ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΕΡΑΝΗΣ"
Χτύπημα των εργασιακών σχέσεων

Μείωση του προσωπικού, πρόσληψη συμβασιούχων, εντατικοποίηση της εργασίας, πολυειδικότητα, είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία του "ΚΕΡΑΝΗ",η οποία με μοναδικό σκοπό την αύξηση του κέρδους προχωρεί στην εφαρμογή μιας σειράς μέτρων σε βάρος των εργαζομένων. Από τους 750 εργαζόμενους που απασχολούσε το εργοστάσιο πριν εφτά χρόνια, έφτασε τον Απρίλη του 1994 να απασχολεί 450 εργαζόμενους και σήμερα το μόνιμο προσωπικό της επιχείρησης φτάνει τους 260!Ενώ οι συμβασιούχοι φτάνουν τους 30.

Οπως μας είπε ο Ν. Μπούργιας,εργαζόμενος στον ΚΕΡΑΝΗ και μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου απασχολούνται στη δουλιά από 1 μήνα μέχρι 2 μήνες."Με τον τρόπο αυτό - σημειώνει - δημιουργείται ένας περιφερειακός κύκλος εργαζομένων. Εργαζόμενοι στην "κάνουλα", οι οποίοι επιστρατεύονται με ένα τηλεφώνημα για να καλύψουν της "δήθεν" ανάγκες της εταιρίας, όταν αυτές εμφανίζονται". "Δουλιά με το κομμάτι, ζωή με το κομμάτι", υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας.

"Σε διαστήματα που πέφτει η παραγωγή - συνεχίζει - η εργοδοσία αναγκάζει εργαζόμενους να δουλεύουν και σε άλλους τομείς, παραβιάζοντας έτσι τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που λέει ότι κάθε εργαζόμενος έχει ειδικότητα καθορισμένη. Η χρησιμοποίηση εργαζομένων σε άλλους τομείς, πολυειδικότητα, γίνεται με εσωτερική μετάθεση, αφού προηγουμένως ο εργαζόμενος εκπαιδεύεται για τη δεύτερη ειδικότητα που αποκτά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα απασχολείται σ' αυτήν επί μονίμου βάσεως. Ετσι για παράδειγμα, όταν λείψει ένας χειριστής μηχανής, θα αναπληρώνεται από τον εκπαιδευόμενο. Αυτό είναι και ένας ανασταλτικός παράγοντας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφού δε γίνονται προσλήψεις".

Βέβαια οι εργαζόμενοι του "ΚΕΡΑΝΗ" απέδειξαν ότι δεν το βάζουν κάτω και παλεύουν ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας. Μέσα σε ένα χρόνο βρέθηκαν δυο φορές στον δρόμο με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Η πρώτη ήταν πέρσι τον Απρίλη, όταν η διοίκηση έδιωξε 168 εργαζόμενους με "οικειοθελείς αποχωρήσεις". Η απεργία των εργαζομένων κρίθηκε στα δικαστήρια παράνομη και καταχρηστική! Πριν τρεις βδομάδες οι εργαζόμενοι βρέθηκαν πάλι στο δρόμο με 24ωρες απεργίες υπερασπίζοντας το δικαίωμα για δουλιά, και πάλι η απεργία κρίθηκε στα δικαστήρια ως παράνομη και καταχρηστική! Ωστόσο, δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας.

Τα κείμενα έγραψε η Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

Ξένο καπνό φουμάρουμε...

Η εντεινόμενη εισβολή των πολυεθνικών εκτοπίζει από την αγορά την ελληνική καπνοβιομηχανία

Σοβαρότατα χτυπήματα δέχονται οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες, οι οποίες απειλούνται ακόμα και με αφανισμό, κάτω από το βάρος της δυναμικής διείσδυσης των πολυεθνικών, τα σήματα των οποίων κατακλύζουν την ελληνική αγορά. Υπολογίζεται ότι ήδη το 35% της ελληνικής αγοράς έχει καταληφθεί μόνο από τα εισαγόμενα τσιγάρα, ενώ στο σύνολό τους, τα ξένα σήματα - δηλαδή τα εισαγόμενα και αυτά που παρασκευάζονται στις ελληνικές καπνοβιομηχανίες και έχουν ξένο σήμα - κατέχουν το 60,7% στην ελληνική αγορά! Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, το μέλλον των εργαζομένων είναι αβέβαιο, ο αριθμός τους καθημερινά συρρικνώνεται και οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται, καθώς οι ντόπιες καπνοβιομηχανίες - προκειμένου να γίνουν "ανταγωνιστικές" - προωθούν μια σειρά αντεργατικά μέτρα, αντιγράφοντας πιστά τη "Λευκή Βίβλο".

Και ενώ η ΕΕ είναι ελλειμματική στα καπνά, επιβάλλει ποσοστώσεις στους Ελληνες παραγωγούς, όπως μας είπε ο Γ. Νικολουδάκης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας εργαζομένων στις καπνοβιομηχανίες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τσιγάρα ξένων σημάτων που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά και ελληνικά τσιγάρα, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους περιέχουν εισαγόμενο καπνό! Και όμως η χώρα μας, στο όνομα δήθεν του ελεύθερου ανταγωνισμού, ενισχύει με άτοκη πίστωση οκτώ βδομάδων τους εισαγωγείς για να φέρουν στη χώρα προϊόντα, εκτοπίζοντας έτσι αντίστοιχα ελληνικά τσιγάρα, πράγμα που θα στείλει τους εργαζόμενους μια ώρα αρχύτερα στην ανεργία! Συγκεκριμένα, ο εισαγωγέας πηγαίνει στο τελωνείο και δίνει μια εγγυητική επιστολή, το τελωνείο του δίνει τις ταινίες που θέλει για να κάνει την εισαγωγή. Τις ταινίες αυτές τις στέλνει στο εργοστάσιο, εκεί τοποθετούνται στην παρτίδα που θέλουν να εισάγουν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια έρχονται τα τσιγάρα εδώ, μπαίνουν σε αφορολόγητες αποθήκες και αφού φύγουν για την κατανάλωση, αρχίζει να μετράει η πληρωμή του φόρου κατανάλωσης.

Και ενώ τα ξένα σήματα τσιγάρων παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στα μερίδια κατανάλωσης στην ελληνική αγορά, τα τσιγάρα με ελληνικά σήματα παρουσιάζουν μείωση του μεριδίου τους στην αγορά.

Ετσι, η εταιρία "Φίλιπ Μόρις" που συνεργάζεται με την ελληνική καπνοβιομηχανία "Παπαστράτος",είχε το 1991 μερίδιο κατανάλωσης στην ελληνική αγορά 15,3% για να φτάσει το 1995 το 22,1%!Η "Rothmans" είχε το 1991 μερίδιο στην ελληνική αγορά 8,8%,ενώ το 1995 έφτασε το 14,7%!Η RJR είχε το 1991 μερίδιο 8,2% και το 1995 έφτασε το 9,7%.Η BAT από το 3,6% το 1991,το 1995 έφτασε το 5,1%.Η "Reemtsma" από το 2,4%,το 1995 έφτασε το 3,9% Η "Gallaher" από το 1,5%,έφτασε το 3,8%.Στο σύνολο το μερίδιο της ελληνικής αγοράς που είχαν οι ξένες εταιρίες το 1991 ήταν 41,5% και το 1995 έφτασε το 60,7%!

Τα ελληνικά σήματα τσιγάρων στο σύνολό τους κατέχουν το 39,3% στην ελληνική αγορά, ενώ το 1991 κατείχαν το 58,5%!Ειδικότερα, ο "Παπαστράτος" το 1991 κατείχε το 21,2% και το 1995 έφτασε το 16,2%.Ο "Καρέλιας" από το 15,2% το 1995 έπεσε στο 10,7%.Η ΣΕΚΑΠ από το 11,0%,στο 4%.Ο "Κεράνης" από 6,5%,στο 3,1%.Ο Γεωργιάδης και ο Κωνσταντίνου κατέχουν το 2,2% στην ελληνική αγορά.

"ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ"
Απολύσεις συμβασιούχων, εργολαβίες και πολυειδικότητα...

Μέχρι τέλος του Μάη 136 εργαζόμενοι, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα απολυθούν από την καπνοβιομηχανία του "Παπαστράτου", ενώ μέχρι τώρα έχουν φύγει ήδη 50 εργαζόμενοι!Αυτό όταν, τα κέρδη της επιχείρησης έφτασαν το 1994 τα 10,2 δισεκατομμύρια δραχμές και το 1995 τα 10,7 δισεκατομμύρια δραχμές!

Στην καπνοβιομηχανία του "Παπαστράτου" υπάρχουν ειδικότητες που δεν μπορεί η επιχείρηση να τις βρει εύκολα στην αγορά εργασίας όπως τον χειριστή σιγαροποιητικής και πακεταριστικής μηχανής. Υπάρχουν, όμως, και ειδικότητες που μπορεί να βρει πολύ εύκολα, όπως καθαρίστριες, ηλεκτρολόγοι, υπάλληλοι γραφείου και άλλοι. Γι' αυτές τις ειδικότητες η εργοδοσία προωθεί την κατάργηση των αντίστοιχων τμημάτων, με σκοπό να τα λειτουργήσει με τη μορφή εργολαβιών, με στόχο τη συμπίεση του κόστους. "Ολοι αυτοί - μας λέει ο Γ. Κοντός, εργαζόμενος στον "Παπαστράτο" και μέλος της Διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων - που αποτελούν την πλειοψηφία, είναι εργαζόμενοι που μπορούν να βρεθούν εύκολα στην αγορά εργασίας και αυτό η εταιρία το θεωρεί "περιττό πάχος". Το σύστημα των εργολαβιών έχει ξεκινήσει στον "Παπαστράτο" με τις καθαρίστριες, τις οποίες η εταιρία έχει αντικαταστήσει με ιδιωτικό συνεργείο".

Ο Δ. Πάνου,εργαζόμενος στον "Παπαστράτο", ανέφερε ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Η εργοδοσία προσπαθεί να εκπαιδεύσει πολλά άτομα για το ίδιο αντικείμενο, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε στη συγκεκριμένη εργασία. Ο Γ. Κοντός,παρατηρεί, ότι αντί ο εκσυγχρονισμός των βιομηχανιών με την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας να ωφελήσει τους εργαζόμενους, βελτιώνοντας την ποιότητα εργασίας και ζωής, με τον τρόπο που εφαρμόζεται, αποβαίνει εις βάρος τους. "Η εισαγωγή νέας τεχνολογίας, σημειώνει ο Γ. Νικολουδάκης, μέλος της κλαδικής Ομοσπονδίας, μπορεί να μειώσει τις ώρες εργασίας και να εφαρμοστεί το αίτημα των εργαζομένων για 35 ώρες δουλιά χωρίς μείωση των αποδοχών".

Οι συνδικαλιστές σημειώνουν ότι η Διοίκηση της εταιρίας θα διώξει τους 136 συμβασιούχους και δε θα ξαναπροσλάβει εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς ο "Παπαστράτος" έχει ξεκινήσει μια "συνεργασία" με τον "Γεωργιάδη". Συγκεκριμένα, ο "Παπαστράτος", σε περίοδο αύξησης της παραγωγής, δίνει παραγγελίες, που δεν μπορεί να παράγει στο δικό του το εργοστάσιο, στον "Γεωργιάδη". Ο "Γεωργιάδης" από την άλλη, προκειμένου να βγάλει αυτήν τη δουλιά, προσλαμβάνει συμβασιούχους. Σε μια όμως πιθανή πτώση της παραγωγής για κάποια περίοδο, ο "Παπαστράτος" θα σταματήσει να δίνει δουλιές στον "Γεωργιάδη" γιατί πλέον δε θα τον χρειάζεται, με αποτέλεσμα ο "Γεωργιάδης" και κυρίως οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία να αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα. Ο "Γεωργιάδης" αφότου διέκοψε τη συνεργασία του με τη "Ρόθμανς",το 1994, έχασε την εσωτερική του αγορά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κλείσιμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ