ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η σειρά της "σκληρής γλώσσας"

To χαρτί της "σκληρής γλώσσας" απέναντι στην Τουρκία, έβγαλε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κρήτη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.Με προφανείς αποδέκτες τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους και πλειοδότησε σε άνευ περιεχομένου φραστικές - πατριωτικές κορόνες. Εφθασε μάλιστα στο σημείο να απευθυνθεί στην Τουρκία με το "Μολών Λαβέ",φορτίζοντας έτσι παραπέρα το κλίμα.

Στην Αγκυρα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Νουρετίν Νουρκάν, απέφυγε χτες να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, ωστόσο επανέφερε τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τα Ιμια και υποστήριξε ότι η συμφωνία του Δεκέμβρη του 1932 που επικαλείται η Ελλάδα "δεν έχει επικυρωθεί από την Τουρκία, από το τουρκικό κοινοβούλιο και δεν έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Εθνη, επομένως δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι η κυριαρχία της Ιμια έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα".

Τουρκική άσκηση

Το όλο κλίμα έντασης συντηρήθηκε εξαιτίας της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης "Θαλασσόλυκος" που χτες εξελισσόταν βόρεια της Κύπρου και των πτήσεων ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την ελεύθερη Κύπρο.

Η τουρκική άσκηση, που ξεκίνησε στις 6 Ιούνη και θα ολοκληρωθεί στις 28 του ίδιου μήνα, πραγματοποιείται σε όλο το μήκος της γραμμής από τα στενά του Ελλησπόντου μέχρι την Κύπρο, θέτοντας με αυτό τον τρόπο η Τουρκία σε έμπρακτη δοκιμασία το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας - Κύπρου. Χτες η άσκηση ελάμβανε χώρα στη Θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου και προς τις ακτές της Συρίας.

Η Τουρκία έχει δεσμεύσει παράνομα περιοχές του FIR Λευκωσίας - πρόκειται για τον εναέριο χώρο που ο έλεγχος των πτήσεων ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, πράγμα που η Τουρκία δεν το αναγνωρίζει διεκδικώντας έμπρακτα δικαιώματα επί του FIR Λευκωσίας υπέρ της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου. Ταυτόχρονα το ψευδοκράτος έχει δεσμεύσει εδαφικό και θαλάσσιο χώρο των κατεχομένων εδαφών για τη διεξαγωγή ασκήσεων. Τουρκικά πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στις ασκήσεις, θα επισκεφθούν σήμερα λιμάνια της κατεχόμενης Κύπρου, μάλιστα όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή" θα μείνουν αγκυροβολημένα ως την Παρασκευή στα λιμάνια της Κυρήνειας και της Αμμοχώστου και θα δέχονται επισκέψεις από το κοινό. Η τουρκική άσκηση στις 23 Ιούνη θα βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου και δυτικά της Ρόδου. Για τον λόγο αυτό έχουν δεσμεύσει αυθαίρετα περιοχή που είναι μεν εκτός των ορίων του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 μιλίων αλλά καλύπτεται από το FIR Αθηνών.

Ελληνικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στην Κύπρο

Χτες πάντως δεν αναφέρθηκε κάποιο επεισόδιο ούτε σοβαρές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτό που επισημαινόταν από τα ελληνικά επιτελεία είναι ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας ιδιαίτερα των μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Χτες το απόγευμα η φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού "Ελλη" αγκυροβόλησε έξω από την Πάφο και στη συνέχεια έπλεε στις ακτές της Κύπρου. Σκοπός της άφιξης στην Κύπρο, όπως μεταδίδεται, είναι η παρακολούθηση των κινήσεων του τουρκικού στόλου στη διάρκεια της άσκησης. Τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με το κυπριακό ραδιόφωνο ΡΙΚ, αναμένεται να κατευθυνθούν στην Κύπρο και άλλα ελληνικά πολεμικά σκάφη.

Οσο για τις πρωινές πληροφορίες περί μεταστάθμευσης ελληνικών μαχητικών στη νότια Κύπρο, δεν επιβεβαιώνονταν. Ωστόσο αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι γύρω στις 4 το απόγευμα πέταξαν πάνω από όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου δύο ζεύγη ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F - 16 που απογειώθηκαν από την Ελλάδα. Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κ. Ηλιάδης μίλησε για "εκπαιδευτικές πτήσεις στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Σχεδιασμού" και πρόσθεσε ότι παρόμοιες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον.

Κριτική εντός Τουρκίας για τη Γαύδο

Στο μεταξύ έντονη κριτική ακούγεται εντός της Τουρκίας για τους χειρισμούς σχετικά με την υπόθεση της Γαύδου.Ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον σε άρθρο του στην εφημερίδα "Μιλιέτ", ο Σουκρού Ελεντάκ, εκτιμά ότι υπεύθυνοι για το θέμα είναι οι στρατιωτικοί και κάνει λόγο για δυαρχία πολιτικών και στρατιωτικών. "Η στάση μας στο θέμα της Γαύδου, αναφέρει, είναι λανθασμένη και κόστισε στην Τουρκία, γιατί όχι δώσαμε μόνο σημαντικό ατού στα χέρια των αντιπάλων μας, αλλά δημιουργήσαμε μια κατάσταση η οποία θα μπορούσε να βλάψει τις θέσεις μας στο ζήτημα του Αιγαίου και να σκιάσει την εικόνα της Τουρκίας". Και όπως συμπληρώνει "η απόπειρα της Τουρκίας να διεκδικήσει και τη νήσο Γαύδο μαζί με το Καρντάκ (Ιμια), την έφερε σε θέση "επιτιθέμενου"".

Σήμερα το ΚΥΣΕΑ για τους εξοπλισμούς

Με πλήρη μυστικότητα συγκαλείται σήμερα στις 11 το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) και αναμένεται να προχωρήσει στην τελική έγκριση του πενταετούς (1996 - 2000) εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων ύψους τριών τρισεκατομμυρίων δραχμών. Παρόλο που η σύγκλησή του αναμενόταν να γίνει μέχρι τα τέλη Ιούνη το γεγονός ότι πραγματοποιείται σήμερα μαζί με την Κυβερνητική Επιτροπή προσδίδει χαρακτήρα επίσπευσης, αφού ούτε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ανακοίνωσε χτες το πρόγραμμα της βδομάδας το περιέλαβε στις ανακοινώσεις του.

Το θέμα των νέων εξοπλισμών αποτέλεσε αντικείμενο κυριακάτικου δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας "Financial Times" που φιλοξενεί συνέντευξη του Γερ. Αρσένη.Ο υπουργός Αμυνας κάνει την πρόβλεψη ότι τα ετήσια στρατιωτικά κονδύλια θα αυξηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια πολύ πιο πάνω από το 4,6% του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) που είναι σήμερα, ποσοστό που τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Επίσης ο Γερ. Αρσένης, δίνοντας άλλοθι στην επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, παραδέχεται ότι μια μεγάλη αύξηση στις αμυντικές δαπάνες "θα δυσχεράνει την προσπάθεια της Ελλάδας να προσεγγίσει τους στόχους του Μάαστριχτ, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στο σχεδιασμό κοινού νομίσματος της ΕΕ".

ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
"Οχι στο διαίρει και βασίλευε"

Με τη συμμετοχή και Τούρκων δημοσιογράφων άρχισαν την Κυριακή οι φιλειρηνικές εκδηλώσεις. Στις 23 Ιούνη πραγματοποιείται η πορεία ειρήνης

Με αυτοκινητοπορεία στα χωριά του νησιού, για να φτάσει σε κάθε πολίτη το μήνυμα της ειρήνης, άρχισαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις του 10ήμερου ειρήνης που διοργανώνει και φέτος η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με προβολή αντιπολεμικής ταινίας από την κινηματογραφική λέσχη Σάμου αύριο Τετάρτη στις 9 το βράδυ.

Την Παρασκευή τη σκυτάλη παίρνουν οι "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο για την Ειρήνη" με ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Αγίου Κήρυκου στις 9 το βράδυ και το Σάββατο με παρόμοια εκδήλωση στην αίθουσα της Αγροτικής Τράπεζας, στις 7.30 μμ. Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν και Τούρκοι δημοσιογράφοι από τη Σμύρνη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 23 Ιούνη με την πορεία ειρήνης που θα ξεκινήσει στις 5 μμ από την πλατεία Μυτιληνιών, όπου θα προηγηθεί πολιτιστική εκδήλωση και θα καταλήξει το βράδυ στην πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου. Στους οδοιπόρους της ειρήνης θα μιλήσει η γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Μαρία Πρίφτη.

Στο μεταξύ πλατιά αποδοχή συναντά η διακήρυξη της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη. Την υποστήριξή τους στο περιεχόμενο της διακήρυξης και τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής ο μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου, οι δήμοι Σαμίων και Καρλοβάσου, το εργατικό κέντρο Σάμου, η ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η ΕΛΜΕ, η ΤΕΔΚ, οι Κοινότητες Κουμαραδαίων και Πύργου, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ ΝΑ Σάμου, η Κίνηση Οικολογίας και Περιβάλλοντος Σάμου, ο σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου "Π. Καλομοίρης", αντιπροσωπεία ΓΕΩΤΕΕ, ο σύλλογος "Ομόνοια" Παγώνδα, ο αγροτικός σύλλογος Παγώνδα "Δήμητρα", ο πολιτιστικός σύλλογος Καρλοβάσου "Γοργύρα", ο Γ. Αποστόλου πρόεδρος Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ, ενώ αναμένεται η υποστήριξη και άλλων τις επόμενες μέρες.

Οι δημοσιογράφοι στο Αιγαίο για την Ειρήνη

Ενεργά συμμετέχει στις εκδηλώσεις η επιτροπή "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο για την Ειρήνη" οργανώνοντας τις δύο εκδηλώσεις που προαναφέρθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο. Μετέχουν και δημοσιογράφοι από την Τουρκία και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με το νομάρχη, νομαρχιακούς συμβούλους, δημάρχους και εκπροσώπους κοινωνικών οργανώσεων. Την Κυριακή στις 11 πμ στο Εργατικό Κέντρο θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων, ενώ το απόγευμα στις 5.00 οι Ελληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι θα πάρουν μέρος στην πορεία ειρήνης.

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Το θέμα είναι τι θα συζητήσει

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

To ουσιαστικό πρόβλημα για το θέμα της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται στο τι θα συζητήσει και στο τι θα αποφασίσει, τονίζει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη συζήτηση που ξεκίνησε τελευταία, σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη της σύγκλησης του συμβουλίου. Συγκεκριμένα, το σχόλιο αναφέρει:

"Το ουσιαστικό πρόβλημα βρίσκεται στο τι θα συζητήσει και στο τι θα αποφασίσει. Μία τέτοια σύσκεψη θα είναι θετική εάν καταλήξει σε συγκεκριμένες δεσμευτικές αποφάσεις αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ιμπεριαλιστών στη χώρα μας. Εάν πάρει έστω κάποια μέτρα δημιουργίας ανησυχίας στο εσωτερικό των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Εάν στηρίζεται στη δράση του λαού, ξεσκεπάζοντας τα παιχνίδια που παίζονται εις βάρος του, αποκαλύπτοντας το ρόλο του Αμερικανο-ΝΑΤΟικού παράγοντα. Αλλιώς οι προτάσεις για τη σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών μόνο παραπλάνηση και εντυπωσιασμό υπηρετεί, για να συσκοτιστεί η πραγματική ταύτιση των ηγεσιών των άλλων πολιτικών δυνάμεων με την πολιτική συμμόρφωση στη Νέα Τάξη Πραγμάτων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ