ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διευρύνεται η ατζέντα των "διαφορών"

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά απαντήσεις στην - πέραν του Αιγαίου - επεκτατική τακτική της Αγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών επικρατούν δύο απόψεις για την αντιμετώπισή της: είτε η ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει δυναμικά σε διπλωματικό επίπεδο, με διαβήματα καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες τουρκικές απαιτήσεις, είτε να μην ακολουθήσει την Τουρκία στο παιχνίδι των αντεγκλήσεων, καθώς με τον τρόπο αυτό συντηρούνται οι απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις, και υποθάλπονται οι ιδέες για την πραγματοποίηση ενός διαλόγου, βασισμένου στην επιδιαιτησία τρίτων.

Η αναζήτηση της τακτικής με την οποία θα αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση το νέο θέμα που θέτει η Τουρκία, θα αποτελέσει το αντικείμενο των σημερινών συναντήσεων των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί επίσης θα συσκεφθεί με αρμόδιους για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Γερ. Αρσένης

Την αντίθεσή του σε ένα διάλογο με την Τουρκία εξέφρασε χτες ο υπουργός Αμυνας, Γερ. Αρσένης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής. Την ανεξαρτησία μας, είπε χαρακτηριστικά, δεν την κερδίζουμε με διαλόγους αλλά με την ισχύ. Τόνισε δε ότι ο διάλογος έχει αξία μόνο εάν μαζί με το δίκαιο ένας λαός διαθέτει και την ισχύ. Διαφορετικά, πρόσθεσε, ο διάλογος διεξάγεται για την παράδοση. Στη συνέχεια έκανε λόγο για "πολιτική συρρίκνωσης του Ελληνισμού", η οποία, όπως είπε, ξεκίνησε μετά το 1922 και μίλησε για "πολιτική στρουθοκαμηλισμού" από την ελληνική πλευρά. Επρεπε, σημείωσε, να έρθει η Ιμια και σήμερα η Γαύδος "για να ξυπνήσουμε".

Νέα Δημοκρατία - Πολιτική Ανοιξη

Το θέμα της Γαύδου προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση, με δήλωση του εκπροσώπου της Πρ. Παυλόπουλου, για μειωμένα αντανακλαστικά αντίδρασης και "για ανικανότητα άσκησης εξωτερικής πολιτικής". Σε διαφορετικό μήκος κύματος πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, με δήλωσή του σημείωσε "πως δεν είναι η ώρα να ασκήσουμε κριτική κατά της κυβέρνησης" και ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής "να προωθήσει μια κοινή δήλωση των πολιτικών κομμάτων, με την οποία να διατρανώνεται η αποφασιστικότητα του πολιτικού κόσμου για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων".

Ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντ. Σαμαράς, με δήλωσή του υποστηρίζει ότι "το παραλήρημα θράσους της Τουρκίας αποτελεί φυσική συνέπεια της υποχωρητικής στάσης που υιοθέτησαν οι κ.κ. Σημίτης και Πάγκαλος απέναντι στην Αγκυρα".

Απολύσεις στην "Καθημερινή"

Σε απολύσεις πέντε δημοσιογράφων προχώρησε χτες η εφημερίδα "Καθημερινή", με πρόσχημα τις οικονομικές δυσχέρειες της επιχείρησης, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού. Τις απολύσεις κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, υπογραμμίζοντας ότι είναι "απαράδεκτο να γίνονται απολύσεις με το πρόσχημα οικονομικών λόγων, ιδιαίτερα σε εκδοτικές επιχειρήσεις που διανύουν περίοδο ακμής και να τιμωρούνται, αντί να επιβραβεύονται, οι ουσιαστικοί συντελεστές της ανόδου των".

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απευθύνει ύστατη έκκληση στους υπεύθυνους της εφημερίδας "να αρθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και να ανακαλέσουν τις απολύσεις, προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ