ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΗΛΕΠΕΙΡΑΤΙΑ
Αμερικανικές πιέσεις

Πολιτική πίεση ασκεί η αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει η τηλεπειρατία. Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, απείλησαν με εμπάργκο, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα και συνεχιστεί η τηλεπειρατία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αμερικανικές εταιρίες το 1995 έχασαν 102 εκατ. δολάρια. Η τηλεπειρατία παρατηρείται ιδιαίτερα στα περιφερειακά κανάλια. Την πρωτοπορία της τηλεπειρατίας έχει η Κίνα, ενώ η Ελλάδα κρατά τα "σκήπτρα" της τηλεπειρατίας στις χώρες της Ευρώπης.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν την επιβολή του νόμου για τα ΜΜΕ, πιστεύοντας ότι η παροχή αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς θα λύσει το πρόβλημα. Εξέφρασαν την άποψη ότι η προσφυγή στα δικαστήρια δεν είναι αποτελεσματική, γιατί τα ελληνικά δικαστήρια κωλυσιεργούν σε τέτοιου είδους θέματα. Αν δε διευθετηθεί το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων με διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση, η Αμερική θα επιβάλει εμπορικές κυρώσεις στη χώρα μας.

Είναι φανερό ότι πίσω από αυτή την αμερικανική κίνηση για την τηλεπειρατία κρύβεται η πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για πλήρη έλεγχο της ελληνικής αγοράς, με τελικό σκοπό την επιβολή των δικών της προϊόντων. Η ελληνική κυβέρνηση, φυσικά, θα πρέπει ν' αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους Ελληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες, εφαρμόζοντας επιτέλους το νόμο. Γιατί - όπως είναι γνωστό - αυτή τη στιγμή το μόνο όπλο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους είναι η προσφυγή στα δικαστήρια και όχι η δύναμη της επιβολής κυρώσεων, την οποία ...διαθέτουν οι Αμερικανοί.

Στρατηγική της αράχνης

Μία από τις καλύτερες ταινίες του Μπερνάντο Μπερτολούτσι, τη "Στρατηγική της αράχνης", προβάλλει απόψε το πρώτο κρατικό κανάλι. Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Χόρχε Λουίς Μπόρχες "Θέμα για έναν προδότη και για έναν ήρωα", η ταινία ακροβατεί ανάμεσα στο σουρεαλισμό και τον ιμπρεσιονισμό και κινείται σε μια ονειρική διάσταση, που σχεδόν αγγίζει τα όρια του φανταστικού σινεμά. Ενας νέος, ο Αθως Μανιόνι, προσπαθεί ν' ανακαλύψει την αλήθεια για το θάνατο του πατέρα του. Σύμφωνα με όσα μαθαίνει, ο πατέρας του είχε οργανώσει απόπειρα κατά του Μουσολίνι. Η απόπειρα θα γινόταν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της νέας σεζόν σε μια όπερα. Στη θέση όμως του Μουσολίνι σκοτώθηκε ο πατέρας του. Στην πορεία ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του πρόδωσε τους συντρόφους του και τον σκότωσαν παρουσιάζοντάς τον σαν μάρτυρα του αντιφασιστικού αγώνα. Πρωταγωνιστούν οι Τζούλιο Μπρότζι, Αλίντα Βάλι, Πίπο Καμπανίνι και Τίνο Σκότι (ΕΤ-1 23.15).

Εκ βάθους Πρεσπών

Στις Πρέσπες θα βρεθεί η εκπομπή "Η Ελλάδα του πολιτισμού". "Εκ βάθους των Πρεσπών", είναι ο τίτλος. Η εκπομπή θα αγγίξει τα "σύνορα" των τριών κρατών και τη μοίρα του πολιτισμού των Πρεσπών. Μια μοίρα που θα σκιαγραφηθεί μέσα από τα πορτρέτα των κατοίκων. Ενας αυτοδίδακτος ζωγράφος, ο Αρης Ιωάννου, καταγράφει την ερήμωση της περιοχής, ενώ ο πατήρ Βασίλειος Γεωργίου, μαζί με την οικογένειά του έχουν αναλάβει τη διάσωση της παραδοσιακής μουσικής της περιοχής. Δημιουργός του ντοκιμαντέρ είναι ο Χρήστος Αρώνης (ΕΤ - 2, 17.30).

"Οι δημοσιογράφοι" στις Κάννες

Οι δημοσιογράφοι σήμερα προτείνουν... Κάννες. Στο 49ο Φεστιβάλ των Καννών είναι στραμμένος ο φακός της εκπομπής "Οι δημοσιογράφοι προτείνουν". Οι συντελεστές της ταξίδεψαν στις Κάννες και μίλησαν με διάσημους αστέρες και σκηνοθέτες. Στην εκπομπή, που επιμελήθηκαν και παρουσιάζουν η Δήμητρα Κουντούνα και ο Κώστας Κωβαίος, μιλούν μεταξύ άλλων οι Ντάστιν Χόφμαν, Τόνι Κέρτις, Αντζέλικα Χιούστον, Αλ Πατσίνο και Φανί Αρντάν. Μιλούν ακόμη οι σκηνοθέτες Φράνσις Φορντ Κόπολα, Ατόμ Εγκογιάν, Ρόμπερτ Αλτμαν και Ακι Καουρισμάκι.

Στο φακό της εκπομπής θα βρεθεί και ο νικητής του Φεστιβάλ Μάικλ Λι, που τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του "Μυστικά και ψέματα", καθώς και ο Ντάνιελ Οτέιγ, που πήρε το βραβείο ερμηνείας για την ταινία "Ογδοη μέρα" και Μπρέντα Μπλέθιν, που τιμήθηκε για την ερμηνεία της στα "Μυστικά και ψέματα". Το "παρών" δίνει, όμως και ο Πίτερ Γκρίναγουέι, που αναλύει την ταινία του "Πίλοου Μπουκ", ενώ ο Κρις Κριστόφερσον θυμάται την Μελίνα Μερκούρη και το "Ποτέ την Κυριακή". Για τη σχέση του με την Ελλάδα και τους Ελληνες μιλά ο Ηλίας Κοτέας, που εντυπωσίασε με την ερμηνεία του στην ταινία του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ "Κρας" (ΕΤ-1 18.50).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ