ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναβρασμός στα νοσοκομεία

Σε φορτισμένο κλίμα έγινε χτες η γενική συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο Δώμα του "Ευαγγελισμού". Οι νοσοκομειακοί γιατροί εξέφρασαν την άποψη ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας πρέπει να αποσυρθεί, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που χρησιμοποίησαν βαρείς χαρακτηρισμούς, καταδικάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Η συνέλευση αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων από τις 3 του Ιούνη, ενώ επέβαλε στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ να διακόψει κάθε επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας έως την απόσυρση του νομοσχεδίου και την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών. Ακόμη, αποφάσισε την ερχόμενη βδομάδα να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία. Σημειώνεται, πως δεν ψηφίστηκε η πρόταση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, για πενθήμερη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα. Σ' αυτό συνετέλεσε και η διαφοροποίηση της προέδρου της Ενωσης Χρ. Παπανικολάου και του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Β. Λαοπόδη,που μίλησαν για πενθήμερη απεργία από τις 3 του Ιούνη.

Στο μεταξύ, τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά λειτουργούν και σήμερα για δεύτερη μέρα με προσωπικό ασφαλείας, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΕΙΝΑΠ, ενώ συνεχίζονται οι τετράωρες στάσεις εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ. ) των νοσοκομειακών γιατρών στην επαρχία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΟΕΝΓΕ. Σήμερα συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, για εκτίμηση της κατάστασης και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πανελλαδικά.

Στη χτεσινή συνέλευση, η Χρ. Παπανικολάου τόνισε πως το νομοσχέδιο επιχειρεί να δημιουργήσει ανατροπές στο σημερινό καθεστώς λειτουργίας των νοσοκομείων. "Δε θα είχαμε καμία αντίρρηση - σημείωσε - αν οι ανατροπές αυτές ήταν προς μια θετική κατεύθυνση. Πρόκειται όμως για το αντίθετο, πρόκειται για αυταρχισμό, για εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους πανεπιστημιακούς. Πρόκειται, δηλαδή, γιαμετάθεση εξουσίας προς το πανεπιστημιακό κατεστημένο". Αναφερόμενη στο θέμα της άρσης της μονιμότητας των νοσοκομειακών γιατρών, είπε πως έτσι ανατρέπεται η φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ για την αύξηση του νοσηλίου είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. "Αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα - πρόσθεσε - λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων που δεν έχουν κληθεί να εκφράσουν τη γνώμη τους επί του θέματος".

Η ομιλία του Β. Λαοπόδη εστιάστηκε στη "μεταφορά εξουσίας στους πανεπιστημιακούς" και το διαχωρισμό που πρέπει να υπάρξει από τους γιατρούς του ΕΣΥ. "Εχουμε διαφορετικούς δρόμους πορείας - επισήμανε - αφού οι πανεπιστημιακοί δεν μπορούν να μπουν σε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Ζητάμε διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και το ΕΣΥ. Εάν οι πανεπιστημιακοί αποκτήσουν διαφορετική νοοτροπία και συμμετάσχουν στον κοινό τόπο υποχρεώσεων τότε ξανασυζητάμε την ένωση πανεπιστημίου και ΕΣΥ. Ενα από τα αιτήματά μας είναι να αρθεί η διπλοθεσία των πανεπιστημιακών". Ο Β. Λαοπόδης κατέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης, που οδηγούν τα δημόσια νοσοκομεία σε δανεισμό, προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη. Επισήμανε ότι οι χειρισμοί στην ουσία είναι ίδιοι με αυτούς στην περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. "Τα χρέη δεν είναι των δημοσίων νοσοκομείων, είναι χρέη της κοινωνικής πολιτικής του κράτους - πρόσθεσε. Δεν καταλαβαίνω, γιατί ένα άτοκο χρέος θα πρέπει να μετατραπεί σε έντοκο δάνειο και να βάλουμε τις τράπεζες στα κεφάλια των νοσοκομείων".

Στις επιπτώσεις του προγράμματος "σύγκλισης", που λέει ότι μέχρι τη λήξη του δε θα γίνονται προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, αναφέρθηκε και ο Π. Κοντολέων,γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Η Κ. Μάτσα, από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, είπε πως η αντίθεση των γιατρών πηγάζει από τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, το οποίο βάζει βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ, ενώ ο καρδιολόγος Η. Σιώρας δήλωσε πως, αν οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν αντισταθούν, σε λίγα χρόνια θα είναι χωρισμένοι στους μόνιμους και στους επί θητεία.

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Ζωή - "χαμαλίκι"

Πώς θα ξεχώριζε κανείς έναν χαμάλη ...από έναν αντιπρόσωπο πολυεθνικής εταιρίας; Ισως από το χαμηλό βλέμμα του πρώτου και το περιωπής αναιδές υφάκι του δεύτερου. Από τα πολυφορεμένα παπούτσια τους ενός και τα γυαλισμένα από τον παππού, στην πλατεία Ομονοίας, του άλλου. Από τους πεσμένους, βαρείς ώμους, το ηλιοκαμένο ρυτιδωμένο πρόσωπο, τα θολά μάτια, τους κόμπους στα δάχτυλα, την απελπισία, ίσως, και την αγωνία στο βλέμμα του πρώτου. Από το περιποιημένο με after save πρόσωπο του άλλου, τους πλαδαρούς ώμους, ματαιόδοξα "υπερυψωμένους" με βάτες κοστουμιού, τα λευκά αδούλευτα χέρια, το φαντασιόπληκτο σήκωμα του γιακά. Ισως και από τη νάιλον χαρτοσακούλα του χαμάλη για το κολατσιό και την πανάκριβη μαύρη δερμάτινη "samsonite" επιχειρηματική τσάντα του αντιπροσώπου, με κλειδωμένες τις μωροφιλόδοξες αυταπάτες.

Ανθρωποι διαφορετικοί, ξεχωριστοί. Αν, όμως, κοιτάξει κανείς πίσω από τα καινούρια ή τα λιωμένα ρούχα, πίσω από το ταπεινό ή ματαιόδοξο βλέμμα, κάτω από το ρυτιδωμένο ή φρεσκαρισμένο δέρμα, θα δει πόσο όμοια έχουν εξαπατηθεί, σε έναν κόσμο που προσφέρει εξαθλίωση "ανφάς" και απροκάλυπτη και εξαθλίωση κοστουμαρισμένη. Που πουλάει πλαστικά όνειρα, που εξαργυρώνονται σε άδειες τσέπες, ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες πιστωτικές κάρτες. Ψεύτικες ελπίδες, που μπαινοβγαίνουν σε σιδερένιες πόρτες εργοστασίων και αυτόματες τραπεζών.

Είναι τόσο όμοια εξαθλιωμένοι, εγκαταλειμμένοι, εξαπατημένοι, που ο κύριος Ν. δεν αναγνώριζε αν είναι χαμάλης ή αντιπρόσωπος πολυεθνικής. Δεν ήξερε αν μπορούσε να ονειρεύεται, κρατώντας πορτοφόλι παραφουσκωμένο με κάρτες ή να πάψει να ελπίζει σπρώχνοντας το ταλαίπωρο καροτσάκι του στο Πέραμα. Τα 'χε μπερδέψει και δε θυμόταν αν σηκώνεται στις 5 το πρωί για να φωνάξει ξεψυχισμένα "Αναψυκτικάαααα..." ή αν είναι εκείνος που πλασάρει τα αναψυκτικά στα μικρομάγαζα. Δεν ήξερε, αν είναι θύμα ή θύτης. Τίμιος ή μικροκομπιναδόρος, ο εξαπατημένος ή εκείνος που εξαπατά.

Ο κύριος Ν., για μια στιγμή, έδωσε υπόσταση - όχι πως δεν έχει - στο επάγγελμα του χαμάλη. Σαν αστραπή, είπε "εγώ είμαι χαμάλης" και όλοι τον πίστεψαν. Χαμογέλασαν τρυφερά, ίσως συγκινήθηκαν, σίγουρα, όμως, σκέφτηκαν:"Δε βαριέσαι, ακόμα υπάρχουν άνθρωποι". Φαινόταν, μάλιστα, ευτυχισμένος, που δεν ντρεπόταν για το επάγγελμά του. Και βέβαια, ένας τέτοιος τύπος δε θα μπορούσε να νοιάζεται για τα λεφτά. "Τι αμοιβή ζητάτε για τα αρχαία που βρήκατε;", τον ρωτούσαν. "Δεν ήξερα, απαντούσε, ότι για τα αρχαία που βρήκα πρέπει να πάρω αμοιβή. Να σας πω την ιστορία θέλω και να φύγω". Για μια και μοναδική φορά, ένας τίμιος άνθρωπος αρνιόταν να εξασκήσει το παράλογο δικαίωμα, που του δίνει η πολιτεία, να ζητάει αμοιβή για την παράδοση αντικειμένων της.

Την άλλη μέρα, η είδηση είχε φτάσει στους δημοσιογράφους και ετοιμαζόταν να γραφεί, να τυπωθεί, να ανακοινωθεί. Μέχρι που ένα βιαστικό κουδούνισμα τηλεφώνου διέκοψε τις γεμάτες τρυφερή συγκίνηση σκέψεις μιας ολόκληρης αλυσίδας δημοσιογράφων. "Ο χτεσινός χαμάλης είναι σημερινός αντιπρόσωπος της "Κόκα - Κόλα". Ο υπεράνω χρημάτων ζητάει 1 δισεκατομμύριο, αλλιώς απειλεί ότι θα πουλήσει τα αρχαία στην ελληνική ή ξένη αγορά. Εχει φτάσει, ήδη, στον εισαγγελέα".

Για πολλοστή φορά, ένας χαμάλης ή αντιπρόσωπος ή έμπορος - τι σημασία έχει ο τίτλος - ζητούσε να αρπάξει την ευκαιρία μήπως και σωθεί. Το ΛΟΤΤΟ γι' αυτόν είχε τη μορφή κυκλαδικών ειδωλίων. Και τώρα, ποιος εισαγγελέας θα δικάσει και θα καταδικάσει τόση απελπισία για μια ολόκληρη ζωή - "χαμαλίκι"..;

Δήμητρα ΜΥΡΙΛΛΑ

Από την προχτεσινή κατάληψη των γραφείων της διοίκησης στον "Ευαγγελισμό"

Δύο χρόνια μετά, το βασικό αίτημα των υγειονομικών παραμένει (η φωτογραφία από την κινητοποίηση στις 3.11.1994)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ