ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Σε 9 επιχειρήσεις το 25% των επιχορηγήσεων

Μηχανισμός ενίσχυσης των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων οι αναπτυξιακοί νόμοι. Σε σύνολο 759 επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο, 9 επιχειρήσεις (δηλαδή μόλις το 1,2% του συνόλου) εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος των κρατικών επιχορηγήσεων

Εννιά μόλις επιχειρήσεις (δηλαδή μόλις το 1,18% από τις 759 επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο 1890/92 για το α' εξάμηνο του 1996 και κατέθεσαν επενδυτικά σχέδια μεγαλύτερα των 5 δισ. δραχμών η κάθε μια) θα καρπωθούν το 24,4% των κρατικών επιχορηγήσεων. Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς, οι παραπάνω εταιρίες δηλώνουν - στα χαρτιά - ότι "θα" πραγματοποιήσουν το 26,5% των συνολικών επενδύσεων, ενώ αποτελεί παράδοση η υπερκοστολόγηση των επενδυτικών έργων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο ΕΘνικής Οικονομίας, στο πρώτο εξάμηνο του 1996:

  • Από τις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου, εγκρίθηκαν αιτήσεις 759 επιχειρήσεων για επενδύσεις συνολικού ύψους 256,174 δισ. δραχμών, έναντι επενδυτικών σχεδίων προϋπολογισμού 234 δισ. δραχμών το αντίστοιχο εξάμηνο του 1995.
  • Η δωρεάν κρατική επιχορήγηση για τις παραπάνω ιδιωτικές επενδύσεις, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση, ανέρχεται στο ποσό των 109,4 δισ. δραχμών και σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου ΕΘνικής Οικονομίας, με την υλοποίηση των παραπάνω επενδύσεων "θα" δημιουργηθούν 6.600 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι το μέσο ποσοστό της δωρεάν κρατικής επιχορήγησης για κάθε ιδιώτη επενδυτή, φτάνει στο ποσοστό 44,6%, που σημαίνει ότι το κράτος επιχορηγεί την κάθε νέα θέση εργασίας με το ποσό των 16.575.757 δραχμών!

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", οι 9 από το σύνολο των 957 επιχειρήσεων (τις παρουσιάζουμε στον πίνακα) έχουν παρουσιάσει επενδυτικά σχέδια ύψους 67,800 δισ. δραχμών και θα επιχορηγηθούν από τα κρατικά ταμεία με το ποσό των 26,6 δισ. δραχμών. Αν η σύγκριση αυτή γίνει μόνο στον τομέα της μεταποίησης, στην οποία ανήκουν οι 9 αυτές επιχειρήσεις, τότε τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 32,99% του συνόλου των προγραμματισμένων επενδύσεων στη μεταποίηση, ενώ οι επιχορηγήσεις ανέρχονται στο 28,83%.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά και καταδεικνύουν τον τρόπο με τον ποίο λειτουργεί ο μηχανισμός στήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων. Ενας μηχανισμός ο οποίος συμβάλλει στη διαδικασία συσσώρευσης του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των μικρότερων επιχειρήσεων. Η συμμετοχή των τελευταίων στους αναπτυξιακούς νόμους, μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε τυπική υπόθεση, σε κενό γράμμα. Αυτοί που κερδίζουν από τη συμμετοχή τους στους αναπτυξιακούς νόμους, είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποιούν επενδύσεις με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Η κατανομή των επενδυτικών σχεδίων κατά τομέα, που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και θα επιχορηγηθούν με τα πλουσιοπάροχα "κίνητρα" του νόμου 1892, έχει ως εξής:

  • Για τον πρωτογενή τομέα (αγροτική οικονομία) εγκρίθηκαν επενδύσεις ύψους 7,850 δισ. δραχμών και ποσό επιχορήγησης 4,034 δισ. δραχμές ή το 51,4% του συνολικού ύψους των επενδύσεων.
  • Στον δευτερογενή τομέα (μεταποίηση) εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια ύψους 205,474 δισ. δραχμών, ενώ το ύψος της κρατικής επιχορήγησης ανέρχεται σε 92,182 δισ. δραχμές ή το 44,9% του συνόλου.
  • Για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια ύψους 37,181 δισ. δραχμών, ενώ η κρατική επιχορήγηση ανέρχεται σε 11,157 δισ. δραχμές ή το 30% του συνόλου.
  • Στον τομέα των υπηρεσιών εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια ύψους 5,668 δισ. δραχμών, ενώ οι επιχορηγήσεις ανέρχονται σε 2,050 δισ. δραχμές ή στο 36,2% του συνόλου.

Οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ενέκριναν το 50% περίπου του συνολικού ύψους των επενδύσεων. Συνολικά ενέκριναν επενδυτικά σχέδια ύψους 131,610 δισ. δραχμών, από τα οποία τα 53,585 δισ. δραχμές αποτελούν κρατική επιχορήγηση. Οι υπηρεσίες της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) ενέκριναν επενδύσεις ύψους 4,092 δισ. δραχμών με ύψος επιχορήγησης 1,746 δισ. δραχμών, ενώ τέλος ο ΕΟΜΜΕΧ ενέκρινε επενδυτικά σχέδια ύψους 13,175 δισ. δραχμών και επιχορηγήσεις ύψους 4,983 δισ. δραχμές.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Βάζουν "πλάτες" στην πολιτική λιτότητας

Με το υπόμνημα, που παρέδωσε στον πρωθυπουργό, η ηγεσία των εμπόρων δηλώνει ότι στηρίζει την πολιτική "σύγκλισης" και διατυπώνει παρόμοιες θέσεις με εκείνες του ΣΕΒ

Τη στήριξή της, στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο όνομα της σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με αυτήν των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε χτες η ηγεσία των εμπόρων προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, σε συνάντηση που πραγματοποίησε μαζί του. Οπως προκύπτει απ' το σχετικό υπόμνημα, που επέδωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΣΣΕ στον πρωθυπουργό, η ηγεσία της Ενωσης εκφράζει, στην ουσία, τις ίδιες θέσεις για την οικονομική πολιτική με αυτές που υποστηρίζει ο ΣΕΒ, όπως κατάργηση φοροαπαλλαγών, περιστολή των δαπανών, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, αποκρατικοποιήσεις κλπ. Η μόνη διαφορά είναι ότι απλώς η ηγεσία των εμπόρων ζητά αλλαγή στη μεθοδολογία αυτής της πολιτικής!

Ειδικότερα, στο υπόμνημα, αφού εκφράζεται η άποψη ότι το εμπόριο πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης της οικονομίας, καλείται η κυβέρνηση να προβεί άμεσα στη λήψη των παρακάτω μέτρων:

  • Σύσταση οργάνου διαμόρφωσης και χάραξης Εθνικής Εμπορικής Πολιτικής, το οποίο θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των αρμοδίων υπουργείων και της ΕΣΕΕ.
  • Στήριξη του ελληνικού εμπορίου για την ανάπτυξη των συνεργασιών, τόσο με τις γείτονες βαλκανικές χώρες, όσο και με αυτές του Εύξεινου Πόντου.
  • Ενταξη και των εμπορικών επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα και πλαίσια στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Δημιουργία νομικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις ιδρύσεως ελληνικών και αλλοδαπών πολυκαταστημάτων βάσει της εμπορικής πολεοδομίας κάθε περιοχής.
  • Δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και αυστηρή εφαρμογή του.
  • Εμφαση στις περικοπές των κρατικών δαπανών και στις αποκρατικοποιήσεις κλπ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ