ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Γκρίζα και η Γαύδος;

Επεκτείνει τις αξιώσεις της η Αγκυρα, με στόχο τη ρυμούλκηση της Αθήνας στο τραπέζι των συνομιλιών

Με στόχο τη ρυμούλκηση της Ελλάδας στο τραπέζι ενός εφ' όλης της ύλης διαλόγου η Αγκυρα, συντηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η αμφισβήτηση του καθεστώτος της νήσου Γαύδου, που βρίσκεται νότια της Κρήτης, αποτελεί τη νέα αξίωση της Τουρκίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, ως το σοβαρότερο από οποιοδήποτε άλλο συμβάν, μια που η Γαύδος, όχι μόνο βρίσκεται μακριά από την ελληνοτουρκική μεθόριο, αλλά είναι και κατοικημένη.

Η νέα τουρκική αμφισβήτηση, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα "Τα Νέα", εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε σύνοδο αξιωματικών του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Την ίδια μέρα, "άγνωστοι" ασελγούσαν στο ελληνικό νεκροταφείο της νήσου Χάλκης στην Προποντίδα, σπάζοντας τους σταυρούς, ανοίγοντας τους τάφους και διασκορπίζοντας τα οστά. Για το περιστατικό στο νεκροταφείο, πιθανότατα σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, θα προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κύκλων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η αμφισβήτηση του καθεστώτος της Γαύδου αποτελεί προσχεδιασμένη ενέργεια με τρεις στόχους.

Πρώτον, τη συντήρηση του κλίματος έντασης, δεύτερον την επανάληψη της τουρκικής επιχειρηματολογίας για το καθεστώς βράχων και νησίδων που - σύμφωνα με την άποψη της Αγκυρας - δεν είναι ξεκαθαρισμένο από διεθνή κείμενα και τρίτον την έναρξη μιας συζήτησης για τις τουρκικές αξιώσεις μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν ότι οι τουρκικές αξιώσεις, όσο παράλογες κι αν εμφανίζονται, καταγράφονται - τελικά - ως ελληνοτουρκικές διαφορές και εμπλουτίζουν την αντζέντα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών που κάποια στιγμή, σύμφωνα με την εκτίμηση των ίδιων κύκλων, θα ξεκινήσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε μόλις χτες για τη νέα τουρκική πρόκληση, χαρακτήρισε ως "άκρον άωτον της ανευθυνότητας" τη νέα αξίωση της Αγκυρας. Η καθυστέρηση, με την οποία ενημερώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, γι' αυτό το σοβαρό θέμα, περιγράφει την ανησυχητική δυσαρμονία στις σχέσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, σε μια μάλιστα κρίσιμη καμπή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση, με δήλωση του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, χαρακτήρισε την Τουρκία διεθνή ταραξία, της οποίας τα όρια δεν εξαντλούνται. "Το πρόβλημα, συνέχισε ο Δ. Ρέππας, της Τουρκίας δεν είναι με την Ελλάδα. Το πρόβλημά της είναι με το Διεθνές Δίκαιο και τη Διεθνή Εννομη Τάξη και αυτό πρέπει η διεθνής κοινωνία να το αντιληφθεί και να λάβει τα μέτρα της".

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, θα ζητήσει από τους συμμάχους να τοποθετηθούν επί του σοβαρού αυτού ζητήματος. Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών παρέδωσε φάκελο στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα, μέσα στον οποίο υπήρχε η απαίτηση του Τούρκου αξιωματικού κατά τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ να εξαιρεθεί η Γαύδος, ως αμφισβητούμενη περιοχή, από άσκηση της συμμαχίας, την ανταπάντηση του Ελληνα αξιωματικού, καθώς και έναν χάρτη της Ελλάδας, στον οποίο έχει επισημανθεί το σημείο όπου βρίσκεται η Γαύδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ