ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

Του Δημήτρη ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Μετά την πρόσφατη κρίση στα Ιμια, τους υποκινούμενους τυχοδιωκτισμούς των Τούρκων στρατοκρατών, τη συζήτηση για τις "γκρίζες" περιοχές, τα συνεχή ταξίδια, προς ΗΠΑ και ΕΕ, Ελλήνων και Τούρκων εκπροσώπων, ήρθε προχτές να προστεθεί η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία ανοίγει το δρόμο παραπέρα αύξησης των εξοπλισμών και άμεσης συμμετοχής της Ελλάδας στα τυχοδιωκτικά σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού.

Η ανησυχία του λαού είναι δικαιολογημένη. Οχι, κυρίως, από τις πολεμοκάπηλες κραυγές, όσο από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε λέει όλη την αλήθεια. Και, μάλιστα, κρύβει αυτό που πρώτο απ' όλα έπρεπε να πει. Οτι, δηλαδή, η Τουρκία είναι ο βασικότερος πυλώνας της αμερικανοΝΑΤΟικής πολιτικής στην περιοχή,όπως επισημαίνει η προχτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Και είναι αυτό δυο φορές ανησυχητικό, γιατί με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση, με τις επιλογές της, αφοπλίζει στην πραγματικότητα τον ελληνικό λαό.

Με τις προχτεσινές αποφάσεις της η ελληνική κυβέρνηση υποδουλώνει ακόμα περισσότερο τη χώρα στην επιθετική νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, παγιδεύεται ακόμα περισσότερο σε δόγματα και πρακτικές φιλοπόλεμων τυχοδιωκτισμών.

Ποια ζητήματα νομίζουμε πρέπει να είναι καθαρά, αν και ο ελληνικός λαός είναι γεμάτος δικαιολογημένα ερωτηματικά:

Πρώτο: Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη σύγχρονη εποχή, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, είναι ακόμα πιο επιθετικός, επικίνδυνος για τη χώρα μας και τη γειτονιά μας, για ολόκληρο τον κόσμο. Η σύγχρονη μορφή της αντεπανάστασης, της κατάπνιξης κινημάτων, της αιματοχυσίας, ενσαρκώνεται στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, στη Νέα ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων.

Ο κίνδυνος για νέα θερμά επεισόδια, για απειλές συρράξεων, στη Μεσόγειο και ευρύτερα, έχει μεγαλώσει το τελευταίο διάστημα. Ο κίνδυνος αυτός και για το Αιγαίο είναι υπαρκτός, αν πάρει κανείς υπόψη και τη διαπάλη συμφερόντων ανάμεσα στην άρχουσα τάξη της Τουρκίας και αυτήτης Ελλάδας. Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ έχει συμφέροντα δημιουργίας και θερμών επεισοδίων. Για τον απλό λόγο ότι του ανατίθεται ο ρόλος του διαχειριστή των κρίσεων που εμφανίζονται στην περιοχή. Το ίδιο το ΝΑΤΟ, που προκαλεί τις κρίσεις και τα θερμά επεισόδια, έρχεται σε συνέχεια δήθεν να τις επιλύσει, να "βοηθήσει", κατοχυρώνοντας και διευρύνοντας έτσι το ρόλο του επιδιαιτητή ανάμεσα στις δύο χώρες.

***

Δεύτερο: Το παιχνίδι του κυνηγητού των εξοπλισμών, στο οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται διατεθειμένη, με βάση τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, να μπει πιο αποφασιστικά, όχι μόνο δε λύνει κανένα πρόβλημα, όχι μόνο δεν ενισχύει και δεν εξοπλίζει αμυντικά τη χώρα μας, αλλά το αντίθετο.

Φαλκιδεύεται η εθνική μας άμυνα, η ασφάλεια της χώρας. Γίνεται ακόμα περισσότερο έρμαιο στα χέρια των ιμπεριαλιστών, στα εξοπλιστικά προγράμματα των πολεμοκάπηλων, στην αγορά ανταλλακτικών και τους μηχανισμούς των εχθρών της ειρήνης.

Το ισχυρό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα θα αυξάνει τα οικονομικά και πολιτικά κέρδη του και στο εσωτερικό της χώρας. Οι πολυεθνικές εταιρίες των κάθε είδους εμπόρων του πολέμου θα θησαυρίζουν.

Αλήθεια, τι άλλαξε μέσα σε 4 μήνες, από τη στιγμή, αμέσως μετά την κρίση στα Ιμια, που ο νέος πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δήλωνε στη Βουλή ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν προγράμματα αύξησης των πολεμικών εξοπλισμών; Με τίποτε δεν μπορεί κανείς σοβαρός αναλυτής να δικαιολογήσει την ανευθυνότητα και την υποχωρητικότητα της κυβέρνησης απέναντι σε κάθε λογής πιέσεις των ιμπεριαλιστών.

Δε θέλουμε να αναφερθούμε σήμερα εδώ σε άλλες πλευρές, όπως είναι το τεράστιο κόστος των εξοπλισμών, που θα φέρει νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (όσες έχουν απομείνει), καθώς και νέες περιόδους μακροχρόνιας λιτότητας.

***

Τρίτο: Με όλα αυτά θα είναι δεδομένες οι συνεχείς αμφισβητήσεις των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία, οι συνεχείς προκλήσεις, τα πιθανά νέα θερμά επεισόδια από τη μεριά του χωροφύλακα του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Με την αύξηση των εξοπλισμών και τα άλλα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, καθ' υπόδειξη του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα, καθόλου δεν πρέπει να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι. Ούτε την ακεραιότητα και την ασφάλεια της χώρας προασπίζουν, ούτε κάνουν πιο μακρινή την πιθανότητα επεισοδίων, που μπορεί να προκαλέσουν οι "θερμοκέφαλοι".

Αυτό που κάνουν σίγουρο, αναμφισβήτητα, είναι η μεγαλύτερη ακόμα επικυριαρχία των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευαίσθητη και νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η μεγαλύτερη επιδιαιτησία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών "συμμάχων", η προσπάθεια μεγαλύτερου ελέγχου των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, θα αποτελέσει το σίγουρο και χειροπιαστό αποτέλεσμα των τελευταίων κυβερνητικών αποφάσεων.

Αν το αρχαίο "οι καιροί ου μενετοί" ίσχυε μια φορά μέχρι σήμερα για τους λαούς της περιοχής και τα κινήματά τους, σήμερα γίνεται επιτακτικό σύνθημα και κάλεσμα αγώνα. Για να μην περάσουν τα νέα επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κλείσουν τ' αυτιά τους στις ψυχροπολεμικές κραυγές των εμπόρων του πολέμου και της προσπάθειας διαμόρφωσης ανάλογου κλίματος σε περιοχές της χώρας με τη συνηγορία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η καλύτερη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για το λαό είναι η συμμετοχή στο οργανωμένο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, η ενεργός συμμετοχή του στις γραμμές του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Η ιστορική εμπειρία της Ελλάδας και των λαών όλου του κόσμου αυτό έχει αποδείξει άπειρες φορές μέχρι σήμερα, στο πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν.

Το ίδιο το ΝΑΤΟ, που προκαλεί τις κρίσεις και τα θερμά επεισόδια, έρχεται σε συνέχεια δήθεν να τις επιλύσει, να "βοηθήσει", κατοχυρώνοντας και διευρύνοντας έτσι το ρόλο του ως επιδιαιτητής ανάμεσα στις δύο χώρες

χερακια

ΠΕΡΙΠΟΥ 3.000 εργαζόμενοι των ναυπηγείων του Γκντανσκ, στην Πολωνία, συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να τα κηρύξει σε πτώχευση, ενώ υπάρχουν σκέψεις η κινητοποίηση των εργαζομένων να εξελιχθεί σε κατάληψη των ναυπηγείων (σελίδα 9).

Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας (16 Ιούνη) σε 17 εκλογικές περιφέρειες της Αλβανίας εξακολουθεί να προκαλεί αντιφατικές αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας (σελίδα 10).

ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ του Θ. Χανακούλα στην προεδρία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας εισηγήθηκε χτες επισήμως, μ' ένα έγγραφο - λίβελο κατά του ΚΚΕ, του "Ρ" και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων - προς τον πρόεδρο της Βουλής ο υπουργός Εργασίας! Στο μεταξύ, κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του αποτελεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας (σελίδα 11).

ΜΕ ΣΤΟΧΟ τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη της ΠΥΡΚΑΛ κινητοποιήθηκαν και χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της επιχείρησης στην Ελευσίνα(σελίδα 11).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ