ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης

Με μεγάλη επιτυχία έγινε στη Λάρισα η εκδήλωση που οργανώθηκε στα πλαίσια του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και στην οποία πήραν μέρος αντιπροσωπείες κομμάτων άλλων χωρών που παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου

ΛΑΡΙΣΑ (ανταπόκριση).-

Με αισθήματα φιλίας και διεθνιστικής αλληλεγγύης υποδέχτηκαν οι Λαρισαίοι τους εκπροσώπους 8 Κομμουνιστικών Κομμάτων - Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας, Κομμουνιστικού Κόμματος Εσθονίας, Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Ενωσης Κομμουνιστών Λετονίας, Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας, Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ και Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας - που πήραν μέρος και χαιρέτισαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε, προχτές το βράδυ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το 15ο Συνέδριο του Κόμματος, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

Ο χώρος της εκδήλωσης στην πλατεία Ταχυδρομείου πλημμύρισε από κομμουνιστές, αριστερούς και προοδευτικούς αγωνιστές της Λάρισας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και εξέφρασαν τη διεθνιστική αλληλεγγύη τους στους αγώνες των κομμουνιστικών κομμάτων, της εργατικής τάξης και των λαών, που εκπροσωπούν οι καλεσμένοι στο Συνέδριο του Κόμματος, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη διεθνιστική εκδήλωση.

Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους κομμουνιστές και τους λαούς των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ που - γευόμενοι επί 6 σχεδόν χρόνια τα "φρούτα" του καπιταλισμού - αγωνίζονται, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να σώσουν ό,τι απέμεινε από τις κατακτήσεις του σοσιαλιστικού συστήματος και για να ξανανοίξει ο δρόμος επανόδου του σοσιαλισμού.

Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους κομμουνιστές της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, που χρόνια βιώνουν, μαζί με την εργατική τάξη και τους λαούς τους, τον καπιταλισμό και παλεύουν για την ανατροπή του.

Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους κομμουνιστές και το λαό της Κίνας, που συνεχίζουν στο δρόμο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Στη θερμή, αδελφική υποδοχή των Λαρισαίων, οι εκπρόσωποι των αδελφών κομμάτων απάντησαν με θερμά λόγια αναγνώρισης της προσπάθειας των Ελλήνων κομμουνιστών για την ανασύνταξη του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος και έντασης της πάλης του κατά του ιμπεριαλισμού, της προσφοράς τους στην ανάπτυξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης της εργατικής τάξης, για την υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων και την απόκρουση των επιθέσεων των πολυεθνικών και το μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Κοινός αγώνας

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Τ. Τσιαπλέ,γραμματέα της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τις αντιπροσωπείες των αδελφών κομμάτων για τη συμμετοχή τους στις εργασίες του Συνεδρίου, υπογράμμισε την αναγκαιότητα και τη σημασία της διεθνιστικής αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο ένα ισχυρό διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, που να δρα ενωμένο, με κοινή στρατηγική απέναντι στον ιμπεριαλισμό.

Στον χαιρετισμό του ο Κρίστιαν Κόμπεργκ,μέλος της Γραμματείας του Προεδρείου του Γερμανικού ΚΚ, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των μονοπωλίων και της πολιτικής εξουσίας της χώρας του να πλήξουν καίρια τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, τονίζοντας ότι η λύση είναι "όλοι μαζί ν' αντιμετωπίσουμε αυτό το άγριο χτύπημα". Ανέλυσε τα κύρια καθήκοντα για τους Γερμανούς κομμουνιστές που καθόρισε το 13ο Συνέδριο του κόμματός του, για την απόκρουση από τους εργαζόμενους αυτής της επίθεσης και υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων σε διεθνές επίπεδο.

Ο Παντελεήμων Γεοργάντζε,πρόεδρος του Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας, αναφέρθηκε στην τεράστια οικονομική και κοινωνική οπισθοδρόμηση που προκάλεσε στη χώρα του η ανατροπή του σοσιαλισμού και η διάλυση της ΕΣΣΔ, αλλά εξέφρασε της κομμουνιστική αισιοδοξία του ότι η εξουσία θα επανέλθει στο λαό μαζί με την επάνοδο του σοσιαλισμού και την ανασυγκρότηση της μεγάλης Σοβιετικής Ενωσης πάνω σε νέα βάση.

Σε ανάλογες επισημάνσεις για τις χώρες τους προχώρησαν και οι Λέμπιτ Ανους,Α' Γραμματέας του ΚΚ Εσθονίας και Ιγκόρ Λοπάτιν,μέλος του Γραφείου της Ενωσης Κομμουνιστών Λετονίας, προσθέτοντας ότι σ' αυτές τις χώρες της Βαλτικής το κομμουνιστικό κίνημα δρα σε συνθήκες παρανομίας, ενώ ιδιαίτερα οι Ρώσοι πολίτες αντιμετωπίζουν πογκρόμ διώξεων.

Ο Τσιάν Ικάν,αντιπρόεδρος του Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΚ, αναφέρθηκε στις μεγάλες επιτυχίες, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, που σημειώνουν οι μεταρρυθμίσεις στην Κίνα, τονίζοντας ότι οι Κινέζοι κομμουνιστές επιμένουν στν συνδυασμό της καθολικής αλήθειας του μαρξισμού με την πραγματικότητα της Κίνας, επιμένουν στον σοσιαλιστικό δρόμο, στη διαρκή ενίσχυση και βελτίωση της καθοδήγησης του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Χοσέ Σοέιρο,μέλος του ΠΓ του Πορτογαλέζικου ΚΚ, αναφέρθηκε στη γενικευμένη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα και τις δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων και των λαών, ενάντια στην ανεξαρτησία κυρίαρχων κρατών. Τόνισε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ οδηγεί την Ευρώπη σε κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και εθνική οπισθοδρόμηση. Υπογράμμισε πως οι Πορτογάλοι κομμουνιστές συνεχίζουν με αποφασιστικότητα και θάρρος τον αγώνα για μια αριστερή πολιτική προσανατολισμένη στα συμφέροντα των εργαζομένων, για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία.

Ο Ολέγκ Σένιν,Πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, αναφέρθηκε στην πάλη των κομμουνιστικών και των άλλων πατριωτικών δυνάμεων στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, για ν' αντιμετωπιστούν οι τραγικές επιπτώσεις της καπιταλιστικής παλινόρθωσης και για ν' ανοίξει ο δρόμος της αναδόμησης του ενιαίου σοσιαλιστικού κράτους.

Στη σημασία που θα έχει στην πάλη για να στραφεί η Ρωσία στο δρόμο της σοσιαλιστικής ανάπτυξης, μια νίκη του κοινού υποψήφιου των πατριωτικών δυνάμεων, Γκ. Ζιουγκάνοφ - παρά τις μεγάλες δυσκολίες που δημιουργούν το όργιο του αντικομμουνισμού, η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ και οι προβοκάτσιες σε βάρος του κόμματός του - αναφέρθηκε ο Λεονίντ Ιβαντσένκο,μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ και βουλευτής της Κρατικής Δούμας. Τόνισε ακόμα ότι γελιούνται πολύ όσοι υποστηρίζουν πως πέρασε ο καιρός των κομμουνιστών και υπογράμμισε ότι απαιτείται συνένωση των προσπαθειών στην πάλη ενάντια στη "νέα παγκόσμια τάξη".

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του αγώνα, που ερμήνευσε η Ιουλία Μπούμη.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Συνεχίζονται και σήμερα οι εκδηλώσεις - συναντήσεις, στις οποίες παίρνουν μέρος οι εκπρόσωποι των κομμάτων που παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου. Σήμερα θα γίνουν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ πραγματοποιείται εκδήλωση στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο "Κάπιτολ". Συμμετέχουν: Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ, Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας.
  • Στην ΠΑΤΡΑ πραγματοποιείται εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά. Συμμετέχουν: Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Αυστραλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Υπερψηφίστηκε το Πρόγραμμα του ΚΚΕ

Με την υπερψήφιση του Προγράμματος του ΚΚΕ τελείωσε η χτεσινή τρίτη μέρα του 15ου συνεδρίου του ΚΚΕ. Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση του κύκλου των τοποθετήσεων των συνέδρων εφ' όλων των θεμάτων (μίλησαν 90 αντιπρόσωποι). Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα με το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης και το Σχέδιο Καταστατικού. Θα ακολουθήσει η εκλογή της νέας ΚΕ του Κόμματος. Ταυτόχρονα, χτες συνεχίστηκαν σε μια σειρά από περιοχές της Αθήνας οι εκδηλώσεις με τις αντιπροσωπείες των ξένων κομμάτων που παίρνουν μέρος στο συνέδριο. Στην ύλη του σημερινού "Ρ", εκτός από τις ομιλίες αντιπροσώπων, η παρουσίαση των οποίων συνεχίζεται, υπάρχουν και συνεντεύξεις με έναν από τους νεότερους και έναν από τους γηραιότερους συνέδρους.

Συζήτηση σήμερα στο Ζάππειο

Συζήτηση με θέμα: "Για μια Μεσόγειο, θάλασσα ειρήνης, φιλίας και ισότιμης συνεργασίας, χωρίς ξένες επεμβάσεις" διοργανώνει σήμερα, Σάββατο 25 Μάη, στο Ζάππειο Μέγαρο το ΚΚΕ. Στη συζήτηση, θα πάρουν μέρος αντιπροσωπείες των κομμάτων που συμμετέχουν στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.Η συζήτηση θα αρχίσει στις 9 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ