ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούνη 1996
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τον έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων

"Το ΚΚΕ δε δέχεται να στηρίξει μια τέτοια δημαγωγική προπαγάνδα. Δε δέχεται να ξεγελάσει το λαό ότι μπορεί να μπει έλεγχος στην εξαγορά, στο χρηματισμό μέσω της Βουλής ή άλλων μηχανισμών, σε μια κοινωνία που έχει θεό της τα καπιταλιστικά κέρδη. Δε θα δεχτεί το φύλλο συκής, με το οποίο προσπαθούν να καλύψουν τη γύμνια μιας πολιτικής που νομιμοποιεί προνόμια και υπερκέρδη από τη μια, αδικία και φτώχεια από την άλλη".Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, που το σχετικό νομοσχέδιο - που συζητιέται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή - επιβάλει. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΠΓ είναι το παρακάτω:

1. Το σχέδιο νόμου, που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα οικονομικά των κομμάτων και τον έλεγχό τους, εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική αντίληψη, που εκφράζει συνδυασμένα ένα πνεύμα αντιδραστικό και υποκριτικό μαζί. Βεβαίως υπάρχει θέμα συναλλαγής κομμάτων με την πλουτοκρατία, αλλά η κυβέρνηση και όσοι τα υποστηρίζουν δεν επιδιώκουν λύση. Υποκρίνονται και επιδιώκουν να διασκεδάσουν την έντονη και δικαιολογημένη ανησυχία των εργαζομένων, του λαού. Τα κόμματα δίνουν προνόμια και βεβαίως ανταμείβονται γι' αυτό, με την υποστήριξη της πολιτικής τους.

Οι κυβερνητικές αυτές θέσεις αποκαλύπτουν ταυτόχρονα έναν επικίνδυνο προσανατολισμό που κρύβεται κάτω από το σύνθημα για εκσυγχρονισμό και εξυγίανση.

Τα μέτρα που προτείνονται θα επιδιωχτεί να εφαρμοστούν αποτελεσματικά σε κόμματα που αμφισβητούν ριζικά την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων και είναι από θέση αρχής πολέμια στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο. Δηλαδή, είναι κόμματα που από τη φύση τους, όπως το ΚΚΕ, δεν έχουν δεσμούς με την ολιγαρχία.

Τα μέτρα, τα οποία προτείνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται στην κατεύθυνση της παραπέρα αντιδραστικοποίησης του πολιτικού συστήματος και της θωράκισης της εξουσίας της άρχουσας τάξης.

Ποια είναι αυτά τα μέτρα:

1. Με το επιχείρημα για τη διεύρυνση του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, πέρα από τα συνταγματικά όρια, προβλέπουν έλεγχο μόνο στα προεκλογικά έξοδα των κομμάτων. Καθιερώνεται ένα σώμα ελεγκτών, το οποίο επιλέγεται, ελέγχεται και λογοδοτεί για τους ελέγχους του στην κάθε φορά κυβέρνηση! Καθιερώνεται η σφράγιση των κουπονιών που χρησιμοποιούνται από τα κόμματα για την είσπραξη των συνδρομών των μελών τους και των οικονομικών ενισχύσεων, η υποχρεωτική δημοσιοποίηση των ονομάτων των ενισχυτών (πάνω από το ποσό των 500.000 δρχ.). Προβλέπονται κυρώσεις από τη μη εφαρμογή των μέτρων και άλλες τέτοιου τύπου διατάξεις, οι οποίες συνιστούν το πλαίσιο για την άσκηση πολλαπλών πιέσεων και παρεμβάσεων στις πολιτικές δραστηριότητες των κομμάτων, με ταυτόχρονη ενίσχυση των εξουσιών της κάθε φορά κυβέρνησης.

Μια ακόμα απόδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι ότι με τις προτάσεις της όχι μόνο διατηρεί, αλλά και ενισχύει το άνισο καθεστώς στη χρηματοδότηση των κομμάτων, δίνοντας πρόσθετους πόρους στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τη στιγμή που τα πάγια εκλογικά και λειτουργικά έξοδα είναι ίδια.

2. Αποτελεί μέγιστη υποκρισία και προσπάθεια εξαπάτησης του λαού ότι ο έλεγχος και η "διαφάνεια" στα οικονομικά των κομμάτων θα αποκαλύψει δήθεν το ποιοι και πώς (!!) "διαπλέκονται με τα κάθε είδους οικονομικά συμφέροντα που επιχειρούν να ελέγξουν την πολιτική ζωή του τόπου με τη δύναμη του χρήματος". Παρουσιάζεται τουλάχιστον πολιτικά αφελής όποιος θεωρεί πως με τους ελέγχους αυτούς είναι δυνατόν κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας της χώρας μας, του πολυεθνικού κεφαλαίου, να απεμπλακούν από τις σχέσεις τους με τους βιομηχάνους, εφοπλιστές, μεγαλέμπορους, ιδιοκτήτες κατασκευαστικών εταιριών και ισχυρών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Είναι υποκρισία επίσης να εμφανίζονται τα μεγάλα κόμματα, αλλά και ορισμένα μικρότερα, που στηρίζονται ηθικά και πολιτικά από τις οργανώσεις των βιομηχάνων και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, και να ισχυρίζονται πως οι οικονομικοί έλεγχοι των κομμάτων τα απαλλάσσουν δήθεν από τις εξαρτήσεις τους. Είναι υποκρισία να καλλιεργείται στον ελληνικό λαό η ψευδαίσθηση ότι τάχα με τα νέα μέτρα δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθούν νέοι τρόποι ώστε κόμματα και πολιτικοί να παίρνουν "ενισχύσεις" και "δώρα", "βραβεία" για τη στάση τους και να μη φαίνονται στα βιβλία και στις αποδείξεις τους. Γι' αυτό και ορισμένα κόμματα και πολιτικοί δέχονται αυτούς τους ελέγχους, γιατί γνωρίζουν πολλούς τρόπους διαφυγής.

Αυτό που μετράει στην κρίση του λαού είναι πως με την πολιτική τους αυτά τα κόμματα υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τα επιχειρηματικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας και τα επιτελεία τους βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία.

Η καθιέρωση λοιπόν του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, με αυτό τον τρόπο που εισηγείται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για άλλα κόμματα θα λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ και για άλλα ως "δαμόκλειος σπάθη" κατά της δραστηριότητάς τους.

3. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνείται να θεσπίσει μέτρα για την ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Το ΚΚΕ ζητάει ρυθμίσεις για όλη την περίοδο και όχι μόνο την προεκλογική, όπου τα ζητήματα της παρουσίας των κομμάτων ρυθμίζονται από τη διακομματική επιτροπή. Το σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως γι' αυτά τα θέματα οι τελικές αποφάσεις αφορούν την κυβέρνηση. Μ' αυτό τον τρόπο διαιωνίζεται η απαράδεκτη ανισότιμη μεταχείριση που υφίσταται πρώτα απ' όλα το ΚΚΕ, αλλά και άλλα κόμματα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στα μέτρα, που εισηγείται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνει και την απαγόρευση της πολιτικής αφίσας και της ανάρτησης αεροπανό, με το πρόσχημα της ρύπανσης. Στην ουσία, τα μέτρα αυτά περιορίζουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και επικοινωνίας των κομμάτων και μάλιστα αυτών που παραδοσιακά χρησιμοποιούν τέτοια μέσα. Είναι μέτρα από κάθε άποψη απαράδεκτα, που σκοπό έχουν να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την προεκλογική, αλλά και γενικότερη πολιτική δραστηριότητα των κομμάτων, ιδιαίτερα των οικονομικά αδύνατων και στρέφονται ευθέως κατά του ΚΚΕ. Επιπλέον αποτελούν μια σκανδαλώδη παραχώρηση προς τις διαφημιστικές εταιρίες που ελέγχουν τα υπαίθρια διαφημιστικά πλαίσια και ταυτόχρονα κατευθύνουν την πολιτική διαφήμιση στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

4. Ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων θα χρησιμοποιείται κατά περίπτωση σε βάρος της ελεύθερης δραστηριότητάς τους ως πολιτικών οργανώσεων. Θα ανοίξει το δρόμο για περιοριστικούς ελέγχους εναντίον όλων εκείνων των πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων που προβάλλουν αντίσταση και καταγγέλλουν την πολιτική παροχών προς το μεγάλο κεφάλαιο. Θα γίνει μέσο για το ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών ανάμεσα σε πολιτικούς διεκδικητές αξιωμάτων.

Η ιστορία του τόπου μας έχει να επιδείξει πολλά παραδείγματα όπου νόμοι φαινομενικά αθώοι, σε δύσκολες στιγμές και καμπές, χρησιμοποιήθηκαν κατά του λαϊκού κινήματος, του ΚΚΕ και άλλων προοδευτικών δυνάμεων.

Το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο με τις προτάσεις που κατατέθηκαν, οι οποίες στοχεύουν να μετατρέψουν τα κόμματα σε εμπορικές εταιρίες με αντίστοιχα λογιστικά βιβλία και άλλα παρόμοια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα δείχνουν να αγνοούν ηθελημένα την τύχη ανάλογων νομοθετημάτων σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία, όπου όχι μόνο δεν περιορίστηκε η δραστηριότητα των περίφημων οργανωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων (λόμπυ), αλλά ενισχύθηκε και νομιμοποιήθηκε. Θέλουν να αγνοούν τη χρησιμοποίηση τέτοιων νόμων στη Γερμανία, που στρέφονται άμεσα κατά της πολιτικής δραστηριότητας κομμάτων που δεν είναι αρεστά στην καθεστηκυία τάξη και αντί της πολιτικής αντιπαράθεσης χρησιμοποιείται ο εισαγγελέας. Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, ανοίγουν και στη χώρα μας το δρόμο για την αστυνόμευση των μελών και οπαδών των κομμάτων.

5. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη φιλολογία περί εξυγίανσης που συνδέεται με τον έλεγχο των κομμάτων.

Η αντίδραση του ΚΚΕ δεν έχει να κάνει με κάποιο φόβο πιθανού ελέγχου, δεδομένου ότι είναι γνωστές οι πηγές των εσόδων του. Είναι γνωστό επίσης με συγκεκριμένα έργα ότι αποτελεί τον αδιάλλακτο αντίπαλο της πολιτικής που υπηρετεί τα καπιταλιστικά κέρδη, είναι αδιάλλακτος αντίπαλος της πλουτοκρατίας. Αγωνίζεται για μια κοινωνία χωρίς κεφαλαιοκράτες, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι γνωστό ότι στον αγώνα αυτό οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες δε διστάζουν μπροστά σε οποιαδήποτε θυσία. Αντιτίθεται όμως κατηγορηματικά από λόγους αρχής, αλλά και ουσίας στην καθιέρωση τέτοιων μηχανισμών ελέγχου, που δίνουν απεριόριστες εξουσίες στην κάθε φορά κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ δε δέχεται να στηρίξει μια τέτοια δημαγωγική προπαγάνδα. Δε δέχεται να ξεγελάσει το λαό ότι μπορεί να μπει έλεγχος στην εξαγορά, στο χρηματισμό μέσω της Βουλής ή άλλων μηχανισμών, σε μια κοινωνία που έχει θεό της τα καπιταλιστικά κέρδη. Δε θα δεχτεί το φύλλο συκής, με το οποίοπροσπαθούν να καλύψουν τη γύμνια μιας πολιτικής που νομιμοποιεί προνόμια και υπερκέρδη από τη μια, αδικία και φτώχεια από την άλλη.

Το ΚΚΕ θα ενημερώσει πλατιά το λαό για τις θέσεις και προτάσεις του, θα ξεσκεπάσει την υποκρισία, την παραπλάνηση και τους νέους μηχανισμούς αστυνόμευσης που ετοιμάζονται.

Πανελλαδική σύσκεψη της ΔΠΚ Οικονομολόγων

Η Γραμματεία της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης" (ΔΠΚ) Οικονομολόγων καλεί τα μέλη και τους φίλους της παράταξης σε Πανελλαδική Σύσκεψη την Παρασκευή 14-6-96, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με θέματα ημερήσια διάταξης:

1. Απολογισμός Δράσης εξαμήνου και Προγραμματισμός Δράσης για τη νέα περίοδο.

2. Ρόλος και χαρακτήρας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ). Η δική μας συμμετοχή.

3. 29η Συνέλευση των αντιπροσώπων του ΟΕΕ.

Πέθανε ο ομογενής Δημοσθένης Νίκας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Στις 20-5-96 πέθανε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης ο ομογενής λαϊκός αγωνιστής Δημοσθένης Νίκας.Ηταν 94 χρόνων. Μετανάστευσε από την Αλβανία στις ΗΠΑ σε ηλικία 15 χρόνων και από τα νεανικά του χρόνια πήρε ενεργό μέρος στο συνδικαλιστικό κίνημα αυτής της χώρας, καθώς και στο αριστερό κίνημα της ομογένειας. Διατέλεσε συνεργάτης και περιοδεύων αντιπρόσωπος της προοδευτικής εφημερίδας "Ελληνοαμερικανικό Βήμα" της Νέας Υόρκης και άλλων ομογενειακών προοδευτικών εφημερίδων. Πριν λίγα χρόνια έγραψε το βιβλίο "Λούης Τίκας", αφιερωμένο στη μνήμη αυτού του ομογενούς συνδικαλιστή, ενός από τους ατρόμητους ηγέτες της μεγάλης απεργίας των εργατών στα ανθρακωρυχεία της οικογένειας Ροκφέλερ στο Λούντλο της πολιτείας Κολοράντο. Δολοφονήθηκε άνανδρα τη Δευτέρα του Πάσχα του 1914 από άνδρες της εθνοφρουράς που είχε κινητοποιηθεί για την προάσπιση των άνομων συμφερόντων των μεγιστάνων του πλούτου.

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Η Κομματική Επιτροπή των Αρκάδων Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "15ο Συνέδριο και τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις" την Τετάρτη 12-6-96, στις 7 μ.μ., στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Λέσβου του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Απολογισμός δράσης. Προβλήματα του νησιού μας" την Τετάρτη 12-6-96, στις 7 μ.μ., στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη). Θα μιλήσει ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Η ΝΕ Τρικάλων πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση με θέμα "Οι αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ" την Τετάρτη 12-6-96, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
  • Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση με θέμα "Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ" την Τετάρτη 12 Ιούνη, στις 8.30μμ, στην πλατεία Ταχυδρομείου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ