ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα δισ. της διαφήμισης

Αποκαλυπτικά τόσο που δε χρήζουν σχολίων είναι τα στατιστικά στοιχεία της μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για τον "κλάδο των Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης", όπως την τιτλοφορεί. Από τα πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας, αντλούμε αυτά περί της διαφημιστικής πίτας στα κανάλια των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Αντιγράφουμε: "Το πρώτο εξάμηνο του 1995, η ιδιωτική τηλεόραση απορρόφησε το 95% (122 δισ. δρχ. έναντι 90,7 δισ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 1994 - αύξηση 34,5%) της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης και η κρατική το 5%. Το ίδιο διάστημα του 1994, η ιδιωτική τηλεόραση είχε απορροφήσει το 95,9% και η κρατική το 4,1%. Το MEGA και ο ΑΝΤΕΝΝΑ απορρόφησαν το 69,9% της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης". Η έρευνα του ΙΟΒΕ επικαλείται και τα παρακάτω στοιχεία της εταιρίας "Media Services S.A." τα οποία αναφέρουν ότι: "Η διαφημιστική δαπάνη αυξήθηκε κατά 42,445 δισ. το 1995 σε σχέση με το 1994, φτάνοντας τα 408,1 δισ. δρχ. Η τηλεόραση απορρόφησε το μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής δαπάνης(69,85%) και τα έσοδά της ανήλθαν σε 285,1 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση κατά 49,9% σε σχέση με το 1994". Και εννοείται ότι τα δύο προαναφερόμενα κανάλια απέσπασαν και πάλι περίπου το 70% του συνολικού ποσού, για να μας σερβίρουν στη συνέχεια, συνειδητά, όλη την υποκουλτούρα και παραπληροφόρησή τους.

Απλές αλήθειες χωρίς συνέχεια

Σίγουρα είναι θετική η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την έννοια ότι είπε δημόσια όσα ψιθυρίζονται "ιδιαιτέρως" και αυτά που αντιλαμβάνονται και οι απλοί πολίτες. Τι είπε ο Απ. Κακλαμάνης; Απλές αλήθειες, όπως ότι οι "φίλοι" μας, εννοώντας προφανώς τους νατοϊκούς συμμάχους, "δεν ενδιαφέρονται για τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τις συνθήκες που καθορίζουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας" και ότι "θέλουν να σύρουν τη χώρα μας είτε στο συμβιβασμό είτε στη σύγκρουση".

Αραγε η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται αυτές τις απλές αλήθειες; Ασφαλώς και τις γνωρίζει πολύ καλά. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί επιμένει σε μια πολιτική υποτέλειας η οποία θέτει σε κίνδυνο κυριαρχικά δικαιώματα και εθνικά συμφέροντα.

Είναι εντελώς αστήριχτη η άποψη που επίσημα υποστηρίζεται από τον πρωθυπουργό ότι τα εθνικά μας συμφέροντα διασφαλίζονται καλύτερα μέσα από την πειθήνια υποταγή στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ούτε να συζητάει!

Δεν αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, να μιλάει για την... εξωτερική πολιτική. Το είπε προχτές το βράδυ σε τηλεοπτική εμφάνισή του: "Δε θα ήθελα να εξαντλήσουμε το χρόνο μας στην εξωτερική πολιτική" (!).

Εκεί που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα - με δική του σημαντική ευθύνη - ο υπουργός Εξωτερικών δε θέλει να μιλάει, ούτε να ακούει, για την εξωτερική πολιτική.

Και σ' ανώτερα!!!!

Ο σκοπός της επίσκεψης

Δε χρειάζεται να ψάχνετε τι γύρευε ο πρωθυπουργός χτες στο υπουργείο Παιδείας. Το είπε ο ίδιος, αλλά με αρνητικό τρόπο: "Αυτή είναι μία επίσκεψη εργασίας. Δεν είναι μία επίσκεψη εξαγγελιών ή μία επίσκεψη με την οποία τέμνονται κάποια άμεσα προβλήματα. Είναι μία επίσκεψη σχεδιασμού και όχι μία επίσκεψη η οποία έχει σκοπό την προπαγάνδα".

Εύκολη η αποκρυπτογράφηση των προθέσεων του πρωθυπουργού. Αρκεί στη θέση των "δεν" και των "όχι" να μπει το "ναι" και το "βέβαια".

Μυ(σ)θολογία...

Ωραιότατα το... μπουρδούκλωσε ο Σημίτης το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Επιδόματα ενσωμάτωσε, εξισορροπήσεις έκανε, αναδιανομή έκανε. Μια μικρή λεπτομέρεια ξέχασε. Τις αυξήσεις!

*****

Βέβαια, έχουν και το θετικό τους αυτά τα μέτρα. Εκεί που ο δημόσιος υπάλληλος έπαιρνε 30.000 βασικό, 25.000 ΑΤΑ, 25.000 επιδόματα και 20.000αναδρομικά, τώρα παίρνει 100.000 ολόκληρες το μήνα! Υπάρχει μια αίσθηση χλιδής...

*****

Με τον Σκανδαλίδη έπινε ουίσκι ο Πρόεδρος, με τον Αραφάτ ήταν όρθιος, με το προεδρείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έκανε πλέον κοτζάμ τηλεοπτική εμφάνιση με γραβάτα. Ο Σημίτης να ετοιμάζει τη φόρμα του, θα συναντηθούν και θα συνομιλήσουν κάνοντας τζόκινγκ! Αν αντέξει δηλαδή, (ο Σημίτης).

*****

Αυτό είναι είδηση: Ούτε ένας τσακωμός δεν έγινε χτες στη Νέα Δημοκρατία. Εδώ δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, ή ο Εβερτ ξεκαθάρισε με τους αντιπάλους του πριν προλάβουν να κάνουν "κιχ", ή η απειλή του Πυλαρινού - θα τους κοπεί το χέρι από τον ώμο - έπιασε τόπο.

*****

Φημολογίες για ένα ακόμα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο κυκλοφόρησαν χτες, αλλά τελικά αποδείχτηκαν ανακριβείς. Τι σου είναι, όμως, η συνήθεια. Εχουμε εξοικειωθεί τόσο, που όταν δεν έχουμε επεισόδιο, μας λείπει...

"Σκλαβοπάζαρο"

- Για να τον δω

είναι γερός, έχει

φαρδιά την πλάτη

έχει τα μπράτσα του

σφιχτά, είναι

καλό "κομμάτι";

- Ε, μίστερ βιομήχανε,

κάνε λιγάκι κράτει,

τι τον κοιτάς

τόσο πολύ, μήπως

θα δόσεις κάτι;

τζάμπα θα πάρεις

και αυτόν κι άλλον

αν θες εργάτη!

- Α, όλα κι όλα,

φίλοι μου,

και κάντε μου

τη χάρη,

από τα χρόνια

τα παλιά

στων σκλάβων

το παζάρι

τ' αφεντικό

εκοίταζε καλά,

το τι θα πάρει!

Ο οίστρος

Διώξεις αγωνιστών

Μπαράζ διώξεων αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες αγρότες, επειδή αποφάσισαν και πήραν ενεργό μέρος στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, αντί να δώσει λύσεις - όπως άλλωστε όφειλε - στα προβλήματα των αγροτών που είναι προβλήματα της αγροτικής οικονομίας της χώρας συνολικά, έχει αναθέσει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να τρομοκρατήσουν τους αγρότες.

Οι αρμόδιοι δεν εννοούν, παρά το γεγονός ότι είναι οφθαλμοφανές, να βγάλουν συμπεράσματα: Οσο τα προβλήματα θα παραμένουν και θα οξύνονται καμιά επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών, δεν πρόκειται να σταματήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Αλλωστε, αυτό επιβεβαιώνει η ίδια η ζωή. Οσο γρηγορότερα κατανοήσουν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης αυτή την αλήθειακαι σταματήσουν, βεβαίως, τις διώξεις των αγροτών, τόσο το καλύτερο για όλους.

Βιομηχανία ρουσφετιών

Το απόστημα, που λέγεται ρουσφέτι, στις Ενοπλες Δυνάμεις και ό,τι αυτό συνεπάγεται έχει καταντήσει γάγγραινα. Η υπόθεση, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, της εμπορίας μεταθέσεων αξιωματικών από ανθρώπους, μάλιστα, που υπηρετούσαν στο γραφείο του υπουργού Αμυνας, αποτελεί μόνο μια εκδήλωση της"αρρώστιας". Η υπόθεση αυτή παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις μετά και από την εντολή που έδωσε ο αρχηγός του ΓΕΣ για επέκταση της έρευνας. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι απλά και μόνο να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, σε όσους έχουν εμπλακεί σε αυτού του είδους το εμπόριο. Το θέμα είναι να καταγγελθούν και οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του εμπορίου είτε χρησιμοποιούνται χρήματα σε αυτή τη συναλλαγή είτε όχι. Και η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας δεν μπορεί να παίζει τον "Πόντιο Πιλάτο", αφού συντηρεί αυτό το καθεστώς της ρουσφετολογίας, ούτε βέβαια μπορεί να ισχυριστεί άγνοια, όταν είναι παντού γνωστό ότι το υπουργείο Αμυνας αποτελεί την καλύτερη "βιομηχανία ρουσφετιών".

Η άλλη όψη της υποτέλειας

Ανεξάρτητα από το πώς μπορεί κανείς να αξιολογήσει την προχτεσινή απόφαση της κυβέρνησης να ματαιώσει τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο, ορισμένες διαπιστώσεις γενικότερου χαρακτήρα για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι άκρως ενδιαφέρουσες.

Πρώτο: Η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες και τους υπεύθυνους για την κρίση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επικαλείται αστείους λόγους, όπως η κυβερνητική αστάθεια στην Τουρκία και οι προκλητικές δηλώσεις των Γιλμάζ και Γκιονενσάι.

Δεύτερο: Ακόμη και με τη λήψη μέτρων και αντίδρασης μπροστά στις προκλήσεις της Τουρκίας, στο βαθμό που δεν υπάρχει λογική ανακαθορισμού της εξωτερικής πολιτικής, το αποτέλεσμα είναι να ευνοείται ο ρόλος των επιδιαιτητών, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι βέβαια ήδη επιχειρούν να επιβάλουν τις δικές τους "λύσεις" με "διμερείς" επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Τρίτο: Το πρόβλημα δεν είναι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, αλλά η βάση και οι προϋποθέσεις με τις οποίες πρόκειται να διεξαχθεί. Δηλαδή, οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς στο Αιγαίο, για τις οποίες πιέζουν ασφυκτικά Αμερικανοί και ΝΑΤΟικοί, και οι οποίες βέβαια στρέφονται ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα.

Χαρατσοεισπράκτορες

Απροκάλυπτα και κυνικά η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών επιχειρεί, άλλη μια φορά, να ρίξει τα βάρη της "κρίσης" του κλάδου - κρίσης η οποία δεν τους εμποδίζει να θησαυρίζουν - στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Δε φτάνουν τα δυσβάστακτα χαράτσια, με τα οποία έχουν φορτώσει το αυτοκίνητο, τώρα θέλουν να το φορτώσουν με ένα ακόμα για το Επικουρικό Κεφάλαιο των εταιριών. Παρόλο που μόλις πριν λίγο καιρό επέβαλαν αύξηση της εισφοράς από 2% σε 5% για το Επικουρικό.

Ας μην αναφέρουμε το γεγονός ότι όταν κλείνουν ασφαλιστικές εταιρίες, την πληρώνουν πάντα οι ασφαλισμένοι.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών προσανατολίζεται να προσκολληθεί η ιδιωτική ασφάλιση ως βδέλλα στα ταμεία των εργαζομένων.

Και, βέβαια, οι ιδιοκτήτες των ασφαλιστικών εταιριών τη δουλιά τους κάνουν. Το ζήτημα είναι η στάση και η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς τούς παρέχει το πλαίσιο της ασυδοσίας και κερδοσκοπίας.

"Κακά" λόγια

Οσο το δυνατόν πιο αθόρυβα και ανώδυνα θέλει η κυβέρνηση να περάσει το θέμα του άγριου σφαγιασμού των κοινωνικών δαπανών κατά 300 δισ δρχ. την επόμενη διετία, το οποίο συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, ενημέρωσε χτες τους δημοσιογράφους: "Αύριο (σήμερα) θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα ασχοληθεί με θέματα του υπουργείου Αιγαίου" (!).

Ερώτηση: Τι ώρα θα αρχίσει το Υπουργικό Συμβούλιο;

Ρέππας: Στις 12 το μεσημέρι. Και θα ασχοληθεί με ένα ακόμη θέμα, της περικοπής δαπανών, εκεί από αυτές που δεν είναι αναγκαίες" (! ).

Τέτοιες ώρες, τέτοια - "κακά" - λόγια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ