ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Αγνοεί" ο Γιλμάζ τις προτροπές για παραίτηση

ΑΓΚΥΡΑ - ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, αγνόησε χτες τις προτροπές τόσο της συμμάχου του στην κυβέρνηση Τανσού Τσιλέρ, όσο και της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί και ευρισκόμενος στην Αυστρία για επίσημη επίσκεψη επανέλαβε την πάγια θέση του ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει "στενότερους δεσμούς" με την Ευρώπη.

Ο Γιλμάζ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Αυστριακό ομόλογό του, Τόμας Κλέστιλ, άσκησε πίεση για να τεθεί εκτός νόμου και στην Αυστρία το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), αφού, όπως δήλωσε, "πιστεύουμε ότι η ανοχή της τρομοκρατίας και η υποτίμηση της τρομοκρατίας είναι το ίδιο πράγμα".

Κατά τα άλλα, είπε ο Γιλμάζ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ευσεβής πόθος του Τούρκου πρωθυπουργού), στη διάρκεια της οποίας χρησιμοποίησε το γνωστό επιχείρημα του "ισλαμιστικού κινδύνου": όλα τα τουρκικά κόμματα, είπε, έχουν ως προτεραιότητα την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, πλην των Ισλαμιστών. Και "αν η Ευρωπαϊκή Ενωση απορρίψει την Τουρκία, θα ευνοήσει τους φουνταμενταλιστές". Στα εσωτερικά της Τουρκίας, η Τανσού Τσιλέρ συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, και σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ" έδωσε εξηγήσεις όσον αφορά την υπόθεση των μυστικών κονδυλίων, για την οποία κατηγορείται.

Παρέμβαση Κλίντον

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επενέβη χτες υπέρ της Τουρκίας και ανέτρεψε με διοικητική απόφασή του τον τερματισμό της οικονομικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, όσο η κυβέρνησή της δεν επιτρέπει τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Αρμενία.

Ο Κλίντον επικαλείται λόγους "εθνικής ασφαλείας": "Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ η παροχή κονδυλίων για βοήθεια προς την Τουρκία".

ΙΣΡΑΗΛ
Η "ειρηνευτική διαδικασία" στην εκλογική αναμέτρηση

Το τελευταίο τους χαρτί στην εκλογική αναμέτρηση φαίνονται αποφασισμένοι να παίξουν, λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία, οι δύο βασικοί αντίπαλοι, Σιμόν Πέρες και Μπέντζαμιν Νετανάγιου. Οι δύο άνδρες διασταύρωσαν τα ξίφη τους, σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ", σχετικά με το κομβικό ζήτημα της ειρηνευτικής διαδικασίας και, κυρίως, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τη Συρία. Από την άλλη πλευρά των συνόρων, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δεσμεύτηκε, σε ομιλία του στο παλαιστινιακό συμβούλιο, ότι θα παλέψει υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Παράλληλες συνεντεύξεις των Σιμόν Πέρες και Μπέντζαμιν Νετανάγιου φιλοξένησε, χθες, η, μεγάλης κυκλοφορίας, ισραηλινή εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ". Οι δύο βασικοί εκλογικοί αντίπαλοι παρουσιάζουν τις απόψεις τους σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία και τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τη Συρία. Ετσι, ο Μπέντζαμιν Νετανάγιου δεσμεύεται να προχωρήσει σε μετατροπές στις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες, τις οποίες κρίνει ως μη ικανοποιητικές για τα συμφέροντα του Ισραήλ και τάσσεται υπέρ μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Συρία, στην οποία και τα δύο μέρη θα διασφαλίζουν την εθνική τους κυριαρχία και την ασφάλειά τους. Μάλιστα, ο ηγέτης της Λικούντ εκφράζει την άποψη ότι το θέμα των υψωμάτων του Γκολάν δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δεν υπάρχει λόγος να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού, κατά τη γνώμη του, ούτε η Δαμασκός το θέτει ως προτεραιότητα.

Αντίθετη, εντελώς, παρουσιάζεται να είναι η άποψη του νυν πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, ο οποίος χαρακτηρίζει ικανοποιητικότατες τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες και δεσμεύεται, εφόσον επανεκλεγεί, να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Οσον αφορά το θέμα των διαπραγματεύσεων με τη Συρία, ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος δηλώνει με σιγουριά ότι η Δαμασκός δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της υποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα υψώματα του Γκολάν, αίτημα που ο ίδιος δε θεωρεί απίθανο να ικανοποιηθεί από μια μελλοντική ισραηλινο - συριακή συμφωνία.

Προεκλογικό χαρακτήρα θα μπορούσε κανείς να πει ότι είχε και η τρίωρη ομιλία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, στα μέλη του εκλεγμένου παλαιστινιακού συμβουλίου. Η ομιλία του Αραφάτ ήταν γεμάτη υποσχέσεις και δεσμεύσεις για τις μελλοντικές ενέργειες της Παλαιστινιακής Αρχής. Ανάμεσα στα σημεία που έθιξε ο Παλαιστίνιος ηγέτης ξεχωρίζει η θέση του για την τρίτη φάση των ισραηλινο- παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με αυτή, οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να υπογράψουν τελική ειρηνευτική συμφωνία, αν αυτή δεν τους εξασφαλίζει την κυριαρχία στην Ανατολική Αραβική Ιερουσαλήμ και, κυρίως, τη δυνατότητα ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Επιπλέον, ο Γιάσερ Αραφάτ προσπάθησε να αντιπαρέλθει και τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους άνδρες της παλαιστινιακής αστυνομίας. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναγνώρισε ότι η παλαιστινιακή αστυνομία έχει, πολλάκις, ξεπεράσει τα όρια και έχει φερθεί αυταρχικά, όμως, δεσμεύτηκε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συνεχιστεί στο μέλλον, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε να δώσει εντολή απελευθέρωσης για όσα μέλη της "Χαμάς" κρατούνται χωρίς να τους έχει απαγγελθεί συγκεκριμένη κατηγορία.

ΒΙΡΜΑΝΙΑ
Μπαράζ συλλήψεων

ΡΑΝΓΚΟΥΝ.-

Τουλάχιστον 191 μέλη του αντιπολιτευόμενου κόμματος "Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία" έχει συλλάβει η στρατιωτική χούντα της Βιρμανίας, κατήγγειλε χτες η πρόεδρός του, Αούνγκ Σου Κι. Σύμφωνα με την πρόεδρο του κόμματος, οι 187 συλληφθέντες είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Εθνικής Ενωσης, η οποία πραγματοποιεί την προσεχή Κυριακή το συνέδριό της.

Το συνέδριο γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης έξι ετών από τις εκλογές του 1990, όταν η Εθνική Ενωση είχε καταγράψει πάνω από το 80% των ψήφων. Το καθεστώς της Βιρμανίας ακύρωσε τότε το αποτέλεσμα των εκλογών.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Τα πάντα στην υπηρεσία της εκλογικής νίκης. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται ότι πιστεύουν οι ακροδεξιοί Ισραηλινοί, οι οποίοι έντυσαν αρκετούς οπαδούς τους με στολές της παλαιστινιακής Αστυνομίας, όπως στη φωτογραφία, για να προκαλέσουν, προφανώς, συγκινησιακά την ισραηλινή κοινή γνώμη μπροστά στον "παλαιστινιακό κίνδυνο" και να κερδίσουν μερικούς ακόμα αναποφάσιστους ψήφους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πάλη και διαπραγματεύσεις ενάντια στη λιτότητα

ΒΟΝΝΗ.-

Σε αποτυχία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις των γερμανικών εργατικών συνδικάτων και των εκπροσώπων της εργοδοσίας. Μετά και από την εξέλιξη στον τέταρτο και τελευταίο γύρο συνομιλιών, τα δύο μέρη συμφώνησαν να οριστεί ανεξάρτητη διαιτησία μήπως γίνει εφικτή η επίτευξη κάποιου συμβιβασμού.

Τα δύο κύρια εργατικά συνδικάτα, αυτό των δημοσίων υπηρεσιών και μεταφορών και αυτό των υπαλλήλων, χαρακτήρισαν "απαράδεκτες και προκλητικές" τις προτάσεις των εργοδοτών. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ζητούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα καθώς και μισθολογική αύξηση της τάξης του 4,5%. Από την πλευρά τους οι εργοδότες προτείνουν μισθολογική αύξηση της τάξης του 0,5% για τους επόμενους 12 μήνες και 1% για τους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του 1997. Επιπλέον, οι εργοδότες εισηγούνται την κατάργηση 2 αργιών, με το σκεπτικό ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αντισταθμιστούν "οι αυξήσεις κάνοντας οικονομία σε θέσεις εργασίας".

Εκπρόσωποι των γερμανικών συνδικάτων κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία μείωση στις θέσεις εργασίας, έστω και αν δεχτούν να συζητήσουν το θέμα των μισθολογικών αυξήσεων. Επιπλέον, δεσμεύτηκαν ότι δε θα συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η προσπάθεια διαμεσολάβησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ