ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στην κόψη του νήματος
  • Μερικές χιλιάδες ψήφοι θα αναδείξουν τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ, μετά το προβάδισμα του Μπέντζαμιν Νετανάγιου με διαφορά αναπνοής
  • Καθοριστικός ο ρόλος των μικρότερων κομμάτων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ .-

Ωρες αγωνίας στο Ισραήλ μετά το σχεδόν ταυτόχρονο "τερματισμό" στο εκλογικό νήμα των δύο μεγάλων μονομάχων, του Σιμόν Πέρες, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, και του Μπέντζαμιν Νετανάγιου, ηγέτη του συντηρητικού Λικούντ. Τον οριστικό νικητή θα αναδείξει μια "ειδική ομάδα" εναπομεινάντων ψήφων, η οποία καταμετρείται από σήμερα το πρωί. Οι αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του Ισραήλ όσο και σε διεθνές επίπεδο ήταν, χτες, ιδιαίτερα "χλιαρές", και όλοι φαίνεται ότι περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα. Πάντως, είναι γεγονός ότι οι εκλογές αυτές απέδειξαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη σύγχυση που επικρατεί στην ισραηλινή κοινή γνώμη και προοιωνίζονται δύσκολες μέρες για το μέλλον της όλης περιοχής.

Η αναμέτρηση σε αριθμούς

Αγωνιώδης ήταν η νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη για το Ισραήλ, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων πήρε τη μορφή της αναμέτρησης "στήθος με στήθος", κάτι, βέβαια, που αναμενόταν μετά τις τελευταίες αμφίρροπες δημοσκοπήσεις. Από τα 3,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, οι 3.035.000 άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, δηλαδή, το ποσοστό συμμετοχής έφτασε, περίπου, το 80%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, μέχρι χτες το μεσημέρι, στην αναμέτρηση για την πρωθυπουργία ο Μπέντζαμιν Νετανάγιου συγκεντρώνει ποσοστό 50,3%, δηλαδή 1.416.280 ψήφους, και ο Σιμόν Πέρες συγκεντρώνει ποσοστό 49,7%, δηλαδή 1.394.881 ψήφους. Η διαφορά των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών δεν είναι μεγαλύτερη από 16.000 ψήφους, αριθμός που θεωρείται πιθανό να καλυφθεί από το 1% των ψήφων που δεν έχει, ακόμα, καταμετρηθεί. Αυτό το 1%, που εκφράζεται με, περίπου, 140.000 ψηφοδέλτια, είναι η "ειδική ομάδα", που περιλαμβάνει τις ψήφους των στρατιωτικών, των διπλωματών, των φυλακισμένων, των νοσηλευομένων ασθενών και των πληρωμάτων πλοίων. Οπως υπολογίζεται, ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν πρόκειται να αναδειχτεί πριν από σήμερα το απόγευμα.

Πολύ πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα όσον αφορά τα αποτελέσματα για τους 120 βουλευτές του νέου ισραηλινού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα, πάντα, με το καταμετρημένο 99% των ψήφων, το Εργατικό Κόμμα εξασφαλίζει 34 έδρες (10 λιγότερες από το 1992), το Λικούντ 31 έδρες (9 λιγότερες), το αριστερό κόμμα Μέρετζ 9 έδρες (3 λιγότερες), το Δημοκρατικό Μέτωπο Ειρήνης και Ισότητας 5 έδρες (2 περισσότερες), η Λίστα των Ενωμένων Αραβικών Οργανώσεων 4 έδρες (2 περισσότερες), το ακροδεξιό Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα 10 έδρες (4 περισσότερες), το, επίσης, δεξιό Μολεντέτ 2 έδρες (1 λιγότερη), το υπερ-ορθόδοξο θρησκευτικό κόμμα Σας 10 έδρες (4 περισσότερες), το Ενωμένο Κόμμα Ιουδ. Τόραχ 4 έδρες (όπως και το 1992) και τα πρωτοεμφανιζόμενα Δρόμος 4 έδρες και Ισραήλ Μπα Αλίγια 7 έδρες.

Πρώτες εκτιμήσεις

Η εκλογική ψηφοφορία στο Ισραήλ ανέδειξε όσο τίποτε άλλο το διχασμό που επικρατεί στην ισραηλινή κοινή γνώμη σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή, πάνω στην οποία στηρίχτηκε και ολόκληρη η προεκλογική μάχη των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών. Παρά τη συγκίνηση που προκάλεσε η δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν και η δέσμευση της πλειοψηφίας, τότε, του ισραηλινού λαού για συνέχιση του "ειρηνικού του έργου", οι αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας της "Χαμάς" που ακολούθησαν φαίνεται ότι επηρέασαν βαθύτατα την ισραηλινή κοινή γνώμη. Οπως σχολιάζουν πολλοί πολιτικοί αναλυτές, το αμφίρροπο εκλογικό αποτέλεσμα της Τετάρτης αποδεικνύει ότι οι Ισραηλινοί μπορεί να υποστηρίζουν πως επιθυμούν την ειρήνη στην περιοχή, αλλά δεν έχουν πειστεί ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τα αραβικά εδάφη, που έχουν καταλάβει, έτσι ώστε να σταματήσουν και οι επιθέσεις των φανατικών ισλαμιστών. Είναι, επίσης, σαφές ότι το κεντρικό σύνθημα του Μπέντζαμιν Νετανάγιου, "ειρήνη αλλά με ασφάλεια", έπιασε τόπο. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι οι Εβραίοι Ισραηλινοί έδωσαν 55% στον Νετανάγιου και μόλις 44% στον Πέρες, ενώ αντίθετα οι Αραβες Ισραηλινοί ψήφισαν, κατά συντριπτική πλειοψηφία, τον Σιμόν Πέρες.

Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα των εκλογών για το Κοινοβούλιο αποδεικνύουν ότι, όποιος και αν είναι ο νέος πρωθυπουργός, θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς φαίνεται ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας. Ετσι, εάν νικητής είναι ο Μπέντζαμιν Νετανάγιου, θα πρέπει να συνεργαστεί με τα υπερ-ορθόδοξα θρησκευτικά κόμματα Σας και Ενωμένο Κόμμα Ιουδ. Τόραχ, αλλά πιθανώς και με τα κόμματα Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα και Μολεντέτ για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αντίστοιχα, εάν νικητής αναδειχτεί ο Σιμόν Πέρες, θα επιδιώξει, κατά πάσα πιθανότητα, να συνεργαστεί με το Μέρετζ, την Ενωμένη Αραβική Λίστα και ίσως και το Δημοκρατικό Μέτωπο Ειρήνης και Ισότητας. Πάντως, βέβαιο είναι ότι όποιος και αν είναι ο μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός, θα χρειαστεί να βαδίσει σε τεντωμένο κοινοβουλευτικό σχοινί και θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ισχυρότατη αντιπολίτευση.

Η αμφιβολία έφερε σιωπή μέσα και έξω από το Ισραήλ

Η "ανοιχτή", ακόμα, έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος κράτησε πάρα πολλούς μακριά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα. Ούτε ο Μπέντζαμιν Νετανάγιου, αλλά ούτε και ο Σιμόν Πέρες έκαναν δηλώσεις και προτίμησαν να περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα το βράδυ της Παρασκευής. Αντίθετα, οργισμένη εμφανίστηκε η Λέα Ράμπιν, χήρα του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού, η οποία εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευσή της για το πόσο γρήγορα ξεχνούν οι συμπατριώτες της και για τις επιλογές τους, συμπληρώνοντας ότι το αποτέλεσμα την έκανε να νιώσει ότι εγκαταλείπει τη χώρα της.

Σχετική σιωπή, όμως, επικράτησε και σε διεθνές επίπεδο. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αν και έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αγωνιά ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα των ισραηλινών εκλογών. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και τα υπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας αρκέστηκαν σε σύντομες δηλώσεις, με τις οποίες διευκρίνιζαν ότι αναμένουν το οριστικό αποτέλεσμα, αλλά συγχρόνως δεσμεύονται ότι θα υποστηρίξουν και θα προωθήσουν τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας όπως αυτή έχει προδιαγραφεί μέσα στις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες. Σε όλες αυτές τις σύντομες ανακοινώσεις, όμως, διαγράφεται ξεκάθαρα η άποψη ότι οι εξελίξεις αυτές θα επιβραδύνουν, χωρίς απαραίτητα να αναστείλουν, την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Κανένα σχόλιο δε δέχτηκε να κάνει και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, αν και κάποιοι στενοί του συνεργάτες δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους και τον προβληματισμό τους. Η Χάνα Ασράουι, βασικό μέλος της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, προσπάθησε να κατευνάσει κάπως τις ανησυχίες και δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει προκατάληψη απέναντι στο πρόσωπο του Νετανάγιου. "Οι ειρηνευτικές συμφωνίες είναι σαφείς και πιστεύουμε ότι, όποιος και αν είναι ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός, θα του ασκηθούν σοβαρότατες πιέσεις, ώστε να τις εφαρμόσει κατά γράμμα", είπε η Ασράουι, προσθέτοντας ότι η παλαιστινιακή ανησυχία εστιάζεται στις δηλώσεις του Νετανάγιου περί συνέχισης του εβραϊκού εποικισμού στη Δυτική Οχθη και περί αποκλεισμού ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Αρνητικότατο για το μέλλον της ειρήνης χαρακτηρίζεται το ενδεχόμενο επικράτησης του Νετανάγιου από τη συριακή κυβερνητική εφημερίδα "Αλ Μπάαθ". Στο άρθρο αυτό τονίζεται ότι, αν και δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στον Πέρες και στον Νετανάγιου, ο δεύτερος έχει δηλώσει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τα υψώματα του Γκολάν, αίτημα - προϋπόθεση της Συρίας για υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας. "Εναρξη πολέμου" θα σημάνει η νίκη του Νετανάγιου ανακοίνωσε η "Χαμάς". Σε κανένα σχόλιο δεν προέβη και η ιορδανική ηγεσία.

Ενταση στο Νότιο Λίβανο

Ενώ το Ισραήλ αναμένει μουδιασμένο τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, ένταση προκλήθηκε, χτες, στην κατεχόμενη, από το Ισραήλ, ζώνη του Νοτίου Λιβάνου. Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 6 τραυματίστηκαν, όταν εξερράγησαν δύο βόμβες κατά τη διάρκεια περιπόλου του στρατού κατοχής στην περιοχή. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε, με ανακοίνωσή της, η σιιτική ισλαμική οργάνωση "Χεζμπολάχ". Καμία ανακοίνωση δεν εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Εκκλήσεις για επανάληψη των εκλογών

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Αγωνιώδη έκκληση στην κυβέρνηση της Αλβανίας να εξετάσει το ενδεχόμενο - έστω μερικής - επαναπροσφυγής στις κάλπες απηύθυνε εκ μέρους του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ο πρόεδρός του και Ελβετός υπουργός Εξωτερικών, Φλάβιο Κότι.

Στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε στη Βιέννη, έδρα του Οργανισμού, καλούνται όλα τα κόμματα της Αλβανίας να εξετάσουν κάθε πιθανό μέτρο, ακόμη και την επανάληψη της διαδικασίας συνολικά, προκειμένου να επιλυθεί η πολιτική σύγκρουση.

Ομως, κατά δήλωση του Αλβανού Προέδρου, Σαλί Μπερίσα, οι εκλογές ήταν "τίμιες", παρά τα προβλήματα, και η επανάληψη των εκλογών δεν κρίνεται σκόπιμη, παρά μόνο σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, σύμφωνα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή...

Ο Μπερίσα

Ο Αλβανός Πρόεδρος - και επικεφαλής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος - εμφανίστηκε, λοιπόν, "ικανοποιημένος" από το εκλογικό αποτέλεσμα - παρωδία. Σύμφωνα με τους τελικούς αριθμούς που προκύπτουν στον πρώτο γύρο, το Κόμμα του συγκεντρώνει ποσοστό 67,8%, και καταλαμβάνει, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, 95 από τις 140 έδρες της Βουλής...

Και αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδόν στο σύνολό τους απορρίπτουν το εκλογικό αποτέλεσμα και ανακοινώνουν ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές, τι έγινε; Μα, ο ΟΑΣΕ καταγγέλλει σοβαρές παρατυπίες, θέτει το επιχείρημα στον Μπερίσα ο ανταποκριτής του Ασοσιέιτεντ Πρες στα Τίρανα. "Διαφωνώ με τα συμπεράσματα της έκθεσης", απαντά ο Αλβανός Πρόεδρος. Και τα επεισόδια, που στοίχισαν το θάνατο ενός ανθρώπου στη μία περίπτωση και τους τραυματισμούς εκατοντάδων άλλων στη δεύτερη; "Δεν έπρεπε να διαδηλώσουν σε αυτήν την πλατεία, αφού δεν είχαν άδεια από την Αστυνομία. Ας διαδήλωναν όπου αλλού ήθελαν, όσο ήθελαν", λέει ψυχρά ο Μπερίσα. Και συμπληρώνει ότι θα πραγματοποιηθεί εισαγγελική έρευνα για εκείνους τους αστυνομικούς που έχασαν τον ...αυτοέλεγχό τους. Για τις συλλήψεις και τους άνευ λόγου ξυλοδαρμούς σε αστυνομικά τμήματα, δεν υπήρξε ερώτηση... Επανάληψη των εκλογών; "Δεν υπάρχει λόγος".

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο αντιπρόεδρος των σοσιαλιστικών κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλοτε γενικός γραμματέας του ιταλικού PDS, Ακίλε Οκέτο, έστειλε επιστολή προς τον Μπερίσα, ζητώντας του την αποκατάσταση των "φυσιολογικών δημοκρατικών συνθηκών" και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων. Τα τελευταία γεγονότα είναι ασυμβίβαστα με τη συμμετοχή της Αλβανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υποστηρίζει ο Οκέτο. Η κυβέρνηση της Ιταλίας εμφανίζεται πεπεισμένη ότι "η δημοκρατία απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα στην Αλβανία", δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Πρόντι, Πιέρο Φασίνο. Και μίλησε - και αυτός - για ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας. Είπε, μάλιστα, ότι διπλωμάτες του του μεταφέρουν πληροφορίες περί πρόθεσης του Μπερίσα να προχωρήσει σε επαναληπτικές εκλογές.

Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση - όπως και οι περισσότερες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - εξέφρασε επιφυλακτικά την ελπίδα της να υπάρξει "πολιτική συμφωνία" στη χώρα αυτή, ενώ η Γαλλία προειδοποίησε τους Αλβανούς πολιτικούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθούν νέα επεισόδια.

Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θα συμμετάσχει, τελικά, η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωσή της η συμμετοχή της "θα διευκολύνει το διάλογο στο Κοινοβούλιο, και με την ευρω-αμερικανική διπλωματία"...

Οπαδοί του Λικούντ πανηγυρίζουν έξω από το "Χίλτον", μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ