ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Τα κειμήλια ανήκουν στους λαούς τους

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Θεωνά, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προστασία των κάθε μορφής πολιτιστικών αγαθών,τα οποία αποτελούν μέσο έκφρασης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και αντανακλούν την ιστορική κληρονομιά και ταυτότητα κάθε λαού,υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς,παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,κατά τη συζήτηση για την εξαγωγή των πολιτιστικών αγαθών. Ο Γιάννης Θεωνάς τόνισε ότι "έχει ιδιαίτερη σημασία η πολιτιστική κληρονομιά να βρίσκεται στη διάθεση των ίδιων των λαών που τη δημιουργούν. Τα πολιτιστικά αγαθά δεν έχουν καμιά αξία, αν είναι κλεισμένα στην ιδιωτική συλλογή κάποιου μεγαλόσχημου.Δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απλά εμπορεύματα, ενώ η εισαγωγή, εξαγωγή ή και διακίνησή τους πρέπει να ελέγχεται και ενδεχόμενα να απαγορεύεται για λόγους προστασίας της εθνικής, καλλιτεχνικής, ιστορικής ή αρχαιολογικής κληρονομιάς".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την Επιτροπή να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά, που είναι ανυπολόγιστης αξίας και προέρχεται από τα βάθη των αιώνων και έχει ληστευτεί από χώρες, όπως η Ελλάδα.Εθεσε το ερώτημα αν θα υποχρεωθούν, επιτέλους, οι χώρες που διαθέτουν, σήμερα, θησαυρούς ανυπολόγιστης αρχαιολογικής αξίας να τους επιστρέψουν στα κράτη από τα οποία έχουν αρπαγεί.Ο Γιάννης Θεωνάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα Μάρμαρα του Παρθενώνα και στο γεγονός ότι βρίσκονται μακριά από το χώρο στον οποίο θα έπρεπε να είναι, ενώ υπάρχει άρνηση της Αγγλίας να τα επιστρέψει.

Τέλος, ζήτησε από την Επιτροπή, ενόψει της επικείμενης γενικής αναθεώρησης της οδηγίας σχετικά με την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, να θέσει το θέμα της επιστροφής τέτοιου είδους θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους.

Στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν από τις 27 - 31/5 τα "Θέματα Νεοελληνικής

Στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν από τις 27 έως 31/5 θα γίνουν οι εξής ομιλίες: 27/5 Λ. Κουσούλας "Ο Κ. Καβάφης ως βιβλιακός ποιητής". 28/5 Στ. Παπαθανασόπουλος "Τηλεόραση, Πολιτική και Διαφήμιση". 29/5 Π. Διαμαντάκου "Η μορφολογία των ειδήσεων ως πολιτική επικοινωνία". 30/5 Μ. Σπουρδαλάκης "Λόγος και λογική του λαϊκισμού". 31/5 Γ. Μεταξάς "Πολιτική επικοινωνία και πολιτική πραγματικότητα".

Είναι πάντα κοντά μας

Ξημέρωνε 24 Μάη 1993, όταν η καρδιά του Μέμου Μακρή έπαψε να χτυπάει. Ο "ποιητής της ύλης", ο μεγάλος καλλιτέχνης που ατσαλώθηκε μέσα στο μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης,ο καταξιωμένος δημιουργός που μνημείωσε τον αγώνα και τον άνθρωπο, ο σύντροφός μας,ο Μέμος Μακρής, έφευγε από κοντά μας.

Τρία χρόνια απουσίας του, συμπληρώνονται αυτές τις μέρες. Τρία χρόνια χωρίς τον Ελληνα γλύπτη, το διεθνιστή καλλιτέχνη, τον ακούραστο αγωνιστή της ειρήνης. Η μορφή του μένει αξέχαστη. Το πέρασμα του χρόνου, δεν έσβησε τα δεκάδες γλυπτά που φιλοτέχνησε. Γλυπτά που κλείνουν μέσα τους την καρδιά του και τις ελπίδες μας. Τα "μπρούτζινα κομμάτια της ψυχής του" είναι πολύτιμη παρακαταθήκη: Το Μνημείο του Μαουτχάουζεν "Προς τιμή των θυμάτων",το Μνημείο της "Διεθνούς Ταξιαρχίας",το Μνημείο "Της απελευθέρωσης",το "Ζευγάρι".Το γνωστό ηρωικό "κεφάλι" που φιλοτέχνησε και δώρισε στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου,την "προτομή του Λένιν" που δώρισε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και κοσμεί το αίθριο του κτιρίου της Κεντρικής Επιτροπής.Το μνημείο που συμβολίζει την Αμαλιάδα - "μάννα" του Νίκου Μπελογιάννη, το οποίο κοσμεί πλατεία της πόλης.Αυτός ο "κόσμος ο μικρός, ο μέγας" του Μ. Μακρή, θα μείνει αξέχαστος.

Κάμερα στις αρχαιότητες

Τη διοργάνωση του Πρώτου Διεθνούς Κινηματογραφικού "Αγώνα" ταινιών μικρού μήκους,με θέμα την αρχαιολογία στο μεσογειακό χώρο,ανέλαβε το περιοδικό "Αρχαιολογία" (του μεγαλοεκδότη Λαμπράκη), με στόχο "να συμβάλει στη διάσωση ενός κοινού πολιτισμού, που περιβάλλεται από τη Μεσόγειο".

Η συνάντηση πραγματοποιείται (30/5 - 1/6) στον κινηματογράφο "Απόλλων",με ελεύθερη είσοδο. Η προκριματική επιτροπή αντιμετώπισε 75 υποψηφιότητες και επέλεξε 26 ταινίες από τις Ελλάδα, Ιταλία, Αίγυπτο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία και Ισραήλ.Στις ταινίες που θα διακριθούν θα απονεμηθούν 5 ισότιμα βραβεία (1 εκατομ. δρχ. το καθένα).

Σε τρεις ημέρες, από το πρωί έως το απόγευμα, το κινηματογραφικό πανί θα γεμίσει εικόνες της Αρχαίας Ρώμης, των ανασκαφών της Τροίας, της Πάτμου, της Χίου, των Κυκλάδων, της Βενετίας και άλλων τόπων της Μεσογείου. Παράλληλα θα γίνονται προβολές εκτός διαγωνισμού. Τιμώμενος της συνάντησης είναι ο Ιταλός Φραντζέσκο Αλιάτα.

Το περιοδικό "Αρχαιολογία" ελπίζει ότι, μετά από δύο χρόνια, ο 2ος Κινηματογραφικός "Αγώνας" - Συνάντηση Αρχαιολογικών Ταινιών θα είναι θεσμός με διεθνή ακτινοβολία.

"Τουραντό" στο Ηρώδειο

Την περίφημη όπερα του Πουτσίνι "Τουραντό" θα παρουσιάσει η Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο, στις 12, 15, 18 και 20 του Ιούνη. Η παράσταση θ' ανέβει σε μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού,σκηνοθεσία Πλάμεν Καρτάλοφ,σκηνικά - κοστούμια της καθηγήτριας του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης Ιωάννας Μανωλεδάκη και διεύθυνση χορωδίας της Φανής Παλαμίδη.Για τους ρόλους της Τουραντό και του Κάλαφ έχουν μετακληθεί η περίφημη δραματική σοπράνο Φραντσέσκα Πατανέ και ο τενόρος Νικολά Μαρτινούτσι.

Σώστε τα θερινά σινεμά

"Σαρώνουν οι μπουλντόζες τα θερινά σινεμά και η πολιτεία αδιαφορεί", καταγγέλλει με υπόμνημά της η Πανελλήνια Ενωση Επαγγελματιών Θερινών Κινηματογράφων,τονίζοντας ότι πριν από πέντε μέρες άλλον ένα παραδοσιακό θερινό κινηματογράφο, την "Ανεμώνη", στο Περιστέρι, το σάρωσε η μπουλντόζα, προκειμένου στη θέση του να γίνει πολυώροφο κτίριο, γκαράζ ή σούπερ μάρκετ. "Γιατί τόσο μίσος για τα θερινά σινεμά;", ερωτά με το υπόμνημά της η ΠΕΕΘΚ την υπουργό και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, τονίζοντας την ανάγκη αναστολής του νόμου "Περί Εμπορικών Μισθώσεων" για τα θερινά σινεμά, τουλάχιστον για μια πενταετία. Πρόκειται για ένα αίτημα, που ενώ πέρσι είχε δοθεί η υπόσχεση ότι θα υλοποιηθεί (μετά από μεγάλη κινητοποίηση φορέων, κομμάτων κ.ά.), εξακολουθεί να παραμένει ανεκπλήρωτο. "Γιατί καθυστερεί η αναστολή του νόμου;", ερωτά η ΠΕΕΘΚ, κάνοντας έκκληση για τη σωτηρία των ελάχιστων θερινών κινηματογράφων, που έχουν απομείνει. Σημειώνει, επίσης, ότι "ο πρώτος θερινός κινηματογράφος έγινε στην Ελλάδα το 1916, σε μια μάντρα στην πλατεία Συντάγματος. Είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας".

Μια πληροφορία για τους φίλους του Ελληνικού Κινηματογράφου: Στον

Μια πληροφορία για τους φίλους του ελληνικού κινηματογράφου: Στον κινηματογράφο "Αστορ" μαζί με την ταινία του Θανάση Σκρουμπέλου, "Χαβάη",θα προβάλλεται και η βραβευμένη ταινία του Δημήτρη Σταύρακα, "Μπέττυ".

@ Στον Ελληνα ζωγράφο Διαμαντή Ζήση ανατέθηκε η φιλοτέχνηση του
  • Στον Ελληνα ζωγράφο Διαμαντή Ζήση ανατέθηκε η φιλοτέχνηση του βραβείου "Palio Della Balestra". Το βραβείο - που για πρώτη φορά ανατέθηκε σε μη Ιταλό ζωγράφο - απονέμεται κάθε χρόνο, σε ανάμνηση των παραδοσιακών μεσαιωνικών αγώνων τοξοβολίας. Επίσης, στην πόλη Αρέτσο, εκτίθενται μέχρι τις 15 του Ιούνη, έργα του Δ. Ζήση, εμπνευσμένα από τα ποιήματα της Ιταλίδας ποιήτριας Φ. Φαμπρόνι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ