ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Η οξύτητα στην υπηρεσία του "συμβιβασμού"
  • Με κάθε τρόπο η ομάδα Τσοχατζόπουλου επιχειρεί να εξαναγκάσει τον Κ. Σημίτη σε συμβιβασμό για τη μοιρασιά της εξουσίας
  • Απτόητος ο πρωθυπουργός προχωρεί στις "καθαρές λύσεις" προς όφελός του

Σε συμβιβασμό κορυφής για τη μοιρασιά της εξουσίας επιχειρούν να εξαναγκάσουν τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του με πρώτο τον Α. Τσοχατζόπουλο,δέκα μέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου.

Στην κατεύθυνση αυτή ασκούν έντονες πιέσεις, επισείουν την "πλειοψηφία" τους στους συνέδρους, επιστρατεύουν τον κίνδυνο "μπλοκαρίσματος του κυβερνητικού έργου" μετά το συνέδριο, με την ύπαρξη ισχυρής εσωκομματικής αντιπολίτευσης και γενικότερα δείχνουν αποφασισμένοι "να εξωθήσουν τα πράγματα στα άκρα", αν και απορρίπτουν κατηγορηματικά τη διάσπαση.

Οπως διαφαίνεται, τόσο από την "εκρηκτική" συνέντευξη του Α. Τσοχατζόπουλου στο "Βήμα", όσο και από δηλώσεις άλλων στελεχών της ομάδας του, στόχος είναι να αποδεχτεί ο Κ. Σημίτης την τελευταία απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου για πρωθυπουργό - εντολοδόχο τον Κ. Σημίτη και αντιπρόεδρο του κόμματος τον Α. Τσοχατζόπουλο.

Η πλευρά Σημίτη δε φαίνεται, τουλάχιστον προς τα έξω, να πτοείται με τις απειλές και τις πιέσεις των υποστηρικτών του υπουργού Εσωτερικών, τον οποίο κατηγορεί ότι "έχασε την ψυχραιμία του", και παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για "καθαρές λύσεις", που σημαίνει εκλογή του πρωθυπουργού στη θέση του αντιπροέδρου - διαδόχου του Α. Παπανδρέου.Ενδεικτική των προθέσεων της ομάδας Σημίτη μπορεί να θεωρηθεί η συνέντευξη του συμβούλου του Θ. Τσουκάτου στο "Εθνος", όπου επανέλαβε την άποψη για εκλογή Σημίτη στη θέση του αντιπροέδρου, τον οποίο αποκαλεί "αντιπρόεδρο διάδοχο", ενώ κατηγορεί τους εσωκομματικούς αντιπάλους του πρωθυπουργού ότι βλέπουν την αντιπροεδρία σαν "κερκόπορτα για το μέγαρο Μαξίμου".

Παράλληλα μεγάλη διαμάχη έχει ξεσπάσει γύρω από την ανάδειξη των συνέδρων καθώς οι δύο πλευρές δίνουν αλληλοσυγκρουόμενα αποτελέσματα με προφανή σκοπό να αλληλοεξουδετερώσουν τις όποιες εντυπώσεις δημιουργούνται λίγο πριν το συνέδριο για τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί.

Η πλευρά Σημίτη υποστηρίζει ότι έχει κερδίσει την πλειοψηφία των συνέδρων με ποσοστό 67%, ενώ για τον Α. Τσοχατζόπουλο δίνουν 32%. Αντίθετα η πλευρά του Α. Τσοχατζόπουλου εκτιμά ότι 1.763 σύνεδροι (56,8%) τάσσονται υπέρ του υπουργού Εσωτερικών και 1.229 (39,5%) με τον Κ. Σημίτη. Επισημαίνουν επίσης ότι η πλευρά Τσοχατζόπουλου κατέκτησε την πλειοψηφία στην Α και Β περιφέρεια Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης καθώς και την πλειοψηφία στις νομαρχιακές επιτροπές Α Αθηνών και Α Πειραιά.

Απειλές Τσοχατζόπουλου

Στη συνέντευξή του στο "Βήμα", η οποία πυροδότησε κλίμα έντασης και προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, ο Α. Τσοχατζόπουλος κατηγορεί τον Κ. Σημίτη ότι "λειτουργεί περισσότερο σαν ομαδάρχης παρά σαν ηγέτης", ότι "είναι όμηρος των ομάδων που είναι μαζί του" και ότι "υπάρχουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ πολλοί που δε θέλουν να ακούσουν για τον κ. Σημίτη". Επικρίνει επίσης τον Κ. Σημίτη ότι έχει επιλέξει τη μονοκρατορία στο ΠΑΣΟΚ και τον προειδοποιεί ότι αν "καταφέρει και την κερδίσει, πείθοντας εκτός από το 10% το δικό του μέσα στο ΠΑΣΟΚ και ένα 41% ακόμα του ΠΑΣΟΚ, τότε είναι σίγουρο ότι θα έχει απέναντί του ένα εξαιρετικά δυνατό εσωκομματικό αντίπαλο, το υπόλοιπο 49%".Στην ίδια συνέντευξη ο Α. Τσοχατζόπουλος αποκαλύπτει ότι είχε απορρίψει πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και μάλιστα ότι του υπέδειξε να κρατήσει ως υπουργό Εξωτερικών τον Κ. Παπούλια και να αφήσει τον Θ. Πάγκαλο για αργότερα, γιατί "είναι επικίνδυνος".

Δεν παραλείπει να κατηγορήσει τον Κ. Λαλιώτη για τη στροφή του στο θέμα του αντιπροέδρου, ενώ διαπιστώνει ότι ο Γερ. Αρσένης βάζει υποψηφιότητα για αντιπρόεδρος γιατί δε θέλει να χαλάσει "την εικόνα του 1/3 του ΠΑΣΟΚ που έχει από την ψηφοφορία στην ΚΟ".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα που προκλήθηκε με τις δηλώσεις και περιορίστηκε να δηλώσει ότι "οι απόψεις του κ. Τσοχατζόπουλου, από όλους, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν μαζί του είναι απόψεις σεβαστές". Επίσης επιχείρησε να πείσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το χαρακτηρισμό του Θ. Πάγκαλου ως επικίνδυνου, αλλά αναγνώρισε ότι η εικόνα της κυβέρνησης "δεν είναι η αρίστη".

Ο στενός συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου υφυπουργός Μεταφορών Γ. Δασκαλάκης,δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του υπουργού Εξωτερικών τόνισε την "εμμονή για μια πολιτική συμφωνία" στα πλαίσια της απόφασης του ΕΓ.

Εκκληση να τεθεί τέρμα στην εμφύλια διαμάχη έκανε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης,ο οποίος υπέδειξε ως διέξοδο την πολιτική συμφωνία μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, για να αποφευχθούν η πόλωση και η σύγκρουση.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το Πειθαρχικό "επί θύραις" για όλους...

Προειδοποίηση προς τους εσωκομματικούς του αντιπάλους - κυρίως της Μητσοτακικής πλευράς - θεωρείται η χτεσινή παραπομπή του γραφικού ακροδεξιού Ε. Μανωλάκου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του κόμματος, εξαιτίας δηλώσεών του κατά του Κ. Μητσοτάκη.

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία στρέφεται κατά ενός στελέχους που στήριξε τον Μ. Εβερτ και φαινομενικά κινείται στο κλίμα "ενότητας", που προωθεί η ηγεσία ενόψει της συνδιάσκεψης, εντούτοις αποτελεί μία προειδοποίηση στους "διαφωνούντες", σε περίπτωση που μετά τη συνδιάσκεψη συνεχίσουν τη διαφοροποίηση από τις επιλογές της ηγεσίας. Αλλωστε, είναι πρόσφατη η προειδοποίηση του Μ. Εβερτ ότι δε θα δεχτεί διαφωνίες μετά την εθνική συνδιάσκεψη, πολύ περισσότερο που στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι μετά την "ενωτική σύνθεση" της εκλογικής επιτροπής οι "διαφωνούντες" δεν έχουν πλέον περιθώριο διαφοροποίησης.

Ο ίδιος ο Μ. Εβερτ, λίγες μέρες πριν τη συνδιάσκεψη, με συνέντευξή του στην "Απογευματινή της Κυριακής" προσπάθησε να εμφανίσει ένα ενωτικό πρόσωπο, αλλά προχώρησε και σε μία έμμεση προειδοποίηση, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να βρεθεί στέλεχος που "θα υπονομεύσει την πορεία της ΝΔ".

Την ίδια στιγμή η Μητσοτακική πλευρά έχει επιλέξει τους χαμηλούς τόνους και επιμένει να τονίζει τα αποτελέσματα του πρόσφατου γκάλοπ, σύμφωνα με τα οποία ο Κ. Μητσοτάκης είναι η πρώτη επιλογή των ψηφοφόρων της παράταξης για τη θέση του πρωθυπουργού. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προσκείμενου στον Κ. Μητσοτάκη, βουλευτή Π. Τατούλη, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "9,84", είπε δηκτικά: "Στο δυσμενές στοιχείο της ραγδαίας πτώσης της δημοτικότητας του προέδρου του κόμματός μας, έχουμε ένα ευμενές στοιχείο, ότι υπάρχουν πολλά πολιτικά στελέχη της παράταξής μας, που παρουσιάζουν αυξημένη πλέον αποδοχή της κοινής γνώμης", φωτογραφίζοντας έτσι τον Κ. Μητσοτάκη.

Οι δυο δρόμοι

"ΠΕΝΤΕ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ" τιτλοφορείται το άρθρο του Χρ. Θεοχαράτου στον "ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ της Κυριακής", εξηγώντας στους αναγνώστες της εφημερίδας ότι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, μια πολιτική πρόταση υπάρχει στη χώρα, αυτή του ΚΚΕ και ότι άλλη πρόταση ελληνική, αντίθετη του ΚΚΕ, δεν υπάρχει. Και συνεχίζει. "...Αυτή την αλήθεια δεν την έχει συνειδητοποιήσει ούτε το ΚΚΕ ...θα υποχρεωθεί όμως από τη δύναμη των πραγμάτων... Και τότε, είναι βέβαιο, θα σπάσει το κέλυφός του, θα εγκαταλείψει το μονήρη δρόμο του και θα αγωνιστεί από πλατιά μετερίζια...".

***

Το ΚΚΕ έχει συνείδηση του γεγονότος ότι η μοναδική, πραγματικά πατριωτική πολιτική είναι αυτή που το πρόσφατο Συνέδριό του έχει επεξεργαστεί. Εχει επίσης συνείδηση του γεγονότος ότι οι προτάσεις του, για την οικονομία, για την εξωτερική πολιτική, για τον κοινωνικό τομέα είναι οι μοναδικές, που μπορούν να οδηγήσουν το λαό και τη νεολαία μακριά από επικίνδυνα αδιέξοδα. Αλλωστε, ακριβώς επειδή έχει συνείδηση όλων αυτών, χάραξε την πιο πλατιά πολιτική, στηριγμένο στη μεγάλη πείρα δεκαετιών που διαθέτει, αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία του και τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, αλλά και ερμηνεύοντας τις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις.

***

Αυτή η πολιτική δεν έχει να κάνει με "μονήρεις" δρόμους, αλλά κυρίως με ανηφοριές και κατηφοριές, με στενά σοκάκια, αλλά και με μεγάλες διασταυρώσεις, στις οποίες βαδίζουν και συναντώνται χιλιάδες εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματίες, διανοούμενοι, νέοι, απλοί άνθρωποι, που δεν είναι μόνο ψηφοφόροι του ΚΚΕ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και άλλων κομμάτων. Ολους αυτούς θέλει το ΚΚΕ, με τη συνεπή στάση του και τον καθημερινό αγώνα του, να βγάλει στις μεγάλες λεωφόρους του μέλλοντος. Γι' αυτό και θα επιμείνει πεισματικά να εξηγεί για τους δύο δρόμους ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας: "Με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια ή με το λαό και τη δημιουργία του Μετώπου του;". Εδώ θα κριθούν οι πάντες!

Μ. Κ.

Καταθέτουν για τα ψηφιακά

Αρχισε χτες η κύρια ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση της προμήθειας 1.100.000 ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ το 1994 από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ. Πρώτος μάρτυρας, που εξετάστηκε επί δίωρο από τον ειδικό ανακριτή - εφέτη Γ. Ναυπλιώτη, ήταν ο εκπρόσωπος της εταιρίας AT&T Ι. Παπαδάκης. Γι' αύριο έχουν κληθεί ως μάρτυρες οι Θ. Λαναράς και Κ. Λιμπουσάκης, εκπρόσωποι της εταιρίας ΝΟΡΘΕΡΝ ΤΕΛΕΚΟΜ.

Ο Ι. Παπαδάκης, μετά το πέρας της κατάθεσής του, αποχώρησε από το κτίριο του Εφετείου Αθήνας χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Σημειώνεται ότι η εταιρία του είχε μειοψηφήσει στο διαγωνισμό για την προμήθεια των ψηφιακών, αλλά ο ίδιος υποστηρίζει πως οι προσφορές της ήταν καλύτερες από εκείνες των πλειοδοτριών εταιριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ