ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι εκδηλώσεις για τα 50χρονα του ΔΣΕ

Στην Αθήνα συγκροτήθηκε Οργανωτική Επιτροπή για τη διοργάνωση εκδηλώσεων προς τιμή των 50 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) (1946 - 1996). Η Οργανωτική Επιτροπή (ΟΕ) αποτελείται από εκπροσώπους των ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΑΤΑΘ.

Η ΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα Διακήρυξη η οποία δημοσιεύτηκε στο "Ριζοσπάστη" στις 17 Μάη στις 17 Μάη 1996.

Οι βασικές εκδηλώσεις που αποφασίστηκε να γίνουν είναι οι εξής: Πολιτικές συγκεντρώσεις σε πέντε σημεία της χώρας, καθώς και κατά τόπους όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα, από τις τοπικές οργανώσεις (ΠΕΕΠΠ, ΠΕΑΕΑ, ΠΕΑΤΑΘ).

Αποφασίστηκε επίσης να διοργανωθεί: Ημερίδα με θέμα τις αιτίες που προκάλεσαν τον Εμφύλιο και τις συνέπειες που προξενήθηκαν απ' αυτόν, τη συνέχιση της μισαλλόδοξης πολιτικής απ' την πλευρά των μεταπολεμικών κυβερνήσεων της χώρας μας. Συγκεντρώσεις νεολαίας. Παρουσίαση έκθεσης φωτογραφιών και μέρας αφιερωμένης στα 50 χρόνια του ΔΣΕ κατά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Κυκλοφορίας Μεταλλίου για τα 50 χρόνια. Εκδόσεις άλμπουμ φωτογραφιών του ΔΣΕ και άλλες εκδηλώσεις που μπορεί να γίνουν με πρωτοβουλίες των τοπικών οργανώσεων.

Μέσα απ' όλες αυτές τις εκδηλώσεις πρέπει να αποδειχθεί ιστορικά ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα μας ήταν προμελετημένος και προγραμματισμένος από τους Αγγλους ιμπεριαλιστές και αυτό αποδείχτηκε από τον ίδιο τον τρόπο ενεργειών τους, που για να επιβάλλουν τη θέληση τους, αξιοποίησαν ακόμα και εγκληματίες, υπόκοσμο, προδότες και συνεργάτες των Γερμανών. Ολων αυτών των δυνάμεων που από τις συμφωνίες προβλεπόταν ο αφοπλισμός τους και η καταδίκη τους για τις πράξεις τους εις βάρος του λαού μας και του τόπου μας.

Το ότι προτιμήθηκε η αξιοποίηση αυτών των στοιχείων και όχι η επιμονή και υπομονή για τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας με τους εκπροσώπους του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και της ηγεσίας του ΚΚΕ (παρά τις υποχωρήσεις τους προς το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής, τις ελλείψεις και αδυναμίες του ΚΚΕ μπροστά στην προκλητική πίεση της Εγγλέζικης επέμβασης), δεν αφήνει κανένα περιθώριο για κανένα άλλο συμπέρασμα, εκτός απ' αυτό που παραπάνω αναφέραμε.

Ο ρόλος που έπαιξαν οι αντιΕΑΜικές δυνάμεις με επικεφαλής την κυβέρνηση του Καϊρου, με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, που και αυτή ήταν κατασκεύασμα των Αγγλων, δεν ήταν ρόλος μόνον ενάντια στο ΕΑΜ αλλά και ρόλος αντεθνικός, αφού εξυπηρετούσε ξένα συμφέροντα και δεν άφησε το λαό να αποφασίσει μόνος του.

Μια κυβέρνηση που ήρθε στην Ελλάδα με τον μανδύα της Εθνικής Ενότητας, ο μόνος ρόλος που της άρμοζε θα ήταν να καταλαγιάσει τα πάθη, να αφοπλίσει τις δυνάμεις που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, να περιφρουρήσει το λαό, να εξασφαλίσει την ομαλή πορεία του τόπου και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και όχι να οχυρωθεί πίσω από τις εγγλέζικες δυνάμεις και να μετατρέψει τη χώρα μας σε βάση εξόρμησης για τους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς. Αυτό έπρεπε να κάνει μια φρονηματισμένη κυβέρνηση που θα νοιαζόταν για το λαό και την προκοπή του τόπου.

Τα όσα γράφονται και λέγονται εις βάρος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ είναι προφανώς ψεύδη και συκοφαντίες, που στηρίχτηκαν σε ελλείψεις και λάθη της ηγεσίας του ΕΑΜικού κινήματος ή και σε κακούς χειρισμούς του, για να μετατραπούν σε δικαιολογίες όπως λέει και μια ρώσικη παροιμία "Τα ρίχνει απ' το άρρωστο κεφάλι στο υγιές".

Ολα τα παραπάνω είναι αλήθειες που δεν μπορούν να διαψευστούν ή να τεθούν υπό αμφισβήτηση με μόνο σκεπτικό ότι το δίκαιο είναι πάντα υπέρ του ισχυρού.

Κεντρικό λοιπόν στοιχείο όλων των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια του ΔΣΕ, είναι η αντιμετώπιση των όποιων συκοφαντιών ενάντια στην ηγεσία του ΕΑΜ - ΚΚΕ και η στήριξη της αλήθειας. Αυτής της αλήθειας που αποτέλεσε την πατριωτική πράξη του ΕΑΜ.

Γ. ΦΩΤΟΥ

Μέλος της ΟΕ

ΔΙΣΤΟΜΟ
Μνήμη και πένθος 52 χρόνων...

Εκλεισαν χτες οι δεκαήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν των σφαγιασθέντων από τους ναζί Διστομιτών. Η θυσία τους, μήνυμα σε όλους τους λαούς να αντισταθούν στη "νέα τάξη", για να μη θρηνήσει η ανθρωπότητα άλλες τέτοιες τραγωδίες

Σκότωσαν, έσφαξαν μωρά μέσα στην κούνια, και έγκυες γυναίκες, τους απέσπασαν τα έμβρυα και τα ποδοπάτησαν, έκαψαν, σκότωσαν ακόμα και τα ζώα, ό,τι βρήκαν, με λίγα λόγια, μπροστά τους. Στις 10 του Ιούνη του 1944, τα τέρατα του Χίτλερ ξεκλήρισαν το Δίστομο. Εκείνη την ημέρα "σώπασαν οι λύκοι, γιατί ούρλιαξαν οι άνθρωποι...".

Χτες, συμπληρώθηκαν 52 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου και οι κάτοικοι της μικρής βοιωτικής πολιτείας τίμησαν τους νεκρούς τους. Ηταν εκεί όλοι αυτοί που γλίτωσαν, αλλά και οι νεότερες γενιές που άκουσαν και δεν ξέχασαν, τι έγινε εκείνη την ημέρα. Κάθε οικογένεια, εξάλλου, στο μαρτυρικό χωριό, θρηνεί και κάποιο σπλάχνο της.

"Ποτέ πια πόλεμος, Ειρήνη",το σύνθημα αυτό ήταν γραμμένο πάνω σ' ένα πανό στην είσοδο του χωριού. Από το σημείο εκείνο πέρασαν και τα στρατεύματα των Ες - Ες εκείνο το πρωί του Ιούνη και αφού περικύκλωσαν το χωριό και ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, κατάφεραν μέσα σε τρεις ώρες να σκορπίσουν το θάνατο.

Η τελετή ξεκίνησε με το μνημόσυνο των νεκρών στην εκκλησία του Διστόμου και μετά ακολούθησε πομπή προς το Μαυσωλείο. Εκατοντάδες άνθρωποι περπάτησαν προς το μνημείο των νεκρών και μπροστά μπροστά πήγαιναν μαυροφόρες γυναίκες με ένα γαρίφαλο στο χέρι. Κάποιες από αυτές βρέθηκαν κείνη την ημέρα στο χωριό και οι φοβερές εικόνες, που βίωσαν έχουν αποτυπωθεί για πάντα στο μυαλό και την ψυχή τους...

"Βασιλαράκος παρών, Γαμβρίλης παρών, Ζάκας παρών... " Μακρύ το προσκλητήριο των νεκρών, 250 ψυχές, από τις οποίες 50 νήπια και μικρά παιδιά. Οι Γερμανοί είχαν συντελέσει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματά τους, προκειμένου να εκδικηθούν την αντίσταση του λαού της περιοχής. Απόλυτη σιγή κυριαρχεί στο χώρο του μνημείου. Είναι οι στιγμές που ζωντανεύουν φρικιαστικές μνήμες στους επιζήσαντες από την τρομακτική εκείνη κόλαση. Τα μάτια θλιμμένα. Βουρκωμένα. Ετοιμα να ξεσπάσουν σε δάκρυα από τον αβάσταχτο πόνο. Κάποια στιγμή ακούγεται το τελευταίο όνομα... Για μερικά δευτερόλεπτα κυριαρχεί μια τρομακτική σιγή. Είναι μια σιγή φορτωμένη με τη μνήμη και το πένθος του μισού αιώνα.

Ο δήμαρχος του Διστόμου Λ. Παπαχρήστου στην ομιλία του τόνισε: "Εκείνη την ημέρα τα γερμανικά στρατεύματα στο πέρασμά τους προσπάθησαν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος ζωής. Διαισθανόμενοι το τέλος τους και δεχόμενοι χτυπήματα από παντού, καταλαμβάνονται από αμόκ καταστροφής και βγάζουν διαταγές γενοκτονίας. Το Δίστομο πλήρωσε αυτό το βαρύ τίμημα. Δυστυχώς όμως και σήμερα, σε πολλά μέρη του πλανήτη, οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις συνεχίζονται, οι μεγάλοι τούτης της γης αγωνίζονται για τη νέα διεθνή επιβολή της θέλησης και των συμφερόντων τους. Πρέπει οι λαοί να σταθούν εμπόδιο και να αντισταθούν για να μη θρηνήσει η ανθρωπότητα τραγωδίες σαν και αυτή στο Δίστομο".

Τα λόγια δυο νέων παιδιών, που βρέθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, ίσως να είναι η καλύτερη απάντηση στις διαθέσεις της "νέας τάξης πραγμάτων". Η 17χρονη Γιάννα από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών τόνισε: "Οι λαοί δεν πρέπει να ξεχάσουν τους νεκρούς τους, πρέπει να σταθούν εμπόδιο σε κάθε σχέδιο πολέμου... ". Ο Σπύρος που πάει στο γυμνάσιο μάς είπε ότι "η σφαγή στο Δίστομο πρέπει να μείνει για πάντα στη μνήμη των ανθρώπων για να μην επαναληφθεί".

Στεφάνια στο μνημείο των νεκρών κατέθεσαν ο Λ. Παπαδήμας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Λ. Ζάκας για το ΚΚΕ, εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, μαζικών φορέων κλπ.

Το δεκαήμερο των φετινών εκδηλώσεων έκλεισε χτες βράδυ με συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων, στο προαύλιο του παλιού Δημοτικού Σχολείου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα Παραρτήματα ΘΗΒΩΝ, ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και οι συγγενείς των σκοτωμένων πατριωτών της περιοχής και του ταξίαρχου Κώστα Αντωνόπουλου (καπετάν Κρόνου), την Κυριακή 16-6-96,στην Αλυκή Δομβραίνης τιμούν τη μνήμη τους, στο καθιερωμένο χρονιάτικο μνημόσυνο. Καλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι του 34ου τάγματος να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.
Αποφάσεις του Συνεδρίου
  • Το Παράρτημα ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, την Τετάρτη 12-6-96 στις 6 μ.μ.,στα γραφεία του (Μιλτιάδου 4), πραγματοποιεί σύσκεψη για την ανάλυση των αποφάσεων του 7ου Συνεδρίου. Θα γίνει επίσης ενημέρωση των ενεργειών για το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.
Σεμινάριο
  • Το Παράρτημα ΑΧΑΡΝΩΝ - ΒΑΘΗΣ της ΠΕΑΕΑ, την Τετάρτη 12-6-96 στις 7 μ.μ. διοργανώνει Σεμινάριο Εθνικού - Αντιστασιακού Πολιτισμού, στα γραφεία του Παρ/τος (Αχαρνών 152α). Θέμα του σεμιναρίου, που θ' αναπτύξει ο συγγραφέας - ερευνητής του ΚΜΕ και μέλος του Παρ/τος Γιάννης Νικολόπουλος, είναι: "Το κοινωνικό περιεχόμενο της Επανάστασης του Εικοσιένα". Θα επακολουθήσει συζήτηση.
Ανακοίνωση ΠΕΕΠΠ
  • Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ γνωστοποιεί εκδρομικό πρόγραμμα, περιόδου Ιούνη - Οκτώβρη '96, που θα γίνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ολες οι εκδρομές είναι αφιερωμένες στα 50 χρόνια του ΔΣΕ.

Η ημερομηνία του ταξιδιού στην Τασκένδη προσδιορίστηκε για τις 18-6-96.Δηλώσεις συμμετοχής έως 13 του Ιούνη.

Επιθυμίες για ταξίδια σ' άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες να δηλωθούν στα γραφεία της ΠΕΕΠΠ. Πληροφορίες στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 79-81 3ος όροφος) τηλ.: 5230.526 - 5230.534.

Για την "Καλύβα Στεφανή"
  • Η Διοικούσα Επιτροπή του Παρ/τος ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ κάνει γνωστό σ' όλα τα Παραρτήματα και τις διάφορες Οργανώσεις, που επιθυμούν να επισκεφτούν την "Καλύβα Στεφανή", τον ιστορικό χώρο απ' όπου ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας με τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, ν' απευθύνονται στα τηλέφωνα του παρ/τος: 0236/43775 - 43830 - 43819.
Από την πομπή προς το Μαυσωλείο


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ