ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Μάη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"Πορτρέτο" του Σαμπρόλ

Τη ζωή και το έργο του Γάλλου σκηνοθέτη Κλοντ Σαμπρόλ, παρουσιάζει η εκπομπή "Πορτρέτα καλλιτεχνών". Ο Κλοντ Σαμπρόλ, γεννημένος στο Παρίσι το 1930, σπούδασε φαρμακευτική. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, γίνεται κριτικός κινηματογράφου και γράφει στον Τύπο και στο περιοδικό "Καγέ ντι σινεμά". Η σκηνοθετική του καριέρα αρχίζει το 1958, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα τιμηθεί για την ταινία του "Τα ξαδέλφια" με τη Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Θεωρείται από τους πιο αντιπροσωπευτικούς σκηνοθέτες της νουβέλ βαγκ. Μεταξύ των ταινιών που σκηνοθέτησε είναι "Ο ωραίος Σέργιος", "Το τρίο της αμαρτίας", "Η άπιστη γυναίκα" και "Να πεθάνει το κτήνος"(Τρίτη ΕΤ-1 16.20).

Η Πόλις εάλω

Μέσα από θρήνους, λαϊκά στιχουργήματα και χρονικά της εποχής, η εκπομπή "Πήραν την Πόλη πήραν την", παρουσιάζει τον αντίκτυπο που είχε η Αλωση της Πόλης, στον ελληνισμό και στη Δύση. "Η Πόλις εάλω" περιλαμβάνει λαϊκούς θρήνους από τη Θράκη, την Καστοριά, τη Βιθυνία, την Καππαδοκία, την Τραπεζούντα και την Κρήτη, καθώς και έντεχνα έργα των συνθετών Μανώλη Καλομοίρη και Τζ. Ντεφέι. Συμμετέχουν τραγουδιστές, μουσικά σύνολα λαϊκών και αναγεννησιακών οργάνων και η χορωδία του Εργαστηρίου Παλιάς Μουσικής. Τα κείμενα διαβάζουν οι ηθοποιοί Λυδία Κονιόρδου, Χρήστος Τσάγκας και Θεόδωρος Δημήτριεφ. Η ιστορική έρευνα είναι της Νικόλ Τσελέντη, η μουσική διδασκαλία του Γιώργου Κωστάντζου και η σκηνοθεσία του Χρήστου Ράλλη (Τετάρτη ΕΤ-1 18.20).

Ο πρίγκιπας της παγόδας

Τα "Αστέρια του χορού" παρουσιάζουν το δεύτερο μέρος της παράστασης του"Πρίγκιπα της παγόδας", που δόθηκε τον Απρίλη του 1990 στο Βασιλικό Θέατρο του Λονδίνου, το Κόβεντ Γκάρντεν. Η μουσική είναι του Μπέντζαμιν Μπρίτεν. Η παράσταση αποτελείται από ένα μπαλέτο σε τρεις πράξεις και από ένα ντοκιμαντέρ - πορτρέτο του χορογράφου Μακ Μίλαν, με αποσπάσματα και από άλλες δουλιές του. Ο διάσημος Αγγλος χορευτής και χορογράφος έχει ένα πλούσιο χορογραφικό έργο, κυρίως στο Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου. Πολύ νέος έκανε τις πρώτες του χορογραφίες για τη χορογραφική ομάδα του Σάντλερς Ουέλς. Αργότερα, όταν το συγκρότημα ονομάστηκε Βασιλικό Μπαλέτο, ο Μακ Μίλαν χορογράφησε πολλά σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων "Το φιλί της νεράιδας", "Η ιεροτελεστία της άνοιξης", "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" κ.ά. Από το 1966 ως το 1970 ανέλαβε τη διεύθυνση του μπαλέτου στη Γερμανική Οπερα του Δυτικού Βερολίνου και το 1970 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Βασιλικού Μπαλέτου της Αγγλίας (Πέμπτη ΕΤ-3 23.30).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ