ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δωρεές και συσσίτια για την τρίτη ηλικία

Οι νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους απόμαχους της δουλιάς

Μετά τα διαβόητα ΕΚΑΣ, μια νέα πλευρά της "κοινωνικής αλληλεγγύης"... κεντροαριστερής απόχρωσης για την τρίτη ηλικία παρουσίασε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μιλώνταςστο Περιστέρι στο φόντο ενός ΚΑΠΗ.

Στο ΚΑΠΗ - ένας θεσμός που έχει εγκαταλειφθεί απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - του Περιστεριού, είχε στηθεί φιέστα με την κουστωδία πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών (Ευ. Γιαννόπουλος, Β. Παπανδρέου, Αν. Πεπονής, Θ. Κοτσώνης). Δυστυχώς, αντί ουσιαστικών μέτρων, οι συγκεντρωμένοι άκουσαν τετριμμένα - απ' την εφαρμογή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση - πράγματα: Οτι δηλαδή, επειδή η "πολιτεία δεν έχει τα μέσα να κινητοποιήσει όλες αυτές τις δυνάμεις", κατά την έκφραση του πρωθυπουργού, πρέπει να βρεθούν εθελοντές μεταξύ των ίδιων των συνταξιούχων και τις τοπικές κοινωνίες, που θα συνδράμουν τη βοήθεια των ατόμων της τρίτης ηλικίας στο σπίτι.

Οχι πως οι ιδέες του εθελοντισμού και της βοήθειας στο σπίτι είναι απορριπτέες. Ισα ίσα που η υπάρχουσα αξιόλογη συνοχή της ελληνικής οικογένειας πρέπει να ενισχυθεί με την ανάπτυξη των απαραίτητων προνοιακών δομών, οι οποίες θα έρχονται ως επικουρία στην αξιοπρεπή διαβίωση του ηλικιωμένου. Αλλά καθώς φαίνεται απ' το πνεύμα της ομιλίας του πρωθυπουργού η φροντίδα αυτών των ατόμων επαφίεται στον "πατριωτισμό"των εθελοντών, τα βάρη μετατίθενται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ΚΑΠΗ - αντί να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους - γίνεται συντονιστής της μιζέριας.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού θα είναι πιλοτικό και προβλέπεικάποιους κοινωνικούς λειτουργούς που θα υποστηρίξουν την ψυχοκοινωνική φροντίδα των ηλικιωμένων, την οργάνωση εθελοντών ηλικιωμένων και άλλων ατόμων που θα καταγράψουν τους ίδιους τους ηλικιωμένους και τη Δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού Αρωγής Ηλικιωμένων "τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται από κρατικές πηγές από δωρεές και οικονομικές ενισχύσεις άλλων προσώπων". Επίσης, επανέλαβε μια παλιά ιδέα για την ίδρυση ενός κέντρου πρώτων βοηθειών πρόνοιας, που θα λειτουργεί προγράμματα "σίτισης, προσωρινής διαμονής των απόρων και αστέγων με αξιοποίηση των υπαρχουσών προνοιακών δομών". Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του θεσμού της αναδοχής των ηλικιωμένων που προβλέπει ο νόμος 2082/92, που ψήφισε η ΝΔ.

Ο Κ. Σημίτης παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα ως έκφραση του "σύγχρονου κοινωνικού κράτους" και προσπάθησε να το αντιδιαστείλει με το "μονοδιάστατο προσανατολισμό του ιδιωτικού τομέα", ο οποίος έχει σκοπό το κέρδος. Ωστόσο αυτοδιαψεύστηκε από άλλη αποστροφή της ομιλίας του που υποστήριξε ότι πρέπει να "αναπτυχθεί συνεργασία ανάμεσα στις προσπάθειες της οικογένειας, των υπηρεσιών υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε η κάθε πλευρά να συμβάλλει συμπληρωματικά στην εξεύρεση λύσεων και στην προσφορά των σχετικών υπηρεσιών". Επίσης ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης δημοσιοποίησε υπουργική απόφαση, με την οποία επιτρέπει τη λειτουργία Μονάδων Ηλικιωμένων Ατόμων "κερδοσκοπικού χαρακτήρα", για να προσελκύσει το ενδιαφέρον "ημεδαπών και ξένων επενδυτών".

Επομένως, ηχεί παράταιρα ο επίλογος της ομιλίας του πρωθυπουργού ότι "το ενδιαφέρον για την τρίτη ηλικία δεν είναι ένδειξη φιλανθρωπίας". Αντίθετα, δείχνει ότι τελικώς επαφίεται σε αυτήν καθώς σχεδιάζεται η περαιτέρω συρρίκνωση των υπηρεσιών πρόνοιας στα πλαίσια των συγχωνεύσεων των Οργανισμών στον παραπάνω τομέα, στο όνομα του περιορισμού των δαπανών.

Αυτή την πλευρά συνέλαβε το αλάθητο ένστικτο του Κ. Θεοδωράκη,μέλους του ΔΣ του ΚΑΠΗ, ο οποίος δήλωσε στο "Ρ": "Μέχρι τώρα όταν ξεκινούσαμε κάποια εθελοντική προσπάθεια δεν είχαμε την ανταπόκριση του κόσμου. Δεν ξέρω αν θα είναι πολύ δύσκολη αυτή η καινούρια προσπάθεια. Περιμένω να δω πώς θα ξεκινήσει. Πώς θα βοηθούμε τα άτομα, τα οποία υποσχέθηκε ότι θα μας στείλει ο κ. πρωθυπουργός; Και το πιο βασικό: Πώς θα βοηθηθούμε οικονομικά;".

Π. Θ.

Οι συνταξιούχοι ευχαριστούν το ΚΚΕ

Ομόφωνη απόφαση της ΣΕΑ και επιστολή προς το ΚΚΕ

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων δημοσιοποίησε χτες την ομόφωνη απόφασή της με την οποία ευχαριστεί το ΚΚΕ για την πολύπλευρη συμπαράστασή του στα προβλήματα των συνταξιούχων.

Την απόφαση υπογράφουν εκ μέρους της Συντονιστικής Γραμματείας ο Ν. Φλέσσας,ο Χρ. Τριάντης και ο Δ. Κούστας και έχει ως εξής: "Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Ελλάδας με ομόφωνη απόφαση κατά τη συνεδρίαση της 11.6.1996 εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς το ΚΚΕ για την πολύπλευρη συμπαράστασή του στα σοβαρά προβλήματα των συνταξιούχων, αλλά και για την πρόσφατη παρέμβαση στη Βουλή της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος κ. Αλ. Παπαρήγα να πραγματοποιηθεί συζήτηση προ Ημερησίας Διάταξης και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα θέματά μας".

Η Αλ. Παπαρήγα ζήτησε την προ ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με επιστολή της που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη την επόμενη μέρα των εξαγγελιών των διαβόητων ΕΚΑΣ από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Στην επιστολή της μεταξύ των άλλων η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμιζε: "Αυτή η κακοστημένη φάρσα σε βάρος των συνταξιούχων πρέπει να τερματιστεί. Είναι αναγκαίο οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα και δημόσια πάνω σ' αυτό το τεράστιας σημασίας ζήτημα. Προτείνουμε το γρηγορότερο δυνατόν και πάντως πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι να διεξαχθεί, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με θέμα την κατάσταση των συνταξιούχων της χώρας μας σήμερα".

Την προώθηση της προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ζήτησε, μετά τη μεγαλειώδη πορεία της 13.6.1996, και η αντιπροσωπεία των συνταξιούχων κατά τις συναντήσεις της στη Βουλή με τον Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλο,τους βουλευτές της ΝΔ Φ. Φουντουκίδου και Αθ. Βορίνοκαι τον Α. Λεντάκη από την ΠΟΛΑΝ.

Υπενθυμίζουμε στις 10.11.1996 το ΚΚΕ κατέθεσε, ως πρόταση νόμου στη Βουλή - που απορρίφτηκε απ' το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ - τη σχετική τότε απόφαση του ΙΚΑ, με την οποία ζητούσε την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του Ιδρύματος με τα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη, καθώς και την επανασύνδεση των αυξήσεων των συντάξεων με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επίσης ζητούσε τη διαμόρφωση των άλλων συντάξεων στο 80% των εν ενεργεία μισθών.

Το έγκλημα στο μποστάνι...

Ελεύθερος, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα και πληρώνοντας εγγύηση 2.000.000 δραχμών, αφέθηκε ο αγροφύλακας του χωριού Αργυροπούλι της Λάρισας, που πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο και σκότωσε τον Αλβανό λαθρομετανάστη Φατίλ Ναμπούλι, μετά από φιλονικία μαζί του και με άλλους δυο συμπατριώτες του, επειδή πήραν δυο καρπούζια από το μποστάνι του.

Φιλήσυχος άνθρωπος, νοικοκύρης, οικογενειάρχης, ο δράστης, δεν έδωσε αφορμές στην τοπική κοινωνία, λένε οι συγχωριανοί του. Πώς εξηγείται, λοιπόν, η ευκολία με την οποία σήκωσε το περίστροφό του κι έκοψε το νήμα της ζωής του 20χρονου; Πυροβόλησε από φόβο, στον αέρα, όταν είδε τους Αλβανούς να κινούνται με απειλητικές διαθέσεις εναντίον του, λέει ο ίδιος. Μπορεί. Αλλά αυτό ούτε δικαιολογεί την ενέργειά του, ούτε εξηγεί τις αιτίες που τον οδήγησαν στο φόνο.

***

Αναρωτιέται κανείς: Θα ενεργούσε με τον ίδιο τρόπο ο αγροφύλακας στην περίπτωση που, αντί Αλβανών, θα είχε να κάνει με Ελληνες κλέφτες δυο καρπουζιών; Το ερώτημα αφορά στο αν η ζωή ενός λαθρομετανάστη έχει την ίδια αξία μ' αυτή των συμπατριωτών μας. Αν, δηλαδή, μια ξενοφοβία, ένας υφέρπων ρατσισμός - που καλλιεργούνται με ευθύνη του κράτους και πολλών ΜΜΕ και δηλητηριάζουν την κοινωνία μας - είναι ο ηθικός αυτουργός, που οδηγεί κάποιους "αγανακτισμένους κουμπουροφόρους" ακόμα και στο φόνο, αφού θεωρούν κάθε λαθρομετανάστη εκ προοιμίου "εγκληματικό στοιχείο" και κατώτερης ποιότητας άνθρωπο κι ως εκ τούτου "φθηνότερη" τη ζωή του.

***

Διότι, το φονικό στο μποστάνι Αργυροπουλίου, δεν αποτελεί μεμονωμένο κρούσμα, ώστε να το αποδώσουμε αποκλειστικά στην "κακιά στιγμή". Πάρα πολλές φορές, αστυνομικοί κι άλλοι "κουμπουροφόροι", αλλά και πολίτες, χωρίς την "εξουσία του όπλου" στα χέρια τους, κακοποιούν λαθρομετανάστες και κάποιοι φτάνουν μέχρι το φόνο. Αν δεν αντιμετωπιστεί η πηγή του κακού, η ξενοφοβία και ο υφέρπων ρατσισμός που διαβρώνουν την κοινωνία μας, τότε τ' αστυνομικά δελτία θα γεμίζουν με αναφορές σε φόνους λαθρομεταναστών, "δι' ασήμαντον αφορμήν". Κι όταν η ανθρώπινη ζωή αφαιρείται με τόση ευκολία, τότε η κοινωνία μετατρέπεται σε "ζούγκλα" και, μέσα σ' αυτή, δε θα κινδυνεύουν μόνο κάποιοι "παρείσακτοι ξένοι", αδύνατοι κι απόκληροί της, αλλά οι πάντες.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Λεζάντα 2ου

Το ΕΚΑΣ θα το πάρει ο συνταξιούχος που χτυπά στην πλάτη ο πρωθυπουργός;

Νέο ΔΣ Επαρχιακού Τύπου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε η Ενωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, κατά τις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 30 του Μάη. Το νέο ΔΣ αποτελείται από τον Παύλο Μαριά, που εκλέχθηκε πρόεδρος, τον Ηρακλή Σίψα στη θέση του αντιπροέδρου, τον Γ. Πετράκη γενικό γραμματέα και τον Θ. Ζουρόπουλο ταμία. Τα τρία μέλη του νέου ΔΣ της Ενωσης είναι οι Χρ. Αρβανίτης, Κ. Μαλαπέτσας και Ζωή Πανταζή.

Η "Διάβαση" σε "υπόγειους σταθμούς"

Ενα διαφορετικό δρομολόγιο στην καθημερινή κίνηση του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, θα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από τις 20 - 26 του Ιούνη 1996 απ' τη θεραπευτική κοινότητα με τη στήριξη των ΗΣΑΠ.

Ενα βαγόνι που θα παραχωρηθεί από τους ΗΣΑΠ στην κοινότητα θα διανύει καθημερινά (9.00 - 13.00 και 16.30 - 20.30) "φωτεινές διαδρομές", μεταφέροντας μ' ένα διαφορετικό τρόπο το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας (26 του Ιούνη) κατά των Ναρκωτικών. Παράλληλα η κοινότητα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα "στήσει" περίπτερα, στα οποία θα μοιράζει ενημερωτικό υλικό, σε κεντρικούς σταθμούς του Ηλεκτρικού από τις 9.00 μέχρι τις 24.00. Στους χώρους αυτούς εξάλλου θα γίνουν και μια σειρά από μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από τα μέλη της "Διάβασης".

Ετσι θα υπάρχει περίπτερο την Πέμπτη στις 20/6 στην Καλλιθέα, στο Θησείο την Παρασκευή 21/6, στη Βικτώρια το Σάββατο 22/6, στα Ανω Πατήσια την Κυριακή στις 23/6, στο Ν. Ηράκλειο τη Δευτέρα 24/6, στο Μαρούσι την Τρίτη 25/6 και στην Κηφισιά την Παρασκευή 26/6.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ