ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θα αντιμετωπιστεί αγωνιστικά

"Δε συζητάμε την επετηρίδα", τονίζει η ΔΟΕ, ενώ διαφωνεί και με τα υπόλοιπα μέτρα του υπουργείου Παιδείας

Οποιαδήποτε προσπάθεια περάσματος αυτών των μέτρων θα αντιμετωπιστεί δυναμικά. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, έπειτα από την πολύωρη συνεδρίαση που πραγματοποίησε και που είχε σαν σκοπό να εξετάσει τη στάση της Ομοσπονδίας το επόμενο διάστημα απέναντι στο υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρ. Χρήστου, τόνισε ότι η τακτική του αιφνιδιασμού που ακολουθεί το υπουργείο βρίσκει ριζικά αντίθετο το σύνολο του κλάδου, ενώ μιλώντας για την επετηρίδα είπε ότι είναι το μοναδικά φερέγγυο και αξιοκρατικό σύστημα διορισμού που υπάρχει στη χώρα μας. Απαντώντας ακόμη στο επιχείρημα ότι ο κλάδος των εκπαιδευτικών είναι ο μοναδικός του δημόσιου που υπάρχει επετηρίδα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ είπε πως γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ο κλάδος των εκπαιδευτικών είναι ο μοναδικός που δεν αναπτύσσονται πελατειακές σχέσεις. Αναφερόμενος στο μέτρο της αξιολόγησης που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί συμφωνούν με την αξιολόγηση αλλά διαφωνούν με οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται να πάρει αυτή μορφή αυταρχικού χαρακτήρα και αστυνόμευσης του εκπαιδευτικού και του μαθητή. Μιλώντας τέλος για το "ολοήμερο σχολείο", είπε ότι η εισαγωγή διδάκτρων για τη λειτουργία, που προβλέπει η πρόταση του υπουργείου Παιδείας, καταστρατηγεί ξεκάθαρα τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν είναι διατεθειμένη η ΔΟΕ να συζητήσει με τον υπουργό Παιδείας, είπε ότι διάλογος μπορεί να γίνει αλλά σε καμιά περίπτωση οι δάσκαλοι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν την κατάργηση της επετηρίδας.

Στην πρωινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ αποφασίστηκε τις αμέσως επόμενες μέρες να οριστούν διαδοχικές συναντήσεις με την ΟΛΜΕ, τις Ομοσπονδίες των γονέων και την Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών για να εξεταστεί η ανάληψη κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

  • Η Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών με ανακοίνωσή της καταγγέλλει "τη νεοφιλελεύθερης έμπνευσης εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Οι περίφημες "εκσυγχρονιστικές" πολιτικές αναπτύσσονται σιωπηρά ερήμην και ενάντια στα συμφέροντα όσων αφορούν και υλοποιούνται μέσα από θερινά τμήματα μιας Βουλής που είναι σε διακοπές, ακριβώς γιατί φοβούνται πολύ περισσότερο από όσο ομολογούν τις υπαρκτές κοινωνικές αντιδράσεις".
ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ
Δεν μπορούν να γράψουν την ιστορία μας αντικομμουνιστές

Η συγγραφή της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, με σκοπό αυτή να διδαχθεί στα σχολεία, δεν μπορεί να ανατεθεί σε αντικομμουνιστές. Την επισήμανση αυτή έκανε με δήλωσή του χτες ο Νίκανδρος Κεπέσης, συγγραφέας και αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, με αφορμή τα σχετικά ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν σε απογευματινές εφημερίδες, με βάση μία ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Παραθέτουμε ολόκληρη τη δήλωση του Ν. Κεπέση:

"Σε απογευματινές εφημερίδες σήμερα διαβάσαμε ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να περιληφθούν "στοιχεία" της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης στο μάθημα Ιστορίας της εκπαίδευσης και των τριών βαθμίδων της. Οτι ανατέθηκε στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεράσιμο Αρσένη η σχετική εξουσιοδότηση.

Η διδασκαλία της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης στα Σχολεία και στις Ενοπλες Δυνάμεις υπήρξε ένα από τα πάγια αιτήματά μας. Ιδιαίτερα ύστερα από την ψήφιση του νόμου 1285/1982. Είναι γι' αυτό ευπρόσδεκτη η ομόφωνη αυτή απόφαση της κυβέρνησης. Αποτελεί δικαίωση των αγώνων των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που υπήρξε η ραχοκοκαλιά της Εθνικής του Λαού μας Αντίστασης. Αποτελεί δικαίωση των αγώνων της πολυπληθέστερης και αρχαιότερης Ενωσης, της ΠΕΑΕΑ.Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα που μας ανησυχεί.

Προς τι η συνεργασία του αρμόδιου υπουργού κ. Γερ. Αρσένη με τον επί της Δικαιοσύνης συνάδελφό του κ. Ε. Γιαννόπουλο; Η ανησυχία μας είναι απόλυτα δικαιολογημένη λόγω των γνωστών αντικομμουνιστικών εκδηλώσεών του κατ' εξακολούθηση.

Το ΚΚΕ υπήρξε ο εμπνευστής, ο οργανωτής, ο καθοδηγητής και ο μεγαλύτερος αιμοδότης της ανεπανάληπτης εκείνης περιόδου. Συνεπώς, η συγγραφή αυτών των στοιχείων για τη διδασκαλία της Ιστορίας δεν μπορεί να ανατεθεί σε αντικομμουνιστές.

Εφιστούμε την προσοχή του πρωθυπουργού, του αρμόδιου υπουργού και όλου του Υπουργικού Συμβουλίου. Καλούμε τον κ. Γερ. Αρσένη να μας καλέσει μαζί με εκπροσώπους των άλλων πανελλήνιων ΕΑΜογενών Ενώσεων για να δώσουμε και εγγράφως τη γνώμη μας: α) Για τη συγκρότηση της επιτροπής. β) Τα θέματα για συγγραφή των στοιχείων. γ) Τις υποεπιτροπές συγγραφής τους. Περιμένουμε ανυπόμονα".

"Θερμός" χειμώνας για τους μηχανικούς

Αποφασισμένος να ανατρέψει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ανάθεσης μελετών για τα δημόσια έργα, φέρεται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕΚ. Λαλιώτης.Την πρόθεσή του αυτή γνωστοποίησε χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης με μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς και στον ίδιο τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κ. Λιάσκα,με τον οποίο είχε κατ' ιδίαν συνάντηση.

Η αλλαγή στον τρόπο ανάθεσης των μελετών θα ξεκινήσει "πιλοτικά" από το Εθνικό Κτηματολόγιο και σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύσει για όλα τα δημόσια έργα. Ετσι, θα γίνεται πλέον διαγωνισμός και όποια εταιρία κάνει τη συμφερότερη προσφορά σ' αυτήν θα ανατίθεται και η μελέτη. Το σύστημα που ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν αυτό της πρόσκλησης ενδιαφέροντος και ανάθεσης της μελέτης. Κύκλοι του ΤΕΕ εκφράζουν τους φόβους τους ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει και την αρχή για την κατάργηση των κωδικών μελετών και μισθών των μηχανικών, με αποτέλεσμα την εξαθλίωση της μεγάλης μάζας του κλάδου και τη συγκέντρωση των μελετών σε λίγα χέρια "ημετέρων"...

Η διαμάχη μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και ΤΕΕ ξέσπασε με αφορμή το σχέδιο κανονισμού διαδικασιών ανάθεσης και εκπόνησης μελετών που προωθεί η εταιρία "Κτηματολόγιο ΑΕ", η οποία διαχειρίζεται τα κονδύλια και λαμβάνει όλες τις αποφάσεις για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου.

"Η κυβέρνηση ετοιμάζει "θερμό" χειμώνα και για τον κλάδο των μηχανικών. Από τη μία πλευρά γίνεται πολύς λόγος για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την ανάθεση των μελετών, χωρίς όμως να θίγονται τα κύρια προβλήματα του Εθνικού Κτηματολογίου, όπως ο τρόπος που ανατίθενται οι μελέτες, καθώς και η δραματική καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το έργο", επισήμανε στο "Ρ" η Ρ. Ξαρχάκου μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ.

Δε θέλουν άλλους

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο, με τον οποίο προωθείται η εφαρμογή του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας", που προβλέπει τις αναγκαστικές συνενώσεις, εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, οι κάτοικοι της Κοινότητας Παναγιάς Θάσου. Ταυτόχρονα, ζητούν να παραμείνει η κοινότητά τους ανεξάρτητη, γιατί πληρεί τα κριτήρια βιωσιμότητας. Ενώ, όπως τονίζουν, συντρέχουν και ιστορικοί λόγοι, αφού η Παναγιά ήταν πρωτεύουσα του νησιού κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα.

"Φιλί ζωής" από το ΣτΕ για τη Μάνη

"Ομπρέλα προστασίας" από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τους οικισμούς της Μάνης και για παραδοσιακούς οικισμούς του Νομού Λασηθίου. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε μη νόμιμες διατάξεις δύο προεδρικών διαταγμάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους όρους δόμησης σε παραδοσιακούς οικισμούς της Λακωνίας και του Λασηθίου, σύμφωνα με τα οποία αυξανόταν ο συντελεστής δόμησης στις δύο αυτές περιοχές.

Το Ε Τμήμα του ΣτΕ έκρινε τα εξής:

  • Δεν είναι νόμιμη η διάταξη του ΠΔ που αυξάνει σε ορισμένες περιπτώσεις τους ισχύοντες συντελεστές δόμησης (οικόπεδα δύο στρεμμάτων και άνω), γιατί επιδεινώνονται οι οικισμοί της Μάνης που αποτελούν μοναδικά πρότυπα οικισμών.
  • Θα πρέπει να επιβληθεί υποχρεωτικά η κατασκευή των εξωτερικών τοίχων με τη μορφή της λιθοδομής και όχι με τη μορφή κινήτρων.
  • Κρίθηκε μη νόμιμη η ρύθμιση που επέτρεπε την εκτέλεση των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί με το προηγούμενο καθεστώς.
  • Τέλος, το ΣτΕ έκρινε διαγραπτέα ρύθμιση που πρόβλεπε την αναστήλωση ερειπωθέντων κτιρίων, εφόσον η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) διαπίστωνε ότι δεν εμποδίζεται η θέα όμορων ιδιοκτησιών. Το δικαστήριο έκρινε ότι προέχει η αναστήλωση.

Οι ίδιες ρυθμίσεις αφορούν και παραδοσιακούς οικισμούς του Νομού Λασηθίου.

Οι συνεγγυητές ευθύνονται για όλη την οφειλή

Προσοχή όταν γίνεστε εγγυητές για δάνεια από το δημόσιο. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να προσέχετε όχι μόνο τη φερεγγυότητα του δανειζόμενου, αλλά και των συνεγγυητών του.

Ο Αρειος Πάγος με μια σημαντική απόφασή του έκρινε ότι οι συνεγγυητές ενός δανείου ευθύνονται όχι μόνο για το μερίδιο που τους αναλογεί, αλλά για το σύνολο του δανείου.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Αθήνας που είχε κρίνει ότι οι τέσσερις συνεγγυητές ενός βιοτεχνικού δανείου ευθύνονται αναλογικά και κατά ίσα μέρη για τη μη εξόφλησή του και σε ποσοστό 25%. Το δικαστήριο ερμηνεύοντας σχετικές αποφάσεις της Νομισματικής Επιτροπής ότι δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα και συνεπώς οι συνεγγυητές δεν ευθύνονται αναλογικά έναντι του δημοσίου, αλλά για ολόκληρο το ποσό του πρωτοοφειλέτη.

Ποινική δίωξη για το Λαϊκό

Ποινική δίωξη ασκήθηκε χτες κατά του προέδρου του Λαϊκού νοσοκομείου Ιωάν. Παπαδόπουλου και μελών του ΔΣ για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των ασθενών. Ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου κατηγορούνται ότι δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας καρκινοπαθών ασθενών που νοσηλεύονταν κατά τη διάρκεια που εκτελούνταν έργα βελτίωσης στο ακτινολογικό τμήμα. Η δίωξη ασκήθηκε με αφορμή δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, στο οποίο αναφέρονταν πως η ανακατασκευή του ακτινολογικού "σκότωσε" τέσσερις καρκινοπαθείς, αλλά και μετά από μηνυτήρια αναφορά του γιατρού του "Λαϊκού" Κ. Κωνσ2ταντόπουλου.

Ενας γιατρός μόνο

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ενας γιατρός υπάρχει για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των 3.500 μόνιμων κατοίκων του Δήμου Λίμνης, που τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται στις 10.000. Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση καταγγέλλει με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας την επιστροφή του αποσπασμένου γιατρού και την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων νοσοκόμας και μαίας στο ΙΚΑ Λίμνης.

Σήμερα, αν τύχει κάποιος να αρρωστήσει πρέπει να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και αν η κατάστασή του είναι σοβαρή στη Χαλκίδα. Ο μοναδικός γιατρός του ΙΚΑ Ανδρ. Κουρνουβάς δηλώνει ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε οι ασφαλισμένοι λόγω των σοβαρών ελλείψεων, το δε περιφερειακό ιατρείο διαθέτει μόνο ένα γιατρό, διότι ο δεύτερος γιατρός είναι αποσπασμένος στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Ακόμα, η νοσοκόμα συνταξιοδοτήθηκε στις 1/7/97 και η μαία μετατέθηκε.

Με άλλη ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Λίμνης καταδικάζει τις ενέργειες του ΟΤΕ για κατάργηση του Τηλεπικοινωνιακού Κέντρου Λίμνης και ζητά την ανάκληση των όποιων αποφάσεων του Οργανισμού και του υπουργείου Μεταφορών προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ

Το Παράρτημα Σπάρτης της ΠΕΑΕΑ, τιμώντας τους νεκρούς του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, οργανώνει εκδήλωση - συνεστίαση το Σάββατο 9 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στη Σπάρτη στο κέντρο "Ζήτα" στο δρόμο Σπάρτης - Γυθείου. Με τη σχετική ανακοίνωση, καλούνται οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για τη Σπάρτη, που θα ξεκινήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8.30 το πρωί του Σαββάτου. Με διανυκτέρευση το Σάββατο στη Σπάρτη, οι αντιστασιακοί της Αθήνας θα συνεχίσουν την Κυριακή τη διαδρομή τους, συμμετέχοντας στις 10 το πρωί στην εκδήλωση που θα γίνει στα Σουδενά Καλαβρύτων. Τηλέφωνα για δηλώσεις συμμετοχής: 82.34.296, 82.25.407, 38.44.853.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΓΙΑΝΝΑΡΟ

Πολιτικό

ετών 61

Κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 6 - 8 - 1997 και ώρα 4.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Λαζάρου Α Κοιμητηρίου Αθηνών.

Η σύζυγος Σόνια.

Ο γιος Γιώργος - Κωνσταντίνος

Οι αδελφοί Αθηνά και Νίκος Νικολάου, Ξανθή και Ανδρέας Μάρκου. Οι ανιψιοί.

Οι λοιποί συγγενείς - οι σύντροφοι και οι φίλοι

***

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟ

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 6 - 8 - 97 και ώρα 5.30 μ.μ. από τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Αγίων Αναργύρων Αττικής.

Η σύζυγος Ελένη

Τα τέκνα: Νικολέττα και Γρηγόριος

Ο εγγονός Χρήστος

Τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ