ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 1996
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
12Α ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΕΙΑ
Εντυπωσιακό ξεκίνημα

Με έξι πανελλήνια ρεκόρ και εντυπωσιακές επιδόσεις άνοιξε η περίοδος του ανοιχτού στίβου. Στους κορυφαίους της Ευρώπης Μπακογιάννη, Γενοβέλης, Κόφφα, Βασδέκη, Ξάνθου

ΡΕΘΥΜΝΟ (του απεσταλμένου μας Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗ).-

Θετικότατη και ελπιδοφόρα ήταν η πρεμιέρα της φετινής χρονιάς για τον ελληνικό στίβο. Στα "12α Βαρδινογιάννεια", τα οποία έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο, καταρρίφθηκαν έξι πανελλήνια ρεκόρ και η εν γένει παρουσία των περισσοτέρων αθλητών σκόρπισε αισιοδοξία για το μέλλον. Το γεγονός αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι ουσιαστικά πρόκειται για τους πρώτους αγώνες της τρέχουσας περιόδου. Κυρίως όμως ότι διανύουμε ολυμπιακή χρονιά.

Εξίσου σημαντικότατη, αν όχι μεγαλύτερης διάστασης, παράμετρος στα αποτελέσματα των αθλητών/ριών αποτελεί επίσης το γεγονός ότι οι επιδόσεις που επιτεύχτηκαν περιλαμβάνονται στις λίστες των καλύτερων στον κόσμο. Να μην ξεχνάμε ακόμα πως από τους αγώνες έλειπαν η Θάνου, η Πατουλίδου, ο Παπακώστας, ο Κοκκότης, ο Παλάκης, ενώ δεν αγωνίστηκε και ο Γκατσιούδης, ο οποίος τραυματίστηκε στην προθέρμανση.

Τα πανελλήνια ρεκόρ

Στο ύψος γυναικών η Νίκη Μπακογιάννη με 1.96, κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχε η συνονόματή της Γκαβέρα (1.95) από το 1990 και παράλληλα έγινε η πρώτη Ελληνίδα που δοκίμασε τα 2.00 μέτρα. Μπορεί να μην τα κατάφερε, όμως δήλωσε πως δεν είναι έξω από τις δυνατότητές της. Η Κατερίνα Κόφφα παρά το 22.71 που βελτίωσε το δικό της ρεκόρ στα 200 μ. (22.87) δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη αφού μπορούσε να πάει καλύτερα.

Το αντίθετο ισχύει για τα 100 μ. όπου το 11.16 μπορεί να μην είναι ρεκόρ, αποτελεί όμως τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα μετά το 11.09 της Θάνου. Τρία στα τρία για την Ολγα Βασδέκη που συνέτριψε το πανελλήνιο ρεκόρ (13.45) στο μήκος. Η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια με το... καλημέρα "πέταξε" στα 14.22.

Στο δεύτερο άλμα της προσγειώθηκε στα 14.34, ενώ στο τρίτο έφτασε τα 14.51. Δυστυχώς όμως ο άνεμος ήταν ευνοϊκός 2.7 μ/δ, εφτά εκατοστά περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, με αποτέλεσμα να μην αναγνωριστεί ως πανελλήνιο ρεκόρ. Στα 110 μ. με εμπόδια ο Στέλιος Μπίσμπας παρά την άσχημη εκκίνηση έκανε 13.63 και ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ το οποίο κατείχε ο ίδιος με 13.66.

Ο Αλέξανδρος Γενοβέλης στον πρώτο του αγώνα φέτος ήρθε δεύτερος αλλά σάρωσε το ρεκόρ του αγωνίσματος. Το 1993 ο Τερζιάν είχε κάνει 10.20 στη Ναρμπόν στους Μεσογειακούς, το Σάββατο ο 27χρονος αθλητής του Πανελληνίου πέτυχε 10.15. Πρώτος ήταν ο Κύπριος Ζησιμίδης με 10.11 που επίσης είναι ρεκόρ για τη χώρα του.

Το... χορό των ρεκόρ, στη δεύτερη και τελευταία μέρα των "Βαρδινογιαννείων", άνοιξε η Ασημίνα Μόρφη που στη σφυροβολία έριξε 55.74 μ.

Στους κορυφαίους της Ευρώπης

Οι περισσότερες από αυτές τις επιδόσεις πλασάρουν τους κατόχους τους σε περίοπτες θέσεις και εκτός συνόρων. Ο Γενοβέλης είναι τρίτος στην Ευρώπη και 16ος στον κόσμο. Η Κόφφα 2η στην Ευρώπη και 9η στον κόσμο (στα 100 μ. ), ενώ την 6η θέση στην παγκόσμια κατάταξη κατέχει στα 200 μ. Πέμπτες στην αντίστοιχη κατάταξη είναι η Μπακογιάννη (ύψος), Βασδέκη (τριπλούν) και Ξάνθου (μήκος).

Από τη διοργάνωση, που φέτος είχε για πρώτη φορά και διεθνείς συμμετοχές, ξεχώρισαν ακόμα ο Σπύρος Βασδέκης στο μήκος με 8.07 και οι Ζαμπετάκης (7.96) με άνεμο +2,1, Χατζόπουλος (7.79). Στο ίδιο αγώνισμα η Νίκη Ξάνθου με 6.85, η Βαρσαμίδου στα 100 μ. έκανε ατομικό ρεκόρ με 11.69. Στον ακοντισμό ο Πολυμέρου έκανε 79.86, επίδοση που αποτελεί ατομικό ρεκόρ και δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών. Ο Χ. Πολυχρονίου στη σφυροβολία με 74.82, ο Αναγνώστου στα 800 μ. με 1.47.57. και ο Σμπώκος στα 200 μ. με 20.82.

ΒΟΛΕΪ
Γάμος αλά Ιταλικά

Ο Ολυμπιακός συμφώνησε με τον προπονητή Μοντάλι

Ιταλικό κουστούμι θα προβάρει φέτος ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι συμφώνησαν για συνεργασία ενός έτους με τον Τζιάν Πάολο Μοντάλι, προπονητή μέχρι πρόσφατα της Σίσλεϊ Τρεβίζο, πρωταθλήτριας Ιταλίας. Ο Μοντάλι που έχει εργαστεί ακόμα στην Πάρμα, μετρά 15 τίτλους στην 10χρονη καριέρα του, όμως έχει τη φήμη του δύστροπου χαρακτήρα. Για τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό θα πάρει 30 εκατ. δρχ. Ο Ιταλός τεχνικός ζήτησε από τη διοίκηση των ερυθρολεύκων την οργάνωση του τμήματος σε σύγχρονα πρότυπα.

  • Βελτιωμένη εμφανίστηκε η Εθνική στο δεύτερο παιχνίδι με την Ιταλία, αν και γνώρισε πάλι την ήττα με 0 - 3 (10 - 15, 12 - 15, 8 - 15). Κορυφαίος της Εθνικής ο Π. Καραμαρούδης, ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση ο Γκιούρδας και ο Χατζηαντωνίου. Επαιξαν ακόμα οι Κουρνέτας, Κυριαζής, Τσακιρόπουλος, Κοβάτσεφ, Μποζίδης, Πανούσος. Με τους "ατζούρι" αγωνίστηκαν οι Γκραβίνα, Γκάλι, Τόφολι, Πάπι, Σαρτορέτι, Τζιάνι, Κανταγκάλι, Πίπι, Μπελίνι, Μποβολέντα, Μπράτσι.

Στους άλλους αγώνες του ομίλου: Βουλγαρία - Ολλανδία 0 - 3 και 0 - 3.

Στον α' όμιλο: Κούβα - Ισπανία 3 - 0 και 2 - 3, Αργεντινή - Βραζιλία 2 - 3 και 1 - 3.

Στον γ' όμιλο: Ρωσία - Κίνα 3 - 0, Ιαπωνία - Κίνα 3 - 1, Ιαπωνία - Ρωσία 0 - 3.

Προκρίθηκαν έφηβοι και νεάνιδες

Διπλή ελληνική επιτυχία σε εφήβους και νεάνιδες. Και τα δύο εθνικά συγκροτήματα προκρίθηκαν στα τελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι έφηβοι κέρδισαν στα δύο τελευταία παιχνίδια με 3 - 0 την Πορτογαλία και τη Ρουμανία και πήραν την πρόκριση ως δεύτεροι. Οι νεάνιδες κέρδισαν τη Φινλανδία με 3 - 1 και το Βέλγιο με 3 - 2 και πήραν τη δεύτερη θέση στον προκριματικό όμιλο.

Η Ν. Μπακογιάννη, από τις πρωταγωνίστριες των αγώνων, βραβεύεται από τ

Η Ν. Μπακογιάννη, από τις πρωταγωνίστριες των αγώνων, βραβεύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο

Ο Δ. Κοκκότης 2.27

Την πρώτη θέση στο διεθνές μίτινγκ του Ρέντε, πήρε ο Δ. Κοκκότης, με άλμα στα 2.27, επίδοση που είναι η καλύτερη φέτος στην Ελλάδα. Ο Παπακώστας σε μίτινγκ στις ΗΠΑ εμεινε 6ος με 2.19 μ.

Παγκόσμιο ο Ζελέζνι

Παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό πέτυχε ο Τσέχος Γιαν Ζελέζνι με βολή στα 98.48 (προηγούμενη επίδοση δική του με 95.66 από το 1993), σε διεθνές μίτινγκ στην Ιένα της Γερμανίας. Ο Ζελέζνι δηλώνει έτοιμος για βολή πάνω από τα 100μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ