ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούνη 1996
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θολό το τοπίο πριν την Εθνική Συνδιάσκεψη

Δύο βδομάδες πριν την Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ και οι δύο πλευρές με τις "παράλληλες πορείες προς το λαό" επιχειρούν να καταγράψουν τη δύναμή τους, αλλά ταυτόχρονα επεξεργάζονται και την τακτική που θα χαράξουν τόσο στη Συνδιάσκεψη όσο και στη μετά από αυτήν εποχή.

Η τεράστια απόσταση που χωρίζει τη Λήμνο από τον Πύργο, μέρη που επισκέπτονται και περιοδεύουν αυτές τις μέρες ο Μ. Εβερτ και ο Κ. Μητσοτάκης, συμβολίζει με τον τρόπο της και την τεράστια απόσταση που χωρίζει τους δύο πόλους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη ΝΔ.

Διαβλέποντας ο Μ. Εβερτ ότι η συνεχής διαφοροποίηση των Μητσοτακικών από τις επιλογές του κόμματος φθείρει τη δημόσια εικόνα της ΝΔ και θέλοντας να προλάβει τις μελλοντικές (και ίσως απρόβλεπτες) κινήσεις τους, "έριξε στο τραπέζι" τη συγκρότηση "εκλογικής επιτροπής", θέτοντας - όπως είπε - το κόμμα σε πλήρη ετοιμότητα. Με την κίνηση αυτή ο αρχηγός της ΝΔ επιδιώκει να περάσει το μήνυμα ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση πλέον θα θεωρείται υπονόμευση της πορείας του κόμματος προς την εξουσία, προσδοκώντας ότι οι "αντιφρονούντες" θα εκτεθούν έτσι στη λαϊκή βάση της ΝΔ.

Η συγκρότηση της επιτροπής θα γίνει τις επόμενες μέρες και το μόνο που έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα είναι ότι επικεφαλής της θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Τζ. Τζαννετάκης. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Κ. Μητσοτάκης δε θα συμμετάσχει σε μία τέτοια επιτροπή με άλλον επικεφαλής, ενώ ο Μ. Εβερτ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τη συμμετοχή ή όχι σε αυτήν στελεχών που έχουν διαφοροποιηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τις επιλογές του.

Θα ήταν βέβαια ικανοποιημένος, εάν κατόρθωνε να συμπεριλάβει σε αυτήν κάποιους από την ομάδα των 24 βουλευτών που υπέγραψαν το γνωστό κείμενο για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να εμφανίσει την ομάδα διασπασμένη. Πληροφορίες ανέφεραν ότι έγιναν ήδη οι σχετικές κρούσεις χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, ενώ στα επώνυμα στελέχη της κίνησης δεν έγινε ουδεμία κρούση. Αλλωστε τα ίδια στελέχη δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα δέχονταν να συμμετάσχουν σε μία τέτοια επιτροπή, που θα τα εμφάνιζε περίπου σαν να έχουν υποβάλει "δηλώσεις νομιμοφροσύνης" στην ηγεσία.

"Αλλος για Λήμνο τράβηξε και άλλος για τον.. Πύργο"

Από τη μεριά του ο Μ. Εβερτ, με τις απανωτές περιοδείες, θέλει να δείξει ότι έχει ρεύμα στο λαό, ενώ από τη Λήμνο δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα στους "διαφωνούντες", προειδοποιώντας ότι δε θα δουν υπουργείο στην κυβέρνηση της ΝΔ όσοι ασκούν κριτική στην ηγεσία. Αλλωστε εδώ και καιρό έχει διαμηνύσει ότι μετά την Εθνική Συνδιάσκεψη, δε θα ανεχθεί πλέον καμία διαφοροποίηση από τις επιλογές του, ενώ διαρρέει ότι οι βουλευτές που τον αντιπολιτεύονται δε θα είναι στα έδρανα της επόμενης Βουλής. Ηδη το μήνυμα το έχουν πάρει βουλευτές του ψηφοδελτίου Επικρατείας (Γκόνης, Πυλαρινός), ενώ για τους υπόλοιπους θα κινητοποιηθεί εναντίον τους ο κομματικός μηχανισμός.

Ολα αυτά βέβαια τα έχει υπόψη του ο Κ. Μητσοτάκης και γι' αυτό έσπευσε να περιοδεύσει στον Πύργο και την Αρκαδία, όπου δρουν στελέχη που τον ακολουθούν και τον στηρίζουν πιστά. Στον Πύργο εκλεγόταν μέχρι τις προηγούμενες εκλογές ο Β. Κοντογιαννόπουλος και ο Κ. Μητσοτάκης θα είχε κάθε λόγο να τον ξαναδεί στη Βουλή, ενώ στην Αρκαδία βουλευτής είναι ο επίσης πιστός Π. Τατούλης, τον οποίο θέλει να κόψει η Ρηγίλλης. Βέβαια, ο πρώην πρωθυπουργός δεν πραγματοποιεί την περιοδεία απλώς και μόνο για να βοηθήσει δικούς του βουλευτές. Πρωτίστως άρχισε "την επαφή με το λαό" για να υπενθυμίσει ότι είναι "πολιτικά παρών" και προτίθεται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Στρατηγικό το αδιέξοδο

Οι παραπάνω διαμάχες, όπως κατά κόρον έχει τονιστεί, δεν έχουν ως αντικείμενο κάποια διαφορά επί της ουσίας της πολιτικής που ακολουθεί ή πρόκειται να ακολουθήσει η ΝΔ, η οποία είναι εγκλωβισμένη σε μία "συμπολιτευόμενη - αντιπολίτευση", που την οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη νέα πρόκληση της τουρκικής κυβέρνησης για τη Γαύδο, που οφθαλμοφανώς - όπως είπε προχτές και ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ι. Βερυβάκης - παίζουν το παιχνίδι των Αμερικανών τόσο ο Μ. Εβερτ όσο και ο Κ. Μητσοτάκης, επέλεξαν την άσφαιρη κριτική, όπως ακριβώς και η κυβέρνηση. Κανείς τους δεν τόλμησε να κατονομάσει, πόσο μάλλον να καταγγείλει τους Αμερικανούς για τα σχέδιά τους. Ο μεν αρχηγός της ΝΔ απλώς ανέλαβε να στείλει ενημερωτικές επιστολές στους επικεφαλής του ΝΑΤΟ, πιστεύοντας αφελώς ότι η ευνοϊκή υπέρ της Τουρκίας στάση του ΝΑΤΟ είναι αποτέλεσμα μη επαρκούς ενημέρωσής τους και όχι αποτέλεσμα συγκεκριμένου και μελετημένου σχεδίου, που έχει να κάνει με τις στρατηγικές επιδιώξεις των Αμερικανών στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός, λέγοντας ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να πάρει στα σοβαρά τις νέες προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Ομως και στο θέμα του εμπαιγμού των συνταξιούχων από την κυβέρνηση, η ΝΔ φρόντισε να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο. Ενώ για λόγους δημαγωγικούς το γραφείο Τύπου του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση "διαμαρτυρίας" για την κυβερνητική κοροϊδία, δύο επιφανή στελέχη της, ο Στ. Μάνος και ο Γ. Σουφλιάς ήρθαν με δηλώσεις τους να συμφωνήσουν ουσιαστικά με τον Κ. Σημίτη και να δείξουν ότι η ΝΔ μόνο στα λόγια ασκεί αντιπολίτευση.

Μάλιστα, όχι μόνο συμφώνησαν, αλλά βγήκαν ανοιχτά και διαφώνησαν με το αίτημα των συνταξιούχων για επανασύνδεση των συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, επικαλούμενοι το κόστος που είναι απαγορευτικό λόγω του προγράμματος "σύγκλισης".

Η παραπάνω στάση, που συμφωνεί επί της ουσίας με την κυβερνητική πολιτική, είναι αυτή που ουσιαστικά δημιουργεί τα εσωκομματικά προβλήματα στη ΝΔ, η οποία βλέπει τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της να λεηλατείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μη αφήνοντας σε αυτή ζωτικό χώρο να αναπτυχθεί.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

Ο Μ. Εβερτ, με τις απανωτές περιοδείες, θέλει να δείξει ότι έχει ρεύμα στο λαό, ενώ από τη Λήμνο δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα στους "διαφωνούντες", προειδοποιώντας ότι δε θα δούν υπουργείο στην κυβέρνηση της ΝΔ όσοι ασκούν κριτική στην ηγεσία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ