ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να γίνουν οι αποφάσεις του υπόθεση του λαού

Ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλά στο "Ριζοσπάστη" για το σχεδιασμό δράσης των κομμουνιστών μετά το 15ο Συνέδριο

Οι αποφάσεις του Συνεδρίου δεν αφορούν αποκλειστικά τους κομμουνιστές. Αφορούν όλους τους εκμεταλλευόμενους, όλους όσοι ασφυκτιούν από τη σημερινή τάξη πραγμάτων. Η αξία αυτών των σημαντικών αποφάσεων έχει νόημα μόνο στο βαθμό που γίνονται υπόθεση του λαού, τονίζει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο Δημήτρης Γόντικας αναφέρεται στο σχεδιασμό δράσης, που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή για το επόμενο διάστημα, σημειώνει την αναγκαιότητα να αναδειχτεί η σημασία της κοινής πάλης όλων όσοι υποφέρουν και δε βλέπουν προοπτική από την πολιτική των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού, επισημαίνει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η διάδοση των αποφάσεων του 15ου Συνέδριου του Κόμματος και δηλώνει με έμφαση πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Σχεδιασμός δράσης

- Ποιος είναι ο βασικός σχεδιασμός δράσης του ΚΚΕ, που αποφάσισε η ΚΕ στην πρόσφατη Σύνοδό της;

-Η ΚΕ πήρε τις εξής αποφάσεις και επιδιώκουμε όλο το Κόμμα ενιαία να προσανατολιστεί στην υλοποίησή τους.

Πρώτο:

Να πληροφορηθεί ο κόσμος τι αποφάσισε το 15ο Συνέδριο, μέσα από μια πολύμορφη καμπάνια. Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας καθήκον για τους εξής λόγους: Το 15ο Συνέδριο πήρε σημαντικές αποφάσεις και έδωσε απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα, που βασανίζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και κατά πρώτο λόγο τους μισθοσυντήρητους, τη νεολαία.

Τι λύσεις υπάρχουν, πώς θα απαλλαγούν από τα βάσανα που τους έχουν φορτώσει και συνεχίζουν να τους φορτώνουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, πώς θα βγουν από τα τραγικά αδιέξοδα που τους έχουν οδηγήσει και πολλά άλλα.

Οι αποφάσεις του Συνεδρίου δεν αφορούν αποκλειστικά τους κομμουνιστές. Αφορούν όλους τους εκμεταλλευόμενους, όλους όσοι ασφυκτιούν από τη σημερινή τάξη πραγμάτων. Η αξία αυτών των σημαντικών αποφάσεων έχει νόημα μόνο στο βαθμό που γίνονται υπόθεση του λαού.

Δεύτερο:

Να γίνουν σε βάθος κατανοητές οι αποφάσεις αυτές από το σύνολο των κομματικών δυνάμεων. Είναι υπόθεση ατομικής προσπάθειας, αλλά και συλλογικής ευθύνης των καθοδηγητικών οργάνων και της ΚΕ. Το καθήκον αυτό είναι εξίσου σημαντικό.

Θέλουμε όλο το Κόμμα να προσαρμόσει το σύνολο της δράσης του στο πνεύμα των απαιτήσεων που προβάλλουν οι αποφάσεις,να αναδειχτεί το Κόμμα και κάθε κομμουνιστής, με τη δύναμη της γνώσης, αναγνωρισμένος πρωτοπόρος μαχητής για τα δίκαια της εργατικής τάξης, του λαού, για την ειρήνη, για το σοσιαλισμό.

Τρίτο:

Σχεδιασμό της δράσης για τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης, των αγροτών, των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, την ανάπτυξη αγώνων, την ανάπτυξη του μαζικού τους κινήματος και το συντονισμό της πάλης τους, ώστε να προωθείται, στη βάση της κατακτημένης πείρας, η οικοδόμηση του Μετώπου απέναντι στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, τους κύριους υπεύθυνους για τα προβλήματά τους.

Τέταρτο:

Να προετοιμαστεί το Κόμμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της νεολαίας και της παιδείας, αρχίζοντας από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή".

Πέμπτο:

Τη συνέχιση των προσπαθειών για την ανάπτυξη του κινήματος ειρήνης.

Εκτο:

Την οργάνωση της απάντησης στη σχεδιασμένη και πολύπλευρη επίθεση που έχει ξεκινήσει και κλιμακώνεται απέναντι στο ΚΚΕ, από ντόπια και ξένα κέντρα.Η επίθεση κατά του ΚΚΕ δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές. Είναι μέσο, για να γίνει πιο αντιδραστική και αυταρχική ολόκληρη η κοινωνική και πολιτική ζωή.

Με τις κατευθύνσεις αυτές επιδιώκει η ΚΕ να θέσει στο επίκεντρο της ιδεολογικής, οργανωτικής και πολιτικής πρακτικής του Κόμματος, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης. Να προετοιμαστεί το Κόμμα, μέσα και από τις συνδιασκέψεις που ετοιμάζονται, να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που καθόρισε το 15ο Συνέδριο. Να προετοιμάσει όλο το Κόμμα για τις επόμενες εκλογές.

Να δείξουμε την προοπτική της κοινής πάλης

- Τι ακριβώς εννοείτε, όταν λέτε προσπάθεια για δημιουργία προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου;

- Δεν έχουμε στο μυαλό μας και στις αποφάσεις μας τίποτα το εγκεφαλικό και το απόμακρο από τους πόθους και τις ελπίδες του λαού. Θέλουμε με την πολιτική του Μετώπου να εκφράσουμε πρακτικά, χειροπιαστά αυτό που προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη η ζωή. Να συνενώσουμε σε ένα ισχυρό μέτωπο τις δυνάμεις εκείνες που υποφέρουν και δε βλέπουν προοπτική από την κυριαρχία και την καταπίεση των πολυεθνικών, των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και οργανισμών και τα κόμματα που υπηρετούν αυτές τις δυνάμεις.

Να δείξουμε και να πείσουμε ότι δεν υπάρχει άλλη ελπίδα, άλλη προοπτική έξω από το δρόμο αυτό.Δρόμος που οδηγεί στην πλατιά λεωφόρο της κοινής πάλης με τους εργαζόμενους άλλων χωρών και έχει ως στόχο την κατάργηση αυτής της κυριαρχίας και την ανάδειξη του Μετώπου, της πλειοψηφίας δηλαδή του λαού σε πραγματικά κυρίαρχη δύναμη. Είναι στόχος προοπτικής και αρχίζουμε την οικοδόμησή του, πατώντας σε αυτό που έχει γεννήσει ο αγώνας των ίδιων των εργαζομένων, στις πολύμορφες συσπειρώσεις και επιτροπές αγώνα. Σε τελευταία ανάλυση με την πολιτική του Μετώπου ξεκαθαρίζουν τα όρια στην πολιτική και κοινωνική ζωή.Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Η θα είσαι με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό ή αντίπαλος τους. Με βάση το κριτήριο αυτό το ΚΚΕ θα αγωνιστεί να συνειδητοποιήσουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα τα πραγματικά τους ταξικά συμφέροντα και να συστρατευτούν με το ΚΚΕ, ενάντια σε αυτές τις δυνάμεις και τις πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν ή συγκαλύπτουν αυτά τα συμφέροντα.

Να γίνουν πλατιά γνωστές οι αποφάσεις

- Πώς έχει οργανωθεί το άνοιγμα στο λαό, με ποιες μορφές θα επιτευχθεί; - Προσυνεδριακά είχαμε - και αυτό συνειδητά - κλειστεί σε μια εντατική εσωκομματική συζήτηση, γιατί θέλαμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συμμετοχής των μελών του Κόμματος στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων από το Συνέδριο.

Τώρα ήρθε η ώρα να γίνουν γνωστές οι αποφάσεις, όσο γίνεται πιο πλατιά.

Αυτό θα γίνει με ανοιχτές συγκεντρώσεις, με διαφωτιστικό υλικό, με συσκέψεις, ατομικές συζητήσεις, αρθρογραφία στα κομματικά έντυπα.

Ο στόχος είναι να περάσει άμεσα σε ένα "πρώτο χέρι" όσο γίνεται πιο πλατιά η βασική γραμμή του 15ου Συνεδρίου, το ζήτημα του Μετώπου και έπεται η συνέχεια.

Η εξόρμηση αυτή αποσκοπεί και σε έναν άλλο συνδυασμένο στόχο. Να αποκαλύψουμε τη συκοφαντία, τη διαστρέβλωση, τις χυδαίες επιθέσεις και την αποσιώπηση των σημαντικών αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου από το σύνολο σχεδόν των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να κάνει πίσω

- Πού νομίζετε ότι αποσκοπεί αυτή η επίθεση;

- Είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη επίθεση ρουτίνας. Δεν πρόκειται για την αρθρογραφία ορισμένων δημοσιογράφων, που κατά κανόνα οι περισσότεροι είναι πρώην μέλη του ΚΚΕ, δηλαδή αποστάτες. Πρόκειται για μια κλιμάκωση της επίθεσης που σχεδιάζεται και κατευθύνεται από συγκεκριμένα κέντρα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Εχουμε γνώση και συνείδηση αυτού του νέου κύκλου αντικομμουνιστικής υστερίας και εκστρατείας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι μέρος της ταξικής πάλης.

Ο λόγος είναι απλός.

Οι κυρίαρχοι της "νέας τάξης πραγμάτων" δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι το ΚΚΕ αναπτύσσεται, αποκτά κύρος, εσωτερικώς και διεθνώς, παραμένει αταλάντευτα αντίπαλός τους, ανοίγει προοπτική για το λαό, συμβάλλει στην ενίσχυση του κομμουνιστικού κινήματος διεθνώς.

Τους ενοχλεί, ιδιαίτερα, το γεγονός ότι το ΚΚΕ αποκαλύπτει τα διάφορα σενάρια σε βάρος του λαού και χαράσσει πολιτική που δεν αποβλέπει στη διόρθωση και εκσυγχρονισμό του άθλιου συστήματος, της άγριας εκμετάλλευσης και πολύμορφης καταπίεσης του λαού, αλλά στην αλλαγή του, στην ανατροπή του. Αν το ΚΚΕ σε αυτό το ζήτημα έβαζε "νερό στο κρασί του" και έβαζε πλάτη μαζί με κάτι "ανανεωτές", και "εκσυγχρονιστές" δε θα υπήρχε πρόβλημα γι' αυτούς.

Θέλουν με αυτή την επίθεση να μειώσουν τη σημασία του Συνεδρίου, να αποπροσανατολίσουν, να προκαλέσουν σύγχυση μέσα στον κόσμο και να παρουσιάσουν το ΚΚΕ ως ένα Κόμμα δήθεν απομονωμένο και "ανεπίδεκτο εκσυγχρονισμών".

Φυσικά, ο καθένας καταλαβαίνει ότι με κάτι που δεν έχει μέλλον δεν ασχολείται κανένας.

Ενα πρέπει να είναι καθαρό. Οι ταξικοί και πολιτικοί αντίπαλοι του ΚΚΕ δε σέβονται και δεν υπολογίζουν υποτακτικές σ' αυτούς κυβερνήσεις και τις "χορεύουν στο ταψί", θα λυπηθούν χρήματα και κόπο απέναντι στο ΚΚΕ;

Αλλά το ΚΚΕ δεν είναι υποτακτικό σε αυτούς τους κυρίους, παρά μόνο υπόλογο απέναντι στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους, στον τόπο και γι' αυτό δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Εχουν τα μέσα, πολλά μέσα στη διάθεσή τους, αλλά δεν είναι παντοδύναμοι.Οι κομμουνιστές θα υπερασπιστούν και το Κόμμα τους, και τα συμφέροντα του λαού με όσες και όποιες θυσίες χρειαστούν.

Νέο ξεκίνημα

- Τι προσδοκάτε από τις συνδιασκέψεις των Κομματικών Οργανώσεων που ξεκίνησαν σε όλη τη χώρα;

- Να σχεδιάσουν την υλοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΚΕ. Να πάρει κάθε Οργάνωση το δικό της μερίδιο ευθύνης. Να εκλέξουν νέα καθοδηγητικά όργανα αξιολογώντας τη μέχρι τώρα δράση των οργάνων και των στελεχών, που είχαν εκλεγεί από τις προηγούμενες συνδιασκέψεις και να ολοκληρώσουν την οργανωτική συγκρότηση του Κόμματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνεδρίου.

Φιλοδοξούμε από κάθε Συνδιάσκεψη να χαράζει ένα καινούριο ξεκίνημα, μέσα στη συνέχεια, στο πνεύμα των απαιτήσεων της πολιτικής κατάστασης και των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου.

Αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση

- Δεκαπέντε μέρες μετά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, πώς εκτιμάτε την κατάσταση του κομματικού δυναμικού, τι μηνύματα φτάνουν από τις κομματικές οργανώσεις;

- Θα μπορούσαμε να πούμε με δύο λόγια ότι κυριαρχεί το αίσθημα της ευθύνης.Ολοι καταλαβαίνουμε τη σημασία των αποφάσεων του Συνεδρίου, την κρισιμότητα της πολιτικής κατάστασης και κυρίως την ανάγκη να δώσουμε στο λαό μια προοπτική, να συμβάλουμε να ξεπεραστούν η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία, η ματαιοπονία στην αναζήτηση προσωπικών λύσεων, οι αυταπάτες ότι μπορεί να λυθούν τα προβλήματα με υποχωρήσεις, συμβιβασμούς και λογική της αναζήτησης σωτήρων ή κάποιων αρχηγών ή με νέα πολιτικά σχήματα.

Χωρίς να υποτιμούνται οι δυσκολίες, επικρατεί στο Κόμμα και αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση από το 15ο Συνέδριο.

Το ΚΚΕ βγήκε από το 15ο Συνέδριό του ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά πιο ισχυρό, πιο συσπειρωμένο και πιο ικανό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι αυτή που χαλκεύουν τα διάφορα κέντρα.Π.Ζ.

Στην Αθήνα η σκυτάλη

Στην Αθήνα περνά η σκυτάλη των συγκεντρώσεων, που διοργανώνει το ΚΚΕ στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης. Ηδη οι οργανώσεις της Αθήνας προετοιμάζουν πυρετωδώς τη μεγάλη συγκέντρωση, που θα γίνει την Τετάρτη 19 Ιούνη στις 8.30 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Ακολουθούν πολλές άλλες πόλεις, ενώ οι προετοιμασίες ξεκίνησαν και στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιήσει τη δική της συγκέντρωση την Τρίτη 25 Ιούνη με ομιλητή τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος Χαρίλαο Φλωράκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ