ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Επιδόσεις πέντε αστέρων

Πέντε πανελλήνια ρεκόρ και σπουδαίες επιδόσεις το Σαββατοκύριακο. Πήραν το εισιτήριο για Ατλάντα 19 αθλητές. Αλλες 8 υποψηφιότητες

Δεν αποτελεί πλέον είδηση. Εδώ και πολύ καιρό, από την εποχή της Πατουλίδου στη Βαρκελώνη, οι επιτυχίες στον ελληνικό στίβο έχουν άρωμα γυναίκας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο Σαββατοκύριακο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, όπου από τα πέντε πανελλήνια ρεκόρ που καταρρίφθηκαν για τα τρία υπεύθυνες ήταν οι γυναίκες. Την "τιμή" των ανδρών έσωσαν ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου και ο Στέλιος Μπίσμπας. Ο πρώτος έστειλε τη σφύρα του στα 77.48 επιτυγχάνοντας την 11η καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο (προηγούμενο ρεκόρ του Πολυχρονίου με 76.68 από το '95). Στο ίδιο αγώνισμα ο Χρ. Πολυχρονίου έριξε 77.36. Ο Μπίσμπας στα 110εμπ. με 13.61 πέτυχε για δεύτερη φορά φέτος πανελλήνιο ρεκόρ (προηγούμενο 13.63 από το Ρέθυμνο).

Η μερίδα του λέοντος των επιτυχιών ανήκε στις γυναίκες με τα πανελλήνια της Μπακογιάννη με 1.97 (προηγούμενο δικό της 1.96 φέτος στο Ρέθυμνο), της Κόφφα στα 200μ με 22.67 (προηγούμενο δικό της από το Ρέθυμνο με 22.71), της Βασδέκη στο τριπλούν με 14.48 (προηγούμενο δικό της από τη Μόσχα φέτος στις 9/6 με 14.39).

Οι επιδόσεις που πέτυχαν τα χρυσά κορίτσια του ελληνικού στίβου είναι παγκόσμιου επιπέδου. Η Μπακογιάννη με το 1.97 βρίσκεται στην 4η θέση της λίστας της παγκόσμιας κατάταξης όπως και η Βασδέκη με το 14.48 που πέτυχε το Σάββατο. Η Κόφφα στα 200μ φιγουράρει στην 10η θέση στον κόσμο και στην 4η στην Ευρώπη, αλλά δεν ήταν "ευχαριστημένη" από την επίδοση της στα 200μ όταν τη συσχέτισε μ' αυτή που είχε πετύχει το Σάββατο στα 100μ.. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κέρδισε με χρόνο 11.12, δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα. Η Θάνου παρουσιάστηκε σφιγμένη στα 100μ και ήρθε δεύτερη με 11.28.

Στο διήμερο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος εκτός από τα πανελλήνια ρεκόρ υπήρξαν και άλλες σπουδαίες επιδόσεις και συναρπαστικές κούρσες. Στα 100μ το "στοίχημα" κέρδισε ο νεαρός Παπαδιάς απέναντι στους έμπειρους Τερζιάν, Γενοβέλη, Ζησιμίδη, ενώ στα 200μ επικράτησε ο Σμπώκος. Στο μήκος ο Βασδέκης έφτασε στα 8.03 και ο Δ. Χατζόπουλος στα 8μ. (Ο Κουκοδήμος δεν πήρε μέρος). Ατομικό ρεκόρ πέτυχε στα 400εμπ. ο Μαντελίδης με 50.84 και η Παχατουρίδου με 59.36. Στη μήκος γυναικών απουσίασαν Ξάνθου και Πατουλίδου.

Η ομάδα της Ατλάντα

Δώδεκα αθλητές και επτά αθλήτριες εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα. Μετά το τέλος των αγώνων συνεδρίασε η Τεχνική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ και αποφάσισε η ομάδα να συγκροτηθεί από τους: Γενοβέλη (100, 4χ100), Τερζιάν (4χ100), Παπαδιάς (100, 4χ100), Σμπώκος - Αλεξόπουλος (200, 4χ100) Παπακώστας, Κουκοδήμος, Βασδέκης, Γκατσιούδης, Πολυχρονίου, Παπαδημητρίου, Μπίσμπας, Κόφφα (200), Θάνου (100), Μπακογιάννη, Πατουλίδου, Ξάνθου, Βασδέκη, Κελεσίδου. Σ' αυτούς θα προστεθούν ορισμένοι αθλητές μετά από τα "Παπαφλέσσεια" και το Μπρούνο Τζάουλι. Σύμφωνα με τον αρχιπροπονητή, Σπ. Ζαχαρόπουλο, "σοβαρή υποψηφιότητα για περιληφθούν στην Ολυμπιακή ομάδα έχουν ο Κοκκότης, η Πολύζου, μετά το ρεκόρ που πέτυχε στο Μαραθώνιο, η Πολυμέρου, η Βόγγολη, η Τσικούνα, ο Παναγιωτόπουλος για τα 200 ή για τη σκυτάλη και οι Τσώνη - Βασαρμίδου για τα 4χ100". Πάντως, η γυναικεία σκυτάλη αποτελεί γόρδιο δεσμό για τον αρχιπροπονητή, αφού υπάρχουν προβλήματα ώστε να συνευρεθούν οι Θάνου, Κόφφα με τις υπόλοιπες κοπέλες ώστε να προπονηθούν στις αλλαγές. Η Κ. Θάνου έχει ζητήσει να πάει σε μια βδομάδα στην Ατλάντα.

ΜΠΑΣΚΕΤ
"Με τον ίδιο κορμό"

Εμπιστοσύνη από τον Ντ. Ιβκοβιτς στους βασικούς "ερυθρόλευκους". Επίσημη παρουσίαση του Σέρβου χτες. Ευχαριστίες Κόκκαλη σε Ιωαννίδη

Τον Ντούσαν Ιβκοβιτς παρουσίασε επίσημα χτες ο Σ. Κόκκαλης, κι όσο κι αν ακούγεται περίεργο, στο επίκεντρο της συνέντευξης βρέθηκε ο Γ. Ιωαννίδης. Στην πρώτη του εμφάνιση μετά το τέλος του πρωταθλήματος, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ευχαρίστησε δημοσίως τον Γ. Ιωαννίδη "για τις μεγάλες υπηρεσίες που προσέφερε στην ομάδα", αλλά όπως είπε, "ο Ολυμπιακός δεν ανήκει σε κανέναν". Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ντ. Ιβκοβιτς, που υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει το έργο ενός μεγάλου προπονητή. "Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα και πάντα στοχεύει στην πρώτη θέση. Δε θα αγχώσω όμως τους παίκτες μου, λέγοντάς τους ότι πρέπει πάση θυσία να κατακτήσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο κορμός του Ολυμπιακού είναι ο πιο δυνατός στην Ευρώπη. Λόγω ηλικίας, οι παίκτες του έχουν περιθώρια βελτίωσης. Εχω εμπιστοσύνη σε όλους, θα συνεργαστώ μαζί τους και δε θα φέρω 5 κοινοτικούς και 2 ξένους για να φτιάξω μια νέα ομάδα", τόνισε.

Ο Ντ. Ιβκοβιτς άφησε να νοηθεί ότι κρυφός πόθος του ιδίου αλλά και των παραγόντων της ομάδας, είναι η απόκτηση του πλέι μέικερ της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας Σ. Τζόρτζεβιτς με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο στο Βελιγράδι. Οσο για το δεύτερο ξένο, αυτός κατά 99,9% θα είναι ο Ζ. Πάσπαλιε το ταλέντο του οποίου εκθείασε ο Ντ. Ιβκοβιτς. "Παραμένει μεγάλος αθλητής και πάντα είχα μαζί του εξαίρετη συνεργασία" υπογράμμισε.

Το μόνο παράπονο του Ιβκοβιτς, που θα έχει για βοηθό του τον συμπατριώτη του Μ. Μίλιτς, ο μικρός χρόνος προετοιμασίας. Οι διεθνείς θα επιστρέψουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στις 6 Αυγούστου, η ομάδα θα συγκεντρωθεί στις 12 του μήνα και η προετοιμασία θα ολοκληρωθεί στις 14 του Σεπτέμβρη.

  • Στο μεταξύ αντικαταστάτης του Ντ. Ιβκοβιτς στον Πανιώνιο είναι από την Κυριακή ο Εύθυμης Κιουμουρτζόγλου. Η ομάδα της Ν. Σμύρνης ανακοίνωσε επίσης την απόκτηση του Ολλανδού σέντερ Γκερτ Χέντρικ Χάμινγκ.
  • Δεύτερο παίκτη από την Ευρωπαϊκή Ενωση απέκτησε ο Παναθηναϊκός. Πρόκειται για τον Σλοβένο αλλά πολιτογραφημένο Ιταλό Γκρέγκορ Φούτσκα, παίκτη μέχρι πρόσφατα της Στεφανέλ Μιλάνο. Ο Ν. Οικονόμου υπέγραψε νέο αναπροσαρμοσμένο συμβόλαιο που θα του αποφέρει 100 εκατ. ετησίως αντί των 40 εκατ. που έπαιρνε.
ΝΒΑ
Πρωταθλητές οι Μπουλς

Τέσσερις τίτλοι στο ΝΒΑ μέσα σε έξι χρόνια δεν είναι και μικρή υπόθεση. Οι Σικάγο Μπουλς χτες πέτυχαν το 4 - 2 σε βάρος των Σουπερσόνικ του Σιατλ με το 87 - 75. Ο Μάικλ Τζόρνταν πέτυχε 22 πόντους για τους νέους πρωταθλητές και τον ακολούθησαν οι Πίπεν με 17, Λόγκλεϊ 12, Χάρπερ 10 ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια του Ντένις Ρόντμαν που μάζεψε 19 ριμπάουντ. Από τους "υπερηχητικούς" ο Γερμανός Ντέτλεφ Σρεμπφ πέτυχε 23 πόντους, ενώ ακολούθησαν οι Πέιτον με 19, Κεμπ με 18 αντίστοιχα.

ΠΑΟ
Κλείνει με Κόλα...

Ο Μπλάντεν Κόλα είναι ο τελευταίος στόχος του Παναθηναϊκού στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού. Η επιστροφή του Ρότσα από την Αργεντινή την ερχόμενη Παρασκευή θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Παναθηναϊκός έχει συμφωνήσει σε όλα με τον Αλβανό μέσο και η μετακίνηση θα γίνει είτε τώρα είτε τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Ο τεχνικός του τριφυλλιού έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον Κόλα στον πρόεδρο Γιώργο Βαρδινογιάννη.

Οσον αφορά τη μεταγραφή έκπληξη που αιωρείται εδώ και καιρό στην Παιανία, αυτή θα γίνει γνωστή ή όχι στο τέλος της βδομάδας. Τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά των Κωνσταντινίδη του ΟΦΗ και Μαυρογεννίδη του Αρη.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Σε "σαφάρι" ο Μπάγεβιτς

Μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει μπει για τα καλά στο μεταγραφικό παζάρι, όμως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κάθε άλλο παρά... ήσυχος κοιμάται. Ο Μπάγεβιτς εντός των προσεχών ημερών θα μεταβεί στη Δυτική Ευρώπη, ίσως και στην Αγγλία, όπου γίνεται το ΕΥΡΩ '96 προκειμένου να βολιδοσκοπήσει κοινοτικούς παίκτες. Στη λίστα του Ντούσκο πρώτοι είναι ένας τερματοφύλακας και ένας λίμπερο. Τα ονόματα που ακούγονται έντονα είναι του πορτιέρο του Ερυθρού Αστέρα Ζμόνκο Μιλόγεβιτς αλλά και του Ρώσου Ομάρ Τετράτζε. Ο Ρώσος λίμπερο είναι στην εκτίμηση του τεχνικού του Ολυμπιακού αφού και στην ΑΕΚ είχε εκφράσει την επιθυμία να έρθει στην ομάδα. Πάντως το κασέ του Τετράτζε είναι υψηλό και δύσκολα θα πειστεί η διοίκηση της Βλαντικασκάβ να τον παραχωρήσει.

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Εθνική ομάδα γυναικών του πόλο, στο διεθνές τουρνουά "ΘΕΤΙΣ ΚΑΠ" που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο κολυμβητήριο του Ναυπλίου. Η ελληνική ομάδα έχασε στον τελικό από την άλλοτε πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου Ολλανδία με 8 - 6. Για την ομάδα του Ν. Αναγνωστόπουλου τα γκολ πέτυχαν Καραγιάννη και Βάσου από 2 και Μικήκη, Ασιλιάν από ένα. Στον μικρό τελικό η Ρωσία νίκησε 7 - 6 την Αυστραλία.

ΒΟΛΕΪ

Με δύο βαριές ήττες από την Ιταλία έκλεισε τη φετινή της απογοητευτική παρουσία στο WORLD LEAGUE η Εθνική ανδρών. Το Σάββατο έχασε στο Τορίνο με 0 - 3 (6 - 15, 3 - 15, 6 - 15, ) και την Κυριακή στο Βαρέζε με 0 - 3 (5 - 15, 8 - 15, 3 - 15). Στα άλλα παιχνίδια του ομίλου Ολλανδία - Βουλγαρία 3 - 0 και 3 - 0. Προκρίθηκαν για τα τελικά Ιταλία και Ολλανδία. Στο α' όμιλο: Αργεντινή - Κούβα 2 - 3 και 3 - 1, Βραζιλία - Ισπανία 3 - 0 και 3 - 0. Προκρίθηκαν Βραζιλία και Κούβα. Στο γ' όμιλο: Ρωσία - Κίνα 3 - 2, Ιαπωνία - Κίνα 2 - 3, Ιαπωνία - Ρωσία 1 - 3. Προκρίθηκαν Ρωσία και Κίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ