ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΥΡΩΝΑ
Είχε τη χάρη της Ειρήνης

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις του 11ου Παιδικού Φεστιβάλ Βύρωνα (22 - 31/5), που φέτος ήταν αφιερωμένο στα παιδιά της Βοσνίας και τιτλοφορούνταν "Βύρωνας - Βοσνία, Προσφυγιά, Φιλοξενία". Πλούσιο σε εκδηλώσεις (χορός, θέατρο, εκθέσεις, μουσική, αθλητισμός) το φεστιβάλ, είχε και μια βραδιά (25/5) αλληλεγγύης, αδελφοποίησης των παιδιών του Βύρωνα με αυτά της Βοσνίας, αλλά και με τα παιδιά των Ελλήνων αξιωματικών και τους στρατιώτες που υπηρετούν στο στρατόπεδο 350 Σμηναρχίας Νίκης,παρουσία του διοικητή της, Γιάννη Ράλλη,και βέβαια του δήμαρχου Βύρωνα Νίκου Ρογκάκου.Ηταν μια βραδιά, με "νικήτρια" την ειρήνη για τα παιδιά όλου του κόσμου, και μεγάλο γιορταστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Να ξεχωρίσουμε από τις άλλες εκδηλώσεις την έκθεση παιδικής ζωγραφικής,που εγκαινίασε ο δήμαρχος (26/5) και η οποία λήγει σήμερα. Παρουσιάζει 196 έργα ισάριθμων μαθητών και μαθητριών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από τα 196 έργα επιτροπή του δήμου επέλεξε 5, τα οποία πήραν το 1ο βραβείο και αποτέλεσαν τη βάση της αφίσας του φεστιβάλ. Τα πέντε παιδιά (του πρώτου βραβείου) είναι: Χάρης Ρίκος, Σοφία Χρυσοβιτσιώτη, Γιώργος Τερζής, Σοφία - Μαρία Αναγνωστοπούλου, Σοφία Χαϊδογιάννου.Η επιτροπή αποφάσισε να δώσει το 2ο βραβείο σε 12 έργα και το 3ο σε 9 έργα. Επίσης, εκτός διαγωνισμού έδωσε 1ο βραβείο και σε 7 έργα παιδιών της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης. Πρόκειται για έργα που είχαν παρουσιαστεί και διακριθεί στη μεγάλη έκθεση ζωγραφικής στη Νυρεμβέργη για τα 50χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης και παραχωρήθηκαν στο Δήμο Βύρωνα για το φεστιβάλ, από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, Νίκο Καραντηνό,την αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης και δασκάλα ζωγραφικής των παιδιών εκεί, Βασιλική Μανιά.Τα έργα αυτά τιμητικά παρουσιάστηκαν στο "Στέκι" (Ταπητουργείο), μαζί με τα έργα των παιδιών του Βύρωνα.

Θησαυροί νεοελληνικής γλυπτικής

Συνεχίζεται η έκδοση της πολύ σημαντικής επιστημονικά και αψεγάδιαστης αισθητικά 15τομης σειράς "Ελληνική Τέχνη",από την "Εκδοτική Αθηνών",με τη συγγραφική συνεργασία καθηγητών Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο τόμος "Νεοελληνική Γλυπτική",του καθηγητή του ΑΠΘ Ηλία Μυκονιάτη.

Ο τόμος (238 σελίδες, 155 έγχρωμες φωτογραφίες) αντανακλά τη μεγάλη γνώση και τα υψηλά αισθητικά κριτήρια του συγγραφέα, που εκτός της γενικής εισαγωγής του για τη γλυπτική, σχολιάζει ξεχωριστά κάθε έργο που παρουσιάζει. Ο αναγνώστης έχει μια αναδρομική, πανοραμική εικόνα της νεοελληνικής γλυπτικής (από το 1830 μέχρι σήμερα) και για τις επιδράσεις που δέχτηκε: Τον ευρωπαϊκό νεοκλασικισμό - κυρίαρχο μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα - με εκφραστές τους Κόσσηδες, τους Φυτάληδες, τους Δρόση και Φιλιππότη. Τον ακαδημαϊσμό στις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας, με τους Κώστα Δημητριάδη, Ζευγώλη, Ρούμπο. Τον ελληνικό μοντερνισμό στο μεσοπόλεμο, με τους Απάρτη, Τόμπρο, Χαλεπά. Την πολυφωνία και πολυμορφία της γλυπτικής μας μετά το 1945, που αναδείχνει καλλιτέχνες με διεθνή "ταυτότητα", όπως οι Καπράλος, Απέργης, Μακρής, Μενεγάκη, Θόδωρος, Αρμακόλας, Ζογγολόπουλος, Χρύσα κ. ά.

Σπείρα αρχαιοκαπήλων

Σπείρα πέντε αρχαιοκαπήλων εντόπισε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης το βράδυ του Σαββάτου. Οι αρχαιοκάπηλοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο, στο πορτ - μπαγκάζ του οποίου είχαν κρύψει αγαλματίδιο, 52 εκατοστών, της θεάς Κυβέλης.Το αρχαίο άγαλμα βρήκε ο Χρήστος Αποστολούδης,στα Λαγυνά Θεσσαλονίκης, όπου έσκαβε θεμέλια σε οικόπεδο. Ο Χ. Αποστολούδης το παρέδωσε τον Ευθ. Τυριτίδη,στο σπίτι του οποίου βρέθηκε ανιχνευτής μετάλλων.

50 χρόνια ΟΥΝΕΣΚΟ

Εξήντα εκπαιδευτικές, επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις εγκαινιάζονται στις 29 Ιούνη, στο Ασκληπιείο της Κω.Τις εκδηλώσεις πραγματοποιεί ο Ομιλος Ουνέσκο Δωδεκανήσου,με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση του παγκόσμιου Οργανισμού. Ενόψει των εκδηλώσεων καταφθάνουν καθημερινά μηνύματα αρχηγών κρατών, διεθνών οργανισμών, ινστιτούτων, ιδρυμάτων και προσωπικοτήτων. Επίσης, ΜΜΕ από τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη μεταδίδουν αποσπάσματα των μηνυμάτων, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα των εκδηλώσεων.

Βεβιασμένος... νόμος

"Με τρόπο βεβιασμένο και χωρίς διάλογο με τους πλέον αρμόδιους φορείς" προωθεί το ΥΠΠΟ το νόμο για την Πολιτιστική Κληρονομιά, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Τμήμα του ΙΚΟΜΟΣ (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών). Το παραπάνω συμπέρασμα συνάγεται από την αποφυγή του ΥΠΠΟ να κοινοποιήσει και στο ΙΚΟΜΟΣ το προσχέδιο του νόμου. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού, αύριο (9.30πμ), στην αίθουσα του ΤΕΕ, πραγματοποιεί εκδήλωση κατά την οποία θα αναπτυχθούν οι προβληματισμοί και οι απόψεις για την αναθεώρηση της νομοθεσίας.

Μνήμη Δημήτρη Φάμπα

Τριάντα εφτά μέρες συμπληρώνονται την Κυριακή, 9 Ιουνίου, από το θάνατο του εξαίρετου κιθαρίστα, συνθέτη και δασκάλου Δημήτρη Φάμπα.Την Κυριακή (9/6) στις 11 το πρωί, στο Α Νεκροταφείο Αθηνών, θα γίνει η σαρανταήμερη επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του αξέχαστου καλλιτέχνη. Θα βρίσκονται εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη του η οικογένειά του, φίλοι, μαθητές και ομότεχνοί του.

Στον 5ο όροφο του βιβλιοπωλείου "Ελευθερουδάκη" (Πανεπιστημίου 17) μέχρι σήμερα το βράδυ μπορείτε να δείτε τη "Βιβλιοθήκη του Ευρωπαίου πολίτη", που παρουσιάζει σε συνεργασία με το "Σπίτι της Ευρώπης". Πρόκειται για τις εκδόσεις της Κοινότητας από το 1952 μέχρι σήμερα.

Η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς καλεί τα τακτικά μέλη της στην ετήσια γενική, τακτική, συνέλευσή της, που ορίστηκε για τις 20 Ιουνίου,στις 7μμ, στο κτίριό της (Τριπόδων 28, Πλάκα). Αν δεν υπάρξει απαρτία, η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα, στις 27 Ιουνίου.

"Κακό" χτυπά την πόλη

Το "Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν" θα παρουσιάσει, σήμερα (7.30 μμ), το έργο του Ιονέσκο "Το παιχνίδι της Σφαγής",στα πλαίσια του γιορτασμού της "Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος",που οργανώνουν το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας,στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης - Πύργος Βασιλίσσης στους Αγ. Αναργύρους.

Με το "άγνωστο κακό", μια επιδημία δηλαδή που χτυπάει ξαφνικά μια πόλη, ο Ιονέσκο δημιουργεί ένα θεατρικό "παιχνίδι" απολαυστικό, βασισμένο στη συμπεριφορά και τις σχέσεις των ανθρώπων. Σαφείς και προφητικές οι αναφορές του Ιονέσκο στον κίνδυνο της περιβαλλοντικής καταστροφής. Και το χιούμορ, ύστατο όπλο, μάς τοποθετεί απέναντι στο πρόβλημα που η αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση και το αχόρταγο συμφέρον προκάλεσε. Η μετάφραση είναι του Παύλου Μάτεσι,η διδασκαλία του Γιώργου Λαζάνη και του Θόδωρου Γράμψα.Τα σκηνικά - κοστούμια επιμελήθηκε η Κατερίνα Σωτηρίου και τη μουσική ο Φίλιππος Τσαλαχούρης.Παίζουν οι μαθητές της Γ τάξης της δραματικής σχολής του "Θεάτρου Τέχνης": Μ. Αγγελίδης, Δ. Ακτύπης, Κ. Αναστασίου, Γ. Βαμβακίτης, Β. Δήμου, Α. Θεοδότου κ. ά.

Τζουμερκιώτικο πανηγύρι

Τζουμερκιώτικο πανηγύρι την Κυριακή (9/6) στις 11πμ, στον Πλάτανο της Βαρυμπόμπης, οργανώνει η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών.Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν χορευτικά της Ομοσπονδίας και Τζουμερκιώτες μουσικοί και τραγουδιστές σε ένα γλέντι μέχρι αργά το βράδυ, με ψητά, κρασί και αναψυκτικά. Η Ομοσπονδία καλεί τους συλλόγους και τις αδελφότητες που έχουν χορευτικά να επικοινωνήσουν έγκαιρα μαζί της για το πρόγραμμα του χορευτικού τους συγκροτήματος, αλλά και να ενημερώσουν τους συγχωριανούς τους για το πανηγύρι.

Κάμερα στα "Βαλκάνια"

Ενα τραγικό θέμα, από την κωμική του πλευρά, σχολιάζει η νέα ταινία του Βασίλη Μπουντούρη "Μπίζνες στα Βαλκάνια".Η ταινία, που γυρίστηκε στο Βουκουρέστι, στη Θεσσαλονίκη, τα Τέμπη και το Πήλιο, σατιρίζει την "επέλαση" ηθών με τη "λογική" της αρπαχτής και της εκμετάλλευσης, ανθρώπου από άνθρωπο εννοείται. Το βασικό θέμα της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τη σχέση Ελλήνων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη κατάσταση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες με άτομα αυτών των κρατών που προσπαθούν, επίσης, να εκμεταλλευτούν άλλους ανθρώπους, πατώντας πάνω στην ανέχειά τους και στην κοινωνικά διάλυση.

Η φωτογραφία είναι του Πάνου Θεοφανόπουλου και η μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου.Παίζουν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Ντανιέλα Νέιν, Ντίνα Ανδριανοπούλου, Αντώνης Αντωνίου, Νίκος Βερλέκης, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Ναταλία Δραγούμη, Δημήτρης Πιατάς κ. ά.

Η Βουλή στο Ιντερνέτ

Μόνιμη παρουσία στο Ιντερνέτ απόκτησε η Βουλή των Ελλήνων μέσω του κόμβου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και στη διεύθυνση: http/www.mpa.gr/voulh.

Η ενημερωτική σελίδα της Βουλής περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες: Ιστορική αναδρομή στην πορεία του θεσμού του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, παρουσίαση της οργάνωσης και λειτουργίας του κτιρίου, υλικό από εκθέσεις που κατά καιρούς διοργανώνει η Βουλή και τέλος ειδήσεις από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Για να έχουν οι Ελληνες ομογενείς και οι αλλοδαποί ταχύτερη πρόσβαση στη Βουλή, η ενημερωτική σελίδα της θα καθρεφτίζεται και στον σέρβερ του Ινστιτούτου Ελληνικού Δυναμικού στη Βοστώνη (http/www.hri.org).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ