ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 1996
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρχή του τέλους για την κυβέρνηση
  • "Θύμα των Ισλαμιστών και της Τσιλέρ" ο συνασπισμός
  • Σε αναζήτηση φόρμουλας για την αποφυγή των εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το Κόμμα Ευημερίας για άλλη μια φορά αξιοποίησε άριστα την αντιπαράθεση των κομμάτων Ορθού Δρόμου και Μητέρας Πατρίδας, τα οποία συνιστούν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Τουρκίας: Κατέθεσε χτες πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ζητώντας παράλληλα τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου (είχε διακόψει έως τις 2 Ιούνη, για τις δημοτικές εκλογές σε ορισμένες περιφέρειες), την ερχόμενη Πέμπτη...

Η πρόταση μομφής καθ' όλες τις ενδείξεις θα υπερψηφιστεί, καθώς εκτός των βουλευτών του Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ) αναμένεται να την προκρίνουν και τα κυβερνητικά κόμματα! Χτες, το κόμμα Ορθού Δρόμου διά στόματος του αναπληρωτή αρχηγού της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Σαφέν Αρικάν Μπεντούκ, ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα την υποστηρίξει στο Κοινοβούλιο, διαλύοντας κάθε αμφιβολία για την τύχη της κυβέρνησης. Και, πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και αρχηγός του κόμματος Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή" ότι και το δικό του κόμμα θα υποστηρίξει την πρόταση, προκαλώντας "όποιον επιθυμεί" να την καταθέσει...

Την πρόταση μομφής έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, του Ντενίζ Μπαϊκάλ.

"Ιστορία" η κυβέρνηση;

Προκύπτει λοιπόν από τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών ότι η Τουρκία θα βρεθεί και πάλι προ κυβερνητικού αδιεξόδου. Η διαμάχη των δύο κομμάτων της τουρκικής Δεξιάς και ειδικά των ηγετών τους, Γιλμάζ και Τσιλέρ, στάθηκε μοιραία.

Η πρόταση μομφής από το Ρεφάχ συνοδεύτηκε από το αίτημα έκτακτης σύγκλησης του Κοινοβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν διαδικαστικά θέματα επί της πρότασης. Το αίτημα υπογράφεται από 120 βουλευτές (σύμφωνα με το Σύνταγμα, χρειάζονται 110 υπογραφές) άρα ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είναι αναγκασμένος να συγκαλέσει την έκτακτη σύνοδο μέσα σε εφτά ημέρες. Αν όλα πάνε όπως επιθυμεί το Ρεφάχ, δηλαδή η σύνοδος πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, και το Κοινοβούλιο αποφασίσει να ψηφίσει αργότερα, η πρόταση μομφής πιθανότατα θα συζητηθεί μέσα στο χρονικό διάστημα από 1ης Ιούνη - 6ης Ιούνη.

Με την πτώση της κυβέρνησης αναφαίνονται δύο εναλλακτικές οδοί: η πρώτη είναι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για να αρθεί - ει δυνατόν - το αδιέξοδο. Η δεύτερη, η καταφυγή στις κάλπες...

Στην πρώτη περίπτωση, αναμένεται τα κόμματα Ορθού Δρόμου και Μητέρας Πατρίδας να διερευνήσουν τις πιθανότητες συμμαχίας με το Ρεφάχ του Ερμπακάν, το οποίο αποκτά - ξανά - ρυθμιστικό ρόλο, δοθείσης της κοινοβουλευτικής του ισχύος (158 έδρες). Την πρώτη κίνηση στη σκακιέρα εκτιμάται ότι θα κάνει το Κόμμα Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ (προς... επίρρωσιν των προεκλογικών της υποσχέσεων, ότι οι ισλαμιστές "πρέπει να αποκλειστούν από την εξουσία"...), ενώ από το πολιτικό γραφείο του Ερμπακάν αναμένεται να παρελάσουν και άλλοι...

Αλλά και στη δεύτερη περίπτωση, ο Ερμπακάν και οι συν αυτώ αναφαίνονται ως έχοντες καταλυτικό ρόλο: Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών στην Τουρκία, το ποσοστό που θα κατακτήσουν στην περίπτωση νέων εκλογών θα φθάσει το 30% (στις προηγούμενες κατέγραψαν 21%), άρα θα τους χρειάζεται η υποστήριξη ενός και μόνου κόμματος για να καταλάβουν την εξουσία.

  • ΩΣ "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ" συνελήφθησαν χτες 4 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, που κατά τις αρχές σχεδίαζαν να δολοφονήσουν σημαίνοντα τούρκο επιχειρηματία. Οι ύποπτοι, κατά την Αστυνομία της Κωνσταντινούπολης ανήκουν στην εκτός νόμου αριστερή οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Ο στόχος τους, κατά την ίδια πηγή, ήταν ο Τζεμ Μπόινερ, πρώην ηγέτης του φιλελεύθερου κινήματος για τη Νέα Δημοκρατία.
5O ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
Κοινή δράση και συντονισμός του αγώνα

Μετά την πρόσκληση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Πορτογαλίας, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Ηρακλή Τσαβδαρίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ συμμετείχε στο 5ο Συνέδριο της ΚΝ Πορτογαλίας στις 18 - 19 Μάη στη Λισαβόνα.

Το Συνέδριο συζήτησε την εμπειρία της οργάνωσης, που μετέφεραν οι πάνω από 750 αντιπρόσωποι από όλες τις γωνιές και χώρους, ψήφισε πρόγραμμα στόχων πάλης και πολιτική απόφαση, ενώ τροποποίησε το καταστατικό της οργάνωσης.

Σε έντονα νεανική και ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, οι σύνεδροι καθόρισαν την τακτική τους στο κίνημα της νεολαίας, τους στόχους της πολιτικής παρέμβασης της ΚΝΠ και την παραπέρα ανάπτυξη της οργάνωσης ως νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας.

Το συνέδριο της ΚΝΠ παρακολούθησαν 29 αντιπροσωπείες από 25 χώρες, η πλειοψηφία τους Κομμουνιστικές Νεολαίες. Ιδιαίτερα τιμητικό για την ΚΝΕ, ότι προσκλήθηκε και απηύθυνε τον πρώτο χαιρετισμό σε σύνολο 25, των ξένων αντιπροσωπειών.

Στο χαιρετισμό του ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης είπε μεταξύ άλλων: "Το συνέδριό σας διεξάγεται σε μια περίοδο όπου τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση, τη δουλιά και την ψυχαγωγία δέχονται σ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μια συνεχή επίθεση από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τις πολυεθνικές και τους υπηρέτες τους, με στόχο την παραπέρα αύξηση των κερδών τους και τη συρρίκνωση και εξαφάνιση κατακτήσεων δεκαετιών".

Αφού αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ στη χώρα μας, κατέληξε: "Με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον παρακολουθούμε το Συνέδριό σας. Πιστεύουμε στην ανάγκη της κοινής δράσης και του συντονισμού του αγώνα μας. Απέναντι στην κοινή επίθεση του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού χρειάζεται να αντιτάξουμε την κοινή μας απάντηση και δράση".

Το Συνέδριο έκλεισε με την εκλογή νέου ΚΣ της Οργάνωσης, Συλλογικής Γραμματείας και Εκτελεστικής Επιτροπής. Μετά τη λήξη του Συνεδρίου της Κ ΝΠ, οι ξένες αντιπροσωπείες είχαν θερμή συνάντηση γνωριμίας και συζήτηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου του ΚΚ Πορτογαλίας, Αλβάρο Κουνιάλ, ο οποίος αναφέρθηκε στις διεθνείς και εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, διεξήχθη και η συνεδρίαση του τμήματος Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) με θέμα το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ).

Μετά την επίσημη 1η Διεθνή Συνάντηση για την προπαρασκευή του 14ου ΠΦΝΦ, που έγινε στις 23 - 24 Απρίλη στις Βρυξέλλες, οι ετοιμασίες ήδη ξεκινούν με ορίζοντα και ραντεβού στην Αβάνα της Κούβας από 28 Ιούλη ως τις 5 Αυγούστου 1997.

Η ΚΝΕ συμμετείχε στη συνεδρίαση του τμήματος Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής της ΠΟΔΝ καταθέτοντας με ανοιχτή επιστολή, τις προτάσεις και σκέψεις της προς τα μέλη της ΠΟΔΝ για το πολιτικό πλαίσιο και περιεχόμενο του 14ου ΠΦΝΦ.

Η κατάληξη της συνάντησης της Λισαβόνας, ήταν να υιοθετηθεί η εξής πρόταση προς το Γραφείο της ΠΟΔΝ: "Ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του 14ου ΠΦΝΦ πρέπει να αποτυπώνεται καθαρά στο σύνθημα, πρόγραμμα και περιεχόμενο, θέματα όπως ο αγώνας ενάντια στο Μάαστριχτ, τη συμφωνία Σένγκεν, η αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας, η διεκδίκηση δουλιάς με δικαιώματα ενάντια στην ανεργία και την υποβάθμιση της παιδείας πρέπει να εμπεριέχονται σαν ζητήματα στο 14ο ΠΦΝΦ και το πολιτικό του πρόγραμμα".

Με την οριστικοποίηση του πολιτικού περιεχομένου και συνθήματος του 14ου ΠΦΝΦ θα ξεκινήσουν και οι προετοιμασίες συμμετοχής σε κάθε χώρα.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συνομιλίες Γιέλτσιν με τους ηγέτες των αυτονομιστών

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Μετά την κατάληψη την περασμένη βδομάδα από τα ομοσπονδιακά στρατεύματα του χωριού Μπαμούτ, το οποίο παλιότερα ήταν μια υπεροχυρωμένη πυραυλική βάση του Σοβιετικού Στρατού, στο πρώτο πλάνο βρίσκεται τώρα το θέμα της συνάντησης - συνομιλιών του Μπορίς Γιέλτσιν, με τους ηγέτες των Τσετσένων αυτονομιστών. Ο διάδοχος του Τζοχάρ Ντουντάγεφ, Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ έφτασε, συνοδευόμενος από τον αντιπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Τιμ Γκούλντμαν κι έναν βοηθό του. Επίσης τον Γιανταρμπίγεφ συνοδεύει 10μελής αντιπροσωπεία και 10 σωματοφύλακες. "Ευκαιρία για την ειρηνική διευθέτηση" της κρίσης χαρακτήρισε ο Γιανταρμπίγεφ τη μετάβασή του στη Μόσχα για συνομιλίες. Η συνάντηση Γιέλτσιν - Γιανταρμπίγεφ άρχισαν χτες το απόγευμα στο Κρεμλίνο. Θα εξεταστούν δυο ντοκουμέντα: Η συμφωνία που υπογράφηκε πέρσι στις 30 Ιούλη και αφορούσε τα στρατιωτικά ζητήματα και το σχέδιο ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης στην Τσετσενία, που πρότεινε στις 31 Μάρτη 1996 ο Γιέλτσιν. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν δήλωσε χτες στην τηλεόραση ότι ο ηγέτης της Τσετσενίας Ντοκού Ζαβγκάγεφ θα συμμετάσχει στη συνάντηση αυτή όχι ως "τρίτη πλευρά" (σύμφωνα με το σχέδιο του Γιέλτσιν τριμερών συνομιλιών), αλλά ως μέλος της ομοσπονδιακής επιτροπής για τη διευθέτηση της κρίσης. Επομένως, η ρωσική ηγεσία υπαναχώρησε στις επανειλημμένες δηλώσεις των Τσετσένων αυτονομιστών ότι δεν αναγνωρίζουν την προσκείμενη στη Μόσχα τσετσενική κυβέρνηση και δε θα έχουν κανενός είδους διαπραγματεύσεις μαζί της.

Από τη μεριά του, ο 44χρονος Γιανταρμπίγεφθεωρεί τον εαυτό του και τους οπαδούς του ως ηττημένη πλευρά. Τόνισε ότι πηγαίνει στο Κρεμλίνο "όχι ως ηττημένος, αλλά ως νικητής). Ο Γιέλτσιν, αναμφίβολα, ενδιαφέρεται για την επίλυση του προβλήματος στις παραμονές των προεδρικών εκλογών. Επίσης, και η τσετσενική πλευρά θα προσπαθήσει να βγάλει κέρδος απ' αυτή την υπόθεση. Ο καιρός θα δείξει τι θα κερδίσει η Ρωσία από τις εν λόγω διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, όμως, μετά τις πολύωρες συνομιλίες του Γιέλτσιν με τον Γιανταρμπίγεφ, παρουσία και της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ, υπεγράφη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Τσετσενία που θα ισχύσει από την 1η Ιούνη. Από ρωσικής πλευράς τη συμφωνία υπέγραψε ο πρωθυπουργός Τσερνομίρντιν. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, την ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων πολέμου μέσα σε δυο βδομάδες. "Επιλύσαμε το ουσιαστικό ζήτημα της ειρήνης στην Τσετσενία. Είναι ιστορική η σημερινή μέρα, μια ιστορική στιγμή", δήλωσε ο Γιέλτσιν μετά την υπογραφή της συμφωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ