ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη "σκιά" η ασυδοσία του κεφαλαίου

Σήμερα αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ για τις κρατικές προμήθειες και τον ΟΤΕ. Σε ρήξη με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσε ο Γ. Μαυρίκος, ενώ ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αναλώθηκαν σε αντιπαραθέσεις για τις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων

Σε διαπαραταξιακή επιτροπή ανέθεσε η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ,που συνεδρίασε χτες, την τελική διαμόρφωση απόφασης σχετικά με προγραμματικές συμφωνίες των προμηθειών των Οργανισμών του δημόσιου τομέα και τις προμήθειες του ΟΤΕ.

Χαρακτηριστικό της χτεσινής συζήτησης, ιδιαίτερα για τις πρόσφατες καταγγελίες ατασθαλιών στις προμήθειες του ΟΤΕ, ήταν η εμμονή των εκπροσώπων των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ σε φραστικές αντιπαραθέσεις, που άφηναν στο απυρόβλητο την ασύδοτη δράση των μεγαλοκεφαλαιούχων υπό την ανοχή των κυβερνήσεων και επικέντρωναν σε ενδεχόμενες ευθύνες στελεχών της μιας ή της άλλης κυβέρνησης. Δεν αγγίχτηκε όμως το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων - μετοχοποιήσεων, της συρρίκνωσης και καταλήστευσης της δημόσιας περιουσίας, της ίδιας της στάσης των πλειοψηφιών των ανώτατων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που υποτάχτηκαν στις πολιτικές της υπονόμευσης του δημόσιου τομέα. Η παράταξη του "ΣΥΝ" κατέθεσε σχέδιο απόφασης με επίκεντρο τις θεσμικές αλλαγές, αν και στο παρελθόν είχε ταυτόσημες θέσεις με τις άλλες δυο παρατάξεις.

Προγραμματικές συμφωνίες

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,πρότεινε τη ρήξη με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις κρατικές προμήθειες και αντίσταση στον αφελληνισμό της εγχώριας βιομηχανίας. Σύμφωνα με την πρότασή του για τις προγραμματικές συμφωνίες, "είναι άμεση ανάγκη, η προστασία της παραγωγικής βάσης της χώρας", αλλά για να "αποδώσουν πραγματικά οι προγραμματικές συμφωνίες χρειάζεται μια συνολική αλλαγή πολιτικής, είναι αναγκαία μια φιλολαϊκή, αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική πολιτική". Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ πρόσθεσε ότι όσοι ζητούν προγραμματικές συμφωνίες "θα πρέπει να ζητήσουν και αντίσταση και ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση".Μ' αυτό τον τρόπο οι προϋποθέσεις για την επίτευξη προγραμματικών συμφωνιών θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Αναφερόμενος σε αυτές τις προϋποθέσεις, ο Γ. Μαυρίκος είπε ότι πρέπει να υπάρχει σημαντική "εγχώρια προστιθέμενη αξία" στα παραγόμενα προϊόντα, οι τιμές αγοράς να βρίσκονται στα διεθνή επίπεδα, να εξασφαλίζονται και να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, να εισάγονται και να αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες ώστε να μην είμαστε απλοί χρήστες, να γίνεται αυστηρός έλεγχος της ποιότητας των προϊόντων, να υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγών, να προσδιορίζεται με σαφήνεια ο χρόνος ισχύος της προγραμματικής συμφωνίας, να πραγματοποιείται εγχώριος μειοδοτικός διαγωνισμός.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας,σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να διαλευκάνει σύντομα τις κατηγορίες γύρω από τις προμήθειες του ΟΤΕ και ότι πρέπει - με προϋποθέσεις διαφάνειας - να αποφασίζει η διοίκηση του ΟΤΕ για τις προμήθειες. Σημείωσε ακόμα ότι χρειάζεται σύναψη προγραμματικών συμφωνιών με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ομως, στο "διά ταύτα" εκθείασε τα "πλεονεκτήματα" του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τον ψευδεπίγραφο εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ και ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατεύθυνση της αυτονόμησης των δημόσιων οργανισμών από το στενό εναγκαλισμό του κράτους. Εστω και αν, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, δεν έχουν γίνει στο σύνολό τους αποδεκτές οι προτάσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για την αλλαγή του!

Ο Σ. Μαντζουράνης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αναφέρθηκε στο σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, της υποτίμησης της αξίας του και της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, για τα οποία δεν υπήρξε ευαισθητοποίηση. Ολα αυτά, πρόσθεσε, σχετίζονται άμεσα και με το νομοσχέδιο περί "εκσυγχρονισμού" των ΔΕΚΟ, το οποίο η ΓΣΕΕ θα έπρεπε να επανεξετάσει, όπως και τη γενικότερη θέση της για τις μετοχοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις που συμπυκνώνονται στις αποφάσεις της Αλεξανδρούπολης.

Ο Π. Τσουκαλάς,εκπρόσωπος της ΕΣΚ - ΟΤΕ,σημείωσε ότι για την προμήθεια των 325 χιλ. νέων ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ πρέπει να αποφασίσει η διοίκηση του Οργανισμού και να λογοδοτήσει μετά εκεί που πρέπει. Τόνισε ακόμα ότι, αν δεν υπάρχει κίνημα αντίστασης στις πολιτικές υπονόμευσης του δημόσιου τομέα, δε θα υπάρξει διασφάλιση, άσχετα από προϋποθέσεις, με τις προγραμματικές συμφωνίες. Υπογράμμισε την ανάγκη υπεράσπισης του δημόσιου τομέα της οικονομίας, ο οποίος οδεύει στην ιδιωτικοποίηση με το ν/σ για τις ΔΕΚΟ.

Αρχίζουν οι ανακρίσεις για τα ψηφιακά

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται να σταλούν οι πρώτες κλήσεις μαρτύρων στην υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, που έχουν αναλάβει να διερευνήσουν οι εφέτες - ειδικοί ανακριτές Γ. Ναυπλιώτης και Χρ. Γεωργαντόπουλος,με απόφαση της Ολομέλειας Εφετών της Αθήνας. Οι εφέτες ολοκλήρωσαν τη μελέτη της ογκώδους δικογραφίας με τις δύο προκαταρκτικές έρευνες, τις οποίες είχαν διενεργήσει οι εισαγγελείς Γ. Ζορμπάς και Λ. Καράμπελας,και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το έργο της κύριας ανάκρισης. Μεταξύ των μαρτύρων που θα κλητευτούν για να καταθέσουν είναι ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Α. Ανδριανόπουλος,ο επίτιμος πρόεδρος του ίδιου κόμματος, Κ. Μητσοτάκης,οι υπεύθυνοι των εταιριών ΖΗΜΕΝΣ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ, στελέχη του ΟΤΕ κ.ά. Την εποπτεία των ανακρίσεων θα ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λ. Καράμπελας, ενώ σε περίπτωση κωλύματος θα τον αναπληρώνει ο συνάδελφός του Α. Φάκος.

Από τις πρώτες ενέργειες των εφετών ανακριτών θα είναι και η υποβολή αιτήματος δικαστικής συνδρομής προς τις δικαστικές αρχές της Γερμανίας για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, που φέρονται να έχουν σχέση με την υπόθεση.

Στο αρχείο η "υπόθεση Τζανακάκη"

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αναστ. Κανελλόπουλος διαβίβασε χτες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κλειδαρά την πρόσφατη κατάθεση του Χριστόφ. Τζανακάκη,πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας αυτής, που δόθηκε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή την περσινή δήλωσή του σε σχέση με τα ψηφιακά: "Αν ανοίξω το στόμα μου κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους". Ο Αναστ. Κανελλόπουλος προτείνει να τεθεί στο αρχείο η συγκεκριμένη δικογραφία γιατί από την κατάθεση Τζανακάκη δεν προέκυψε ότι τελέστηκαν από κάποιους αξιόποινες πράξεις.

Στο αρχείο έχει ήδη τεθεί και η υπόθεση της πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης κατά του Χριστόφ. Τζανακάκη, για τη δήλωσή του, το 1993, ότι δεν έχει κάνει κανένα κακό για να αποτελέσει στόχο της "17Ν". Στις καταθέσεις του είχε υποστηρίξει πως δεν υπαινισσόταν τίποτα εναντίον ουδενός και πολύ περισσότερο των συναδέλφων του δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που είχαν δεχτεί τις δολοφονικές επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Στη Γερμανία

Τη γερμανική Βουλή πρόκειται ν' απασχολήσει τις επόμενες μέρες το θέμα της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Συγκεκριμένα, τρεις βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πρόκειται να υποβάλουν αύριο πέντε προφορικές ερωτήσεις προς την καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών, που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και τις πράξεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Πέτερ Στρουκ, θα ζητήσει να πληροφορηθεί εάν έχει συγκροτηθεί στην καγκελαρία μια ειδική συντονιστική ομάδα για την επαναφορά περιουσιακών στοιχείων της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας από το εξωτερικό και εάν υπάρχουν στοιχεία για τη συμμετοχή ανατολικογερμανικών κρατικών υπηρεσιών στην ίδρυση των επιχειρήσεων ΙΝΤΕΓΚΡΑ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

Επίσης, η βουλευτής του κόμματος, Κριστίνε Λουτσίγκα, επικαλούμενη σχετικό δημοσίευμα, ζητά να μάθει κατά πόσο υπήρξαν επαφές μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης με αντικείμενο την ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Τέλος, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα ζητήσουν να ξεκαθαριστεί εάν πράγματι το κτίριο της Ανατολικής Γερμανίας στην Αθήνα ανεγέρθηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Σ. Κόκκαλη και ποια είναι η σημερινή του χρήση.

  • Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη γνωστή δήλωση ότι ποτέ δε συζήτησε με τον καγκελάριο Χ. Κολ θέμα ΙΝΤΡΑΚΟΜ.
Ας φρεσκάρουν τη μνήμη τους

Στη γενικότερη επιχείρηση διάχυσης και μετάθεσης των ευθυνών, σχετικά με τη γνωστή σε όλους υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, προσπάθησε να συμβάλει χθες και ο Γ. Μανώλης, υπεύθυνος της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ. Και κάτι ψέλλισε περί ευθυνών όλων των πολιτικών αρχηγών στην περίοδο της Οικουμενικής κυβέρνησης, το 1990, αναμασώντας σχετικά δημοσιεύματα της "Καθημερινής" και άλλων εφημερίδων. Φαίνεται πως έχει πολύ ...αδύνατη μνήμη ο Γ. Μανώλης, παρότι προέρχεται από το συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΤΕ. Να του θυμίσουμε εμείς, πάντως, τις ομόφωνες αποφάσεις της ΟΜΕ-ΟΤΕ (και της ΔΑΚΕ) εκείνης της περιόδου, που χαρακτηρίζουν νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος τη σχετική απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον τότε πρωθυπουργό, Ξ. Ζολώτα και την, ομόφωνη και πάλι, καταδίκη και καταγγελία του τότε αναπληρωτή υπουργού Μ. Κεφαλογιάννη, για τις απαράδεκτες παρεμβάσεις του στον Οργανισμό.

Φανταζόμαστε πως όταν... φρεσκάρει τη μνήμη του, θα κατανοήσει πολύ καλύτερα την αντίστοιχη κατηγορηματική παρέμβαση του ΓΓ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκου, που σημείωσε: "Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν Καρκαγιάννη και σε τέτοια μισθοσυντήρητα όργανα να εμφανίζονται, έναντι αργυρίων, ως τιμητές του Φλωράκη και του ΚΚΕ".

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Νέες κινητοποιήσεις με μπλοκάρισμα δημοπρασιών

Με δίωρη στάση εργασίας στους Νομούς της Αττικής και της Κορινθίας, για το μπλοκάρισμα δημοπρασίας ενός σημαντικού δημοσίου έργου, συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να ικανοποιηθούν οικονομικά τους αιτήματα, οι διπλωματούχοι μηχανικοί του δημοσίου.

Η δίωρη στάση εργασίας θα γίνει από τις 9.30 μέχρι τις 11.30 π.μ., ενώ τις ώρες αυτές οι μηχανικοί θα κάνουν συγκέντρωση στην Κεντρική Υπηρεσία του ΙΚΑ (Ιπποκράτους 19) για τη ματαίωση της δημοπρασίας του έργου "Κατασκευή υποκαταστήματος ΙΚΑ Κιάτου", προϋπολογισμού 730 εκατ. δρχ.

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί του δημοσίου είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν η κυβέρνηση δεν ορίσει σαφή ημερομηνία με την οποία θα ικανοποιεί τα οικονομικά τους αιτήματα. Η Ενωσή τους (ΕΜΔΥΔΑΣ), συγκεκριμένα, έχει αποφασίσει: Δύο ακόμη τρίωρες στάσεις εργασίας, αύριο στη Θεσσαλονίκη και στις 24 Ιούνη στην Αχαϊα, με σκοπό το μπλοκάρισμα δύο ακόμη σημαντικών δημοπρασιών, συνολικού προϋπολογισμού 7,8 δισ. δρχ. Μια 24ωρη απεργία στις σεισμόπληκτες περιοχές των Γρεβενών, της Κοζάνης, της Φωκίδας και της Αχαϊας στις 19 Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ