ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 1996
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
"Φάρσα", με βία και καλπο-νοθεία

Ποσοστά ...90%, ανακοινώνει το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Οπως ακριβώς αναμενόταν πριν την περασμένη Κυριακή, η εκλογική διαδικασία συνοδεύτηκε από κατηγορίες για "κλοπή των ψήφων" και χρήση βίας από τις αρχές και, τελικά, την αποχώρηση εκ μέρους της αντιπολίτευσης, τις κορόνες και τη θριαμβολογία εκ μέρους του Προέδρου της χώρας και αρχηγού του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, και τις αμφιβολίες εκ μέρους των διεθνών παρατηρητών, όσον αφορά την εγκυρότητα των εκλογών.

Σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας, το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα καταλαμβάνει ποσοστό, το οποίο είναι κατά 65 - 70% ανώτερο εκείνου του δεύτερου, Σοσιαλιστικού Κόμματος, που κατέλαβε το 25%! Τα οριστικά αποτελέσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν την πάροδο αρκετών ημερών, αφού το Σύνταγμα παρέχει στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή το δικαίωμα να διαρκέσει έως και μια βδομάδα.

Η αντιπολίτευση

"Αποχωρήσαμε, γιατί δε θέλαμε να εξελιχθεί η διαδικασία σε αιματοχυσία, αλλά δεν πρόκειται να καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα", φαίνεται να διαμηνύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς το κυβερνών Δημοκρατικό.

Τα έξι σπουδαιότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων το Σοσιαλιστικό, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους και ζητούν νέες εκλογές. Σήμερα, μάλιστα, διοργανώνουν κοινή διαδήλωση στην πλατεία Σκεντέρμπεϊ των Τιράνων.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τη συγκέντρωση, αλλά το γεγονός δεν αναμένεται να αποτρέψει την πραγματοποίησή της. "Οι οπαδοί μας είναι αποφασισμένοι να διαδηλώσουν το δίκιο τους, έστω κι αν χρειαστεί να πεθάνουν", προειδοποίησε χτες ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών, Ναμίκ Ντόκλε.Ο Μπερίσα, από την πλευρά του, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Αλβανούς και ξένους δημοσιογράφους, απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για επανάληψη της διαδικασίας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση των κομμάτων της "παράλογη", εκφράζοντας όμως παράλληλα την "πλήρη ικανοποίησή του" (!) για το γεγονός.

"Οι καρέκλες των βουλευτών της αντιπολίτευσης", κατέληξε ο Μπερίσα, θα είναι άδειες και θα τους περιμένουν για τέσσερα χρόνια"...

Οι πανηγυρισμοί των οπαδών του Μπερίσα, σύμφωνα με ανταποκρίσεις διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, συνοδεύονται από τις ριπές των αυτομάτων των αστυνομικών, οι οποίοι συμμετέχουν στα "επινίκια", χρησιμοποιώντας τα υπηρεσιακά τους όπλα.

Οι διεθνείς παρατηρητές

Αρκετοί διεθνείς παρατηρητές, κατ' ιδίαν, ομολογούν ότι συμμερίζονται τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για "πραξικόπημα" εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά επισήμως υιοθετούν θέσεις ιδιαίτερα επιφυλακτικές.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία τονίζει ότι οι διεθνείς παρατηρητές "δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν την παρουσία της μυστικής υπηρεσίας, ούτε να γνωρίζουν ότι περίπου χίλια άτομα, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στις εφορευτικές επιτροπές, συνελήφθησαν από την Αστυνομία κατά κατά τη διάρκεια της μέρας".

Πάντως, ο Γάλλος σοσιαλιστής Ζαν - Φρανσουά Βαλέν, γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι "οποιοδήποτε δικαστήριο της Γαλλίας θα ακύρωνε την ψηφοφορία στις περιφέρειες, όπου σημειώθηκαν ανωμαλίες, ακόμα κι αν ήταν λιγότερες απ' όσες στην Αλβανία". Και πρόσθεσε ότι οι εκλογές "δεν ήταν τίμιες", δεδομένης της αποχώρησης της αντιπολίτευσης.

Οι 400 παρατηρητές, τους οποίους απέστειλαν η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΟΑΣΕ, συνεδρίαζαν χτες το βράδυ, σε μια προσπάθεια να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση για τις εκλογές, αλλά κάτι τέτοιο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένων των διαφωνιών τους.

Νίκη κατά του ...κομμουνισμού

Ποιες θα είναι οι εξελίξεις, τις επόμενες μέρες, παραμένει αμφίβολο. Με τον Σαλί Μπερίσα να δηλώνει ότι "πέτυχε περιφανή νίκη κατά του κομμουνισμού" και έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, και την αντιπολίτευση να ζητά ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, όμως, δε θα είναι διόλου περίεργο, αν το πολιτικό σκηνικό "πάρει φωτιά"...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Το αποτέλεσμα διαγράφεται αμφίρροπο

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ .-

Ενα εικοσιτετράωρο απομένει πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στο Ισραήλ, όμως, οι προβλέψεις εμφανίζονται επιφυλακτικές. Οι δύο βασικοί εκλογικοί μονομάχοι, Πέρες και Νετανάγιου, βρίσκονται στήθος με στήθος πριν το νήμα και το αποτέλεσμα διαγράφεται ιδιαίτερα αμφίρροπο. Κλίντον και Αραφάτ δείχνουν ξεκάθαρα την υποστήριξή τους στον ηγέτη του Εργατικού κόμματος, όμως, αποφεύγουν να τοποθετηθούν συγκεκριμένα. Από την πλευρά της, η Δαμασκός υπογραμμίζει ότι κανένας από τους δύο πιθανούς Ισραηλινούς πρωθυπουργούς δε φαίνεται να νοιάζεται ειλικρινά για την ειρήνη.

Μισή ώρα διήρκεσε η τηλεοπτική μονομαχία του Σιμόν Πέρες και του Μπέντζαμιν Νετανάγιου, οι οποίοι κλήθηκαν, την Κυριακή, να απαντήσουν σε 9 ερωτήσεις δημοσιογράφων. Αν και οι τόνοι παρέμειναν χαμηλοί σε αυτήν την τηλεοπτική μάχη, ειδικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι το τηλεοπτικό αυτό μισάωρο πρέπει να επηρέασε, περίπου, ένα 3 - 4% του εκλογικού σώματος. Το ποσοστό αυτό, αν όντως ισχύει αυτός ο υπολογισμός, έχει μεγάλη βαρύτητα για το τελικό αποτέλεσμα, αφού όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον νυν πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες να προηγείται του αντιπάλου του, Νετανάγιου, μόλις με 4 ποσοστιαίες μονάδες, ποσοστό που είναι πανεύκολο να ανατραπεί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να επικρατήσει στην εκλογική αναμέτρηση, ο Σιμόν Πέρες απευθύνθηκε στους Ισραηλινούς Αραβες, οι οποίοι αριθμούν, περίπου, τους 5.000 ψηφοφόρους, από τους οποίους ζήτησε να τον υποστηρίξουν με την ψήφο τους, τονίζοντάς τους ότι εγγυάται τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Στο θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας εστίασε τις δηλώσεις του και ο Γιοσί Μπεϊλίν, υπουργός υπεύθυνος για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ο Μπεϊλίν υποστήριξε ότι, αν δεν εκλεχτεί ο Σιμόν Πέρες, η ειρηνευτική διαδικασία διατρέχει σοβαρό κίνδυνο και εξέφρασε την άποψη ότι ο ισραηλινός λαός δεν επιθυμεί την επανάληψη των εχθροπραξιών με τους Παλαιστινίους.

Στο πλευρό του Σιμόν Πέρες έχουν ταχθεί τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, όσο και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Και οι δύο, βέβαια, υποστηρίζουν ότι δεν αναμειγνύονται στα εσωτερικά του Ισραήλ, όμως, εκφράζουν φόβους για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περίπτωση εκλογής του Νετανάγιου. Αντίθετα, η Δαμασκός τηρεί ξεκάθαρη στάση και μέσω της κυβερνητικής εφημερίδας της χαρακτηρίζει παρόμοιες τις θέσεις του Πέρες και του Νετανάγιου, με βασικότερο κοινό χαρακτηριστικό τους τη μη ειλικρινή τους επιθυμία για ειρήνη.

Σχέσεις ... στοργής ανάμεσα σε Βοσνία και Αγκυρα

ΑΓΚΥΡΑ.-

Την εκπαίδευση των Κροατών στρατιωτών της Βοσνίας υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, να αναλάβει η Τουρκία, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη διάρκεια των εργασιών της τριήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Κροατίας, που άρχισε χτες στην Αγκυρα.

Η παραπάνω "είδηση" βγήκε στη διάρκεια της συνάντησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Εμρέ Γκιονενσάι, με τους ομολόγους του από τη Βοσνία και την Κροατία, Γιαντράκο Πρίλιντς και Μάτε Γκράνιτς αντίστοιχα, σε μία περίοδο όπου η Αγκυρα ήδη εκπαιδεύει (από την περασμένη βδομάδα) σε τουρκικά στρατόπεδα τουλάχιστον 188 Βόσνιους μουσουλμάνους στρατιώτες. Στη διάρκεια της συνάντησης των τριών συμφωνήθηκε επίσης η διεύρυνση του τομέα των μεταφορών ανάμεσα στις τρεις χώρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τα οχηματαγωγά - επιβατηγά από το τουρκικό λιμάνι Μερσίν στη Μεσόγειο θα πραγματοποιούν στο μέλλον δρομολόγια με κατεύθυνση τους κροατικούς λιμένες, Πλότσε και Ριγιέκα.

Στο μεταξύ, την περασμένη Κυριακή άρχισε η επιστροφή των πρώτων Βόσνιων μουσουλμάνων προσφύγων, που κατά τη διάρκεια του πολέμου αναζήτησαν καταφύγιο στην Τουρκία. Η ομάδα των πρώτων 120 προσφύγων έφτασε προχτές στο αεροδρόμιο του Σαράγεβο με αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών και επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο, με προορισμό κέντρο υποδοχής προσφύγων στη βοσνιακή πρωτεύουσα. Μέσα στις επόμενες βδομάδες αναμένεται ότι θα επαναπατριστούν και οι υπόλοιποι από τους συνολικά 2.000 Βόσνιους μουσουλμάνους που κατέφυγαν στην Τουρκία.

  • To NATO δεν προτίθεται να διοργανώσει μια "ειδική" επιχείρηση με σκοπό τη σύλληψη των Σερβοβόσνιων ηγετών, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, δήλωσε νωρίς χτες βράδυ εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών δυνάμεων στο Σαράγεβο. Ο ίδιος αξιωματούχος επανέλαβε ότι οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες έχουν πάρει εντολή να συλλάβουν τους δύο Σερβοβόσνιους ηγέτες, μόνο στην περίπτωση που τους αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο μιας δεδομένης επιχείρησής τους.
Ο Σ.Μπερίσα στην διάρκεια χτεσινής συνέντευξης τύπου

Ο Σ. Μπερίσα κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου

ΙΣΠΑΝΙΑ
Προβλήματα στον κυβερνητικό σχηματισμό

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Η συντηρητική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος αντιμετωπίζει τη δυσαρέσκεια των συνασπισμών που την υποστηρίζουν, σχετικά με την πρόθεσή της να ιδιωτικοποιήσει τις κρατικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με δημοσίευση εφημερίδας.

Δύο από τα τρία κόμματα, που υποστήριξαν το κόμμα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα και ο συνασπισμός των Καναρίων Νήσων, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους προς τις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να εφαρμόσει μια πιο "μετριοπαθή" προσέγγιση, δημοσίευσε χτες η εφημερίδα "Ελ Παϊς".

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, αναμένεται θα ιδιωτικοποιηθούν οι υπόλοιπες μετοχές της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας "Τελεφόνικα", η δημόσια υπηρεσία ηλεκτρισμού "Εντέσντα" και πολλές άλλες.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απομάκρυνση του πρωθυπουργού

ΚΙΕΒΟ.-

Την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Γεβγκένι Μαρτσιούκ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, κατηγορώντας τον για κακούς χειρισμούς στην οικονομία και καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ.

Την απομάκρυνση του Μαρτσιούκ ανακοίνωσε ο Κούτσμα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο Πρόεδρος επέρριψε τις ευθύνες στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι οδήγησε τη χώρα σε κατάσταση "οικονομικής κρίσης". "Ο πρωθυπουργός... δεν εκτελούσε με αποτελεσματικότητα τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα. Αντί να εκπληρώνει τις καθημερινές του υποχρεώσεις, το τελευταίο διάστημα κατανάλωνε όλη την ενέργειά του για να προωθεί την πολιτική του εικόνα", τονίζεται στο προεδρικό διάταγμα του Κούτσμα. Ο Μαρτσιούκ είχε ζητήσει σε ομιλία στο ουκρανικό Κοινοβούλιο να ακολουθήσει η κυβέρνηση μια ηπιότερη πολιτική οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Είχε επισημάνει ότι η σκληρή οικονομική πολιτική οδήγησε στη σημαντική μείωση της παραγωγής και στην αδυναμία καταβολής των μισθών στους εργαζομένους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ