ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ
Είδαν πάρκα κι έφτιαξαν πάρκινγκ!

Στα Εξάρχεια και τη Νεάπολη καθρεφτίζεται το σύνολο της πολιτικής του δήμου για τους ελεύθερους χώρους

Σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης έχει μετατραπεί η πλειοψηφία των εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων στην περιοχή Εξαρχείων - Νεάπολης - κάποιοι απ' αυτούς έχουν την "τύχη" να φιλοξενούν μέχρι και σκουπίδια - ενώ το υπάρχον πράσινο έχει αφεθεί στην τύχη του. Την ίδια στιγμή η Δημοτική Αρχή δε δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ελεύθερων οικοπέδων για δημιουργία πρασίνου, όπως απαιτούν και οι κάτοικοι της περιοχής.

Στους χώρους αυτούς περιλαμβάνεται το οικόπεδο πίσω από το θερινό κινηματογράφο "Βοξ" (Αραχώβης και Εμμανουήλ Μπενάκη),έκτασης 1,5 στρέμματος περίπου, που λειτουργεί ως υπαίθριο πάρκινγκ. Την ίδια λειτουργία έχει και το οικόπεδο, ιδιοκτησίας του δημοτικού νοσοκομείου "Ελπίς", στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Διδότου.Το οικόπεδο αυτό, με έκταση 1,5 στρέμματος περίπου, είναι μισθωμένο σε ιδιώτη. Ως πάρκινγκ εξακολουθεί να "αξιοποιείται" και ο χώρος του οικοπέδου (πρώην κλινική Σμπαρούνη) επί των οδών Χ. Τρικούπη, Διδότου, Ζ. Πηγής και Ναυαρίνου,έκτασης δύο στρεμμάτων περίπου. Ηταν το 1989 όταν ο τότε δήμαρχος Αθήνας, Μ. Εβερτ, ανακοίνωνε με τυμπανοκρουσίες την παραχώρηση του εν λόγω οικοπέδου στο δήμο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, του οποίου ήταν ιδιοκτησία. Η τότε παραχώρηση έγινε με στόχο την αξιοποίηση του οικοπέδου ως χώρου πρασίνου, όπως άλλωστε επιθυμούσαν και διεκδικούσαν επί χρόνια οι κάτοικοι. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, πράσινο δε... "φύτρωσε".

Οσον αφορά το υπάρχον πράσινο, "πάσχει" από μέριμνα και φροντίδα. Οπως καταγγέλλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εξαρχείων - Νεάπολης, "Η γειτονιά",ο λόφος του Στρέφη,το κόσμημα της περιοχής, έχει αφεθεί στην τύχη του, καθώς ο δήμος έχει χρόνια ν' ασχοληθεί μαζί του, είτε καθαρίζοντάς τον, είτε συντηρώντας τα δέντρα και τα φυτά. Την ίδια "φροντίδα" "απολαμβάνει" και ο Λόφος Λυκαβηττού,ενώ στην παλιότερη, από το 1960, παιδική χαρά του Δήμου Αθηναίων, μέσα στο πάρκο Αγίου Νικολάου Πευκακίων (Ασκληπιού - Αραχώβης - Σίνα τέρμα και Δαφνομήλη), θα βρει κανείς σπασμένες κούνιες και παγκάκια, ρημαγμένη περίφραξη...

ΠΛΑΚΑ - ΜΕΤΣ - ΜΑΡΚΟΝΙ
Ελεύθερος χώρος μόνο το... μπαλκόνι

Ελεύθεροι χώροι ή τραπεζοκαθίσματα; Η απάντηση, στην περίπτωση της Πλάκας, "γέρνει" υπέρ των τελευταίων, καθώς το φαινόμενο της κατάληψης, και μάλιστα παράνομης, γενικά των πεζοδρομίων και ελεύθερων χώρων από τους καταστηματάρχες είναι καθεστώς στην περιοχή. Καθεστώς που διαιωνίζεται με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής, καθώς "εξαντλείται" σε διαβεβαιώσεις για την "αποκατάσταση της παράνομης κατάληψης χώρων". Την ίδια στιγμή, εμφανίζεται απλόχερη στη χορήγηση αδειών στάθμευσης σε ανθρώπους που δεν κατοικούν στην περιοχή. Οπως καταγγέλλει ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας "Ο Παρθενώνας", αυτό "συμβαίνει με διάφορα προσχήματα".

Η κατάληψη χώρων από τραπεζοκαθίσματα, αλλά και η ανεξέλεγκτη στάθμευση καθιστούν την Πλάκα μια από τις πάσχουσες από ελεύθερους χώρους περιοχές. Ο Σύλλογος ζητά τη διαμόρφωση της έκτασης γύρω από το μνημείο του Λυσικράτη σε μικρό χώρο πρασίνου, "κάτι που θα αποτελούσε μια εναλλακτική λύση και θα αναδείκνυε περισσότερο το θαυμαστό αυτό έργο της Αθήνας". Ο δε χώρος του πρώην κτιρίου Μεταγωγών, στην οδό Ναυάρχου Νικοδήμου,είναι σήμερα κενός και τους περισσότερους μήνες του χρόνου μετατρέπεται σε έλος και εστία μόλυνσης από τα σκουπίδια που "φιλοξενεί". Παρότι υπάρχει απόφαση για απόδοσή του στον ΟΣΚ με σκοπό να χτιστούν σχολικά κτίρια, χώροι άθλησης και πρασίνου, τίποτα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Στο Μετς

Στη συνοικία του Μετς, "συναντάμε" νέα απειλή κατά της διάσωσης ελεύθερων χώρων, καθώς διαφαίνεται πρόθεση για τη δημιουργία νεκροτομείου, στην οδό Αναπαύσεως.Η συγκεκριμένη οδός είναι ένας στενός δρόμος που με δυσκολία χωρά τα αυτοκίνητα που τον διέρχονται προκειμένου να φτάσουν στο Α Νεκροταφείο, το οποίο βρίσκεται εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, δημοπρατείται τετραώροφο γκαράζ με σκοπό να χρησιμοποιηθεί αργότερα ως νεκροτομείο, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κατοίκων με υπομνήματα διαμαρτυρίας στους αρμοδίους. Στα αιτήματά τους είναι και η διαμόρφωση του υπάρχοντος νεκροταφείου σε πάρκο και ανοιχτό μουσείο, όπως άλλωστε προβλέπει σχετικό διάταγμα που έχει δημοσιευτεί ήδη από το 1988, χωρίς όμως να έχει προωθηθεί. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει και ο Σύλλογος της περιοχής, "Αρδηττός",υπάρχουν πιέσεις για την εγκατάσταση και άλλων χρήσεων γης στην περιοχή, πέραν αυτών της αμιγούς κατοικίας - όπως προβλέπεται σε σχετικό διάταγμα - με μεταμεσονύκτια κυρίως λειτουργία. Κάτι που θα έχει αρνητική επίδραση στις προσπάθειες για διατήρηση των ελεύθερων χώρων καθώς και της συνοικίας ως παραδοσιακής, αμιγούς κατοικίας.

Στο Μαρκόνι

Εγκαταλειμμένη στην τύχη της έχει αφεθεί η περιοχή του Μαρκόνι, στα δυτικά του τρίτου Δημοτικού Διαμερίσματος. Πρόκειται για ένα κομμάτι του Ελαιώνα, "σφηνωμένο" ανάμεσα στην Ιερά Οδό και τη Λεωφόρο Αθηνών, που εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης το 1986. Η περιοχή είναι "πλούσια" σε χημικές βιομηχανίες, λαχανόκηπους, νεκροταφεία αυτοκινήτων, πρακτορεία, συνεργεία, παραπήγματα και σκουπιδότοπους, "καταφέρνει", δηλαδή, να συγκεντρώνει κάθε λογής λειτουργίες και χρήσεις άσχετες μεταξύ τους. "Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της περιοχής, είναι η υφαρπαγή ελεύθερων χώρων από επιτήδειους κερδοσκόπους αετονύχηδες, που φτιάχνουν τη ζωή τους σε μια νύχτα, σε βάρος της ζωής και υγείας των κατοίκων. Αποτέλεσμα, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η υποβάθμιση του ήδη δομημένου, η ανεπάρκεια λειτουργικών εξυπηρετήσεων, η απουσία πολιτικής χρήσεων γης".

Πολλοί οι παράγοντες υποβάθμισης του πράσινου

Στοιχεία μελέτης του παραρτήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Τα προβλήματα που παρατηρούνται στο έδαφος, το νερό, το κλίμα, το φως και τον αέρα, αποτελούν, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του παραρτήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), τους φυσικούς παράγοντες υποβάθμισης του πράσινου της Αθήνας.

Η έκρυθμη αστική ανάπτυξη, μαζί με τη βιομηχανική, συνέτειναν στην ταχύτατη διείσδυση του οικιστικού ιστού στους ελεύθερους φυσικούς χώρους, στη δραματική μείωση της φυτοκάλυψης και σε πολλές περιπτώσεις στον περιορισμό της σε εδάφη εντελώς ακατάλληλα, όπως βραχώδη. Συνέτεινε ακόμη στη ρύπανση των εδαφών από οικιστικά και βιομηχανικά απόβλητα και στην αλλοίωση, προς το χειρότερο, της σύστασής τους. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ, "η έλλειψη μέριμνας επανεμπλουτισμού με θρεπτικά στοιχεία και αυτοσυντήρησης, με τις απαραίτητες καλλιεργητικές τεχνικές, των ήδη εξαντλημένων φυτοκαλυμμένων εκτάσεων, καθώς και η έλλειψη προστασίας του φυσικού πορώδους του εδάφους, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση".

Ελλειψη στρατηγικής από τα αρμόδια κυρίως υπουργεία στο θέμα της "οικονομίας του νερού" και της ορθολογικής αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, διαπιστώνει στη μελέτη το ΓΕΩΤΕΕ. Διαπιστώνει ακόμη συνεχώς αυξανόμενη ποιοτική υποβάθμιση του νερού άρδευσης, από μεγάλες συγκεντρώσεις αλάτων και ρυπάνσεις από απόβλητα, που έχουν άμεσες και σοβαρές συνέπειες στη φυτοϋγειονομική κατάσταση του πράσινου της Αθήνας. Δυσμενείς επιπτώσεις, ποσοτικές και ποιοτικές, στη βλάστηση και διάρκεια ζωής των φυτών έχει επιφέρει ακόμη το κλίμα της πόλης, όπου διαπιστώνεται ένταση των ξηροθερμικών φαινομένων. Από την άλλη, η ατμοσφαιρική ρύπανση, σε συνδυασμό με το ύψος των κτιρίων, μειώνει τον φωτισμό των μικρών κοινόχρηστων χώρων, των πεζοδρομίων που φιλοξενούν δεντροστοιχίες και των διάσπαρτων στο μεγαλύτερο ποσοστό πεζοδρόμων. Ταυτόχρονα, "ο αέρας αντί να είναι ζωογόνος τροφοδότης των φυτών με το απαραίτητο για την αναπνοή τους οξυγόνο, στην πραγματικότητα είναι φορέας τοξικών χημικών ενώσεων που βλάπτουν σοβαρά το βασικό στοιχείο αναπνοής - διαπνοής (στομάτια) των φύλλων και των φυτών", επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ.

Ανθρωπογενείς παράγοντες

Οι ανθρωπογενείς παράγοντες υποβάθμισης του πρασίνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ, είναι η αστική ανάπτυξη, η ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού και πολιτικής πρασίνου, η έλλειψη επαρκών οικονομικών πόρων, η στενότητα εξειδικευμένου βοηθητικού προσωπικού εγκατάστασης και συντήρησης πρασίνου, οι ατυχείς επιλογές χώρων εγκατάστασης πρασίνου και η διείσδυση ακατάλληλων ειδών και ποικιλιών φυτών. Σε ό,τι αφορά τους δύο τελευταίους παράγοντες το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει: Ενα μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη πρασίνου είναι η εγκατάστασή του σε χώρους εντελώς ακατάλληλους. Η ανάπτυξή του εντοπίζεται σε χώρους ή θέσεις - υπολείμματα του μελετητικού έργου άλλων"ειδικών". Παρατηρείται, δηλαδή, απογοητευτικά ανεξέλεγκτη προσωπική αισθητική αντίληψη της διαχείρισης του πράσινου. Ταυτόχρονα, η έλλειψη θεσμοθετημένων κανόνων και σχεδιασμού παραγωγής υλικών πειθανάγκασε στη διείσδυση πολλών ακατάλληλων ειδών και ποικιλιών φυτών. Κακοί χειρισμοί και ανεύθυνες πρωτοβουλίες άλλαξαν τις ενδεδειγμένες ισορροπίες και έδρασαν αρνητικά στην ανάδειξη του πρασίνου της πόλης, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις τεράστιο λειτουργικό κόστος, που δεν αποδίδει.

ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ
Χρόνιο πρόβλημα στέγης για δύο σχολεία

Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη και Ορ. Κολοζώφ στον υπουργό Παιδείας σχετικά με το στεγαστικό πρόβλημα του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου και του 21ου Δημοτικού

Απάντηση στο σοβαρό πρόβλημα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν δύο σχολεία του Δήμου Ιλίου ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση βουλευτών του προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας. Πρόκειται για το Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο και το 21ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου.

Για μια ακόμα φορά το ΚΚΕ καλεί τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας να δώσει λύσεις στο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου, το οποίο από την αρχή της σχολικής χρονιάς και παρά τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ενωσης Γονέων του Δήμου για ανέγερση νέου κτιρίου εξακολουθεί να έχει τα ίδια προβλήματα. Ο Δήμος Ιλίου προτείνει το οικόπεδο 11,5 στρεμμάτων στην περιοχή "Πεταλούδα", στο οποίο όμως έχει ήδη κτιστεί το 16ο Δημοτικό Σχολείο, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει κάνει κλειστό γυμναστήριο και προβλέπεται από τον ΟΣΚ και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να χτιστεί το 11ο Γυμνάσιο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο των μελετών. Τα 5 στρέμματα που απομένουν έχουν διαμορφωθεί σε πλατεία και χώρο πρασίνου και οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και οι φορείς αγωνίζονται να αποτρέψουν την καταστροφή της πλατείας και του πράσινου και να μην κτιστεί κι άλλο σχολείο σε αυτό το οικόπεδο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Ορ. Κολοζώφ καλούν τον υπουργό να απαντήσει γιατί ο ΟΣΚ εμμένει στη λύση ανέγερσης νέου κτιρίου στο οικόπεδο "Πεταλούδα" και μάλιστα όταν το νέο κτιριολογικό πρόγραμμα θα απαιτήσει επιφάνεια δόμησης μεγαλύτερη από 5,5 στρέμματα, αν έχει εξετάσει ο ΟΣΚ τις συγκεκριμένες προτάσεις των γονιών και πότε θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες εκτέλεσης του έργου στέγασης του σχολείου.

Με άλλη Ερώτηση οι ίδιοι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τον υπουργό Παιδείας να απαντήσει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες για την ανέγερση του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου,το οποίο σήμερα λειτουργεί σε διπλή βάρδια (6 τμήματα πρωί και 6 απόγευμα). Σύμφωνα με απάντηση σε παλιότερη Ερώτηση του ΚΚΕ για το ίδιο θέμα, δεν έγινε τίποτα, γιατί οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες του οικοπέδου, που είχε επιλεγεί, είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της απαλλοτρίωσης και κανένας δεν ενημερώθηκε για την απόφαση του ΣτΕ και την εξέλιξη της υπόθεσης.

ΝΙΚΑΙΑ
Οραμά τους τα ρουσφέτια

Ενώ ακόμα δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από την ψήφιση του προηγούμενου Οργανισμού του Δήμου Νίκαιας και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει καμία ενημέρωση για τις προσλήψεις που έχουν γίνει στο μεταξύ, προχτές το βράδυ ψηφίστηκε νέος Οργανισμός, που προϋποθέτει νέες προσλήψεις. "Πρόκειται για Οργανισμό - μαμούθ που θα βουλιάξει οικονομικά το δήμο", υπογράμμισε η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", Βέρα Νικολαϊδου,επισημαίνοντας ότι ο προηγούμενος Οργανισμός προέβλεπε προσωπικό 650 ατόμων. "Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ξέρει τίποτα για τις προσλήψεις. Πόσοι εργάζονται, πού, με τι μισθούς και σχέσεις εργασίας. Με τη σημερινή τροποποίηση θα φτάσει τα 700 άτομα. Πρόκειται για κακέκτυπη αντιγραφή γειτονικού δήμου, που είδαμε τα χάλια του", τόνισε η Βέρα Νικολαϊδου.

Ο δήμαρχος Νίκαιας Β. Τράπαλης αντί να απαντήσει επί της ουσίας στις παρατηρήσεις της επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", αρκέστηκε σε γενικολογίες περί... "οραματισμών" και... "αλμάτων" που θα κάνει ο δήμος και η πόλη από τις ενέργειες της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Τελικά ο Οργανισμός εγκρίθηκε συναινετικά από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός της "Δημοκρατικής Ενότητας".

Το τι "οραματίζεται" ο δήμαρχος Νίκαιας και το πώς αντιλαμβάνεται τα "άλματα" φάνηκε όταν συζητήθηκε ο απολογισμός των εκδηλώσεων του περσινού "πολιτιστικού καλοκαιριού". Κατ' αρχήν ο απολογισμός ήρθε εκτός χρόνου και μόνο ύστερα από αίτημα της "Δημοκρατικής Ενότητας" και ενώ στο μεταξύ είχε ψηφιστεί το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων. Δεύτερον από την Επιτροπή Εκδηλώσεων έχει αποκλειστεί η "Δημοκρατική Ενότητα", η οποία δεν ενημερώνεται καν. Τρίτον στον απολογισμό υπάρχουν κονδύλια εξόδων με ποσά που δε δικαιολογούνται. Να σημειωθεί τέλος ότι καθώς η επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού κάθε χρόνο έχει φθίνουσα πορεία, το έλλειμμα μεγαλώνει.

"Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε να μπει ο δήμος μέσα περίπου 33 εκατομμύρια και φέτος πολύ φοβόμαστε ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα από πέρσι. Με αυτές τις συνθήκες αδιαφάνειας δεν μπορούμε να εγκρίνουμε τον απολογισμό", τόνισε η Βέρα Νικολαϊδου.

Καταστροφές στα μελίσσια

Σε απόγνωση βρίσκονται οι μελισσοκόμοι του Νομού Λάρισας, καθώς φέτος οι καιρικές συνθήκες - παγετοί, αλλά και καύσωνας - προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές στα μελίσσια. Το κρύο που επικράτησε το Μάρτη και τον Απρίλη κράτησαν τις μέλισσες μέσα στις κυψέλες, με αποτέλεσμα χιλιάδες να ψοφήσουν και η μεγάλη ζέστη του Μάη και του Ιούνη έγινε αιτία πολλά φυτά, όπως έλατα, θυμάρι και αγριολούλουδα να "στεγνώσουν" και να μην παρέχουν νέκταρ. Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος εκπέμπει SOS, αφού η μελισσοκομία απειλείται με αφανισμό και με υπόμνημά του στο υπουργείο Γεωργίας ζητεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Συγκεκριμένα, ζητάει αποζημίωση για ν' αντιμετωπιστεί η τεράστια οικονομική ζημιά και χρηματοδότηση, διότι υπάρχει και το πρόβλημα επιβίωσης των σμηνών που υπάρχουν ακόμα και για τη συντήρησή τους απαιτείται σοβαρή δαπάνη κατά κυψέλη.

Ρεπορτάζ:

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ