ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
... Τρισ. κι αλίμονο!

"Πολεμική ατμόσφαιρα", έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας σωρείας πληροφοριών, που διοχετεύονται έντεχνα στον ελληνικό Τύπο, από ξένα κέντρα, για την πιθανή πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Την εντύπωση, όμως, ότι όντως "μυρίζει μπαρούτι", ενίσχυσε και η προχτεσινή σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, κατά την οποία η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας υιοθέτησε περίπου τη διασπορά των πολεμικών φημών και το δόγμα του διαβόητου Κλαούζεβιτς, που λέει, απ' ό,τι θυμάμαι, ότι "αν θέλεις την Ειρήνη τότε να προετοιμάζεσαι για πόλεμο"! Με αυτά τα δεδομένα το ΚΥΣΕΑ εσήμανε περίπου συναγερμό και η χώρα βρέθηκε ξαφνικά, με το χέρι... στην τσέπη. Βεβαίως, σε τέτοιες περιπτώσεις τα κράτη, παλιότερα, βρίσκονταν με το χέρι στη σκανδάλη αλλά αυτή η πρακτική πέρασε ανεπιστρεπτί. Διότι αν οι συγκρούσεις εξακολουθούσαν και σήμερα να διεξάγονται με τον οπλισμό που διαθέτει κάθε στρατός, τότε τι θα γίνονταν τα νέα όπλα; Θα σάπιζαν στις αποθήκες; Και οι έμποροι των νέων οπλικών συστημάτων τι θα έκαναν; Θα κατέβαζαν ρολά; Ε, όχι δα, αυτά δε γίνονται τη σήμερον ημέραν, διότι οι βιομηχανίες του θανάτου διαθέτουν πλέον και ικανότατους μάνατζερ για να "δολώνουν" υποψήφιους αγοραστές, αλλά και πλήρες δίκτυο προβοκατόρων, για να προκαλούν εντάσεις και τεχνητές κρίσεις σε διάφορες περιοχές και να προωθούν έτσι τα "προϊόντα" τους.

Να, λοιπόν, γιατί σε περιπτώσεις που τα κράτη απειλούνται, βάζουν πλέον το χέρι τους, όχι στη σκανδάλη, αλλά στην τσέπη. Οπως, δηλαδή, έκανε προχτές και η δική μας κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι θα διαθέσει για νέους οπλισμούς τρία τρισ. δραχμές! Με αυτά τα χρήματα - λέει - θα αγοράσει "έξυπνα όπλα", για να "θωρακίσει" την Ελλάδα στην τουρκική επιθετικότητα και επιβουλή. Και ναι μεν, μπορεί τα όπλα που σχεδιάζουν να αγοράσουν οι κυβερνώντες να δικαιολογούν την ονομασία τους, αλλά είναι σαφές ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα, για να προασπίσει την εδαφική ακεραιότητά της δεν είναι τα έξυπνα όπλα, αλλά οι έξυπνοι κυβερνήτες. Κι αν διαθέταμε αυτού του είδους πολιτική ηγεσία, πιστεύουμε ακράδαντα ότι και ο υπαρκτός "εξ Ανατολών" κίνδυνος θα ήταν περιορισμένος και πολλά άλλα εξωτερικά θέματα, που μας ταλανίζουν, θα είχαν επιλυθεί προ πολλού.

Δυστυχώς όμως γι' αυτόν τον τόπο ουδέποτε ευδόκησε να αποκτήσει μια κυβέρνηση με διπλωματικές ικανότητες, με διορατικότητα και προ παντός με αίσθηση της εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής ευθύνης. Στους θώκους ανέβαιναν πάντοτε άτομα, παγιδευμένα σε ιδέες και δόγματα επιζήμια για τη χώρα, ή άτομα ακατάλληλα για τα αξιώματα που αναλάμβαναν. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, φτάσαμε να λυγίζουμε συνεχώς τη μέση προ των ισχυρών, να εκτελούμε σαν πιόνια ό,τι αυτοί αποφάσιζαν, να κάνουμε τις ορντινάντσες τους στις "φιλειρηνικές" εκστρατείες τους και τελικά όχι βοήθεια να μη βλέπουμε από αυτούς, αλλά να μας βάζουν πιο βαθιά στο πηγάδι.

Οπως, δηλαδή, συμβαίνει και τώρα, όπου οι μεν πέραν του Ατλαντικού "σύμμαχοι υποδαυλίζουν την επιθετικότητα των στρατοκρατών της Αγκυρας, ενώ οι Ευρωπαίοι "εταίροι" μας σφυρίζουν αδιάφορα στις εκκλήσεις μας και αδιαφορούν παντελώς για ό,τι τυχόν μπορεί να συμβεί στο Αιγαίο. Κι εμείς αντί, να καταγγείλουμε έστω την αισχρή στάση των "φίλων" μας ετοιμαζόμαστε για νέες άκαρπες και ταπεινωτικές επισκέψεις στις πρωτεύουσές τους και για νέα αφαίμαξη των εθνικών πόρων με το δυσβάστακτο σχέδιο των "σούπερ" εξοπλισμών. Και το ερώτημα που τίθεται σαφώς είναι: Από εξοπλισμούς έχουμε άραγε ανάγκη ή από... παροπλισμό όλων αυτών που με την ανερμάτιστη και επικίνδυνη πολιτική τους μας οδηγούν σε περιπέτειες;

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
"Βιοτεχνία" το εργοστάσιο της Λάρισας

Το εργοστάσιο αδυνατεί να απορροφήσει τη φετινή παραγωγή τεύτλων. Με ευθύνη της διεύθυνσης δεν έγιναν οι απαραίτητες επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε εξουθενωτικούς ρυθμούς δουλιάς

Διπλάσια θα είναι φέτος η παραγωγή τεύτλων στη Θεσσαλία, όπου καλλιεργήθηκαν 140.000 στρέμματα, ενώ πέρσι είχαν καλλιεργηθεί 75.000 και είναι άμεσος ο κίνδυνος το εργοστάσιο ζάχαρης της Λάρισας να μην μπορέσει ν' απορροφήσει όλη την παραγωγή.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί ν' αναγκαστούν να παραδώσουν το προϊόν τους στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, πληρώνοντας μεγαλύτερο κόστος μεταφοράς, ή και να παραταθεί η "καμπάνια" συγκέντρωσης του προϊόντος μέχρι και τα Χριστούγεννα, μ' αποτέλεσμα ν' αναγκαστούν οι αγρότες να κάνουν τη συγκομιδή μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, με κίνδυνο να μειωθεί η παραγωγή.

Οι ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση βαρύνει τη διεύθυνση του εργοστασίου της Λάρισας, οι οποίοι δεν προχώρησαν σε καμία επένδυση εκσυγχρονισμού της βιομηχανίας, ώστε ν' ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το ποσό των 1,8 δισ. δραχμές που διατέθηκε γι' αυτό το σκοπό, δεν απορροφήθηκε ούτε το 1/3, με ευθύνη της διοίκησης της βιομηχανίας. Δυο μήνες πριν αρχίσει η "καμπάνια" κι ενώ κάποια έργα, (π. χ. φυσικό αέριο κ.ά.), έπρεπε να έχουν αποπερατωθεί και θα έπρεπε να υπάρξει τεχνολογικός εξοπλισμός, (κοπτική μηχανή, πρέσα, πύργος κλπ.), τίποτα ακόμα δεν ξεκίνησε.

Προκειμένου ν' αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, η διεύθυνση του εργοστασίου, (διευθυντής ο κ. Γκαντάρας), προχωρεί σε μια "θατσερικού" τύπου επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υποχρεώνοντάς τους σε εξουθενωτικούς ρυθμούς δουλιάς, (υπερωρίες, Σαββατοκύριακα κ.ά.)

Μερικά παραδείγματα αυτής της τακτικής της διεύθυνσης - τα οποία καταγγέλλει η ΚΟΒ Βιομηχανίας Ζάχαρης του ΚΚΕ - είναι χαρακτηριστικά:

- Εργαζόμενος που ζητά ολιγόωρη άδεια για κάποιο οικογενειακό πρόβλημα, υποχρεώνεται να εκθέσει το προσωπικό του πρόβλημα στον διευθυντή, δίκην εξομολόγησης.

- Εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια, με γνωμάτευση γιατρού του ΙΚΑ, παραπέμπονται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή από τον γεωπόνο διευθυντή που αμφισβητεί την ιατρική γνωμάτευση.

- Απαγορεύτηκαν οι γονικές άδειες κ.ά.

Ομως, για τους προνομιούχους της "πράσινης παρέας", ούτε ωράριο εργασίας ισχύει, ούτε κανένας άλλος περιορισμός! "

Για το ζήτημα αυτό η κομματική οργάνωση του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει: "Τελικά η διεύθυνση θεωρεί το εργοστάσιο τσιφλίκι της; Οι εργαζόμενοι και οι αιμοδότες του εργοστασίου αγρότες τι λένε γι' αυτά; Βεβαίως για ν' ασχοληθεί κάποιος με τα ουσιαστικά προβλήματα του εργοστασίου, πρέπει να έχει χρόνο. Και είναι αλήθεια ότι ο διευθυντής (εξοφλώντας κάποια "γραμμάτια";) ασχολείται μόνο με την τακτοποίηση κάποιων "ημετέρων", όπως έγινε πριν λίγες μέρες στην ανάθεση καθηκόντων, (εργοδηγοί, αρχιτεχνίτες), παρακάμπτοντας αρχαιότητα, αξιοκρατία, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα".

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι φήμες που κυκλοφορούν αναφέρουν πως γερμανική εταιρία ενδιαφέρεται και ενεργεί καταλλήλως, να μπει στο χώρο της ζάχαρης, με κίνδυνο, αν τα καταφέρει, να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Μήπως και η κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο της Λάρισας, βοηθάει (επίτηδες;) προς αυτή την κατεύθυνση;

Οι αγρότες της Θεσσαλίας παράγουν, αλλά η διεύθυνση του εργοστασίου της Λάρισας μπλοκάρει τις αναγκαίες επενδύσεις, ώστε το εργοστάσιο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παραγωγής

Στο εργοστάσιο της Ημαθίας θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν τα τεύτλα οι αγρότες της Θεσσαλίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ