ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ροζ" παραβιάσεις και πρόστιμα

Είκοσι ραδιοφωνικές συχνότητες στο λεκανοπέδιο της Αττικής

Πρόστιμα εκατομμυρίων, για τη μετάδοση "ροζ" διαφημίσεων και για παραβιάσεις διαφημιστικού χρόνου, επέβαλε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Από την άλλη πλευρά, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΣΡ Θεμιστοκλή Κουρουσόπουλο και από το μέλος του Συμβουλίου Γιάννη Φάτση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θ' αρχίσει η διαδικασία παροχής ραδιοφωνικών αδειών, αφού είναι έτοιμος ο χάρτης των συχνοτήτων.

Μέσα στις επόμενες μέρες, όπως είπε ο Γιάννης Φάτσης, υπογράφεται η απόφαση, σύμφωνα με την οποία στο λεκανοπέδιο της Αττικής υπάρχουν 20 διαθέσιμες συχνότητες.Ο αριθμός των συχνοτήτων προβλέπεται στη μελέτη που έγινε από αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Μεταφορών. Στο μέλλον οι συχνότητες μπορεί να "μετατραπούν" σε 28, στην περίπτωση που η πολιτική αεροπορία "μετακομίσει" από το Ελληνικό στα Σπάτα. Ηδη τα ερτζιανά του λεκανοπεδίου Αττικής ασφυκτιούν, αφού εκπέμπουν 70 ραδιοφωνικοί σταθμοί.Οπως επίσης ανακοινώθηκε, στο ΕΣΡ έχουν κατατεθεί 300 αιτήσεις για άδεια ραδιοφωνικών σταθμών. Το ΕΣΡ είναι αποφασισμένο στο άμεσο μέλλον να ολοκληρώσει τις διαδικασίες παροχής αδειών. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν για τους σταθμούς που λειτουργούν και σήμερα από μηδενική βάση. Μετά την προκήρυξη της απόφασης για τις συχνότητες, θ' ακολουθήσει η προκήρυξη διαγωνισμού. Ο Γιάννης Φάτσης ανακοίνωσε ακόμα ότι σύντομα θα δοθεί στο ΕΣΡ και ο χάρτης των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Το ΕΣΡ στη χτεσινή του συνεδρίαση, ομόφωνα, επέβαλε πρόστιμο ύψους 15 εκατομμυρίων στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA, STAR και SKY,γιατί παραβιάζουν το νόμο με τη μετάδοση "ροζ" διαφημίσεων.Για την παραβίαση διαφημιστικού χρόνου, το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο στο STAR ύψους 50 εκατομμυρίων.Δύο μέλη του ΕΣΡ πρότειναν το ύψος του προστίμου να είναι 100 εκ. και ένα μέλος 20 εκ. Η ποινή επιβλήθηκε στο STAR γιατί παραβιάζει συστηματικά το διαφημιστικό χρόνο, ενώ το ύψος του προστίμου καθορίστηκε ανάλογα με τα έσοδα που είχε ο εν λόγω σταθμός από τις παραβιάσεις. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ υπογράμμισε, επίσης, ότι με τέτοιες παραβιάσεις δημιουργείται και αθέμιτος ανταγωνισμός, αφού οι τηλεοπτικοί σταθμοί που συμμορφώνονται με τους νόμους, "κόβονται" από τη διαφημιστική πίτα. Θέμα παραβίασης διαφημιστικού χρόνου υπήρξε και για τον ANTENNA και το MEGA. Επειδή στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει το ζήτημα του προγραμματισμένου χρόνου, το ΕΣΡ ανέθεσε στο μέλος του Μιχάλη Δημητρίου να εξετάσει αν οι χρόνοι μετάδοσης των διαφημίσεων από τα εν λόγω κανάλια είναι σύμφωνοι με τους ελληνικούς νόμους και με την κοινοτική οδηγία. Ο Μιχάλης Δημητρίου ανέλαβε, επίσης, να εξετάσει και το θέμα του τηλε-μάρκετινγκ, για εκπομπές του NEW CHANELL.

Ολα για ... μια γυναίκα

Την υπέροχη ταινία του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς "Ολα για την Εύα" θα προβάλει απόψε στις 22.00 το SEVEN X.Η Μπέτι Ντέιβις ερμηνεύει εκπληκτικά το ρόλο μιας σταρ που βλέπει πως η καριέρα της και η ακτινοβολία της σιγά σιγά αρχίζουν να φτάνουν προς το τέλος. Δίπλα της θ' αρχίσει ν' ανατέλλει το άστρο μιας νέας ηθοποιού, που για να πετύχει χρησιμοποιεί διάφορες παρασκηνιακές μεθόδους. Ο Μάνκιεβιτς δίνει υποδειγματικά τον άγριο ανταγωνισμό που κυριαρχεί στον κόσμο του θεάματος. Δίπλα στην Μπέτι Ντέιβις παίζουν οι Αν Μπάξτερ και Τζορτζ Σάντερς.

Την κοινωνική γαλλική ταινία του Αλεξάντρ Αστρίκ "Η ζωή μιας γυναίκας" θα μεταδώσει η ΕΤ-3 στις 22.00.Η ταινία βασίζεται σε μυθιστόρημα του Γκι ντε Μοπασάν. Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας μια παντρεμένη γυναίκα, που βλέπει τον άνδρα της να την απατά με την υπηρέτριά τους. Παίζουν οι Μαρία Σελ και Αντουανέτα Λουάντι.

Η Μπέτι Ντέιβις σε μια σκηνή από την ταινία του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς "Ο

Η Μπέτι Ντέιβις σε μια σκηνή από την ταινία του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς "Ολα για την Εύα" (SEVEN-X 22.00)

Γεύση ... ασέλγειας

Για τη διαφήμιση παγωτού γνωστής εταιρίας, διαμαρτύρεται, με επιστολή της στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, η ΟΓΕ. Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στην επιστολή της καταγγέλλει ότι, για μια ακόμη φορά, "βρέθηκε μάρτυρας κατ' εξακολούθηση ασέλγειας και βιασμού, που διαπράττονται από τα ΜΜΕ, πάνω στην αισθητική και στο δικαίωμα προστασίας της προσωπικότητας του ατόμου και ειδικά της γυναίκας και γενικότερα στις ανθρώπινες αξίες". Καταγγέλλει συγκεκριμένα τη διαφήμιση παγωτού γνωστής εταιρίας, επισημαίνοντας ότι η "αρμονία του γυναικείου και γενικότερα του ανθρώπινου κορμιού, όποιο άλλο χάρισμα της φύσης, η αγάπη, ο έρωτας είναι έννοιες - αξίες και δικαιώματα, τα οποία δεν επιτρέπεται να προσφέρονται ως βορά στις σιαγόνες του αδηφάγου και ανθρωποβόρου εμπορικού κέρδους".

Η ΟΓΕ ζητά την παρέμβαση του ΕΣΡ, καλώντας το να "αναλάβει" τον πραγματικό του ρόλο, ο οποίος του έχει ανατεθεί από το νόμο, "υπερασπιζόμενο" την "εξέλιξη και την προοπτική του πραγματικού ανθρώπου, της πραγματικής γυναίκας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ