ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ολα για την κυριαρχία στο συνέδριο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης Σημίτη να επηρεάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις με εξαγγελίες "φιλολαϊκών" μέτρων

Αναθερμαίνεται σε επικίνδυνο βαθμό η εσωκομματική ένταση και αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ, λίγες μέρες μετά την υπόδειξη του πρωθυπουργού για "χαμήλωμα των τόνων και παύση δηλώσεων" και τρεις εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος.

Στο κλίμα "πόλωσης" που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, εκλέγονται την ερχόμενη και την επόμενη Κυριακή οι 4.500 σύνεδροι και οι αντιμαχόμενες ομάδες έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ανάδειξή τους, με προφανή σκοπό τον έλεγχο του συνεδρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο και για αυτό το σκοπό η κυβέρνηση Σημίτη, επιχειρώντας να κατασκευάσει κάποιο φιλολαϊκό προφίλ εξαγγέλλει μια σειρά γενικόλογα "φιλολαϊκά" σενάρια όπως το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, ενώ άλλα τα αφήνει να αιωρούνται ως "ρεαλιστική προοπτική", όπως οι "αυξήσεις" των χαμηλοσυνταξιούχων, τα αντικειμενικά κριτήρια κλπ. Παράλληλα μεταθέτει τη λήψη και κυρίως τη δημοσιοποίηση αντιλαϊκών επιλογών στο μέλλον, όπως η περικοπή των κοινωνικών δαπανών κ.ά.Στο οπλοστάσιο του πρωθυπουργού εντάσσονται και οι περιοδείες του στην επαρχία, οι οποίες ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζονται στην Κρήτη το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα.

Αφορμή για τη νέα αναζωπύρωση της διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε η "ειλημμένη απόφαση" του Κ. Σημίτη,η οποία δημοσιοποιήθηκε έντεχνα στον κυριακάτικο Τύπο, "να διεκδικήσει την αντιπροεδρία και στην περίπτωση που δεν καταφέρει να εκλεγεί να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού".

Η αποσαφήνιση αυτή των προθέσεων του Κ. Σημίτη και ο τρόπος που έγινε προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες αντιδράσεις στο εσωτερικό του "εκσυγχρονιστικού μπλοκ", γεγονός που υποχρέωσε χτες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Ρέππα να προχωρήσει με έμμεσο τρόπο στη διάψευση των σχετικών δημοσιευμάτων λέγοντας ότι "ο πρωθυπουργός όταν έχει κάτι δημοσίως να πει που τον αφορά, θα το πει ο ίδιος". Παράλληλα επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα υποστηρίζοντας ότι "όλοι, όποιες θέσεις και αν διατυπώνουν εργάζονται για το καλό του ΠΑΣΟΚ" και ότι "τα αποτελέσματα του συνεδρίου όποια και να είναι, θα είναι πολύ καλά για το ΠΑΣΟΚ".

Απάντηση στο επιχείρημα του πρωθυπουργού έδωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη συγκρότησης συλλογικών θεσμικών οργάνων με "διακριτούς ρόλους". Πρέπει, τόνισε, "όλοι μαζί να προστατεύσουμε το ΠΑΣΟΚ από τη λογική των αναλώσιμων αρχηγών και να αποφύγουμε τις ενδεχόμενες παρατεταμένες κρίσεις ηγεσίας, θεσπίζοντας μια νέα κομματική δομή, που αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες".

Παράλληλα η ομάδα Σημίτη προετοιμάζει ως εφεδρική λύση, στην περίπτωση που εκτιμήσει ότι δεν είναι σίγουρη η εκλογή του στη θέση του αντιπροέδρου, την πρόταση για μη εκλογή αντιπροέδρου. Την πρόταση αυτή προωθούν ήδη κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό.

Κατευναστική παρέμβαση στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,ο οποίος αφού διαπίστωσε ότι "ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ολισθηρός", συμπλήρωσε με νόημα: "Οταν ξυπνήσουμε από τις εσωτερικές μας διαμάχες, θα είναι πολύ αργά. Μπορεί να έχει εκλείψει το αντικείμενο της διαμάχης. Οι νικητές θα ανακαλύψουν ότι η νίκη τους είναι χωρίς αντίκρισμα, οι ηττημένοι ότι δεν έχασαν τίποτα, αλλά όλων μας η γεύση θα είναι πικρή. Δε θα υπάρχει πλέον τίποτα να κερδηθεί ή να χαθεί...".

Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο Γ. Χαραλαμπόπουλος,μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Σκανδαλίδη,ο οποίος έκανε λόγο για συνθήκες διάσπασης και διάλυσης ενόψει του συνεδρίου.

Οι "τρελές αγελάδες" και η λογική των συμφερόντων

Η πορεία της υπόθεσης των "τρελών αγελάδων", αποκαλύπτει με τον πιο καθαρό τρόπο πώς λειτουργεί - και προς όφελος ποιων - η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προχτές οι υπουργοί Γεωργίας των χωρών - μελών συζήτησαν τη βρετανική αίτηση για άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές βοδινού κρέατος και των παραγώγων του. Απόφαση δεν ελήφθη και το θέμα παραπέμφθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου είναι σίγουρο ότι θα αποφασιστεί η άρση του εμπάργκο τουλάχιστον για τα παράγωγα, ενώ δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί η άρση της απαγόρευσης εξαγωγών και για το βοδινό κρέας.

Δικαιολογημένα ο Ευρωπαίος πολίτης αναρωτιέται: Τι μεσολάβησε από τον περασμένο Μάρτη για να αλλάξει τις αποφάσεις της η Κομισιόν; Επαψε να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας των "τρελών αγελάδων" στους ανθρώπους; Υλοποιήθηκαν όλα τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί τότε, όπως η θανάτωση όλων των βοοειδών που είχαν προσβληθεί από την ασθένεια και όλων εκείνων που ήταν πιθανόν να έχουν προσβληθεί;

Οσον αφορά στα μέτρα, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Αυτό το βεβαιώνει η ίδια η Κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αρνήθηκε να συνυπογράψει την απόφαση για την άρση του εμπάργκο. Αρα ο μοναδικός λόγος που οδηγεί την Κομισιόν στην αλλαγή των αποφάσεών της είναι οι πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν από την κυβέρνηση της Βρετανίας. Η απειλή του Βρετανού πρωθυπουργού ότι θα παγώσει, με την προβολή βέτο σε όλα τα θέματα, όλες τις λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φαίνεται ότι ήταν αρκετή. Πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι βρίσκεται εν εξελίξει η Διακυβερνητική Διάσκεψη και η στάση της Βρετανίας αποκτά καθοριστική σημασία για την έκβασή της.

Αποδεικνύεται λοιπόν τώρα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τη δημόσια υγεία και τους κινδύνους για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Εξάλλου και όταν πήρε τις αποφάσεις για το εμπάργκο, τον περασμένο Μάρτη, προκαλώντας τον πανικό σε εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, κάθε άλλο παρά για την υγεία τους και τη ζωή τους ενδιαφερόταν. Θυμίζουμε ότι λίγες μέρες μετά το εμπάργκο ο κοινοτικός επίτροπος Φραντς Φίσλερ, αρμόδιος για θέματα γεωργίας, δήλωσε με κυνισμό ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγκάστηκε να επιβάλει εμπάργκο στις βρετανικές εξαγωγές βοδινού, όχι για το συμφέρον της δημόσιας υγείας, αλλά για να προλάβει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωπαϊκής αγοράς κρέατος"!

Επομένως τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που κινούνται στην ευρωπαϊκή αγορά κρέατος και το μεγάλο ειδικό βάρος της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι οι μοναδικοί παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη από την Κομισιόν και το "Διευθυντήριο" των Βρυξελλών. Αυτά για να γνωρίζουμε ποια τύχη επιφυλάσσεται στους λαούς της Ενωσης, ακόμα και όταν απειλείται η υγεία και η ζωή τους, αλλά και στα κράτη - μέλη "δεύτερης κατηγορίας" όπως η χώρα μας.

Διαπιστευτήρια στους εφοπλιστές

Τα διαπιστευτήριά τους στους εφοπλιστές κατέθεσαν για μια ακόμα φορά τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης όσο και ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Σφυρίου. Μιλώντας στα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης "Ποσειδώνεια" που γίνεται στον Πειραιά και οι δύο δήλωσαν την υποστήριξή τους στη θέση των ποντοπλόων εφοπλιστών υπέρ ενός καθεστώτος απόλυτα ελεύθερου ανταγωνισμού στη θάλασσα, θέση που θίγει τα ακτοπλοϊκά συμφέροντα της χώρας καθώς είναι η βάση για την κατάργηση του "καμποτάζ". Δήλωσαν επίσης την αντίθεσή τους στην επιβολή μέτρων για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας που θίγουν τους Ελληνες εφοπλιστές οι οποίοι ως γνωστόν έγιναν μεγάλοι και τρανοί διατηρώντας στην κυκλοφορία πλωτά φέρετρα.

Ο Κ. Σημίτης για τα ζητήματα του ανταγωνισμού δήλωσε ότι "διεθνείς δραστηριότητες σαν τη ναυτιλία δεν μπορούν να αναπτυχθούν υπό καθεστώς προστατευτισμού". Για τα ζητήματα της ασφάλειας είπε, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δε θα πρέπει να είναι "μονομερή ή περιστασιακά", αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της διεθνούς ναυτιλίας, σε συνάρτηση με την ιδιαιτερότητά της, τους ιδιαίτερους φυσικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει και τον ανθρώπινο παράγοντα που δεν μπορεί πάντοτε να είναι προβλέψιμος. Η θέση αυτή, ουσιαστικά, στρέφεται ενάντια στα αυξημένα μέτρα ασφάλειας που προσπαθεί να επιβάλει η αμερικάνικη κυβέρνηση για τα δεξαμενόπλοια που προσεγγίζουν στις ΗΠΑ, μέτρα που υιοθετήθηκαν μετά την τρομακτική καταστροφή που προκάλεσε το ΕΞΟΝ ΒΑΛΝΤΕΖ στην Αλάσκα. Στα μέτρα αυτά αντιδρούν σφόδρα οι Ελληνες εφοπλιστές. Σ' αυτά τα δύο επίμαχα ζητήματα στάθηκε και η ομιλία του Κ. Σφυρίου.

Μ. ΕΒΕΡΤ
Με "εκλογική επιτροπή" στριμώχνει τους διαφωνούντες

Με τη συγκρότηση εκλογικής επιτροπής υπό την προεδρία του πρώην πρωθυπουργού Τζ. Τζαννετάκη, απαντάει ο Μ. Εβερτ στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Η συγκρότησή της θα αποφασιστεί την ερχόμενη βδομάδα από το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και επιδίωξη της ηγεσίας είναι μέσω της "εκλογικής ετοιμότητας" της ΝΔ, να στριμωχθούν οι "αντιφρονούντες" και να καταγραφούν - εάν αρνηθούν να βοηθήσουν - ως υπονομευτές της πορείας του κόμματος προς την αυτοδυναμία.

Κύριος στόχος του Μ. Εβερτ παραμένει η απομόνωση του Κ. Μητσοτάκη ο οποίος εάν αρνηθεί να συμπράξει στην εκλογική επιτροπή θα καταγγελθεί ότι δεν ενδιαφέρεται για την παράταξη αλλά μόνο για τη δική του πολιτική πορεία. Πάντως με βάση και τη μέχρι τώρα στάση του, είναι σχεδόν απίθανο ο Κ. Μητσοτάκης να συμμετάσχει ο ίδιος σε μία επιτροπή στην οποία θα είναι υπό τον Τζ. Τζαννετάκη ενώ την ίδια στάση φαίνεται ότι θα τηρήσουν και οι βουλευτές που έχουν καταγραφεί ως "Μητσοτακικοί".

Την ίδια στιγμή οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει έναν ιδιότυπο αγώνα δρόμου προς "τη λαϊκή βάση" ενόψει και της εθνικής συνδιάσκεψης του κόμματος που θα γίνει από τις 21 μέχρι τις 23 Ιούνη. Ο Μ. Εβερτ μετά την περιοδεία στα Γιάννενα την προηγούμενη βδομάδα, θα πάει αύριο στη Λήμνο ενώ ο Κ. Μητσοτάκης μετά την "ιδιωτική" επίσκεψή του στην Αράχωβα, το Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει στον Πύργο της Ηλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ