ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να μην ξεχαστούν οι τρεις Ελληνες ναυτικοί

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακα και Γερ. Αραβανή

Πέρασαν ήδη εξίμισι χρόνια από το Νοέμβρη του 1989, όταν συνελήφθησαν από τις αιγυπτιακές αρχές, με την κατηγορία της λαθραίας εισαγωγής και εμπορίας ναρκωτικών, οι τρεις Ελληνες ναυτικοί του πλοίου "Θανάσης", Α. Κοντογιάννης, Κ. Καστανιάς και Ν. Ζαγγελίδης,οι οποίοι καταδικάστηκαν πριν λίγες μέρες σε 25 χρόνια φυλάκιση.

Με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας και Γερ. Αραβανής,επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των διακρατικών σχέσεων πρέπει να παρέμβει αποτελεσματικά, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία των τριών ναυτικών μας. "Στην πραγματικότητα οι τρεις Ελληνες ναυτικοί κατηγορούνται άδικα και προφανώς είναι θύματα της σκευωρίας του πλοιάρχου τους, ο οποίος "εξαφανίστηκε"...", τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Υπενθυμίζουν ότι το 1992 οι ναυτικοί είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά το Ακυρωτικό Δικαστήριο του Καϊρου - μετά από παρέμβαση και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία προκλήθηκε ύστερα από αναφορά των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ - ακύρωσε την απόφαση αυτή και στη συνέχεια σε νέα δίκη επιβλήθηκε στους Ελληνες ναυτικούς ισόβια κάθειρξη, η οποία σύμφωνα με την αιγυπτιακή νομοθεσία αντιστοιχεί με 25χρονη παραμονή στις φυλακές.

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο και Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Σφυρίου,ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να μη διαταραχτούν οι σχέσεις των δύο χωρών από παρόμοια περιστατικά, καθώς και αν είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να κινηθεί στην κατεύθυνση ενεργοποίησης των διαδικασιών απονομής χάρης από τις αιγυπτιακές αρχές στους τρεις Ελληνες ναυτικούς και ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε, σε περίπτωση που δε δοθεί χάρη, να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις της Ελληνοαιγυπτιακής Σύμβασης, που κυρώθηκε με το Ν.1765/88 και οι τρεις Ελληνες ναυτικοί να μεταφερθούν και να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στην Ελλάδα.

Αγωνιστικό προσκλητήριο της ΔΑΣ

Σήμερα η συγκέντρωση της παράταξης, στις 5μμ, στην οδό Μενάνδρου 44

Ν' αντιδράσουν στο τέλμα που έχει επιβληθεί στις συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, καλεί τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες η παράταξη της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΔΑΣ). Με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στους εργαζόμενους, η ΔΑΣ ζητάει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη και προτείνει την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων με πορείες στ' αρμόδια υπουργεία, τον ΟΑΣΑ και την ΕΘΕΛ.

Με αφορμή το σχέδιο νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Γ. Δασκαλάκης, η ΔΑΣ - ΟΑΣΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με μανούβρες και συνεχή σχέδια νόμων, απ' όλους τους υπουργούς που πέρασαν, να οδηγήσει τις συγκοινωνίες στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης, να καταπατήσει κάθε κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων και ν' ανοίξει τις πόρτες για μείωση του προσωπικού και ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ωρομίσθιους και εποχικούς.

Το σχέδιο νόμου, τονίζει η ΔΑΣ, καταργεί τον ενιαίο φορέα στις συγκοινωνίες, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον αρμόδιο υπουργό, μέσω του ΟΑΣΑ, όχι μόνο να ιδρύσει όσες συγκοινωνιακές εταιρίες θέλει, αλλά να καθορίζει πόσο και ποιο έργο θα πραγματοποιούν, τον αριθμό των λεωφορείων, τη δύναμη του προσωπικού. Σχετικά με τη δυνατότητα που δίνει το σχέδιο νόμου στους δήμους να κάνουν τις δικές τους εταιρίες, η παράταξη υπογραμμίζει ότι πολλές φορές οι εταιρίες αυτές στήνονται μεν από τους δήμους στα χαρτιά, αλλά στην πράξη το έργο παραχωρείται στους ιδιώτες.

Γι' αυτό, το πρόγραμμα δράσης, με συγκεντρώσεις και πορείες που προτείνει η ΔΑΣ, στρέφεται ενάντια στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, αλλά παράλληλα στοχεύει στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις για το 1996, προσλήψεις μόνιμου και αναγκαίου προσωπικού, ανανέωση του στόλου των λεωφορείων και επιδότηση των συγκοινωνιών.

Τα παραπάνω θα συζητηθούν σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΔΑΣ - ΟΑΣΑ σήμερα, ώρα 5 μ.μ. στη Μενάνδρου 44.

Πιάστηκε με ναρκωτικά

Πιάστηκε με 12,2 κιλά χασίς. Τα ναρκωτικά βρέθηκαν χτες μετά από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Αγ. Σπυρίδωνα, στο σπίτι του Αλβανού Αλέξη Σάλα, 20 χρόνων, στην οδό Γρ. Κυδωνιών 11 στην Αθήνα (Κ. Πατήσια). Τα ναρκωτικά ήταν συσκευασμένα σε 16 δέματα και όπως ομολόγησε ο δράστης κατά την προανάκριση θα τα πουλούσε προς 800.000 δραχμές το κιλό.

Συμφωνία για τα κόμιστρα

Σε συμφωνία να μην αυξηθούν για ένα χρόνοτα κόμιστρα στις μεταφορές νωπών φρούτων και λαχανικών με το σιδηρόδρομο, κατέληξαν οι εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών δικτύων Ελλάδας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Μολδαβίας, Ρουμανίας και Πολωνίας.

Σε σύσκεψη, που είχαν πριν λίγες μέρες στην Οδησσό της Ουκρανίας καθόρισαν το πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων των σιδηροδρομικών δικτύων, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στην Αθήνα.

Απεργούν οι μηχανικοί του δημοσίου

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι διπλωματούχοι μηχανικοί του δημοσίου, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσής τους ΕΜΔΥΔΑΣ, προκειμένου να διεκδικήσουν χρόνια οικονομικά τους αιτήματα.

Σήμερα, στις 10 το πρωί, στο ΤΕΕ, οι φορείς των μηχανικών του δημοσίου θα επανεξετάσουν τη στάση τους και θα αποφασίσουν την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

  • Τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αποφάσισε στο μεταξύ και το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου των επί συμβάσει διπλωματούχων μηχανικών του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
  • Τα προβλήματα των γυναικών μηχανικών που είναι εκλεγμένες στα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια ή εργάζονται στις Τεχνικές Υπηρεσίες δήμων και νομαρχιών θα συζητηθούν στην ημερίδα με θέμα "Η γυναίκα Μηχανικός στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση", που διοργανώνει η Ενωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών (ΕΔΕΜ), την Τετάρτη 19 Ιούνη, στην αίθουσα Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (Καραγεώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος).
Η ΠΟΑΣΥ απειλεί με μηνύσεις

Με μηνύσεις απειλεί η ΠΟΑΣΥ τους διοικητές των αστυνομικών Τμημάτων που δε χορηγούν στους αστυνομικούς τα ρεπό που δικαιούνται.

Η Ομοσπονδία Αστυνομικών καταγγέλλει ότι οι διοικητές των υπηρεσιών κατά παράβαση καθήκοντος, δεν εφαρμόζουν τις εγκυκλίους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την υποχρεωτική χορήγηση της εβδομαδιαίας ανάπαυσης, διαπράττοντας, έτσι, ποινικό αδίκημα. Το γεγονός της χορήγησης ρεπό αποτελεί πλέον εξαίρεση στην Αστυνομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η Ομοσπονδία καλεί την ηγεσία της Αστυνομίας να εξουσιοδοτήσει ένα όργανο, το οποίο με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της θα καταγράψει την έκταση του προβλήματος και θα προτείνει λύσεις. Εάν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση, καταλήγει η ανακοίνωση των αστυνομικών, θα κινήσουν κάθε νόμιμη διαδικασία κατά των αξιωματικών που παραβαίνουν το καθήκον τους.

"Εικοσάχρονη" η ΟΓΕ

Καλλιτεχνική εκδήλωση στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα, στις 9μμ

Τα είκοσι χρόνια της - είκοσι χρόνια αγώνων - γιορτάζει την Παρασκευή η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με μεγάλη εκδήλωση - συναυλία που θα γίνει στις 9 το βράδυ στο Θέατρο Βράχων, του Δήμου Βύρωνα. Στη συναυλία θα πάρουν μέρος η χορωδία της Τεμψιχόρης Παπαστεφάνου,η Νένα Βενετσάνου,η Γιώτα Βέη και ο Γιάννης Θωμόπουλος.Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει ο Βασίλης Κολοβός.(Προσκλήσεις θα δίνονται στην είσοδο του θεάτρου. Λεωφορεία που οδηγούν στο θέατρο: 203, 204, 214 από Ρήγα Φεραίου (Πανεπιστημίου). Τρόλεϊ 11, Κολιάτσου - Ν. Ελβετία).

Είκοσι χρόνια πριν, στις 20 Ιούνη του 1976, συγκεντρώθηκαν στον κινηματογράφο "Ιλιον" προσωπικότητες και γυναίκες από 44 συλλόγους της χώρας για να ψηφίσουν το Καταστατικό της ΟΓΕ. Παρούσες, στην ιστορική εκείνη μέρα, πρωτοπόρες γυναίκες όπως οι Ρόζα Ιμβριώτη, Μίνα Γιάννου, Δώρα Μοάτσου - Βάρναλη, Ρίτα Μπούμη - Παππά, Ελλη Αλεξίου, Φανή Σημίτη, Ασπα Μανδηλαρά, Κατίνα Αθανασιάδου, Τερψιχόρη Παπαστεφάνου και πολλές άλλες.

Στην έκκλησή τους προς όλες τις Ελληνίδες τόνιζαν: "Ας ενώσουμε τις προσπάθειές μας, γυναίκες και άντρες, ας δώσουμε τα χέρια και ας συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να πετύχουμε την κατάκτηση της ισοτιμίας των γυναικών, για να προασπίσουμε τη ζωή των παιδιών μας, για την πρόοδο και την ευτυχία του τόπου". "Ισότητα - Ανάπτυξη - Ειρήνη", ήταν τα συνθήματα της ΟΓΕ στην ιδρυτική αυτή συνάντηση.

Σήμερα οι Ελληνίδες βρίσκονται σε μια καινούρια, δύσκολη φάση, όπου οι κρατούντες επιχειρούν να πάρουν πίσω όσες κοινωνικές παροχές και δικαιώματα κερδήθηκαν με επίπονους αγώνες. Η ΟΓΕ δίνει και πάλι τη μάχη της και καλεί τις νέες να ενεργοποιηθούν για το αύριο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ