ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 1996
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
Μηνύματα και χαιρετιστήρια Αδελφών Κομμάτων

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΩΝΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

"ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ"

Αγαπητοί σύντροφοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Αγαπητοί αντιπρόσωποι στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ,

Η Ενωση Πολωνών Κομμουνιστών "ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ" αποστέλλει αδελφικούς, επαναστατικούς και κομμουνιστικούς χαιρετισμούς, σε εσάς και όλους τους εργαζόμενους της Ελλάδας.

Πολλές ευχές για τον αγώνα σας και για την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών σας με την εργατική τάξη, με όλους τους εργαζόμενους. Ελπίζουμε ότι η πάλη σας για ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων και τη σοσιαλιστική επανάσταση έχει ενισχυθεί. Πιστεύουμε ότι, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, το ΚΚΕ έχει εδραιωθεί ως σημαντική πολιτική δύναμη της χώρας, αυξάνοντας την επιρροή του στα συνδικάτα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Εθνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκφράζουμε την ευχή ότι στο Συνέδριό σας θα διεξαχθούν ενδιαφέρουσες συζητήσεις, θα ληφθούν επαναστατικές αποφάσεις και θα εγκριθεί το νέο Καταστατικό. Χαιρετίζουμε από τώρα τη νέα ηγεσία του Κόμματος και αποστέλλουμε τις καλύτερες ευχές μας για επιτυχή πολιτική δράση.

Δυστυχώς, τα οικονομικά μας δε μας επιτρέπουν να έρθουμε στην Αθήνα, στο Συνέδριό σας, γι' αυτό και στέλνουμε αυτό το μήνυμα.

ΒΙΚΤΟΡ ΖΜΠΙΓΚΝΙΕΦ

Πρόεδρος της Ενωσης Πολωνών Κομμουνιστών "ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ"

***

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Κεντρική Επιτροπή

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ισραήλ στέλνει σε σας, και μέσα από εσάς, σε όλα τα μέλη του Κόμματός σας, χαιρετισμούς με την ευκαιρία του 15ου Συνεδρίου σας.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε το Συνέδριό σας, λόγω των Κοινοβουλευτικών Εκλογών στο Ισραήλ στις 29.5.96.

Σας ευχόμαστε εποικοδομητικές συζητήσεις, έτσι ώστε το Συνέδριό σας να προωθήσει τον αγώνα σας για υπεράσπιση των εργαζομένων στη χώρα σας, ενάντια στην ιμπεριαλιστική διείσδυση στα Βαλκάνια, ενάντια στη Συμφωνία του Μάαστριχτ και στην προσπάθεια να αποτελέσει η Ελλάδα μια από τις χώρες που συνεισφέρουν στην παγκόσμια ειρήνη και στην απόσυρση όλων των όπλων μαζικής καταστροφής.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι παρά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και των σοσιαλιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, μόνο τα σοσιαλιστικά ιδεώδη ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, των κατωτέρων τάξεων, των ασθενέστερων στρωμάτων και των καταπιεσμένων μειονοτήτων. Κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα - το καθένα σύμφωνα με τις ειδικές συνθήκες της εκάστοτε χώρας - πρέπει να καλλιεργήσει αυτά τα ιδεώδη προς την κατεύθυνση της υλοποίησής τους.

Ελπίζουμε ότι το Συνέδριό σας θα συνεισφέρει επίσης στην προώθηση των ιδεών του σοσιαλισμού στην Ελλάδα και στις προσπάθειές σας να αυξήσετε την επιρροή σας στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Με αδελφικούς χαιρετισμούς

Mohammed Nafa'a

Γενικός Γραμματέας

****

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

Κεντρική Επιτροπή

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματός μας χαιρετίζει αδελφικά την πραγματοποίηση του 15ου Συνεδρίου σας και σας εύχεται επιτυχίες στις εργασίες του.

Οπως αναφέρετε κι εσείς, ο καιρός που πέρασε από το 14ο Συνέδριό σας υπήρξε μια περίοδος ιδιαίτερα περίπλοκη για τις επαναστατικές και προοδευτικές δυνάμεις όλου του κόσμου.

Ηδη, όμως, δεν είμαστε πια στην εποχή της ήττας, που ενσαρκώθηκε συμβολικά στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Αρχίζει να διαφαίνεται ένα νέο κλίμα, αποτέλεσμα της πάλης των λαών της Ευρώπης και όλου του κόσμου ενάντια στις επιθέσεις του νεοφιλελευθερισμού. Ανάμεσα σε διάφορα άλλα παραδείγματα επιτυχιών είναι και η πρόσφατη σημαντική εκδήλωση που έγινε στο Παρίσι με τη συμμετοχή πάνω από 15 Κομμουνιστικών και Επαναστατικών Κομμάτων της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένων και του δικού σας), ενάντια στην πολιτική της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Ολα τα βήματα που κάνατε προς τα μπρος, στη βελτίωση της ζωής του Κόμματος και στην ενίσχυση των δεσμών με το λαό και τα λαϊκά στρώματα είναι στην ίδια κατεύθυνση.

Θα σας παρακαλούσαμε να μας στείλετε τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις του Συνεδρίου.

Σας εκφράζουμε και πάλι τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη και σας στέλνουμε τον αδελφικό μας χαιρετισμό.

Για την Κεντρική Επιτροπή

Ρίνα Μπερτατσίνι

Υπεύθυνη της Επιτροπής

Διεθνών Σχέσεων

Πατρίσιο Εστεγαράι

Γενικός Γραμματέας

***

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΝΕΠΑΛ

Κεντρική Επιτροπή

Αγαπητοί σύντροφοι,

Είναι χαρά μας να λαβαίνουμε πρόσκληση να συμμετάσχουμε στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 22 - 26 Μάη 1996. Παρά ταύτα, σας ενημερώσαμε στις 30 Απρίλη μέσω FAX ότι δε θα μπορέσουμε να πάρουμε μέρος στο Συνέδριο του ΚΚΕ, λόγω της νεοεξελισσόμενης πολιτικής κατάστασης στο Νεπάλ και της επερχόμενης κοινοβουλευτικής.

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής και όλων των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ, θα ήθελα να εκφράσω τους αδελφικούς χαιρετισμούς στο Συνέδριο με ευχές για μεγάλη επιτυχία. Πιστεύουμε ότι το Συνέδριο θα αποδειχθεί το ίδιο ένα καθοριστικό γεγονός, που θα επηρεάσει την πορεία προς την απελευθέρωση των καταπιεσμένων ανθρώπων στην Ελλάδα. Το Συνέδριο επίσης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση του Κομμουνιστικού Κινήματος στην Ελλάδα.

Μια νέα προοπτική αναπτύσσεται στον κόσμο. Η λεγόμενη δήλωση περί θανάτου του σοσιαλισμού και του μαρξισμού - λενινισμού από τους ιμπεριαλιστές έχει αποδειχθεί αναληθής. Εχει αποδειχθεί ξανά ότι ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τον καπιταλισμό. Το όραμα του μαρξισμού - λενινισμού πάντα θα οδηγεί τους κομμουνιστές και τους εργαζόμενους προς την απελευθέρωση από κάθε είδους εκμετάλλευση και κυριαρχία.

Στο Νεπάλ, το Κομμουνιστικό Κόμμα αποτελεί την κύρια πολιτική δύναμη, λόγω της "αυστηρής" του στάσης για τη δημοκρατία, τον εθνικισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ακολουθώντας τη Λαϊκή Πολυκομματική Δημοκρατία, ένα πολιτικό πρόγραμμα που εγκαθίδρυσε η επανάσταση στο Νεπάλ και υιοθέτησε η 5η Εθνική Σύνοδος του 1993, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Νεπάλ αγωνίζεται ενάντια στο φεουδαλισμό και τον ιμπεριαλισμό, σκοπεύοντας να εγκαθιδρύσει μια κοινωνία βασισμένη στην ευημερία, στη δικαιοσύνη και την ισότητα.

Θα θέλαμε πάλι να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στη δουλιά σας στο Συνέδριο και στην εκπλήρωση των κομματικών σας στόχων.

Ζήτω οι συντροφικοί δεσμοί στο ΚΚΝ και στο ΚΚΕ!

Ζήτω η αλληλεγγύη των κομμουνιστών του κόσμου!

Με συντροφική εκτίμηση

Αδελφικά δικός σας

Bam Dev Gautam

Εν ενεργεία Γενικός Γραμματέας

***

ΛΙΒΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Εξ ονόματος του Λιβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σας απευθύνουμε ειλικρινείς χαιρετισμούς με αυτή τη σημαντική και ξεχωριστή ευκαιρία, τη σύγκληση δηλαδή του 15ου Συνεδρίου του Κόμματός σας, του ΚΚΕ.

Πιστεύουμε ειλικρινά ότι η πορεία του Κόμματός σας αποτελεί ένα λαμπρό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού λαού, στον αγώνα του για απελευθέρωση από την καταπίεση, ντόπια και ξένη, στον αγώνα του για ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το γεγονός ότι το Κόμμα σας εξακολουθεί να προοδεύει, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις των πρόσφατων αρνητικών εξελίξεων, κυρίως της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης και των γεγονότων σε άλλες Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αποδεικνύει ξεκάθαρα την ικανότητα του Κόμματός σας να αντιμετωπίζει τις αλλαγές συνθηκών σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ συγχρόνως συνεχίζει να διατηρεί τον επαναστατικό του χαρακτήρα, τόσο στη θεωρία, όσο και στην πράξη. Εμείς, αγαπητοί σύντροφοι, εκτιμούμε αφάνταστα τις ακατάβλητες προσπάθειές σας να αντεπεξέλθετε στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Κόμμα σας και ο λαός σας και πιστεύουμε ότι το Συνέδριό σας θα αποτελέσει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Εμείς στο Λίβανο διανύουμε ακόμη μια εξαιρετικά περίπλοκη μεταβατική περίοδο, όπου οι προκλήσεις για απελευθέρωση και ειρήνη βρίσκονται αλληλένδετες με τα προβλήματα που απορρέουν από τον εμφύλιο πόλεμο και οξύνονται εξαιτίας του. Πράγματι, οι πρόσφατες ωμότητες και οι σφαγιασμοί που διέπραξε το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του επίθεσης εναντίον του Λιβάνου, δεν αποτελούν παρά ένα μόνο παράδειγμα από τις σκληρές δοκιμασίες που υφίσταται ο λαός μας, και τις οποίες μας επιβάλλει η επιθετικότητα του Ισραήλ, με την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εν συντομία, το Κόμμα μας, μαζί με όλες τις προοδευτικές, δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις στο Λίβανο, επιχειρεί σήμερα με όλους τους δυνατούς τρόπους να επιτύχει τους εξής στόχους:

1. Την απελευθέρωση του τμήματος των πατρίων εδαφών μας που βρίσκονται ακόμα υπό την κατοχή του Ισραήλ, και την εφαρμογή της απόφασης Αριθμ. 425 των Ηνωμένων Εθνών, όπου ορίζεται η άμεση, πλήρης και χωρίς όρους αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από όλα τα κατεχόμενα εδάφη.

2. Την εδραίωση της εσωτερικής ειρήνης και την επίτευξη της εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ όλων των Λιβανών.

3. Την εγκαθίδρυση της ανεξαρτησίας μας και της εθνικής μας κυριαρχίας επί όλων των λιβανικών εδαφών.

4. Την εδραίωση της δημοκρατίας και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σήμερα απειλούνται από την αυξανόμενη ηγεμονία του μονοπωλιακού κεφαλαίου επί των δημοσίων θεσμών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

5. Την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του Λιβάνου σε ισόρροπες, ισότιμες και δίκαιες βάσεις, όπου θα πρέπει να ληφθούν βασικά υπόψη τα πραγματικά δικαιώματα και οι ανάγκες της πλειοψηφίας των Λιβανών, και όχι μόνο τα άμεσα συμφέροντα των μεγάλων καπιταλιστών, όπως συμβαίνει σήμερα.

Επίσης, αγαπητοί σύντροφοι, οι δύο λαοί μας, μαζί με τους άλλους λαούς της περιοχής μας, αντιμετωπίζουν σήμερα τον κίνδυνο της καθιέρωσης των αποκαλούμενης νέας περιφερειακής τάξης πραγμάτων, η οποία σχεδιάζεται και πατρονάρεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η νέα αυτή περιφερειακή τάξη πραγμάτων επιδιώκεται να αποτελέσει μέρος της νέας μονοπωλιακής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, όπου οι ΗΠΑ θα κυριαρχούν επί του πλούτου της περιοχής, ιδιαίτερα του πετρελαίου, και θα ελέγχουν και θα διαμορφώνουν έτσι, όχι μόνο την πορεία των εξελίξεων στην περιοχή αυτή, αλλά επίσης και στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης μεταξύ όλων των λαών μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτές τις νεοαποικιστικές τάσεις και να αποφύγουν την υλοποίησή τους.

Ζήτω οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ των λαών μας και μεταξύ των δύο Κομμάτων μας!

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!

Ευχαριστούμε και καλή επιτυχία!

***

ΙΟΡΔΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκ μέρους του Ιορδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στέλνουμε τους θερμότερους αδελφικούς χαιρετισμούς σε όλα τα μέλη που παρευρίσκονται στο 15ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Η αυξανόμενη επιρροή του ΚΚΕ στα συνδικάτα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Εθνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικής σας θέλησης να προωθήσετε τον αγώνα υπέρ του λαού της Ελλάδας και της ανθρωπότητας στο σύνολό της.

Το ΚΚΕ έχει μια υπερήφανη ιστορία στην υπεράσπιση της υπόθεσης της εργατικής τάξης και του λαού της Ελλάδας. Υπήρξε πάντοτε πρωτοπόρο στον αγώνα για την οργάνωση του εργατικού κινήματος και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά του φασισμού.

Μαζί με τους κομμουνιστές ολόκληρου του κόσμου, το Κόμμα σας ασχολείται με τον καθορισμό των νέων προκλήσεων που πηγάζουν από τις τρέχουσες εξελίξεις ανά τον κόσμο, όπου η ενσωμάτωση στην παγκόσμια αγορά κατευθύνει την οικονομική ανάπτυξη, όπου επέρχονται ραγδαίες αλλαγές στην τεχνολογία, όπου οι εθνικές οικονομίες αποσταθεροποιούνται από διεθνικές διαδικασίες και όπου η οικολογική κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της. Η ζωή επιβάλλει νέες προκλήσεις που χρειάζονται νέες προσεγγίσεις, ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος και να τεθεί τέλος στη δυστυχία των αναξιοπαθούντων ανά τον κόσμο.

Στη δική μας πλευρά του κόσμου, τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν την αποφασιστικότητα των αραβικών λαών να αγωνιστούν για μια πραγματική και διαρκή ειρήνη, βασισμένη στην εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, όπου αναφέρεται η αποχώρηση των στρατευμάτων από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη στη Συρία και το Λίβανο και η εξασφάλιση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου κράτους. Το Κόμμα μας εκφράζει την ανησυχία του, σχετικά με την αυξανόμενη ένταση στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, που οφείλεται στις απειλές του Ισραήλ και της Τουρκίας. Οι δύο αυτές χώρες οικοδομούν μια στρατηγική συμμαχία σε βάρος των συμφερόντων των Αράβων και των λαών της Ελλάδας και την Κύπρου.

Κατά βάση, οι κομμουνιστές και οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να αγωνιστούν χέρι με χέρι, για να σταματήσουν οι απόπειρες των μεγάλων δυνάμεων και των πρακτόρων τους στην περιοχή μας να πάρουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας. Η πρωτοβουλία θα πρέπει, για μια ακόμα φορά, να αποσκοπεί στην ανασυγκρότηση των δυνάμεων της εργατικής τάξης, με σκοπό την πορεία προς το σοσιαλισμό.

Συμφωνούμε μαζί σας, αγαπητοί σύντροφοι, ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο διάλογος για την εδραίωση της ενότητας του κομμουνιστικού κινήματος, στη βάση μιας κοινής στρατηγικής, προκειμένου να αναχαιτιστεί η ολομέτωπη επίθεση του ιμπεριαλισμού και να αναπτυχθεί ο αγώνας για το σοσιαλισμό.

Με αδελφικούς χαιρετισμούς

Dr. Yacoub Zayadien

***

ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (SKP)

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σουηδίας απευθύνει τους θερμότερους χαιρετισμούς του στους Ελληνες συντρόφους, με την ευκαιρία του 15ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Τα μέλη του Σουηδικού Κόμματος γνωρίζουν σήμερα τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε το Ελληνικό Κόμμα, στη διάρκεια της ιστορίας του. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι Ελληνες κομμουνιστές έχουν διατηρήσει μια ανυποχώρητη δέσμευση απέναντι στην ταξική πάλη, και ότι ποτέ δεν έκαναν πίσω στον αγώνα για την κοινή μας υπόθεση.

Τα μέλη του Σουηδικού Κόμματος παρατηρούν με ικανοποίηση ότι οι απόψεις μας σχετικά με την πολιτική και την οικονομική θεωρία του κομμουνιστικού κινήματος και με την πρόσφατη ιστορία, συμπεριλαμβανομένων και των γεγονότων στις σοσιαλιστικές χώρες, συμπίπτουν κατά ένα μεγάλο μέρος με τις απόψεις των Ελλήνων συντρόφων μας.

Το Σουηδικό Κόμμα ελπίζει να επεκτείνει τις επαφές και τη συνεργασία του με τους συντρόφους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Τις καλύτερες ευχές μας για μελλοντικές επιτυχίες και για ένα εποικοδομητικό 15ο Συνέδριο.

Σουηδικό Κομμουνιστικό Κόμμα

***

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΚΚΡ)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αγαπητοί σύντροφοι, αγαπητοί φίλοι,

Χαιρετίζουμε το 15ο Συνέδριό σας και με την ιδιαίτερη αυτή ευκαιρία εκφράζουμε την επιθυμία μας, το αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα να σημειώσει νέες προόδους σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι ιμπεριαλιστές αστοί απατώνται για μια ακόμα φορά, χρησιμοποιώντας το σύνθημα "Ο κομμουνισμός πέθανε". Η Αριστερά γενικώς και το κομμουνιστικό κίνημα ιδιαίτερα αποτελούν, για μια ακόμα φορά, την εναλλακτική λύση για την εξουσία.

Αγαπητοί σύντροφοι, αγαπητοί φίλοι,

Ο λαός μας διεξάγει αγώνα για την εθνική απελευθέρωση και το σοσιαλισμό ενάντια στο πιο σκληρό, πιο σοβινιστικό και πιο ρατσιστικό κράτος του κόσμου. Στον αγώνα του αυτόν, η διεθνής υποστήριξη από πλευράς του Παγκόσμιου Κομμουνιστικού Κινήματος έχει ζωτική σημασία για το λαό μας και την εργατική τάξη. Εχουμε πλήρη επίγνωση της υποστήριξης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας απέναντι στον αγώνα του λαού μας.

Εμείς, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Κουρδιστάν, καταδικάζουμε την πολιτική μίσους και απειλών του τουρκικού κράτους απέναντι στους γειτονικούς του λαούς. Το Κόμμα μας αποδίδει μεγάλη σημασία στον κοινό αγώνα των λαών μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές, που έχουν ως αποτέλεσμα το αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή και παλεύει για το σκοπό αυτόν.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Συνέδριό σας!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών!

Ζήτω ο σοσιαλισμός!

Κάτω ο ιμπεριαλισμός και ο καπιταλισμός!

M. Baran

Γενικός Γραμματέας

του Κομμουνιστικού Κόμματος του Κουρδιστάν

***

ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα κατ' αρχήν να ευχαριστήσω την οργανωτική επιτροπή για την εξαίρετη προετοιμασία, με την οποία μας γίνεται αισθητή η θέρμη του ελληνικού λαού. Και καθώς το κλίμα είναι παρόμοιο με της Παλαιστίνης, μας κάνει να νιώθουμε σαν το σπίτι μας.

Οι δύο χώρες μας έχουν μακρά ιστορία αγώνων για την ανεξαρτησία. Η Ελλάδα ήταν 400 χρόνια υπό τον οθωμανικό ζυγό, όπως και η Παλαιστίνη. Η διαφορά μας είναι ότι έχετε την ανεξαρτησία σας εκατόν τόσα χρόνια πριν από μας.

Ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει βιώσει την ελευθερία εδώ και πολύ καιρό. Ο αποκαλούμενος "ισραηλινός πόλεμος της ανεξαρτησίας" του 1948 δεν ήταν άλλο από ένα μέτρο για τον ξεριζωμό ενός σχεδόν εκατομμυρίου Παλαιστινίων και τον αφανισμό των χωριών, που οδήγησε τους ανθρώπους στην εξορία, στέλνοντάς τους σε άλλες περιοχές ή και σε γειτονικές χώρες.

Τα προηγούμενα 48 χρόνια, κι άλλοι πόλεμοι οδήγησαν του Παλαιστίνιους στην εξορία. Οι εκτοπισμένοι υπερδιπλασιάστηκαν, αλλά ούτε ένας Παλαιστίνιος δεν ξέχασε το όνομα του χωριού από όπου οι γονείς του εκδιώχθηκαν με τη βία.

Ξέρουμε καλά ότι δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όλα μας τα όνειρα και τις ελπίδες, ξέρουμε ότι στη θέση των αφανισμένων χωριών μας ξεπήδησαν ισραηλινές πόλεις και καταυλισμοί, και το μόνο που απομένει είναι κάποιος τοίχος, ένας κάκτος, και μια ανάμνηση. Αλλες οικογένειες αποκαλούν τώρα δικό τους εκείνο τον τόπο, και αυτό το αναγνωρίζουμε...

Είναι δικαίωμά μας να ζήσουμε σε αυτό που απομένει από την Παλαιστίνη, σύμφωνα με τα σύνορα του 1967. Στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη, στην ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό είναι το 30% της Παλαιστίνης. Εχουμε αποδεχτεί ότι, σύμφωνα με την πραγματικότητα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, μας δίνεται λιγότερο από το ένα τέταρτο των όσων περιέκλειαν τα σύνορα του 1967, και βεβαίως χωρίς την ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι Ισραηλινοί έχουν προσαρτήσει την ανατολική Ιερουσαλήμ, στερώντας από τους Παλαιστίνιους το δικαίωμα πρόσβασης εκεί, ακόμα και για να προσευχηθούν ή να δεχτούν ιατρική φροντίδα.

Η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι η ιστορική, ηθική και θρησκευτική μας πρωτεύουσα. Βρίσκεται στην καρδιά του κάθε Παλαιστίνιου. Συνδέεται με την οικονομική, θρησκευτική και κάθε άλλη ζωτική δραστηριότητα της Παλαιστίνης. Αν η κατάσταση παραμείνει, απομένουν μόνο μερικοί αυτόνομοι θύλακες, διασκορπισμένοι βόρεια και νότια της Ιερουσαλήμ, χωρίς πραγματική γεωγραφική ή οικονομική σύνδεση με τα υπόλοιπα εδάφη.

Η Ιερουσαλήμ βρίσκεται αποκλεισμένη ακόμα και για τους προσκυνητές. Κανένας χριστιανός δεν έχει πρόσβαση εκεί για το προσκύνημα του Πάσχα, και κανένας μωαμεθανός δεν έχει πρόσβαση εκεί για το προσκύνημα της Αντα.

Απαιτούμε το δικαίωμά μας να ζούμε στη χώρα μας με πλήρη εθνική κυριαρχία επί των εδαφών, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, πλάι στο Ισραήλ και τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Απαιτούμε το δικαίωμά μας να ζούμε με αξιοπρέπεια, αυτοδιάθεση και ειρήνη. Η αξιοπρέπεια προϋποθέτει αμοιβαίο σεβασμό, η αυτοδιάθεση προϋποθέτει ανεξαρτησία και η ειρήνη προϋποθέτει καλή θέληση και θετική αντιμετώπιση.

Ζητάμε την ηθική σας υποστήριξη, που θα μας βοηθήσει να κατακτήσουμε και να διατηρήσουμε διαρκή και βιώσιμη ειρήνη.

Ζήτω η ελληνο-παλαιστινιακή φιλία!

Ζήτω η ειρήνη και η ανεξαρτησία!

Hanna Amireh

Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού

***

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ - ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Προς την ΚΕ του ΚΚΕ

και τους αντιπροσώπους στο 15ο Συνέδριο

Αγαπητοί σύντροφοι,

Είναι μεγάλη τιμή για μας που έχουμε την ευκαιρία να χαιρετίσουμε την καθοδήγηση, τα κομματικά μέλη και τους αντιπροσώπους σ' αυτό το σημαντικό Συνέδριο των Ελλήνων κομμουνιστών, που έχει μια αυξημένη σημασία για την εργατική τάξη και όλο το λαό στην πάλη για τα κοινωνικά δικαιώματα, την πρόοδο της δημοκρατίας, για την εθνική κυριαρχία και το σοσιαλισμό.

Το 15ο συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια πολιτική στιγμή σοβαρών απειλών ενάντια στις εξαρτημένες χώρες, τους καταπιεζόμενους λαούς, τις εργαζόμενες τάξεις, που διακυβεύονται τα δικαιώματά τους. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε μια γενική επίθεση του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού, προκειμένου να επιβάλει την ηγεμονία του σ' όλες τις χώρες και τους λαούς. Σ' ολόκληρο τον κόσμο, οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί επιβάλλουν τη νεοφιλελεύθερη οικονομική τους πολιτική. Ταυτόχρονα, ο βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός εντείνει την επίθεσή του ενάντια στις προσπάθειες όλων των χωρών και των καταπιεζόμενων λαών να εκδηλώσουν την κυριαρχία τους. Σ' όλο τον κόσμο αντανακλάται η ανάμειξη των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια, η εξωφρενική, απειλητική ανάμειξη σε βάρος της παγκόσμιας ειρήνης.

Στη Βραζιλία, το ΚΚ Βραζιλίας αναπτύσσει έναν πλατύ και συνεπή αγώνα για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, που απειλείται από τη νεοαποικιοκρατική πολιτική του ιμπεριαλισμού, για τη διεύρυνηση και το βάθεμα της δημοκρατίας, που όλο και περισσότερο περιορίζουν οι αντιδραστικές κυρίαρχες τάξεις και για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού, που βρίσκεται στο στόχαστρο της επίθεσης από την πλευρά της αστικής τάξης. Πριν από λίγους μήνες, πραγματοποιήσαμε την 8η Εθνική μας Συνδιάσκεψη, όπου υψώσαμε ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού και σφυρηλατήσαμε το Κόμμα για τις μεγάλες μάχες που αναμένονται.

Σαν Κόμμα που ακολουθεί τη θεωρητική αρχή του διεθνισμού, θα προσφέρουμε στους Ελληνες κομμουνιστές και όλους τους Ελληνες εργαζόμενους τη σταθερή ταξική αλληλεγγύη μας, την αποφασιστική υποστήριξή μας στην πάλη σας. Επαναβεβαιώνουμε την υποχρέωσή μας να σταθούμε πλάι - πλάι με τα Κομμουνιστικά Κόμματα και όλες τις προοδευτικές και απελευθερωτικές δυνάμεις του κόσμου στην πάλη για το θρίαμβο του σοσιαλισμού, που αποτελεί τη μόνη γνήσια εναλλακτική λύση για να ξεπεράσει η ανθρωπότητα τα απελπιστικά προβλήματα της σημερινής εποχής.

Βαθιά ευγνώμονες για την πρόσκλησή σας να παρευρεθούμε σ' αυτό το μαχητικό σας Συνέδριο και με πολλές ευχαριστίες για τη θερμή υποδοχή, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέγιστο σώμα των Ελλήνων Κομμουνιστών, με την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις που θα υιοθετηθούν θα αποτελέσουν μια σίγουρη πυξίδα για τον προσανατολισμό του λαού σας στην πάλη για τα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Αγαπητοί σύντροφοι, δεχτείτε έναν αδελφικό και θερμό χαιρετισμό από τους Βραζιλιάνους κομμουνιστές.

Ζάο Αμαζόνας

Εθνικός Πρόεδρος του ΚΚ Βραζιλίας

για την Κεντρική Επιτροπή

***

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας στέλνει θερμούς χαιρετισμούς αλληλεγγύης στο Συνέδριό σας και όλα τα μέλη του ΚΚΕ.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η αποκαλούμενη νέα τάξη πραγμάτων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δε δίνουν απάντηση στην αυξανόμενη ανεργία, στην έλλειψη δημοκρατίας και στα παγκόσμια προβλήματα. Τα Βαλκάνια έγιναν το θλιβερό πεδίο, όπου δοκιμάστηκε η ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων.

Στη σημερινή κατάσταση είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τις κομμουνιστικές και άλλες αριστερές δυνάμεις και να αναπτύξουμε συνεργασία και κοινές ενέργειες για δημοκρατία για τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού, για τη διεθνή αλληλεγγύη και καινούρια σοσιαλιστική προοπτική.

Το ΚΚ Φινλανδίας εκφράζει τις πιο θερμές του ευχές για την επιτυχία του Συνεδρίου σας και εκφράζει το ενδιαφέρον του για τα αποτελέσματά του.

Με αδελφικούς χαιρετισμούς αλληλεγγύης

Η ΚΕ του ΚΚ Φινλανδίας

Ο Πρόεδρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ