ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέσα στα Μέσα

Στον ευαίσθητο χώρο των ΜΜΕ κινείται η εκπομπή "Αξιον εστί". Παρουσιάζονται βιβλία, που έχουν άμεση σχέση με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Καλεσμένοι του Βασίλη Βασιλικού είναι οι συγγραφείς Στέλιος Παπαθανασόπουλος με το βιβλίο του "Η τηλεόραση στον κόσμο" (εκδόσεις "Παπαζήση"), Μαρία Κομνηνού με το βιβλίο της "Κοινωνία, εξουσία και ΜΜΕ" (εκδόσεις "Παπαζήση"), Τέσα Δουλκέρη με το βιβλίο της "Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Ισότητα των δύο φύλων" (εκδόσεις "Παπαζήση") και Ευγένιος Ανδρικόπουλος με το βιβλίο του "Μέσα από τα Μέσα" (εκδόσεις "Καμπάνα"). Ειδικός καλεσμένος είναι ο γενικός διευθυντής των ασφαλειών "Αστήρ", Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου. (Κυριακή ΕΤ - 2 22.00)

Δρόμοι ...που αγάπησα

Τη Θεσσαλονίκη και τον ποιητή της Μανόλη Αναγνωστάκη, παρουσιάζει η σειρά ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σμαραγδή "Η δε πόλις ελάλησεν". Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με έντονη πνευματική παρουσία στα νεοελληνικά Γράμματα. Τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, περπάτησε και αγάπησε και ο Μανόλης Αναγνωστάκης. Η ταινία ακολουθώντας τα ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη και τις ευαισθησίες που αποπνέουν, κάνει μια προσέγγιση της πόλης μέσα από τα χρόνια που πέρασαν και από την ιστορία της. Στην εκπομπή εμφανίζεται και ο ίδιος ο ποιητής. Το σενάριο είναι της Χρύσας Προκοπάκη και η διεύθυνση φωτογραφίας του Νίκου Σμαραγδή. Διαβάζουν ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου και ο ποιητής. (Δευτέρα ΕΤ - 2 18.15)

Ρομαντσέρο

Το έργο του Ζακ Ντεβάλ "Ρομαντσέρο", θα παρουσιαστεί από το "Θέατρο της Δευτέρας". Ο εφημέριος μιας κακόφημης συνοικίας κάνει προσπάθειες να οδηγήσει στο σωστό δρόμο τις ιερόδουλες της ενορίας του. Ανάμεσα στις ιερόδουλες είναι και η Γαλλίδα Ρολάντα. Η Ρολάντα αγνοεί τον εφημέριο και δε δίνει σημασία στις συστάσεις του. Ο εφημέριος κάποια μέρα θα την επισκεφθεί στο σπίτι προσπαθώντας να την πείσει πως πρέπει να την πάρει μαζί του στην εκκλησία. Η επαφή του με τη Ρολάντα θα είναι καταλυτική για τη ζωή του, αφού θα καταλήξει σ' έναν απελπισμένο έρωτα. Η σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Χονδρογιάννη και η μετάφραση του Κ. Μουσαίου. Παίζουν οι Μάρω Κοντού, Λάκης Κομνηνός, Τασσώ Καββαδία, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Αρτέμης Μάτσας κ. ά. (Δευτέρα ΕΤ - 1 22.05)

Φλογισμένες σχέσεις

Σ' ένα αυτοβιογραφικό σενάριο της Νόρα Εφρον, που ήταν δύο φορές υποψήφια για Οσκαρ, με τις ταινίες "Η εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ" και "Οταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι", βασίζεται η διασκεδαστική κομεντί "Φλογισμένες σχέσεις". Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι της ταινίας είναι, βέβαια, και το μεγαλύτερο ατού της. Πρωταγωνιστούν δύο μεγάλα ονόματα της σύγχρονης αμερικανικής οθόνης, ο Τζακ Νίκολσον και η Μέριλ Στριπ. Σκηνοθέτης της είναι ο βραβευμένος με Οσκαρ για την ταινία "Ο πρωτάρης", Μάικ Νίκολς. Κεντρικά πρόσωπα της ταινίας είναι δύο πετυχημένοι δημοσιογράφοι. Γνωρίζονται σε μια γαμήλια δεξίωση και ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος. Αρχίζει ένα θυελλώδες ειδύλλιο και οι δυο ερωτευμένοι αποφασίζουν να παντρευτούν. Σύντομα, όμως, η γυναίκα ανακαλύπτει ότι η σχέση της δεν είναι ιδανική. Ο γοητευτικός Τζακ Νίκολσον εξακολουθεί, παρά τη σχέση του, να είναι λάτρης του γυναικείου φύλου και να ενδίδει στους πειρασμούς. Δίπλα στην Μέριλ Στριπ και στον Νίκολσον παίζουν οι Τζεφ Ντάνιελς και Μορίν Στέιπλετον (Κυριακή, ΑΝΤΕΝΝΑ, 22.05).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ