ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδικές βραδιές

Ενδιαφέρουσες οι μουσικές συναντήσεις, που επιφυλάσσει το φετινό καλοκαίρι, καθώς οι ξένοι καλλιτέχνες, που θα επισκεφθούν τη χώρα μας και πολλοί και καταξιωμένοι, ο καθένας στο χώρο του, είναι.

Δύο συναυλίες θα δώσει στη χώρα μας ο Μανού Ντιμπάγκο,ένας από τους σημαντικότερους σαξοφωνίστες της σύγχρονης τζαζ και έθνικ μουσικής. Ο Αφρικανός καλλιτέχνης, που έχει ανακηρυχτεί "Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών" στη Γαλλία, πλαισιωμένος από 7 μουσικούς, θα εμφανιστεί στο θέατρο του Λυκαβηττού (12 του Ιούνη), ενώ την επομένη (13/6) θα δώσει συναυλία στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης.

Λίγες μέρες αργότερα, θα έχουμε την ευκαιρία ν' απολαύσουμε έναν κορυφαίο εκπρόσωπο της μινιμαλιστικής μουσικής. Ο δημοφιλής συνθέτης Βιμ Μέρτενς έρχεται και πάλι στην Ελλάδα για δύο συναυλίες, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η πρώτη συναυλία θα δοθεί στις 18 του Ιούνη στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης και η δεύτερη στις 19/6 στο θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη". Ο εκφραστικός καλλιτέχνης θα παρουσιάσει τη νέα του δουλιά, ένα πρόγραμμα με μουσική σόλο πιάνο για ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Αρμονικός συνδυασμός ήχου και εικόνας, καθώς κατά τη διάρκεια της συναυλίας οι ταινίες θα προβάλλονται σε ειδική οθόνη, ενώ θα ακουστούν και αποσπάσματα από γνωστά έργα του Βέλγου δημιουργού.

Μαμούθ, η φετινή περιοδεία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς στη χώρα μας, που περιλαμβάνει συναυλίες του στην Αθήνα και την επαρχία. Συνοδευόμενος από ένα σύνολο εννέα μουσικών με τσιγγάνικες ρίζες (3 τρομπέτες, 3 τρομπόνια, 1 σαξόφωνο, 1 τούμπα και κρουστά) υπόσχεται βραδιές γεμάτες λυρισμό και πάθος. Την 1η του Ιούλη θα δώσει συναυλία στο θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη", ενώ θ' ακολουθήσουν εμφανίσεις του σε Πάτρα (Κάστρο Ρίου, 3/7), Νίκαια (Κατράκειο, 4/7), Δελφούς, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κατερίνη, Χαλκιδική, Εδεσσα, Μυτιλήνη, Χανιά, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Σάμο, Καλαμάτα, Πρέσπες, Κομοτηνή κ.α.

Μια "αναζήτηση στους ήχους που ενώνουν πολιτισμούς" θα προσφέρει μέσα από τη μουσική του ο Γιαν Γκαρμπάρεκ,που θα εμφανιστεί στις 15 Ιούλη στο Ηρώδειο. Ενα μοναδικό ταξίδι με ξεναγό τον δημοφιλή στη χώρα μας Νορβηγό σαξοφωνίστα και τη μουσική του παρέα. Ο Γ. Γκαρμπάρεκ θα εμφανιστεί ακόμα σε Ιωάννινα (16/7) και Ζάκυνθο (18/7).

Ενα αστέρι του μιούζικαλ, η Λίζα Μινέλι, θα "λάμψει" στις 6 του Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο. Η διάσημη και πολυβραβευμένη Αμερικανίδα ηθοποιός, με τη συνοδεία μεγάλης ορχήστρας και ομάδας χορευτών, θα παρουσιάσει ένα ξεχωριστό πολυθέαμα, προσφέροντας μια ζωντανή γεύση του ταλέντου της και του "δραματοποιημένου" τρόπου ερμηνείας, που τη χαρακτηρίζει.

Στον ίδιο χώρο, στις 28 του Σεπτέμβρη θα εμφανιστεί το τρομερό παιδί της μινιμαλιστικής μουσικής, Φίλιπ Γκλας, ο οποίος θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη "Τα τρομερά παιδιά". Πρόκειται για ένα σύνθετο πολυθέαμα με μουσική, όπερα και χορό, που βασίζεται στο ομότιτλο έργο του Ζαν Κοκτό.

Ροκ βραδιές

Στις αρχές του Ιούλη, θα πραγματοποιηθεί και το διήμερο "Rockin' Athens Festival",το οποίο τελικώς θα φιλοξενηθεί στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, και όχι σε αυτό της ΑΕΚ. Συμπληρωμένη με επιπλέον ονόματα η λίστα των καλλιτεχνών, που θα συμμετάσχουν, μας πληροφορεί ότι η βραδιά της 1ης του Ιούλη θα ανήκει στους Ντέιβιντ Μπόουϊ, Λου Ριντ, Ελβις Κοστέλο και στους "Ατράξιονς". Στις 2/7 θα εμφανιστούν οι "Σίμπλι Ρεντ",ο Πάτο Μπάντον,οι "Ρέγγε Ρεβολούσιον Μπαντ" και οι "Κάρντιγκανς". Σύντομα αναμένεται η έναρξη της προπώλησης των εισιτηρίων, που θα κοστίζουν 7.000, 8.000 και 10.000 δραχμές και θα διατίθενται σε δισκοπωλεία του κέντρου και των προαστίων.

Σε ό,τι αφορά τους χρήστες του Ιντερνέτ, μπορούν να κλείσουν εισιτήρια στη διεύθυνση http: //powernet. hol.gr. /halfnote/, ενώ οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών Visa και Diners μπορούν ν' αγοράσουν τα εισιτήριά τους στα τηλέφωνα 65.42.777 και 65.42.778.

"Αγριοφράουλες και μέλι"

Μπανιέρα, κηπουρός, απόκληρος, αλήτης. Λέξεις - κλειδιά για τη μουσική πορεία του Βαγγέλη Γερμανού καθώς μας μεταφέρουν σε τραγούδια του γνωστά κι αγαπημένα, παλιά και καινούρια. Κομμάτια δεμένα μεταξύ τους σ' έναν ενιαίο μύθο, αυτόν της μουσικής κατάθεσης. Αυτά και άλλα πολλά τραγούδια (γύρω στα σαράντα) θα ακουστούν στη συναυλία που θα δώσει ο γνωστός τραγουδοποιός την Παρασκευή, στις 9.30μμ, στο Θέατρο της Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι. Μια συναυλία - παράσταση με τίτλο "Αγριοφράουλες και μέλι", που θα παρουσιάσει με τη συνοδεία τετραμελούς ορχήστρας. Μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, που συνοψίζει τη μουσική πορεία του καλλιτέχνη, με ιδιαίτερα προσωπικό τρόπο.

"Ανθισμένη" μουσική

Για πρώτη φορά εμφανίζεται στη χώρα μας το γαλλικό φωνητικό και ορχηστρικό συγκρότημα "Les Arts Florissants",που θα δώσει δύο συναυλίες στις 4 και 5 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής. Με μαέστρο τον ιδρυτή του, Αμερικανό μουσικό William Christie, το συγκρότημα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τα μονέτα του Jean - Joseph de Mondonville: "Dominus regnavit","De profundis", "In exitu Israel" και "Magnus Dominus". Μικρό και ευέλικτο το συγκρότημα, εμφανίζεται συχνά με σημαντικούς σολίστ, με χορωδίες, αλλά και σε συνδυασμό με άλλες ορχήστρες, παρουσιάζοντας γαλλική, αγγλική και ιταλική μουσική του 17ου και 18ου αιώνα. Η μουσική αυτής της εποχής έχει απασχολήσει και μελετηθεί σε βάθος από το σχήμα, που συχνά ερμηνεύει ανέκδοτα έργα. Επίσης σημαντική είναι η δισκογραφική του κατάθεση (περίπου 40 παραγωγές), που έχει αποσπάσει πολλά βραβεία για την ποιότητά της.

  • Συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών θα δώσει αύριο, στις 8.30μμ, το Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας στην αίθουσα "Παρνασσός", με είσοδο ελεύθερη. Θα ακουστούν έργα των Χρ. Αποστολάτου, Μ. Κριθαρά, Μαρκ. Μπατζάκη, Φ. Παπαδόπουλου, Αθ. Παυλάκη - Πηρούνια, Αιμ. Πολίτη, Αν. Τσιγκούλη, Δημ. Χατζή και Ι. Χριστογεωργάκη. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Μιχ. Τραυλού.
  • Σε επτά νέους Ελληνες καλλιτέχνες δόθηκαν οι υποτροφίες "Αλεξάνδρα Τριάντη". Οι υποτροφίες, διάρκειας ενός έτους, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ των Φίλων της Μουσικής απονεμήθηκαν στους: Θεόδωρο Πατσαλίδη (βιολί), Χρήστο Γρίμπα (βιολοντσέλο), Γιάννη Ανισέγκο (φλάουτο), Δημήτρη Βάμβα (όμποε), Βασίλη Χριστόπουλο (διεύθυνση ορχήστρας), Βάσω Νικολάου (σύνθεση) και Μαρία Μπιρμπίλη (μουσικολογία).
  • "Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο" θυμίζει η σχέση και αλληλοϋποστήριξη Δήμου Αθηναίων και ΑΕΠΙ, με αφορμή την παράσταση της οπερέτας του Νίκου Χατζηαποστόλου "Οι Απάχηδες των Αθηνών", που θα πραγματοποιηθεί στις 3 του Ιούνη, στις 8.30 μμ, στο "Ρεξ". Οπως μάθαμε, την "πρωτοβουλία", που ανήκει στην ΑΕΠΙ, "υποστηρίζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων". Αλλά και η ΑΕΠΙ, από την πλευρά της, αφιερώνει την παράσταση στον δήμαρχο Δημ. Αβραμόπουλο.
Για την Κύπρο

"Η Κύπρος μεταξύ μας" είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης, που διοργανώνεται από τη μόνιμη επιτροπή για την κυπριακή υπόθεση στη Γαλλία και με πρωτοβουλία των Κώστα Γαβρά και Γιώργου Νταλάρα, την Παρασκευή, στις 8μμ, στο "Παλέ ντε Κονγκρέ", στο Παρίσι. Εκτός από τους προαναφερόμενους, που ανέλαβαν τη σκηνοθετική και μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης, συνεργάζονται οι Ζορζ Μουστακί, ο Κύπριος συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης και το φωνητικό σύνολο και ομάδα χορού "Διάσταση". Επίσης συμμετέχουν οι Ελλη Πασπαλά και Ελένη Τσαλιγοπούλου και μια ομάδα από δέκα Ελληνες μουσικούς. Ενα μεγάλο μέρος της εκδήλωσης (μέσα από τραγούδια και οπτικό υλικό) είναι αφιερωμένο στην Μελίνα Μερκούρη.

Μετέωρη "Νόρμα"

Το μεγάλο πρόβλημα των εκτάκτων μουσικών της ΕΡΤ, που, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις και τις αποφάσεις της διοίκησης της ΕΡΤ, δεν έχουν ακόμη μονιμοποιηθεί, αναδείχτηκε για μια φορά ακόμη, ενόψει της παράστασης, που διοργανώνει το Γ Πρόγραμμα της ΕΡΑ, αύριο, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής. Η παράσταση με τη "Νόρμα" του Μπελίνι,σε μορφή κοντσέρτου, με την σοπράνο Βάσω Παπαντωνίου,κινδυνεύει να μη γίνει, καθώς εκπρόσωποι του Σωματείου Εκτάκτων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ ανακοίνωσαν ότι από αύριο θα ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, αν ο πρόεδρος της ΕΡΤ δε δώσει γραπτές βεβαιώσεις για την αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους και την ανεύρεση των πόρων, ώστε να υλοποιηθεί παλιά απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ (από το '93) για τη μονιμοποίηση των εκτάκτων.

Οσον αφορά στην παράσταση, πλην της Β. Παπαντωνίου, συμμετέχουν οι Κάρλο Βέντρε, Ντονάτο Ντι Στέφανο, Πατρίτσια Σπενς, Μήδεια Ιασωνίδου και Δημήτρης Ναλμπάντης. Τη χορωδία και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα διευθύνει ο Στέφανο Ραντζιάνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ