.

Συμπέρασμα; Ο Αντ. Σαμαράς προσπαθεί απεγνωσμένα να "κεντρίσει" το ενδιαφέρον τους, ώστε να τον μεταχειριστούν καλύτερα...

Ας περιμένει, λοιπόν, να εκδηλωθεί το έλεος των μεγάλων αφεντικών των ΜΜΕ και ας αφήσει τα μεγάλα λόγια και τις βαρύγδουπες εκφράσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ