ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τριήμερη θεατρική έξοδος

Η Θεατρική Ομάδα του Πάντειου Πανεπιστημίου έχει δημιουργήσει τη δική της μικρή εξάχρονη ιστορία. Από το 1994 την καλλιτεχνική διεύθυνση της ομάδας έχει η Κίττυ Αρσένη.Πρώτος καρπός της συνεργασίας τους ήταν η "Αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη και πέρσι η "Τιμή του Σούδερμαν" του Γ. Η. Ησαϊα.Φέτος, η ομάδα παρουσιάζει τη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη,σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή,σκηνοθεσία Κίττυς Αρσένη,μουσική Κώστα Χαριτάτου,σκηνικά - κοστούμια Σάντρας Στεφανίδου και χορογραφίες Αντιγόνης Γύρα.Οι παραστάσεις θα δοθούν, στο θέατρο "Ριάλτο",αύριο, τη Δευτέρα και την Τρίτη, στις 9.30 μμ.

  • Τρεις έκτακτες παραστάσεις, 3,4 και 5 Ιουνίου, θα δοθούν, στο θέατρο "Πολιτεία",με το έργο "Ψυρρή Μπερζέρ",τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν υπέρ των σκοπών του Λύρειου Παιδικού Ιδρύματος "Αγιοι Ανάργυροι".Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κωνσταντίνου Χέλμη,σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη,σκηνικά Γιάννη Χατζηγιάννη,κοστούμια Ερσης Δρίνη,μουσική Δημήτρη Μαραγκόπουλου και χορογραφίες Μαρίας Γούτη.Παίζουν: Ανδριανή Τουντοπούλου, Μαίη Σεβαστοπούλου, Βιβή Κόκκα, Σταύρος Μερμήγκης, Δημήτρης Φραγκιόγλου κ. ά.
  • Στις 4 Ιουνίου, ο Νότης Μαυρουδής και οι σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του θεάτρου "Θεμέλιο" θα παρουσιάσουν, στο θέατρο "Μουσούρη",ένα οπτικοακουστικό πρόγραμμα, με τίτλο "Μουσικά Θεατρικά Δρώμενα".Η τέχνη, η τεχνική, η αγάπη για το θέατρο και η μέθοδος εκπαίδευσης καθοδηγούν τους σπουδαστές να λειτουργήσουν θεατρικά μέσα στη μουσική.
  • "Σαν εποχή" είναι ο τίτλος της χοροθεατρικής παράστασης που θα παρουσιάσει η "Ομάδα Σύγχρονου Χορού" της Πέρσας Σταματοπούλου,στο "Ανοιχτό Θέατρο",στις 4 και 5 Ιουνίου, στα πλαίσια του "Μήνα Χορού".Τέσσερις εποχές, αποσπάσματα της ζωής ενός ανθρώπου συνυπάρχουν και συμπορεύονται με τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Με άξονα τη διαδικασία εναλλαγής των εποχών, εξελίσσεται μια ιστορία όπου ο άνθρωπος βιώνει τις εμπειρίες του με οδηγό τη φύση.
"Λυσιστράτη" στο Θέατρο "Ριάλτο"
Ρεμπέτες και ρεμπέτικο

Καρπό ενός ουσιαστικού προβληματισμού γι' αυτό το κομμάτι του μουσικού μας πολιτισμού, που ονομάζεται ρεμπέτικο τραγούδι, αποτελεί το βιβλίο "Ρεμπέτες και ρεμπέτικο τραγούδι",που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Πλέθρον". Πρόκειται για μια συλλογή οχτώ εργασιών μεταπτυχιακών φοιτητών, που ετοιμάστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια στο σεμινάριο "Αστικός Λαϊκός Πολιτισμός: Ρεμπέτικο τραγούδι και Θέατρο Σκιών", που διηύθυνε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου ο επίκουρος καθηγητής Νίκος Κοταρίδης,στον οποίο ανήκει και η επιμέλεια του υλικού. Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου, προχτές το βράδυ διοργανώθηκε εκδήλωση στο Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων,στην Πλάκα. Μίλησαν ο εθνομουσικολόγος Λ. Λιάβας,ο λαογράφος - καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μ. Γ. Μερακλής και ο ιστορικός Σπ. Ασδραχάς.

Μόνο λίγα τυπικά και νομικά προβλήματα εμποδίζουν την Ιδρυση Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Πολιτισμού, Σταύρο Μπένο και τον Πρόεδρο της Ουγγρικής Δημοκρατίας, Αρπαντ Γκεντς,ο οποίος επισκέφτηκε τη χώρα μας. Εξάλλου, το ΥΠΠΟ επιχορηγεί, με 2 εκατ. δραχμές ετησίως, την έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης.

"Αθώος Ενοχος"

Τραγούδια του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα,σε στίχους Αρη Δαβαράκη,ερμηνεύει στην πρώτη δισκογραφική δουλιά του ο Γιάννης Κότσιρας,γνωστός από τις εμφανίσεις του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, στη "Σφεντόνα" και στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης. Σε ένα από τα τραγούδια του δίσκου, που τιτλοφορείται "Αθώος Ενοχος",συμμετέχει και η Ελλη Πασπαλά.Η διεύθυνση παραγωγής είναι των Γ. Κυβέλου και Τ. Φαληρέα για λογαριασμό της BMG.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Σπατάλη δισεκατομμυρίων

Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος, Α. Πεπελάσης

Απάντηση στην επίθεση που δέχεται το ΔΣ του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού έδωσε χτες ο πρόεδρος του ΔΣ, Α. Πεπελάσης.Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην πρόταση του ΔΣ για θεσμική αναμόρφωση του Ιδρύματος και λέει: "Η Γενική Συνέλευση συνήλθε μόνο δύο φορές. Το Νοέμβριο του 1992 και τον Ιούνιο του 1995. Απεδείχθη δυσλειτουργική, ανενεργός και κατάντησε πεδίο για την ανάπτυξη προσωπικών φιλοδοξιών εις βάρος του Ιδρύματος.Προτείναμε λοιπόν την υποκατάσταση της ΓΣ από ένα ευρύ γνωμοδοτικό συμβούλιο".

Ο Α. Πεπελάσης μιλά για ανάγκη ετήσιου διαχειριστικού ελέγχου από το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον πρόκειται για χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου και για έλλειψη ευαισθησίας στα οικονομικά του Ιδρύματος. "Μόνο για τη "φιέστα" της Οδησσού δαπανήθηκαν 77 εκατ. δραχμές.Το ετήσιο λειτουργικό κόστος του ιδρύματος εκεί είναι 13 εκατ. Τα εγκαίνια του παραρτήματος της Νέας Υόρκης στοίχισαν 32 εκατ.!! Σπαταλήθηκαν 110, 5 εκατ. σε στερλίνες για τις περιώνυμες κασέτες. Φοβερά σενάρια, χωρίς προηγούμενο έλεγχο από δική μας επιτροπή ειδικών, σκηνοθετών, κινηματογραφιστών, επιστημόνων".Επίσης καταγγέλλει ότι για το κτίριο του ΙΕΠ στο Ψυχικό "δεν υπήρξε ποτέ σύμβαση μελέτης.Ούτε η διαδικασία ανάθεσης τηρήθηκε. Η χρήση του κτιρίου πάσχει από πλευράς νομιμότητας... Γενικότερα αναθέσεις έργων και άλλες δραστηριότητες χαρακτηρίζονται από υπερβάσεις και προσωπικές παρεμβάσεις".

Οσο για τη ΓΣ αναρωτιέται "ποιοι από τα μέλη της ενδιαφέρθηκαν ώστε να μη συμβούν όλα αυτά;" και καταλήγει: "Για τη διαχείριση δισεκατομμυρίων την ευθύνη έχει το κράτος και όχι 170 ιδιώτες" και προτείνει διορισμό του ΔΣ του ΙΕΠ με τη γνώμη της αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ