ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"Βιβλιοφιλική" ολίγων

"Βιβλιοφιλική" ονομάζεται η Πιστωτική Κάρτα, που κυκλοφόρησε τα περασμένα Χριστούγεννα το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου."Βιβλιοφιλική" τιτλοφορείται και το περιοδικό του ΕΚΒ, που θα εκδίδεται δύο φορές το χρόνο. Ηδη κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος (αποστέλλεται δωρεάν στους κατόχους της Βιβλιοφιλικής Πιστωτικής Κάρτας, στους εκδότες και στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας) και είναι αφιερωμένο στα ταξίδια.

Το ΕΚΒ ...διδάχτηκε από την ενδημική πλέον "νόσο" των "κουπονιών" και της "τύχης" και καθιερώνει "δώρο" αεροπορικά εισιτήρια για το Λονδίνο, τη Ρώμη και το Κάιρο (κληρώθηκαν στις 14/6 στα γραφεία του ΕΚΒ, στην Πολιτεία) σε "τυχερούς" κατόχους της Βιβλιοφιλικής Πιστωτικής Κάρτας. Στο 1ο τεύχος της "Βιβλιοφιλικής" περιλαμβάνονται τα συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι που προσφέρουν στους κατόχους της κάρτας "δωρεάν κουπόνια για αγορές βιβλίων".Ο κάτοχος κάρτας με ετήσια συνδρομή 5.000 δρχ. και "μειωμένο επιτόκιο" (δεν αναφέρεται πόσο ακριβώς) θα κάνει τις βιβλιαγορές του.

Το περιοδικό, λίγο ως πολύ, έχει διαφημιστικό χαρακτήρα, καθώς εκτός από διαφημιστικές καταχωρήσεις ταξιδιωτικών και τουριστικών γραφείων για διακοπές, περιοδικών (και άσχετων από το βιβλίο), συμβεβλημένων εκδοτικών οίκων και βιβλίων τους, υπάρχουν και διαφημιστικού τύπου, επιλεκτικά βέβαια, δημοσιεύματα.Για παράδειγμα σε συνεργασία με το περιοδικό "Διαβάζω" (περιοδικό που κατά ένα μεγάλο, αν όχι κατά το μεγαλύτερο, μέρος του είναι διαφημιστικού χαρακτήρα), η "Βιβλιοφιλική" παρουσιάζει ένα "αφιέρωμα στα ταξίδια". Δηλαδή σε βιβλία ταξιδιωτικά ή που περιγράφουν (με αυτοβιογραφικό, ιστοριογραφικό, λογοτεχνικό κλπ. τρόπο) χώρες, πόλεις, τόπους, μνημειακά σύνολα κ. ά.

Την ίδια, κατά βάθος διαφημιστική, "λογική" έχει και ο πολυσέλιδος "Βιβλιοδείκτης",με υπότιτλο "Τάσεις - Προτάσεις". Σ' αυτόν, δέκα κριτικοί και δημοσιογράφοι (επιλεγμένοι από τους υψηλά ισταμένους στο ΕΚΒ και το περιοδικό, με σκεπτικό του οποίου τα αμερόληπτα και πολυφωνικά ή μη ιδεολογικά και αισθητικά κριτήρια και οι ειλικρινείς ή μη βιβλιοφιλικοί στόχοι θα φανούν αργά ή γρήγορα) επέλεξαν και παρουσιάζουν με σύντομα σημειώματα μόνο 33 τίτλους βιβλίων - λογοτεχνικού, πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου όλα - που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες του 1995 και στις αρχές του 1996. "Βιβλία που ξεχώρισαν, διαβάστηκαν, αγαπήθηκαν",όπως αναφέρεται στο "εξώφυλλο" του "Βιβλιοδείκτη". Πρόκειται για 2 βιβλία των ιδρυμάτων Μουσείο Μπενάκη και Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης,για 1 βιβλίο του Ομίλου Λάτση, και για 30 βιβλία από 21 εκδοτικούς οίκους. Από αυτούς, 16 προβάλλονται με 1 βιβλίο, 3 (Καστανιώτης, "Νεφέλη", "Αγρα") με 3 για τον καθένα βιβλία και άλλοι 3 (Χατζηνικολή, "Πόλις", "Δελφίνι") με 2 για τον καθένα βιβλία.

Ανάμεσα στα 33 παρουσιαζόμενα βιβλία, αναμφίβολα υπάρχουν και αξιόλογα. Αλλά η επιλογή προκαλεί το ερώτημα: Κατά πόσον τα κριτήρια των επιλογών είναι ακριβοδίκαια; Μόνο τα παρουσιαζόμενα βιβλία ήταν άξια ή τα αξιότερα λόγου; Αυτά και μόνον χαρακτηρίζουν τις "Τάσεις" και επομένως αξίζουν για "Προτάσεις"; Αλλά η αντικειμενικότητα και δημοκρατικότητα των επιλογών θα φανεί και διά της συνέχειας. Δηλαδή, του επόμενου φύλλου της "Βιβλιοφιλικής". Θα επανέλθουμε, λοιπόν.

Α. Ε.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Ι. Δημητράτου "Εργάτης"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ