ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ
Εξοντωτικά ωράρια και αυταρχισμός

Το 11ο Συνέδριο της ΟΣΝΙΕ ενέκρινε, ομόφωνα, ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στο νομοσχέδιο Πεπονή

Σε εξοντωτικά ωράρια εργασίας εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, από την έλλειψη, κυρίως, νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τα κρούσματα αυταρχισμού σε ορισμένα μεγάλα ιδρύματα αυξάνουν.

Τα προβλήματα αυτά συζητήθηκαν την Κυριακή στο 11ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν, για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ, η "Αγωνιστική Ενότητα", που υποστηρίχτηκε απ' τους κομμουνιστές, πήρε εννέα έδρες (είχε επτά) για το ΔΣ της Ομοσπονδίας και μία για τη ΓΣΕΕ, ενώ η "Συνδικαλιστική Συνεργασία" (υποστηρίχτηκε από ΠΑΣΚΕ, ΔΗΚΚΙ και "ΣΥΝ") πήρε τέσσερις έδρες για το ΔΣ της ΟΣΝΙΕ και επίσης μία για τη ΓΣΕΕ.

Στις τοποθετήσεις τους οι σύνεδροι έκαναν μνεία στο δημόσιο σύστημα υγείας και εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των γιατρών, ενάντια στο νομοσχέδιο Πεπονή "για την οργάνωση του ΕΣΥ".

Στην εισήγηση του απερχόμενου ΔΣ της Ομοσπονδίας τονίστηκε πως το νομοσχέδιο δε φαίνεται να λύνει τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της υγείας. "Φαίνεται να ανταποκρίνεται καλύτερα στο να γίνουν τα νοσοκομεία ΑΕ, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εισάγοντας ακόμη και τον πρόεδρο - μάνατζερ και φυσικά συνεχίζοντας τις περικοπές δαπανών, που έχει ως επακόλουθο το τίναγμα των ασφαλιστικών ταμείων στον αέρα. Εάν προχωρήσει το νομοσχέδιο - συνεχίζει - σίγουρα θα επιδεινωθεί η κατάσταση στο χώρο της υγείας, αλλά ακόμη θα θιγούν και οι εργασιακές σχέσεις, οπότε θα μπει επί τάπητος και το θέμα της μονιμότητας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, με όλες τις επιπτώσεις που θα έχει και στον ιδιωτικό τομέα". Οσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, επισημάνθηκε πως "τα δισεκατομμύρια των επενδύσεων που δαπανώνται δε λύνουν προβλήματα, αφού κινούνται επιλεκτικά, σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς και μεγαλώνουν τον ανταγωνισμό".

Σημειώνεται πως κατά τις εργασίες του συνεδρίου εγκρίθηκαν ακόμη δύο ψηφίσματα, για την "Ειρήνη στο Αιγαίο" και την "Ειρήνη στα Βαλκάνια".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Πιο μαχητικά στις κινητοποιήσεις

Σήμερα η γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" και αύριο η πορεία στη Θεσσαλονίκη

Στην πέμπτη βδομάδα κινητοποιήσεων μπήκαν από χτες πιο μαχητικά οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, γεγονός που ανάγκασε και την κυβέρνηση να ασχοληθεί με το θέμα των νοσοκομείων.

Ετσι, χτες έγινε συνάντηση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου με τον υπουργό Υγείας Αν. Πεπονή και τον υφυπουργό Υγείας Φρ. Παπαδέλη.Ανακοινώσεις δεν έγιναν και σύμφωνα με πηγές απ' το περιβάλλον του υπουργού Υγείας, το υπουργείο δε θα κάνει καμιά επίσημη ανακοίνωση αν δεν υπάρξουν γραπτές διατυπώσεις των συμφωνιών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκαν οικονομικά θέματα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εξομοίωση των υπερωριών των νοσοκομειακών γιατρών με τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ εκκρεμεί η εξεύρεση πόρων για το επίδομα των 35.000 δραχμών στο νοσηλευτικό προσωπικό που υποσχέθηκε ο Αν. Πεπονής από 1.8.1996. Στη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε και η κάλυψη των κενών θέσεων των νοσοκομείων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Διευρύνονται οι κινητοποιήσεις

Στη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, που θα γίνει σήμερα στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", ώρα 11πμ, θα αποφασιστεί η περαιτέρω κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών του Λεκανοπεδίου. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχει αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι και την Παρασκευή.

Στη Θεσσαλονίκη οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν αποφασίσει τη συνέχιση της απεργίας μέχρι και την Παρασκευή, ενώ αύριο θα γίνει συγκέντρωση στο Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς", ώρα 9πμ, και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στη συγκέντρωση θα πάρει μέρος και αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ που θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη σήμερα το βράδυ. Αύριο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ με τη συμμετοχή των προεδρείων των τοπικών ενώσεων από όλη την Ελλάδα.

Η συμμετοχή των γιατρών στην απεργία είναι σχεδόν καθολική και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λειτουργούν με το προσωπικό ασφαλείας. Οπως αναφέρουν, "ο αγώνας αυτός είναι αγώνας ζωής και αξιοπρέπειας" και καλούν όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την υλοποίηση των δίκαιων διεκδικητικών τους στόχων.

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η απεργία στα επαρχιακά νοσοκομεία.

Κίνδυνος για την ασφάλεια των μεταγγίσεων

Επισήμανση της Επιτροπής Αιμοδοσίας για τη διακοπή λειτουργίας του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου του Αίματος στο Κρατικό Νίκαιας

Τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των μεταγγίσεων εγκυμονεί η διακοπή της λειτουργίας του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου Αίματος και Παραγώγων Αίματος,του μοναδικού στη χώρα μας κέντρου, που λειτουργεί στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας. Η κατάργησή του καθιστά προβληματική και τη συνέχιση του προγράμματος επεξεργασίας του ελληνικού πλάσματος για την παρασκευή λευκωματίνης στο Κεντρικό Εργαστήριο Αιμοδοσίας του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού στη Βέρνη. Σημειώνεται πως αύριο αναμένεται να έλθουν Ελβετοί ειδικοί για έλεγχο στα πλαίσιαΔιακρατικής Συμφωνίας.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε επιστολή της (3.5.1996) προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή η Επιτροπή Αιμοδοσίας και υπογραμμίζει ότι η απόφαση για την κατάργηση του εργαστηρίου πάρθηκε χωρίς το θέμα να τεθεί υπόψη της Επιτροπής. Ακόμη, τονίζουν πως "η ανάθεση του έργου του ποιοτικού ελέγχου της Αιμοδοσίας σε άλλους φορείς δεν είναι αποδεκτή διεθνώς ως περικλείουσα πολλαπλούς κινδύνους και ως επιμερίζουσα την ευθύνη".

Στη συνέχεια, η διευθύντρια του Κέντρου Κ. Σωφρονιάδου, έστειλε (5.6.1996) υπόμνημα στον υπουργό, κάνοντας έκκληση για την άμεση, επείγουσα επαναπόδοση του χώρου για την επαναλειτουργία του εργαστηρίου. Ενημερώνει ότι από το Νοέμβρη 1995 - όταν ο χώρος υφερπάγη παράτυπα από τη διοίκηση του νοσοκομείου για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς - πουθενά στο Λεκανοπέδιο Αττικής δε διενεργούνται δοκιμασίες και έλεγχοι στειρότητας και πυρετογόνων στα πλάσματα που αποστέλλονται στο Κεντρικό Εργαστήριο της Βέρνης του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού.

Να σημειωθεί ότι ερώτηση προς τον Αν. Πεπονή για το θέμα έχουν καταθέσει στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής και Σπ. Στριφτάρης.

Νέο ΔΣ στο Ωνάσειο

Η νέα σύνθεση του επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου ανακοινώθηκε χτες.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή, στη θέση του προέδρου διορίστηκε ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, με αναπληρωτή του τον καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Αθήνας Χρήστο Μυλωνόπουλο. Αντιπρόεδρος παρέμεινε ο καθηγητής Σπύρος Μουλόπουλος, με αναπληρωτή τον καθηγητή Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας Κώστα Σφάγγο.

Η θητεία του ΔΣ λήγει στις 18 Ιουνίου 1998.

Εκλογές στο Σύλλογο Νοσηλευτικού Προσωπικού

Σήμερα και αύριο γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά. Οι εκλογές θα γίνουν στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα".

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Νοσηλευτικού και Συνεργαζομένων" στην προγραμματική της διακήρυξή της επισημαίνει ότι στα δυο χρόνια που πέρασαν απ' τις προηγούμενες εκλογές του συλλόγου τα προβλήματα του νοσηλευτικού προσωπικού οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο, με τη συνέχιση της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας. Η παράταξη δηλώνει ότι θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις μέσα από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για να ανατραπεί αυτή η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα υγείας και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου Πεπονή για τα νοσοκομεία.

Ενιαία ευρω - συμμετοχή στα φάρμακα

Προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους ασφαλισμένους

Την ενιαία συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έθεσε χτες ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα φαρμακοβιομηχανίας, Μ. Μπάγκεμαν, στην 37η συνάντηση των Ευρωπαίων φαρμακαποθηκαρίων, που έγινε χτες στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης.

Σήμερα στη χώρα μας η συμμετοχή των ασφαλισμένων είναι 25% για την πλειοψηφία των φαρμάκων, 10% σε ορισμένες ιδιαίτερες κατηγορίες και υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες ασθενειών όπου τα φάρμακα χορηγούνται χωρίς συμμετοχή. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Μ. Μπάγκεμαν, το περιβάλλον της φαρμακοβιομηχανίας κατευθύνεται προς τις συγχωνεύσεις προς "ενίσχυση του ανταγωνισμού". Ηδη, τα αποτελέσματα αυτά είναι αισθητά και στη χώρα μας, καθώς έχουν γίνει συγχωνεύσεις μεγάλων φαρμακεμπορικών επιχειρήσεων,σημειώθηκαν 15 πτωχεύσεις φαρμακεμπορικών επιχειρήσεων, καθώς και συγχωνεύσεις φαρμακαποθηκών σε τέσσερις μεγάλες εταιρίες.

Ο υπουργός Υγείας, Αν. Πεπονής,στην ομιλία του υποστήριξε ότι η συνεχώς διογκούμενη φαρμακευτική δαπάνη οδηγεί στην αναθεώρηση της πολιτικής για το φάρμακο και στην ορθολογική, όπως είπε, χρήση του προϊόντος, για τη βελτίωση της ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών και την εξοικονόμηση πόρων. Κατά τα άλλα, ο υπουργός τάχτηκε υπέρ της λεγόμενης επιθετικής πολιτικής, η οποία θα βοηθήσει την οικονομική αναβάθμιση των ελληνικών επιχειρήσεων στα φάρμακα.

"Κλινικές" τα Διαγνωστικά Κέντρα

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ότι τα Διαγνωστικά Κέντρα παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε εξωτερικούς ασθενείς και ότι αυτά έχουν το χαρακτήρα κλινικής, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διαγνωστικών Κέντρων.

Ετσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους συμπεραίνει ότι οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τέτοια Διαγνωστικά Κέντρα μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας για τα εργαστήριά τους. Στην ίδια γνωμοδότηση, σύμφωνα πάντα με το Σύνδεσμο, ότι τα Διαγνωστικά Κέντρα που λειτουργούν με άδειες που έχουν εκδοθεί στο όνομα γιατρών δεν μπορούν να αποκτήσουν αυτές τις άδειες, αλλά μπορούν να ζητήσουν και να πάρουν άδειες στο όνομα των επιχειρήσεων για τη λειτουργία εργαστηρίων πυρηνικής ιατρικής, καθώς και ακτινογραφικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί στην πορεία τους προς το υπουργείο Υγείας στις 11.6.1996



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ